Ajuntament de Terrassa

Ajuntament de Terrassa

Lectures policíaques

26 d'agost de 2015
Per

egara-negra1

Aquest mes d’agost trobareu les següents novetats de literatura policíaca a la nostra xarxa. Des de Camilla Lackberg que torna a endinsar-nos en els boscos nevats de Fjällbacka, Gillian Flynn i els seus relats familiars amb el pas del temps com a fil conductor, l’Stuart Neville i el seu pistoler de l’IRA després de dotze anys a la presó, la Mari Jungstedt i un altre investigació del comissari Knutas-l’assassinat d’un organitzador d’actes-, el Carles Estrada en una excitant investigació narrada en primera persona, i per últim el Terry Hayes i el seu agent secret Pilgrim, el peregrí endinsat en resoldre un crim contra la humanitat.CAM00876novetats2

Segueix llegint »

De la Vall Fosca a la Vall de Boí pel Port del Rus

21 d'agost de 2015
Per

escampemoriginal2-1
zonaperifericaneu

Accés: per la C-13 a Tremp i la Pobla de Segur, la N-260 a Senterada i la L-503 fins Cabdella.

Ruta d’alta dificultat, recorregut senzer 6,35 min. Travessem la Vall Fosca (Pallars Jussà) fins a la Vall de Boí (Alta Ribagorça) per Taüll.

ITINERARIMapa01 (1)

La major part d’aquest itinerari forma part del GR11-20. Sortim de Cabdella (1.435 m), recorrent carrerons del poble, pel vell camí de Taüll, que travessa el port de Rus. Està ben indicat i reforçat amb marges de paret seca. Després de passar per un frondós bosc dcabdellae ribera, el sender d’inclinació moderada, va pel solà de Riqüerna, amb pastures i matollars de bàlec. Al fons de la vall destaca la silueta retallada del pic de les Mussoles. Més endavant voregem un contrafort rocós que baixa del pic de l’Espada, mentre a l’esquerra, a l’altre costat del riu, s’estén la pineda de pi negre clivellada per les canals dels Torrents. Rere el contrafort el camí s’aproxima al riu Riqüerna i el creua (1.850 m, 1h 15”). Ens aturem per al barranc de Francí a l’obaga d’Espada, també anomenat pontet de Rus. Aquí enllaçem amb el GR 11-20, que ve del Port del Rus, a l’esquerra. Antic camí abans de tenir carretera que unís amb la Pobla.

Segueix llegint »

Sèries per veure en família

17 d'agost de 2015
Per

Sèrieaddictes
Ha arribat l’estiu, els nens ja tenen vacances i ja no teniu idees de què fer amb els nens? Heu esgotat totes les energies a la piscina, la platja o fent multitud de manualitats i jocs?

Estiu

Doncs us donarem algunes propostes de sèries de televisió per veure-les amb tota la família. Sèries que us faran recordar la vostra infantesa i us permetran passar una bona estona en companyia dels vostres fills. A més, ells podran gaudir d’emocionants aventures protagonitzades per infants de la seva edat, deixant volar la seva imaginació.

Segueix llegint »

En record a Daniel Blanxart

12 d'agost de 2015
Per

coventry garden-guanyadoraDaniel Blanxart i Pedrals (Olesa de Montserrat, 1884-Barcelona, 1965)

Aquest 2015 fa 50 anys de la mort de Daniel Blanxart i Pedrals, que fou enginyer industrial i va destacar en la renovació de l’ensenyament tèxtil i en  la millora d’aquesta activitat productiva. Per altra banda va ser un gran aficionat a la música i un gran col·leccionista.

4Daniel_Blanxart_Pedrals_large

1) Daniel Blanxart i Pedrals

Des del biTer volem aprofitar aquest post  per apropar-nos a aquest important personatge terrassenc, conèixer-lo una mica millor i ser una mica més conscients de l’ empremta que ens ha deixat.

blanxart1Imatge_8

2) Fotografia de Daniel Blanxart donant classe a l’Escola d’Enginyers de Terrassa (al costat de la pissarra, de cara) (1924). Arxiu Família Blanxart

Va ser catedràtic a l’Escola d’Enginyers Industrials Tèxtils de Terrassa i professor a l’Escola Municipal d’Arts i Oficis de Terrassa, a l’Escola Industrial i a l’Escola de Belles Arts de Barcelona. Va ser el fundador i director del Laboratori d’Assaigs i Investigacions Tèxtils del Condicionament Terrassenc, laboratori pioner a Espanya en l’especialitat tèxtil que va assolir des dels primers moments un gran prestigi i va esdevenir un veritable centre d’investigació, assessorament i control de qualitat al servei de la indústria tèxtil. Segueix llegint »

El discret encant de les biblioteques

10 d'agost de 2015
Per

L'enemic de les arts

“La ciencia no me interesa. Ignora el sueño, el azar, la risa, el sentimiento y la contradicción , cosas que me son muy preciosas”. Luís Buñuel

Erik Desmazieres. Borges The Library of Babel: The Salon  of the Planets (1998)

Erik Desmazieres. Borges The Library of Babel: The Salon of the Planets (1998)

La visió dels magnífics gravats de ruïnes, i sobretot de les delirants presons del gran arquitecte i gravador del segle XVII Giovanni Battista Piranesi, expressions sinistres dels instints ocults de l’ésser humà, estimulen la meva imaginació i m’entrego al joc molt apreciat pel moviment surrealista de les lliures associacions d’imatges i pensaments.

Segueix llegint »

De tal padre, tal hijo

7 d'agost de 2015
Per

Bàner de Apunt de cine(De tal padre, tal hijo, 2013) de Hirokazu Kore-eda

Avui us presentem De tal padre, tal hijo de Hirokazu Kore-eda, un director de cinema japonès, ja consagrat i que comença a ser prou conegut en el nostre país. Des del biTer em som fans i ja és la tercera pel·lícula que comentem d’aquest autor.
detalpadretalhijo21060879_20131126103334845Avui en dia és un clar exponent del cinema japonès contemporani, qui retrata com ningú la quotidianitat del país nipó. Considerat un clar hereu del minimalisme d’un dels considerats mestres del cinema oriental: Yasuhiro Ozu.  Encara que el propi Kore-eda es sorprèn d’aquesta herència que se li atribueix respecte a Ozu, se sent orgullós de que el comparin o que el considerin un dels seus hereus cinematogràfics.
Kore-eda va començar filmant documentals, és per això que constatem la utilització de les eines pròpies d’aquest gènere a les seves obres de ficció.
La infància és un tema recurrent a les pel·lícules d’aquest director. Ja ho vam veure a Nadie sabe i a Kiseki Podríem dir que és el relat familiar el que hi és present en aquest tres films, enfocat des de diferents punts de vista i des de diferents problemàtiques, però és en aquest context en que l’autor se sent còmode. Segueix llegint »

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: bctxarxa@terrassa.cat