Visita guiada a l’exposició de Sergi Barnils

De Monografic d’art Gent Gran Districte IV

SERGI BARNILS. Envers la ciutat esplendent

Exposició en el Centre Cultural Unnim Caixa Terrassa – Obra Social

En el llibret de l’exposició, en l’apartat de presentació d’Adrià Fornés, ens diu: “El títol de l’exposició, Sergi Barnils.Envers la ciutat esplendent, respon a la necessitat de l’artista d’explorar el seu interior. En un moment, a partir dels anys vuitanta, és quan comença a alçar la mirada per fixar-la en els rics cels, especialment del Vallés Occidental, que es condueixen, a poc a poc, a descobrir una voluntat ferma de traspassar el cel atmosfèric i refugiar-se en les regions de l’esperit. Tot això coincideix amb una lectura directa de L Bíblia, fugint de tot perjudici. La Biblia el fascina, i molt especialment el Llibre de la Revelació o Apocalipsi…”

Per l’artiste mitjançant els colors vol dir:

DEL BLANC – Ha de ser el color blanc el símbol de la veritat absoluta, del que és; només el blanc reflexa tots els raigs lluminosos, ell és la unitat de la que emanen els colors primigenis i els mils tons que acoloreixen la naturalesa.

DEL NEGRE – El blanc és el símbol de la veritat absoluta, per això el negre tenia que ser inevitablement el símbol de l’error, del res, d’allò que no és. Només Déu posseeix l’existència en si; el món és una emanació del seu pensament. El blanc reflecteix tots els raig lluminosos, el negre és la negació de la llum.

GROC – L’or i el groc van rebre de la llengua sagrada l’acceptació particular de revelació feta pel sacerdot, o de doctrina religiosa ensenyada en els temples. El groc és la paraula, indica el Verd o la revelació.

DEL VERMELL – El vermell i el blau la santificació o l’Esperit Sant. També atribut de Mart, passió, sentiment, principi vivificador.

DEL BLAU – Sentiments religiosos, devoció, innocència. El simbolisme distingeix tres colors blaus:

– emana del vermell, representa el foc eteri; el seu significat és l’amor celestial i la veritat.

– emana del blanc, indica les veritats de la fé; té a veure amb les aigües vives de la Biblía o amb el baptisme natural.

– el que es barreja amb el negre ens torna a la cosmogonia, a l’Esperit de Déu planejant sobre el caos; es relaciona amb el baptisme natural.

DEL VERD –  color de Venus i de la naturalesa, fertilitat dels camps, simpatia, adaptabilitat. Segons els profetes, de Déu emanen tres esferes que omplen els tres cels; la primera o de l’amor és la roja, la segona o de la saviesa és blava, la tercera o de la creació és verda.

Entrada publicada a Entitats i etiquetada . Link permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *