Ajuntament de Terrassa

Ajuntament de Terrassa

La Viquipèdia està de moda

25 de juny de 2010

taller-de-viquipedia-a-la-bd2.JPGEl passat 5 de juny es va fer el primer taller de Viquipèdia a la Biblioteca del Districte 2 de Terrassa. La sessió va durar tot el matí i els participants, que també estan inscrits a tallers Aprenem, van adquirir les primeres nocions sobre el funcionament d’aquesta enciclopèdia lliure i col·laborativa que va creixent dia a dia amb l’esforç desinteressat de milers d’internautes de tot el món.

Segons en Joan Ramon Gomà, el formador voluntari del taller, no cal ser un expert per publicar a la Viquipèdia. Ens comenta que en català s’està a punt d’arribar al quart de milió d’articles!

Com que des de les biblioteques de Terrassa trobem molt interessant el projecte, li hem volgut fer una entrevista per tal de saber un xic més sobre el tema:

BD2: Hola Joan Ramon, benvingut a la Biblioteca del Districte 2. Vius a Terrassa?
 Joan Ramon Gomà (J.R.G.): No. Visc a Barcelona.

BD2: Quina és la teva ocupació?
J.R.G.: Joan Ramon Gomà (J.R.G.): Soc professor de processos de fabricació a l’Escola d’Enginyeria Industrial de Barcelona.

BD2: Què és la Viquipèdia?
J.R.G.: És una enciclopèdia col·laborativa i també és una comunitat de gent que hi contribueix amb la seva dinàmica pròpia.

BD2: Des de quan hi col·labores?
J.R.G.: Segons el registre de la Viquipèdia la meva primera contribució es va gravar el 2 de setembre del 2007 a les 13h i 14 minuts.

BD2: Què és el que et fascina d’aquesta eina?
J.R.G.: Que ha convertit en una activitat lúdica i divertida escriure una enciclopèdia.

BD2: Quins avantatges té sobre altres fonts de referència on-line?
J.R.G.: En general és complementària a altres fonts. Però per parlar d’avantatges és multilingüe, és molt completa, està sent permanentment actualitzada i tothom la pot millorar.

BD2: Qui pot publicar-hi continguts?
J.R.G.: Tothom que sàpiga escriure i tingui capacitat per millorar el que ja hi ha. Però no cal que siguin experts en res, es pot, de fet s’ha de, cercar referències sobre el que s’escriu i també es pot traduir d’altres versions lingüístiques on algun article estigui més desenvolupat.

BD2: És fàcil aprendre a utilitzar la Viquipèdia?
J.R.G.: Hi ha diferents nivells. Llegir-la hi ha més de 375 milions de persones que la llegeixen cada dia per tant no deu ser gaire difícil. Per escriure no és gaire complicat si es tracta de fer petites modificacions. Per crear contingut complert costa una mica més però observant com estan fets els articles que ja hi ha es pot aprendre. Per arribar a explotar totes les possibilitats és inacabable l’eina en si és molt potent.

BD2: Amb una sessió del taller s’aprèn a publicar?
J.R.G.: S’en aprèn prou per començar a publicar. Però potser lo més important és que es trenca el gel. Un cop la gent es tira a la piscina i li perd la por a equivocar-se llavors ja es pot seguir sol. La majoria dels que escriuen actualment ho han après sense ni tan sols fer una sessió de taller. Només provant i guiant-se per la intuïció.

BD2: Els continguts es revisen?
J.R.G.: Cada cop que algú llegeix està revisant. Tothom pot millorar el que llegeix. Però hi ha altres nivells de revisió més o menys sistemàtics. Els articles nous i els canvis apareixen en llistes i hi ha voluntaris que revisen els continguts d’aquestes llistes, un cop revisats canvien de color a la llista i així els altres revisors saben el que està revisat i el que no. Els autors també poden posar els articles en vigilància i periòdicament poden tenir un informe amb els canvis que hi ha hagut als articles que estan vigilant. A més hi ha bots (que són uns programes automàtics) que detecten possibles vandalismes i els reverteixen. De totes formes és un sistema dinàmic amb un cert component d’atzar. Tothom és voluntari, ningú està obligat a res i es pot donar la casualitat que un error no el detecti ningú i estigui present. Els lectors ho han de tenir en compte. S’han fet comparatives amb obres de referència i el resultat és que la Viquipèdia té una mica més de errors però la diferència és petita.

BD2: Falten molts continguts per publicar?
J.R.G.: Ara mateix la Viquipèdia en català està a punt d’aribar al quart de milió d’articles mentre que la Viquipèdia en anglès en té més de 3 milions, per tant, pel capbaix ens falta això però la viquipèdia en anglès està creant més de mil articles nous cada dia. Sembla que el coneixement humà és força extens i cada dia creix.

BD2: Quina presència té a Viquipèdia la llengua catalana?
J.R.G.: La versió catalana de la Viquipèdia és la 14ena més gran per nombre d’articles. En alguns indicadors de qualitat està força ben posicionada. Per exemple és la primera en compleció dels 1000 articles fonamentals per davant de la anglesa i la alemanya. Pel que fa als lectors estem per davall de lo normal. La majoria de lectors cerquen a traves de Google i si no tenen el navegador configurat en català Google moltes vegades no els presenta els articles en català encara que siguin més complerts que en altres llengües. És molt important que la gent es configuri els navegadors en català. La associació catalana si es mira pel nombre d’afiliats és la tercera del món darrere de la alemanya i de la francesa. Pel que fa a la implicació de la gent, la societat catalana és una de les més implicades altrament no podríem estar a nivell d’altres llengües amb molts més parlants, el ràtio d’articles per parlant està al nivell de les llengües nòrdiques com el suec o el noruec.

BD2: Quanta gent ha participat a la sessió de la Biblioteca del Districte 2?
J.R.G.: No recordo exacte em sembla que varem ser 8.

BD2: T’agradaria repetir l’experiència a d’altres biblioteques de Terrassa?

J.R.G.: Sí

BD2: Des de la bct xarxa t’agafem la paraula i la nostra intenció és repetir l’experiència a biblioteques d’altres districtes.  Moltíssimes gràcies per la teva col·laboració i fins aviat!

Compartiu!
 • Delicious
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Twitter

  Etiquetes: , , ,

  One Response to La Viquipèdia està de moda

  1. […] This post was mentioned on Twitter by terrassa21, bct xarxa. bct xarxa said: La Viquipèdia està de moda http://dlvr.it/21PPZ […]

  Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

  BCT xarxa

  Biblioteca pública de Terrassa
  Passeig de les lletres, 1
  08221 - Terrassa
  Telf. 937 894 589
  Mail: bctxarxa@terrassa.cat