Ajuntament de Terrassa

Ajuntament de Terrassa

Experimentem la tardor amb el Martí i la Martina a la Bd3!

27 d'octubre de 2016
Per

nascuts_coloresfoto

Hola famílies!
Ara sí, que sí, que la tardor ja està aquí; i al Martí i la Martina és una estació que els hi encanta, per això ens proposem experimentar amb aglans, castanyes, pinyes,… així com amb les fulles que cauen. I us animen a totes les famílies a anar a passejar pel bosc o el parc i recollir fruits i fulles per portar a aquesta sessió. A més a més, com no pot ser d’una altra manera, cantarem i ballarem. Així que, no us ho podeu perdre!

Dijous, 10 de novembre a les 17:30 h.
A càrrec de l’Arc de Sant Martí (Lourdes Pérez, Míriam Requena, Teresa Jiménez, Lídia Delgado i Joanna Jiménez).
Adreçat a pares i mares amb infants de 0 a 3 anys.

Recordeu que…
Les places són limitades i cal estar inscrit al projecte Nascuts per llegir.
Podeu realitzar les inscripcions a partir del 3 de novembre de manera presencial a la Biblioteca Districte 3 o bé per telèfon trucant al 937 397 014.
Us hi esperem!

 

Talamanca, Castell i recorregut: riera, masia, molí, forn medieval, …

17 d'octubre de 2016
Per

escampem2-1

castell

Castell de Talamanca

molimenut

Molí del menut

Talamanca és un antic poble,  de la comarca del Bages. Situat dalt d’un turó a 552 m d’altitud i al bell mig de la serra del Rossinyol a la carretera BV-1221 de Terrassa a Navarcles.

Talamanca i la seva vall tenen un gran valor ecològic, hi trobem plantes i animals d’ambients molt diferents, això és degut a l’altitud i orientació de la vall. Sortida des de el nucli antic, recorregut de 6 km. amb un desnivell de 400m. acumulats. Es pot triar i fer d’entre 9 i 6 km, depenent si arribem a la Mussarra, ja al terme Monistrol de Calders. En total es fa en dues hores i mitja.

Després de quedar al punt d’informació de Talamanca baixem per una canal fins el Molí del Menut, antic molí fariner del S. XVIII molt ben conservat. D’aquest construcció d’orígen medieval encara es conserven la premsa, les tines i el celler del vi, el molí hidràulic per moldre gra i els corrals per al bestiar. A partir d’aquí anem resseguint la riera de Talamanca fins una petita resclosa.

Després de dos quilòmetres i mig ens separem una

siniadecanvalls

Sínia de Can Valls. Extret de: Samper Gisbert, Marc. “La Riera de Talamanca. SL C-58”. Dins: Els Senders de Sant Llorenç. Segon premi a la modalitat de tecnologia en la XV edició dels Premis als Treballs de Recerca de Batxillerat organitzat pel CRP de Terrassa. [en línia 2/10/2014] [consulta el 30/09/2016]. Disponible a:<http://senders-santllorenc.blogspot.com.es/p/la-riera-de-talamanca.html>

mica de la riera per veure una barraca de vinya del Salt de la Gobiana, amb el sostre mòbil per fer sortir el fum, segons una de les webs que hem trobat és del s. XVIII.

Després arribem a la Sínia de Can Valls, eina del s. XIX per elevar l’aigua per regar els horts. En aquell lloc diuen que el 13 d’agost del 1714 va cbarracapedrasecaomençar la batalla de Talamanca. 

Tornem a creuar la Riera i ascendim cap al poble, on ens trobem el Fornot on coïen rajoles i maons. Després arribem a la Font de Talamanca del 1707.

Trobem un negundo, un arbre africà monumental plantat a principis del s. XX.

Com el recorregut és curt, aprofitem per veure el Castell:

De l’antic castell de Talamanca en resten sols un tros de torre molt restaurada i modificada i algunes restes de murs arrapats al penyal on s’alça la torre. Aquesta presenta una forma circular coronada amb merlets que respon a l’estructura antiga.

Sota la torre i el penyal s’aixeca un edifici conegut amb el nom del castell, fortament emmurallat.

fornot

Fornot

L’edifici del castell va ser construït pels marquesos de Castellbell al segle XVIII. Per alçar-lo s’aprofitaren materials dels murs i finestres que restaven de l’antic castell, que havia quedat destruït a la Guerra de Successió”.

“A finals del segle XII el domini feudal del castell de Talamanca passà a mans dels Talamanca, nissaga que va lligada a la història del poble durant tota l’edat mitjana i que s’inicià amb Bernat de Talamanca i la seva muller Dolça (11861209). Els Talamanca foren amos i senyors de tot el terme. Compraren, vengueren, atorgaren masos i alous com a senyors, no només de la terra sinó també dels homes, que eren venuts tots en un mateix lot.

fonttalamanca

Font de Talamanca

castell2Més tard, els Talamanca començaren a establir relacions amb la petita noblesa bagenca i les castlanies dels voltants, i així s’emparentaren amb els Santa Coloma o els Llavinera. Un exemple del prototipus de senyor i cavaller feudal fou Berenguer de Talamanca. Aquest concedí honors, féu donacions i participà en actes de violència contra Guillem de Calders, en els quals fins i tot hagué d’intervenir el rei Jaumecastell3 el Just. El 1325 la seva muller Blanca li erigí un sarcòfag que encara ara podem admirar en l’interior de l’església de Santa Maria. El mausoleu té un cavaller jacent, vestit de cota de malla amb un gos als peus i una inscripció funerària entre sis escuts del llinatge, amb heràldica de losanges d’argent i sinople. En aquells anys, la família Calders entrà en crisi i el 1336 es vengué el castell de Calders a la família Talamanca.castell4

A partir de mitjan segle XIV, amb la gran crisi del feudalisme, començà la decadència dels Talamanca, coincidint amb els estralls que causà la pesta negra i els mals usos al camp. Els Talamanca s’entroncaren llavors amb altres famílies, com els Planella (1675), els Eimeric o Aymerich i, finalment, al segle XVIII, el castell passà a mans dels marquesos de Castellbell.

A l’àrea del municipi compresa entre el poble i el serrat de Mussarra tingué lloc, entre els dies 13 i 14 d’agost de 1714, la batalla de Talamanca, entre els austriacistes, a les ordres del marquès del Poal, i els borbònics, dirigits pel Conde de Montemar. Aquest episodi de la Guerra de Successió fou l’últim èxit dels austriacistes a Catalunya, abans de les capitulacions finals de Barcelona i Cardona durant el mes de setembre següent”[1].

I per si a algú l’interessa el Castell està actualment a la venda.

  1. “Castell de Talamanca”. Dins: Viquipèdia. L’enciclopèdia lliure. [en línia darrera modificació de la pàgina: 10 set 2016 a les 10:55.], [consulta el 10/10/2016]. Disponible a: <https://ca.wikipedia.org/wiki/Castell_de_Talamanca>

Bibliografía:

encantstllorençpatrimoniarquitectonic

Webs:

 

 

Cantem i ballem amb el Quico!

16 d'octubre de 2016
Per

nascuts_coloresQuico (Small)Hola famílies!

El Quico, la mascota de la Biblioteca Districte 4, ja ha arribat de les seves vacances. Per això us convida a passar una bona estona a tots plegats per escoltar, compartir, ballar i cantar cançons de la castanyera.

Si voleu gaudir amb el Quico, no us perdeu la sessió “Cantem i ballem amb el Quico”, a càrrec de Carme Martínez, Eva Fernàndez, Isabel Solsona i Roser Soriano.
L’activitat tindrà lloc el proper dilluns 24 d’octubre a les 18:00 h. a la Biblioteca Districte 4 i estarà adreçada a infants d’1 a 3 anys.

Recordeu que les places són limitades i cal estar inscrit al projecte Nascuts per Llegir. Podeu realitzar les inscripcions a partir del dimarts 18 d’octubre de manera presencial a la Biblioteca Districte 4 o bé per telèfon trucant al 937 397 423.

Us hi esperem!

Els bibliotecaris recomanen. La vídua

14 d'octubre de 2016
Per

la-vidua

Llegint la Fiona Barton es poden comprovar els coneixements de l’autora sobre el món periodístic.

Aquesta fórmula comercial d’èxit, amb un bon començament i un final impactant, explicat per diferents veus en primera persona a base de capítols curts i àgils facilita la lectura.

És un llibre que enganxa perquè mostra la cara oculta dels protagonistes. Ens endinsa en la ment dels personatges i ens fa partícips de les seves emocions més amagades.

Ha estat catalogada com a “Domestic Noir”, un nou corrent comercial literari que engloba thrillers psicològics de suspens que es desenvolupen principalment en el si d’una família o una parella i on, un succés dramàtic aclapara tot l’espai de l’argument.

Sigui com sigui, “La Vídua” deixa un regust inquietant i ganes de saber amb quines altres històries ens pot sorprendre la seva autora després d’aquesta opera prima.

Llegeix la recomanació completa de la Susi Rodríguez des de la Biblioteca Districte 3 (bd3)  i descobreix més “Els bibliotecaris recomanen” a la biblioteca virtual de la XBM.

Aquí teniu el booktrailer per anar fent boca.

Dades del llibre:

Títol: La vídua
Autoria: Barton, Fiona
Editorial: Columna
Any de publicació: 2016
Pàgines: 503
ISBN: 9788466420945

Bèsties i bestioles a la Bd3!

13 d'octubre de 2016
Per

nascuts_colores

guineu

www.viquilletra.cat

Hola famílies, continuem amb la programació d’activitats del Nascuts per llegir, en aquesta ocasió amb un taller adreçat als més petitons de la casa.

En format de petites fauletes i guiats per l’astuta guineu na Renard, coneixerem els perills de deixar-se portar per aquells que només volen el poder. Com ho farem? Doncs anirem a un bosc imaginari on els animalets que hi habiten ens explicaran les seves històries a través del joc dansat, la cançó i les endevinalles.
Ens voleu acompanyar?

Dijous 27 d’octubre a les 17:30 h.

A càrrec de la Montse Dulcet.

Adreçat a pares i mares amb infants fins a 18 mesos.

 

Recordeu que…
Les places són limitades i cal estar inscrit al projecte Nascuts per llegir.
Podeu realitzar les inscripcions a partir del 20 d’octubre de manera presencial a la Biblioteca Districte 3 o bé per telèfon trucant al 937 397 014.
Us hi esperem!

La bd4 s’omple de bestioletes!

11 d'octubre de 2016
Per

nascuts_coloresHola famílies!

Properament podreu gaudir de la sessió “Bèsties i bestioles”, a càrrec de la Montse Dulcet. En format de petites faules, els animals, guiats per l’astuta guineu na Renard, coneixeran els perills de deixar-nos portar per aquells que només volen el poder. Com ho farem? Doncs anirem a un bosc imaginari on els animalets que hi habiten ens explicaran les seves histories a través del joc dansat, la cançó i les endevinalles.

Ens voleu acompanyar?

L’activitat tindrà lloc el proper dimarts 18 d´octubre a les 18:00h. a la Biblioteca Districte 4 i estarà adreçada a infants fins els 18 mesos.

Recordeu que les places són limitades i cal estar inscrit al projecte Nascuts per Llegir. Podeu realitzar les inscripcions a partir del proper dimarts 11 d´octubre de manera presencial a la Biblioteca Districte 4 o bé per telèfon trucant al 937 397 423.

Us hi esperem!

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: bctxarxa@terrassa.cat