Ajuntament de Terrassa

Ajuntament de Terrassa

Sense nostàlgia de Feliu Formosa

26 de novembre de 2015
Per

coventry garden-guanyadora

 

rosaribellambgustok20151106_114530

Rosa Ribell, davant de l’Hotel Suís (Sabadell).

FORMOSA, Feliu. Sense nostàlgia. Barcelona: Proa, 2015. ISBN: 9788475885407

Bé, diria, que només l’autor  de per si, ja és una recomanació per llegir el llibre, però m’estendré una mica més.
Penso que més enllà del que resulta d’amè la lectura de qualsevol llibre de Feliu Formosa, per la seva narrativa, la seva gran capacitat descriptiva, aquest en concret, a més, pot agradar a tots aquells que els hi agrada descobrir espais nous, i també per aquells que recorden, sense nostàlgia com era el Sabadell dels 40 i 50.
Si parlo de Sabadell, tan a prop de Terrassa, però també generalment molt desconeguda, no es qüestió de comparar les ciutats. Són diferents, tenen la seva història i Feliu Formosa que va viure uns anys a Sabadell, en aquest llibre fa un recorregut amb la seva filla pels llocs més recordats per ell. Amb els seus ulls veiem la grisor d’aquells anys de la postguerra, en que el gris i el negre i l’olor de la humitat de les filatures, es palpava als carrers. Segueix llegint »

Enigma 52!

25 de novembre de 2015
Per

Logo_enigma_del_mesBenvolgudes lectores i lectors,

Arriba el darrer dimarts del mes i tornem a tenir enigma. Tot seguit us reptem a resoldre’l per a optar al premi que sortegem aquest cop.

Esteu a punt?

Aquest cop hem optat per regalar una pel·lícula en DVD: El Americano impasible:

Ameriano impasible

Us formulem la pregunta següent:

De quin impressor de Terrassa s’acompleix aquest any 140 aniversari del seu naixement?  Segueix llegint »

Nascuts per llegir a la bct – Activitats de desembre de 2015

23 de novembre de 2015
Per

cric-cracbaner

19_aravenadal1Ara ve Nadal,

matarem al gall,

i a la tia Pepa

li donarem un tall.

 

Benvolgudes famílies, el fred ja és aquí, el Nadal s’acosta. Per a celebrar-ho plegats, aquest mes hem organitzat un tres activitats que de ben segur us agradaran:

Dimecres 9 de desembre, a les 18 h

NicoCantem amb el Nico

A càrrec d’Alba Castillo, Carme Martínez, Eva Fernández, Eva Marbà i Isabel Solsona
Adreçat a famílies amb infants fins a 3 anys.

Teniu ganes de cantar nadales? doncs veniu a la bct perquè al Nico en sap unes de molt xules. Us esperem!
Segueix llegint »

Els lectors recomanen. Salvem el vampir

22 de novembre de 2015
Per

Salvem el vampir

STILTON, Geronimo. Salvem el vampir. Barcelona: Destino, 2013. (Tenebrosa Tenebrax; 4) ISBN 9788415697695.

Hola! Sóc la Laia i tinc 9 anys. M’agrada molt llegir llibres de la biblioteca districte 2 i com he llegit tants llibres ara us recomanaré un: Salvem el vampir! de Tenebrosa Tenebrax. Si aquest títol us ha intrigat, us explicaré de que va… En una lúgubre nit de lluna plena, una estrambòtica figura apareix a la porta de Castellcalavera: és Camil Sang d’Orxata, un vell company d’aventures de l’avi Franchenstain…

Ja està, no us dic res més!

Recomana: Laia Gázquez Sanchez, des de la Biblioteca Districte 2 (bd2)

L’estètica del turisme

19 de novembre de 2015
Per

L'enemic de les arts

 

Mozart a la claveguera

Mozart a la claveguera

   Retornats a les nostres rutines després dels rigors de la calor estiuenca, i sense que serveixi de precedent, us explicaré un capítol de les meves vacances, amb l’ànim de proposar un gran happenig amb intencions artístiques i antropològiques.

    Aquest agost vaig visitar Praga, una de les ciutats més belles del món, d’això no en tinc cap dubte, però amics meus, vaig topar-me amb una riuada de turistes que feia que l’ambient de la ciutat sembles la caravana que segueix a Moisès a la pel·lícula Els deu manaments. L’onada de calor va ser implacable. Feia veritat allò que dèiem de petits “las ranas iban con cantimplora”. El panorama era de gent esgotada per totes les cantonades, desencaixats, vermells com pebrots, arrossegant-se amb ampolles d’aigua xuclades i bavejades fins a la indecència. Turistes famolencs, corrent amb els mòbils i tauletes cercant la foto perfecta, envoltats de dos milions de turistes àvids de gelats i begudes de colors psicodèlics. Parelles amb infants morts de xafogor i endormiscats, sepultats en els seus cotxets amb cara de “per què papa?” Al finalitzar el dia, amb la magnífica llum de l’ocàs, s’alçava una olor de vestuari masculí de piscina, animal, natural, intens.

Segueix llegint »

Els límits de l’estupidesa humana

16 de novembre de 2015
Per

PAC

 

“El patriotisme és l’últim refugi dels canalles”

Samuel Johnson, poeta i assagista anglès (S. XVIII)

 

La aventuras del buen soldado Švejk

Las aventuras del buen soldado Švejk (1923), Jaroslav Hašek

    Albert Einstein va dir en certa ocasió: “només hi ha dues coses infinites: l’Univers i l’estupidesa humana; i de la primera no n’estic gaire segur”.

    El 28 de juliol de l’any 1914, l’arxiduc Francesc Ferran d’Àustria va ser assassinat a Sarajevo, aquest fet va provocar l’inici de la Primera Guerra Mundial coneguda com la Gran Guerra. També d’aquesta manera comença la novel·la que avui us presentem. Ambdues, guerra i novel·la, contribueixen a certificar de forma empírica que, efectivament, i tal com Einstein afirmava, l’estupidesa humana no té límits.

    L’autor d’aquesta magnífica obra fou l’escriptor i periodista txec Jaroslav Hašek, que la va publicar per entregues des de 1921 fins a la seva mort l’any 1923, deixant les aventures d’aquest entranyable soldat inacabades. Švejk, que pot ser considerat el seu alter ego, és un individu ventrut i bandarra, que es guanya la vida amb negocis de dubtosa legalitat, amant de les tavernes, la gresca i la conversa. Li serveix per criticar de manera satírica i burleta, mitjançant la seva innata idiotesa, l’absurditat de la guerra, la degeneració i l’abús dels estaments que la provoquen i la nodreixen: la política, l’exèrcit, les institucions mèdiques i religioses… Farceix aquestes pàgines d’experiències pròpies i, fins i tot, de personatges reals, amb un estil i un llenguatge que l’apropen al poble, a la gent del carrer, i que l’allunyen completament d’un compatriota seu, el també escriptor Franz Kafka, tot i que ambdós evidencien l’exigüitat de l’individu davant l’excessiva burocratització de l’Imperi.

Segueix llegint »

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: bctxarxa@terrassa.cat