Ajuntament de Terrassa

Ajuntament de Terrassa

Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual 2015

octubre 26, 2015 in Arxiu fotogràfic, Difusió, General

ELS FONS AUDIOVISUALS DE LES TELEVIONS LOCALS EN RISC DE DESAPARÈIXER

El dia 10 de juny del 2015 l’Observatori Permanent d’Arxius i Televisions Locals (OPATL) de Catalunya i Andorra alertava que el tancament de moltes televisions locals posava en perill la conservació i preservació dels seus fons audiovisuals.

A principis dels anys 80’s del segle XX, van sorgir una gran quantitat de Televisions locals a Catalunya, fruit d’iniciatives individuals o col·lectives, voluntàries, que es dedicaven a gravar amb vídeo domèstic totes les activitats i esdeveniments del poble, ciutat o barriada (en el cas de Barcelona).

Amb el temps, algunes d’aquestes televisions locals es van municipalitzar, d’altres continuaven com iniciatives privades, però la majoria van créixer i van augmentar els seus recursos, el seu personal, les hores d’emissió, els programes propis i els seus fons audiovisuals, veritable actiu de les televisions, que guardaven en els seus propis arxius.

audiovisuals

 

Les imatges enregistrades per aquestes televisions locals són úniques i irrepetibles, ens mostren els esdeveniments més rellevants de la vida local i comarcal, són imatges que només podem trobar en els arxius de les TV locals. Són imatges, programes propis, noticiaris, programes en directe, produccions propis, bruts de càmera, que únicament les podem veure en els arxius d’aquestes televisions i per tant formen un important i valuós patrimoni cultural que no podem deixar perdre.

Tot el conjunt de vídeos de les televisions locals catalanes forma un immens patrimoni audiovisual, molt valuós per a la seva explotació i reutilització en el futur. Les imatges tenen un alt valor testimonial, per a perpetuar la memòria col·lectiva, però també tenen un elevat valor iconogràfic i per a ser utilitzades en reportatges, publicitat, documentals i en general per a la seva explotació en la industria audiovisual.

El valor exacte d’aquestes imatges el coneixerem en el futur! Per això l’hem de preservar!

El resultat és que a gairebé tots els municipis de Catalunya existeix una televisió local que conserva un fons audiovisual propi de cintes de vídeo, en diferents sistemes (beta, VHS, H8, Umatic i altres) que es troba en risc de desaparèixer si no es passa a sistemes digitals i es fa el tractament arxivístic de descripció, canvi de format i condicionament adequat per a la seva preservació . El problema és que, arran de la crisi econòmica, moltes d’aquestes televisions locals s’han quedat sense recursos i no poden atendre els seus arxius i fons audiovisuals.

L’Observatori Permanent de Televisions Locals  de Catalunya i Andorra,  que treballa en equip i es reuneix des de l’any 2008, ha calculat que a tot Catalunya hi ha unes 250.000 hores de vídeo enregistrades procedents de les televisions locals, i que la majoria d’aquestes hores es troben en formats de vídeo analògics.

El principal perill d’aquestes cintes de vídeo, és la seva ràpida degradació, amb el pas del temps (pocs anys) es perd la informació; les imatges, el color, la banda sonora, es poden desmagnetitzar i esborrar completament. Cal afegir-hi el problema de l’obsolescència dels aparells reproductors de les cintes de vídeo. Cada vegada queden menys aparells de reproducció de vídeos en bon estat de conservació.

Així, què podem fer? Com podem mantenir aquest important i valuós patrimoni audiovisual en perill de desaparició?

La única solució és la digitalització, convertir totes aquestes hores d’audiovisuals enregistrades en cintes de vídeo a formats digitals de preservació, migrar la informació que contenen a nous suports i formats.

A hores d’ara ja és urgent!

Es indispensable prioritzar la digitalització d’aquest patrimoni audiovisual, ja que el seu suport original no resisteix més. De res ens serviran els milers d’hores enregistrades en un suport degradat i que ja no podem fer servir! Si no canviem el suport de les cintes de vídeo i migrem la informació a sistemes digitals, ens quedarem sense imatges, sense un autèntic patrimoni audiovisual.

Aquesta és la principal urgència. Cal destinar recursos a la digitalització del vídeo analògic. També caldrà fer la descripció de les imatges, tractar els fons audiovisuals, condicionar-los i preparar-los per a la seva consulta, accés i posterior reutilització i explotació.

L’OPATL ha presentat una declaració amb 15 propostes molt clares i concretes que convindria seguir:

http://blogstv.laxarxa.com/observatori/2015/06/09/declaracio-per-la-proteccio-i-la-promocio-dels-arxius-audiovisuals-de-les-televisions-locals-dandorra-i-catalunya/

Si us plau, fem-ne cas!

 

Exposicions virtuals de l’Arxiu

abril 2, 2013 in Arxiu fotogràfic, Difusió

Aquest any el Verspoesia gira  en torn a un poema de Ferran Canyameres que parla del Conjunt de les Esglésies de Sant Pere. És per això que conjuntament amb el Museu de Terrassa i les Biblioteques públiques de Terrassa, l’Arxiu vol compartir amb tots vosaltres una exposició virtual a la nostra pàgina web on podeu gaudir d’una selecció d’imatges de les Esglésies de Sant Pere. Es tracta d’imatges de diferents èpoques que il·lustren l’evolució i els canvis que ha sofert el conjunt.

http://arxiumunicipal.terrassa.cat/galeries.php

Us convidem també a visitar les altres exposicions virtuals:

  • Mostra de la col·lecció Baltasar Ragon. Fotografia antiga de Terrassa.
  •  De l’estació del tren de dalt a l’estació del tren de baix.
  •  El Règim Municipal de Terrassa al llarg dels segles.
  • Fons del Teatre Principal – Ignasi Amat i Monset, tresorer (1893-1960).
  • Poesia Poca-solta: El Making-off.
  • Fons Casteller Emili Miró (1893-1996).

Esperem que us agradi!

Antoni Germain Massanés: una nova col·lecció fotogràfica

febrer 20, 2013 in Arxiu fotogràfic, Arxius

La incorporació de noves fotografies a l’arxiu sempre és una bona notícia. Aquest passat dimarts es va signar un conveni de donació d’una petita col·lecció fotogràfica, és tracta de 2632 clixés de 35mm que ens mostren la quotidianitat dels anys 50 i 60 a Terrassa.
 
Rambla d’Ègara, 1956.

Antoni Germain i Massanés fou l’autor de totes aquestes fotografies, de professió dissenyador industrial sempre va mostrar més interès pels detalls i les petites peces que conformaven l’engranatge de les coses que no pas per l’objecte final i aquesta és la raó de la seva minuciosa mirada fotogràfica. Tal i com ens comentava el seu fill Josep, es fixava en gestos, mirades , racons i escenes quotidianes que va saber plasmar d’una manera artística i original.

Fira a Terrassa, 1956

En Josep Germain ha estat qui ens ha confiat la col·lecció que conservava del seu pare. Com a usuari dels arxius en Josep explicava que les fotografies del seu pare mostren escenes urbanes (carrers, fires, celebracions i sobretot gent, gent passejant, asseguda en un banc, divertint-se a la fira, etc…)  i creu que podrien ser d’utilitat a altres persones, per aquest motiu ha decidit cedir la col·lecció fotogràfica familiar a l’Arxiu de Terrassa. A l’arxiu es garanteix una preservació, una conservació i sobretot una difusió de tot aquest material fotogràfic que en un armari de casa seria impossible.

Acte de donació de la Col·lecció fotogràfica Antoni Germain

Per part nostra destacar que aquest tipus de donacions són valuosíssimes per completar i enriquir l’Arxiu fotogràfic municipal ja que ens aporta la mirada del ciutadà curiós que ens mostra una altre Terrassa, lluny dels grans actes institucionals plens d’autoritats i protocol.

Fira a Terrassa, 1956.

Esglésies de Sant Pere, 1956.

 

Volem agrair moltíssim aquest gest i destacar-ne la importància ja que preservar el patrimoni gràfic que conservem de pares i avis és clau per poder gaudir d’imatges com aquestes:

Plaça de la Creu Gran, 1956.

Gasolinera, 1956.

 

Moltes gràcies!

Amb la presència de l’Arxiu de Terrassa

gener 16, 2013 in Arxiu fotogràfic, Arxius, Difusió

Aquest any 2013 ha començat amb un important activitat de l’Arxiu de Terrassa en diferents esdeveniments culturals i ciutadans, que ens donen projecció externa i ens fan d’altaveu dels nostres projectes i accions.

El 16 de gener la Revista Vallesos va presentat a la llibreria Abacus el  número 4, dedicat a la commemoració de les Nevades de 1962. L’Arxiu de Terrassa va participar en la presentació,  amb la intervenció de la  Teresa Cardellach, que va explicar la col·laboració entre l’Arxiu i la revista Vallesos, en la cessió de fotografies i imatges en diferents edicions.

 A més, es varen projectar una selecció de fotografies de les nevades del 1962, procedents de l’Arxiu fotogràfic municipal, per a gaudiment dels assistents a l’acte.

Una commemoració que, juntament amb la de les Riuades de 1962, ha protagonitzat aquest 2012 i a les quals l’Arxiu ha posat el seu granet de sorra posant a disposició de publicacions, investigadors i de la  ciutadania els seus fons documentals. Així, aquest mes de desembre varen aparèixer algunes de les nostres fotos de les Nevades de 1962 al programa de TV3 “Espai Terra” i al programa especial que va emetre TV3 el dia de Nadal.

El Congrés de Cultura de Terrassa  celebrat els dies 25 al 27 de gener, ha estat un excel·lent punt  de trobada de les institucions, entitats, associacions i particulars que estan treballant o vinculats en el món de la Cultura a la nostra ciutat.

L’Arxiu de Terrassa, ha presentat tres comunicacions per donar a conèixer  els grans projectes que s’estan desenvolupant a l’Arxiu Municipal i a l’Arxiu Històric:

1.-  Arxius Accessibles

2.- Digitalització de documents i fotografies

3.- Gestor d’imatges de l’Arxiu Fotogràfic

Encara una altra novetat. El Director de l’Arxiu Històric de Terrassa, Joan Soler, és entrevistat al Butlletí de l’Associació d’Arxivers i Gestors de documents Valencians, núm 47.

http://issuu.com/arxiversvalencians/docs/butllet__47/1

L’entrevista aporta les reflexions i les opinions de l’arxiver i diplomatista Joan Soler entorn a la dinamització i el  futur dels arxius històrics, de la gestió documental, de la preservació dels documents electrònics a llarg termini i la seva opinió de les ISO, en concret de la 30300.

Donar a conèixer el valor dels Arxius, les activitats  entorn a la difusió dels fons documentals, mostrar totes les seves potencialitats, és el que ens motiva a continuar treballant i aprofitar qualsevol ocasió per fer valdre la nostra presència, coneixement i experiència.

Reivindicant l’Anna Murià des de l’Arxiu

octubre 5, 2012 in Arxiu fotogràfic, Arxiu històric, Difusió

El passat 27 de setembre, en motiu del desè aniversari de la mort de l’escriptora i periodista Anna Murià, es va celebrar un acte d’homenatge organitzat pel PEN Català i l’Institut Català de les Dones sota el títol Aquest serà el principi. Deu anys sense Anna Murià (1904-2002). L’acte tenia el suport de la Institució de les Lletres Catalanes i de l’Ajuntament de Barcelona.

L’homenatge a l’escriptora, nascuda a Barcelona però molt vinculada a la ciutat de Terrassa un cop tornada de l’exili, va comptar amb una taula rodona que es presentava com un Record en tres temps. Tres experts en la vida i l’obra de l’Anna Murià van mostrar tota la dimensió de l’escriptora amb una acurada i intimista descripció de la seva trajectòria vital i intel·lectual. Va iniciar la intervenció la Neus Real amb una referència a l’“Abans de la guerra”. Després Montserrat Bacardí amb “L’exili”. I finalment Jaume Aulet amb “El retorn”, que completava la vida de l’Anna ja en la seva maduresa. Amb les intervencions va quedar al descobert la polièdrica figura de l’escriptora, de la dona, de la feminista, de la catalanista, de la periodista, de la mare, de l’exiliada i de la companya del poeta Agustí Bartra. Tots tres investigadors, especialistes en l’obra de l’escriptora, van transmetre l’essència del personatge d’una manera excepcional.

A l’acte d’homenatge van assistir-hi el seu fill Roger i altres membres de la família Murià-Bartra, i entre els assistents també hi havia el professor Sam Abrams, amic de la parella i gran coneixedor de la seva obra literària i dels fons Murià i Bartra dipositats a l’Arxiu de Terrassa. L’Arxiu conserva la documentació personal, familiar i de bona part de l’obra intel·lectual de l’Anna Murià i del seu marit.  

Cal dir que durant l’acte d’homenatge es va distribuir entre els assistents un àlbum amb una mostra de quinze cartes familiars inèdites de l’autora, realitzat per la seva biògrafa la Montserrat Bacardí. Els originals d’aquestes cartes també es poden consultar a l’Arxiu. L’àlbum està disponible a la web de PEN català.

Les riuades de 1962. Imatges d’Arxiu

setembre 24, 2012 in Arxiu fotogràfic, Arxius, Difusió

El record de la riuada de 1962 continua molt present. Són moltes les persones que la van patir i que recorden amb una dramàtica claredat la cronologia dels fets. Algunes de les poblacions més afectades foren Terrassa, Sabadell, Les Fonts i Rubí, entre d’altres.

Rambla d'Ègara. Autor: Fotos Francino. reg. 014034

Durant aquest 2012 Terrassa commemora el seu 50è aniversari amb un seguit d’iniciatives que, mitjançant publicacions, articles i ressenyes periodístiques, exposicions fotogràfiques i xerrades, pretenen explicar el que va succeir. Un denominador comú en totes aquestes iniciatives és el paper protagonista de la fotografia. Les imatges que ens han arribat han facilitat contextualitzar uns moments de tragèdia i d’absoluta desorganització molt complexes de transmetre amb el text o la paraula. I és que la força de les imatges ha permès fer comprendre a aquells qui no ho van viure la magnitud de la catàstrofe que es va patir.

Tasques de digitalització i conservació de l'Arxiu fotogràfic

Des de l’Arxiu fotogràfic ha estat un plaer col·laborar en la majoria de les activitats relacionades amb les riuades que s’estan celebrant. Moltes de les imatges que heu anat veient en diaris (Diari de Terrassa, La Torre…), publicacions (La Riuada de 1962 de Jaume Valls…), revistes (Vallesos, Sàpiens…), exposicions (La riuada del 62 i els seus fotògrafs, Museu de Terrassa, Serveis Funeraris, Fotografies de gran format pels carrers de Terrassa…), ibook (Les rierades de 1962), entre d’altres, formen part dels nostres fons i col·leccions.

Els fons dels fotògrafs Carles Duran i Fotos Francino han estat dels més consultats, juntament amb fotografies de la Joana Biarnés, el Jaume Altimira, l’Eduard Bros, el Carlos Pérez de Rozas i l’Antoni Moncaujussà. Tots aquests professionals van resseguir la ciutat amb la voluntat de plasmar tota la magnitud de la catàstrofe. Les seves fotografies ens mostren els rostres d’aquelles persones que ho van perdre tot, els espais urbans assolats, l’estat dels barris que havien crescut de forma desorganitzada, la destrossa de tots aquells infrahabitatges que havia anat autoconstruint la gent més humil, la tasca dels centenars de voluntaris que van participar en les missions de salvament i reconstrucció de la ciutat, etc. En aquestes fotografies plenes d’intencionalitat hi reconeixem l’ull d’uns artistes que, amb una sensibilitat especial, es van convertir en testimonis d’excepció, i gràcies a la seva valentia podem contemplar unes imatges tan punyents de la realitat del moment. A l’Arxiu tenim cura de la conservació de totes aquestes fotografies i imatges amb l’objectiu de fer-ne la major difusió i utilització, tal i com hem estat treballant aquests darrers mesos.

Mostra de fotografies de les riuades que es conserven a l'Arxiu

Des de l’Arxiu Municipal voldríem agrair de forma molt especial a totes aquelles persones que, de manera particular, han cedit les fotografies que conservaven a casa seva i que ens han ajudat a completar la visió d’aquells fets. Gràcies a Jaime Cabañero, Carmen Salas, Ramon Ripoll, Jose Luis Cazorla i Joan Rius.

Treballadores col·laborant en les tasques de neteja. Fotos Francino. Arxiu Municipal. Reg. 99009

Les riuades de 1962. Imatges d’Arxiu

setembre 24, 2012 in Arxiu fotogràfic, Arxius, Difusió

El record de la riuada de 1962 continua molt present. Són moltes les persones que la van patir i que recorden amb una dramàtica claredat la cronologia dels fets. Algunes de les poblacions més afectades foren Terrassa, Sabadell, Les Fonts i Rubí, entre d’altres.

Rambla d'Ègara. Autor: Fotos Francino. reg. 014034

Durant aquest 2012 Terrassa commemora el seu 50è aniversari amb un seguit d’iniciatives que, mitjançant publicacions, articles i ressenyes periodístiques, exposicions fotogràfiques i xerrades, pretenen explicar el que va succeir. Un denominador comú en totes aquestes iniciatives és el paper protagonista de la fotografia. Les imatges que ens han arribat han facilitat contextualitzar uns moments de tragèdia i d’absoluta desorganització molt complexes de transmetre amb el text o la paraula. I és que la força de les imatges ha permès fer comprendre a aquells qui no ho van viure la magnitud de la catàstrofe que es va patir.

Tasques de digitalització i conservació de l'Arxiu fotogràfic

Des de l’Arxiu fotogràfic ha estat un plaer col·laborar en la majoria de les activitats relacionades amb les riuades que s’estan celebrant. Moltes de les imatges que heu anat veient en diaris (Diari de Terrassa, La Torre…), publicacions (La Riuada de 1962 de Jaume Valls…), revistes (Vallesos, Sàpiens…), exposicions (La riuada del 62 i els seus fotògrafs, Museu de Terrassa, Serveis Funeraris, Fotografies de gran format pels carrers de Terrassa…), ibook (Les rierades de 1962), entre d’altres, formen part dels nostres fons i col·leccions.

Els fons dels fotògrafs Carles Duran i Fotos Francino han estat dels més consultats, juntament amb fotografies de la Joana Biarnés, el Jaume Altimira, l’Eduard Bros, el Carlos Pérez de Rozas i l’Antoni Moncaujussà. Tots aquests professionals van resseguir la ciutat amb la voluntat de plasmar tota la magnitud de la catàstrofe. Les seves fotografies ens mostren els rostres d’aquelles persones que ho van perdre tot, els espais urbans assolats, l’estat dels barris que havien crescut de forma desorganitzada, la destrossa de tots aquells infrahabitatges que havia anat autoconstruint la gent més humil, la tasca dels centenars de voluntaris que van participar en les missions de salvament i reconstrucció de la ciutat, etc. En aquestes fotografies plenes d’intencionalitat hi reconeixem l’ull d’uns artistes que, amb una sensibilitat especial, es van convertir en testimonis d’excepció, i gràcies a la seva valentia podem contemplar unes imatges tan punyents de la realitat del moment. A l’Arxiu tenim cura de la conservació de totes aquestes fotografies i imatges amb l’objectiu de fer-ne la major difusió i utilització, tal i com hem estat treballant aquests darrers mesos.

Mostra de fotografies de les riuades que es conserven a l'Arxiu

Des de l’Arxiu Municipal voldríem agrair de forma molt especial a totes aquelles persones que, de manera particular, han cedit les fotografies que conservaven a casa seva i que ens han ajudat a completar la visió d’aquells fets. Gràcies a Jaime Cabañero, Carmen Salas, Ramon Ripoll, Jose Luis Cazorla i Joan Rius.

Treballadores col·laborant en les tasques de neteja. Fotos Francino. Arxiu Municipal. Reg. 99009

#ArxiudeTerrassa 2.0

juny 6, 2012 in Arxiu administratiu, Arxiu fotogràfic, Arxiu històric, Arxius, Gestió documental, Gestor documental, Sin categoría

La nova estratègia 2.0 de l’Arxiu de Terrassa és un plantejament inevitable. Estar al dia de les nous canals de comunicació amb la ciutadania és una exigència que s’escau amb la nostra principal missió: difondre el coneixement que custodien els nostres arxius. En motiu del dia internacional dels Arxius 2012 us presentem la nostra estratègia 2.0

Una línia de Twitter iniciada ja fa un parell de mesos i que a partir d’ara serà el nostre canal principal de difusió de les nostres activitats però també de la nostra tasca diària, tant en l’àmbit de la gestió de documents com en l’àmbit de la difusió cultural. Es tracta d’un canal conegut ja per molta gent, àgil, directe i prou precís perquè la nostra informació arribi gairebé en temps real. Ja hem tingut una experiència molt bona en aquest sentit amb el seguiment de la jornada “Els Nens Robats: la circul·lació il·legal de menors durant el segle XX” celebrada el passat 9 de juny. D’una banda podeu veure l’storify complet dels missatges que van circular aquell dia. De l’altra us pengem el reportatge que ens va dedicar el Telenotícies de TV3 d’aquell dia (mireu sobretot a partir del minut: 25:52).

Per l’altra banda iniciem un blog per a difondre de manera més aprofundida les nostres activitats. En aquest els nostres professionals hi abocaran totes les novetats, troballes, iniciatives, idees, propostes, estratègies, que la nova marca Arxiu de Terrassa voldrà transmetre. I és que aquesta marca vol trencar d’una vegada amb una visió dispersa dels nostres centres d’arxiu. Som una sola cosa, funcionalment transversal i amb un plantejament estratègic comú. No hi ha duplicitats, ni dobles vies, ni consideracions divergents. Perquè els temps canvien, i perquè la nostra funció en aquesta societat sol·licita que se’ns reconegui d’una sola manera.

L’Arxiu fotogràfic

juny 4, 2012 in Arxiu fotogràfic

A l’Arxiu fotogràfic de l’AMAT s’hi conserven gairebé dos milions de fotografies de temàtica i cronologia molt diversa, les fotografies més antigues daten de 1880.

L’arxiu fotogràfic integra el fons municipal que es nodreix constantment amb les aportacions del propi Ajuntament i d’altres fons i col·leccions que arriben gràcies a la confiança que ens fan fotògrafs professionals, amateurs, empreses i entitats.

El nostre propòsit és conservar el llegat fotogràfic que se’ns confia, preservar-lo i facilitar el seu accés i difusió a tothom.