Ajuntament de Terrassa

Ajuntament de Terrassa

L’exili violeta. Escriptores i artistes catalanes exiliades al 1939

26 de novembre de 2014
Per

coventry garden-guanyadora

PESSARRODONA, Marta. L’exili violeta. Escriptores i artistes catalanes exiliades al 1939Barcelona: Meteora, 2010. ISBN 9788492874279

exilirepublicà

Des de la secció local del biTer volem posar el nostre gra de sorra a la commemoració del 75è aniversari de l’exili republicà amb una recomanació amb regust terrassenc: L’exili violeta de la Marta Pessarrodona.

Marta Pessarrodona, nascuda a Terrassa, poeta, assajista i escriptora, especialitzada en investigació i en nombroses biografies de dones que han deixat emprenta en la cultura catalana, fa d’aquest llibre un imprescincible per endinsar-se de manera acurada i amena en com va ser l’exili cultural català.

L’exili republicà va suposar un èxode col·lectiu de prop de 500.000 persones, que van fugir de la barbàrie franquista. Aquest es va produir en diferents onades, però la més majoritària va ser una de les darreres, a finals de gener del 1939, una vegada havia caigut Barcelona a mans de l’exèrcit franquista. Un èxode, com el de totes les guerres, dramàtic, nefast, brutal, i amb unes conseqüències terribles tant per la societat com per la vida de la gent.

El que tracta Pessarrodona en aquest llibre és la diàspora cultural catalana, i en concret fa èmfasi en les intel•lectuals catalanes. Què va passar amb elles, d’on provenien, si van tornar, les aliances entre elles, com va influir l’exili en la seva obra, etc…
Noms com Mercè Rodoreda, Anna Murià, Clementina Arderiu, Francesca Bonnemaison, Joana Givanel, Rosa Leveroni, Frederica Montseny, Irene Polo, Gerda Taro i Margarita Xirgu, entre d’altres, són les protagonistes d’aquest assaig. Un assaig, com diu la pròpia autora, accessible per a tothom, perquè convé que tothom hi pugui accedir, perquè encara se’n ha parlat molt poc de l’exili, i menys encara de l’exili de les dones. Segueix llegint »

Enigma 42

25 de novembre de 2014
Per

Logo_enigma_del_mesBenvolgudes lectores i lectors,

 

Ja tornem a ser aquí amb un nou enigma preparat!  Altre cop posarà a prova els vostres coneixements sobre història local.

 

Esteu a punt per resoldre’l?

 

 

El llibre que regalarem aquesta vegada porta per títol Cada castell i totes les ombres, i és obra de Baltasar Porcel:

 

Cada castell i totes les ombres

 

 

 

Aquí teniu, doncs, la pregunta:

Sabeu quin era el nom del primer veguer del terme “Castrum Terracia” que està documentat?

Segueix llegint »

Apunt de cine. El séptimo sello

24 de novembre de 2014
Per

egara-negra1

septimoselloFoEl séptimo sello (1957) Direcció: Ingmar Bergman

Durant tot el 2014 s’està desenvolupant a la nostra ciutat el I Cicle de Cultura Medieval, que té com a objectiu donar a conèixer la riquesa i diversitat d’aquest periode històric a Terrassa , que abasta del segle IV al segle XV.
Una de les activitats és el cicle de cinema que s’ha desenvolupat a la biblioteca del districte 6 durant el mes de novembre.
Les tres pel•lícules que tracten sobre l’Edat Mitjana que s’han projectat són: El nombre de la rosa, El Decamerón i El séptimo sello.

Avuí al Apunt de cine parlarem d’aquesta última, dirigida per Ingmar Bergman l’any 1957, de ben segur la més filosòfica de les tres.
Ingmar Bergman, el gran cineasta suec, és considerat un dels més grans directors de cinema de la història. Un director considerat més de cinema d’autor, difícil però un referent per altres grans directors de cinema, com per exemple Woody Allen.

Té una amplia i basta fimografia, amb més de 60 pel•lícules. Els temes principals i recurrents en la seva obra són els grans temes filosòfics: l’amor, el sexe, la religió, la mort, el matrimoni, i la família.
Encara que avantguardista en la manera d’afrontar les grans qüestions que al llarg de la història han preocupat al gènere humà, renuncia moltes vegades a alguns recursos tècnics com el color i opta conscientment pel blanc i negre. Segueix llegint »

Setmana plena d’activitats Nascuts per llegir a la bd4

19 de novembre de 2014
Per

cric-cracbaner
Benvolgudes famílies,

Aquest mes tenim dues activitats i perquè hi pugui participar tothom només us podeu inscriure en una, la que vulgueu. La data de les inscripcions comencen el dijous 20 de novembre a les 10h via telefònica o presencial.


 

Quin és el meu lloc? Vil·la residu.

Font: http://pomaeducacioambiental.blogspot.com.es/

La primera activitat serà el dimarts 25 de novembre a les 18h. per a infants de 2 a 3 anys.

El seu títol és: “Quin és el meu lloc? Vil•la Residu” i anirà a càrrec de POMA Educació Ambiental.

S’explicarà un conte teatralitzat i crearem els personatges per apropar als infants el problema dels residus d’una manera divertida.

Treballarem la psicomotricitat fina personalitzant els objectes que cada nen porti, o d’uns aportats per les educadores. Amb l’activitat de Classificació refermem on va cada tipus de residu.

El debat final ens serveix a tots plegats per explicar el que ens sembli complicat, no tinguem clar, allò que fem a casa…

Caldrà dur material de casa: Qualsevol envàs o objecte que es pugui considerar residu (rotlle de paper de wc, got de iogurt, closques de nou, ouera, llaunes sense vores tallants…).


La segona activitat es farà el divendres 28 de novembre a les 18h per a infants d’1 a 3 anys.

Dins del cor

Font: bibliotequesdemanresa.wordpress.com

Du per títol “Dins del cor” i anirà a càrrec d’Ada Cusidó

Quan surt el sol, estenem la roba al balcó, perquè s’eixugui amb el vent suau. Al balcó hi viuen uns amics que m’agrada com son: En Samuel, que viu a la butxaca de la camisa de quadres, que quan s’amaga la pluja surt de casa per buscar algun amic i compartir la tarda. Al mitjó de colors, hi viu en Llopis, un cuc rondinaire que no fa mai bona cara; a les calcetes la Fina, que és fina de veritat, i també conec aquell parell d’enamorats que no paren de tirar-se floretes!!, i l’Agustí i els seus pares, i…, qui viu al vestit blau que no el veiem sortir mai de casa? Un conte dolç, sobre l’amistat i la companyia.

 

Els bibliotecaris recomanen. Adulterio

18 de novembre de 2014
Per

Adulterio

COELHO, Paulo. Adulterio. Barcelona : Planeta, 2014. (Biblioteca Paulo Coelho) ISBN 9788408131625.

Escrita en primera persona és una obra totalment centrada en els sentiments d’una dona. Es podria qualificar com a novel·la d’autoajuda per on es transparenta clarament la filosofia d’en Coelho.

Fa al·lusió a anècdotes d’autors famosos com la Mary Shelley (autora de Frankenstein) i a monuments emblemàtics de la capital suïssa.

Els que es van enamorar de L’Alquimista o de històries tant apassionants com Onze minuts, potser trobaran a faltar una mica de passió en una obra amb un títol tan prometedor com “Adulteri”.

Això sí, els incondicionals de Coelho no quedaran decebuts. Una obra que transpira, respira i sospira al mateix ritme que el seu autor.”

Recomana: Susi Rodríguez des de la Biblioteca Districte 3 (bd3)

Els lectors recomanen. El misteri de la tifa de gos abandonada

15 de novembre de 2014
Per
El misteri de la tifa de gos abandonadaCABEZA, Anna. El Misteri de la tifa de gos abandonada[Barcelona] : Bambú, 2012. (Germanes Crostó, agència d’investigació) (Joves lectors ; 17) ISBN 9788483432020
L’acabo de llegir i m’ha agradat molt. Tres àvies i el Marcel que és el net d’una d’elles es dediquen a fer de detectius i viuen moltes aventures junts. És un llibre molt divertit que m’ha fet riure molt.

Recomana: Salma, des de la Biblioteca Districte 2 (bd2)

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: bctxarxa@terrassa.cat