Ajuntament de Terrassa

Ajuntament de Terrassa

David Yeste recomana Cabaret Pompeya

26 de març de 2015
Per

Cabaret Pompeya a la bctMARTÍN, Andreu. Cabaret Pompeya. Barcelona : Edicions 62, 2011. (El Balancí; 660) ISBN 9788429768565

Recomano Cabaret Pompeya, d’Andreu Martín, per la seva ambició en la voluntat d’explicar-nos la història del segle XX a Barcelona a través de les biografies de tres amics, tot dibuixant les trames socials i polítiques amb la ploma de l’amistat d’aquests tres joves que viuran en primera persona l’ambient de la Barcelona de les bombes i els pistolers sindicals, els enfrontaments entre el Sindicat Lliure i l’Únic, la Guerra Civil i els fets del Maig de 1937, l’època de postguerra, la dictadura, fins a la mort de Franco… Tot cosit i relligat des de el punt de vista del fill d’un d’aquests tres amics, que provarà de reconstruir la història, tot novel·lant-la. En aquesta obra, que hom ha anomenat com ‘la gran novel·la negra de Barcelona’, Andreu Martín aconsegueix barrejar amb saviesa els gènere policial amb l’històric, mantenint la tensió narrativa amb girs inesperats, amb personatges perfectament dibuixats —sovint oposats entre ells, tot fugint d’un maniqueisme que resultaria artificial—, i ajustant-se, però, al context històric.

Una novel·la per a no oblidar i, sobretot, per a no oblidar-se’n, en aquests temps on la memòria —històrica, però també la personal— sembla ser un valor tan escàs.

Recomana: David Yeste, des del Club de lectura de la Biblioteca Central de Terrassa (bct)

L’oficial Matute torna a patrullar

25 de març de 2015
Per

L'enemic de les artsFa pocs dies hem pogut seguir pels mitjans de comunicació les polèmiques suscitades per la prohibició i suspensió (finalment exposada amb dimissió inclosa del director de la institució) de l’obra Hute couture 04 transort de l’austríaca Inès Doujack que formava part de l’exposició La bèstia i el sobirà al Macba. matute1Per altra banda, a Madrid, el Museo de las Ciencias Naturales ha “cancel·lat” la performance de les artistes Laura Corcuera i Mónica Cofiño titulada Excreta que figurava com a colofó d’una mostra dedicada a la merda. Ho sé, he abusat de l’element escatològic en aquesta secció, però avui no és la meva intenció augmentar els vostres coneixements sobre la qüestió. Només us detallo que la performance consistia a defecar al monument dedicat a la Constitució espanyola que hi ha al davant del museu, tal com podeu observar a la fotografia adjunta cortesia de les artistes.

matute2Com era d’esperar la caverna mediàtica a Madrid va posar el crit al cel. La dura reacció demostra el que les artistes pretenen denunciar la necessària i urgent regeneració democràtica (ja sabem que la merda és adob i que l’adob serveix per ajudar a créixer una planta nova). Amb quina esportivitat es prendria una acció similar a Catalunya, per posar un exemple, si algun artista ho dugués a terme al Monument a Rafael Casanova? Més enllà de la qüestió d’on són els límits de la llibertat d’expressió a l’art, de si aquestes suspensions són o no censura, em preocupa més el fet que vivim una època de sobreprotecció moral i ètica, el que se sol conèixer amb un terme que odio: el políticament correcte. Segueix llegint »

Hot Emir i Hot Club de Terrassa: Josep Borràs i Estrada

24 de març de 2015
Per

baner Amb gust terrassencDes de la Biblioteca Central de Terrassa vam tenir el plaer de conèixer en Josep Borràs i casualment descobrir que havia estat relacionat amb dues orquestres que van tenir molt d’èxit a la ciutat durant els anys 40: la Hot Emir i la Hot Club Terrassa.

A punt de celebrar els 100 anys, és l’únic testimoni viu que queda d’aquella època, però encara no ha perdut la capacitat de compondre i tocar el piano. Fins i tot ens va dir que a vegades es desperta a mitja nit amb una melodia al cap que el fa aixecar-se del llit per apuntar-la abans no se li oblidi. Segons les seves paraules textuals “sento la música dins meu i l’haig de treure”. Un testimoni clar el tenim quan mirem al voltant del seu despatx, on s’hi poden trobar tot de papers pautats plens de petites composicions escrites en llapis que té ja acabades o a mig fer.

Borràs-horz

En Josep Borràs a casa seva, tocant el piano i encara composant. Partitura de la sarsuela “La molinera del molí bonic”. Font de la imatge: Sara Codina

Segueix llegint »

Els lectors recomanen. La bomba H

20 de març de 2015
Per

La bomba H

PÉTRIZ, Hypatia. La Bomba H. Barcelona : La Galera, 2014. ISBN 9788424649593.

Hola, em dic Salma i tinc 11 anys. Vaig a la Biblioteca Districte 2 i l’altre dia vaig agafar el segon llibre d’Hypatia Pétriz,La Bomba H i la veritat és que està molt bé.

M’ha agradat perquè és molt divertit i l’Hypatia passa moltes aventures abans que s’acabi el món… Si voleu saber què passa, no espereu més i aneu a buscar-lo!
PD: Me’l va recomanar la Pilar de la bd2.

Recomanació rebuda el 16 de març de 2015.

Relat de la Jornada de còmic i biblioteques, Biblioteca Tecla Sala, 5 de març de 2015

19 de març de 2015
Per

Jornada còmic i biblioteques 2015La inèrcia del dia a dia ens ha fet creure que aquests temps de crisi només estan circumscrits a l’àmbit de l’economia, sense tenir en compte que en l’àmbit cultural també existeix una crisi important. Creiem que superarem la crisi conquerint uns índexs determinats de riquesa, però si raonem bé el problema, ens adonarem que és la falta de valors ètics i culturals el que realment ens han dut a la situació actual. Recuperar la dignitat econòmica és tornar als nivells de cobdícia que justament ens han portat a aquesta situació?

Preguntareu perquè per relatar-vos la jornada de còmic de la Biblioteca Tecla Sala de l’Hospitalet començo parlant de la crisi, la raó és senzilla, quan va acabar la jornada vaig marxar amb la sensació que la cultura no està morta, i que hi ha molta gent que fa veritables esforços per defensar-la i estendre-la sense esperar res a canvi. Això pel que fa als col·lectius que, agafant el còmic com a eina, van informar dels seus projectes. Quant a la Biblioteca Tecla Sala haig de dir que, com a treballador de biblioteques, em vaig quedar admirat per la passió que, començant pel seu director Pedro A. Bravo, seguit dels companys que s’encarreguen de la col·lecció de còmics, imprimeixen al fet de difondre el seu impressionant fons. Amb una època de carències de tot tipus, i en concret, de pressupostos per les biblioteques, és tot un plaer observar el mim, la cura i la imaginació per engrescar i fer arribar el còmic a tots els públics. Segueix llegint »

Cantem i ballem! nova activitat Nascuts per llegir a la bd6

18 de març de 2015
Per

cric-cracbaner

 

Una de les coses que més agrada als infants és cantar i ballar, així que si voleu gaudir d’una bona estona en família no deixeu de venir a l’activitat NPL d’aquest mes: “Cantem i ballem!”

Dimecres 25 de març, a les 18h.

Font de la imatge: http://origenbebe.com/wp-content/uploads/2014/11/bailar-y-cantar.jpg

Font de la imatge:
http://origenbebe.com/wp-content/uploads/2014/11/bailar-y-cantar.jpg

Adreçat a famílies amb infants a partir de 18 mesos.

Recordeu que les places són limitades. Podeu inscriure-us de manera presencial a partir del dimecres 18 de març, a la Biblioteca Districte 6.

Us hi esperem!

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: bctxarxa@terrassa.cat