Ajuntament de Terrassa

Ajuntament de Terrassa

El Rei Carnestoltes… ja és aquí!!!

25 de febrer de 2011

La ciutat de Terrassa es prepara per rebre el Rei Carnestoltes. Aquest any, serà a partir del 3 de març i fins el dia 9 del mateix mes. Si voleu més informació de totes les activitats que es realitzaran a Terrassa durant aquesta setmana (el dia del pregó del Rei, quan desfilaran les diferents rues i comparses, quin dia serà l’enterrament de la Sardina…) us recomanem que passeu per la pàgina web de la Sussietat de l’Embut, l’entitat organitzadora d’aquesta tradicional i esbojarrada celebració.

El Carnaval anomenat també Temps de Carnestoltes, Carnestoltes o Darrers dies, troba els seus orígens en antigues festes paganes d’hivern, de celebracions dionisíaques gregues o de festes romanes. Podria ser que el mot Carnaval tingués el seu origen en les paraules llatines carru i navalis, fent referència al mite d’Isis i Osiris.

En la vella societat rural, fortament estructurada pel Cristianisme, el temps de Carnestoltes oferia, mascarades rituals d’arrel pagana i un lapse de permissivitat que s’oposava a la repressió dels instints i la severa formalitat litúrgica de la Quaresma.

Per anar-vos ambientant, us recomanem aquest vídeo que il·lustra una autèntica representació de ball de màscares (fragment del musical The Phantom of the Opera d’Andrew Lloyd Webber):

YouTube Preview Image

Actualment el Carnaval s’ha convertit en una festa popular de caràcter lúdic, i on tota aquesta llibertat extrema prèvia al temps de Quaresma agafa forma en un sol individu, en Carnestoltes, que és el Rei del Carnaval. Tota aquesta informació i encara molta més relacionada amb aquesta festivitat, la podreu trobar i demanar a la xarxa de biblioteques públiques de Terrassa si consulteu el catàleg col·lectiu.

Algunes biblioteques també han programat una sèrie d’activitats relacionades i que detallem a continuació:

A la biblioteca del districte 2 (bd2) avui divendres 25, a les 18:00h, es farà un taller de lectura sobre l’origen i la tradició del Carnestoltes per a nens i nenes de 9 a 12 anys. També es faran màscares de paper que després els mateixos nens/-es podran penjar a la sala infantil de la biblioteca, i que mantindrem durant els dies de la festivitat del Carnestoltes. Tots/-es els que hi vulgueu assistir, cal que ho comuniqueu a la biblioteca o bé per telèfon, o bé personalment, fins una hora abans de començar el taller.

A la biblioteca del districte 6 (bd6) des del passat 12 de febrer i fins el dia 5 de març, podreu trobar una exposició, a la sala infantil, que porta per títol “Llibres per gaudir del Carnestoltes” i que us podran donar moltes idees si encara no coneixeu què representa aquesta festa i si encara no sabeu de què us voleu disfressar…

Esteu preparats?

Doncs que comenci el Carnestoltes!!!

Compartiu!
 • Delicious
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Twitter

  Etiquetes: , ,

  Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

  BCT xarxa

  Biblioteca pública de Terrassa
  Passeig de les lletres, 1
  08221 - Terrassa
  Telf. 937 894 589
  Mail: bctxarxa@terrassa.cat