Ajuntament de Terrassa

Ajuntament de Terrassa

Pedro Páramo (1955), Juan Rulfo

5 d'octubre de 2015
Per

PAC

 

Pedro Páramo     En llegir la primera pàgina podem començar a intuir que tenim a les mans una gran novel·la, un relat que deixarà una petjada inesborrable dins nostre, a mesura que anem avançant confirmem aquesta intuïció i esdevé certesa. I és que Pedro Páramo és d’aquelles històries que se’ns fiquen a l’epidermis i un cop llegida formarà part de la nostra vida per sempre més.

     La novel·la està ambientada en un poble mexicà anomenat Comala, on arriba un home cercant al seu pare, un tal Pedro Páramo, com va prometre que faria a la seva mare ja morta. El què, el perquè, el com i el que vindrà, és quelcom que haurem d’anar esbrinant segons avancem en la història. Juan Rulfo ens dóna les eines, però som nosaltres els que hem d’ordenar els fets, com si es tractés d’un trencaclosques sense manual d’instruccions, amb infinitat de possibilitats d’encaixar les peces i fer que el resultat tingui sentit. Així cada persona n’extraurà del mateix llibre una experiència única i exclusiva.

 

Segueix llegint »

Des de Corçà fins l’ermita de la Portussa seguint fins la bocana de Mont-rebei

2 d'octubre de 2015
Per

escampemoriginal2-1

Anem amb cotxe fins a Corçà a la Noguera Pallaresa (Lleida), dins la Serra del Montsec. La ruta proposada de l’ermita de la Portussa i la bocana de Mont-rebei, és un recorregut de 5 hores i 30 minuts. S’ha d’anar fins a Balaguer, i prendre la C-12 atravessant el pont del riu, que va cap a Àger; i dos km abans d’arribar a Àger cal girar a l’esquerra per Agulló, des d’on s’arriba a Corçà.

Sortim de Corçà per una pista, i en uns vint minuts s’arriba a la Plaça de la Portussa. Durant anys havia servit de descarregador i carregador de carbó que s’extreia de les actives mines de Corçà, hi arribava a costelles de muls i matxos, i en marxava en camió. Avui, la majoria d’instal.lacions mineres són sota les aigües de l’embassament de Canelles. S’agafa un corriol carener que de seguida va pel vessant obac i passa per sota de les ruïnes d’un castellot. En mitja hora es passa per l’ermita de la Portussa, arrapada a collibè d’una cresta extraordinàriament espectacular que governa la sortida del pas de Mont-rebei. La petita església, documentada el 1162 amb el nom de “La Pertusa”, està formada per una sola nau amb absis i coberta exterior de lloses. Es conserva força bé. En destaca l’absis damunt la base de la roca. Fou la capella del castell de Sant Llorenç, ubicat al Montsec d’Ares i del qual es conserva una torre. La seva funció era de vigilància per barrar el pas a la vall d’Àger i controlar el congost de Mont-rebei. Posteriorment va esdevenir església parroquial de Corçà. Actualment té la categoria d’ermita i es celebra un aplec a començaments d’estiu. Segueix llegint »

Trobada amb la Montserrat Beltran

30 de setembre de 2015
Per

coventry garden-guanyadora

El passat  15 de maig, i coincidint amb la darrera sessió dels clubs de lectura infantils de la Biblioteca del Districte 6, els nois i noies dels grups dels Enxanetes i els Dosos van tenir la sort de compartir una estona amb l’escriptora i mestra d’escola Montserrat Beltran.

Els infants havien llegit diferents llibres de l’autora i durant la sessió anterior a la trobada van estar pensant i treballant tot allò que li volien preguntar. La Montserrat va resultar molt divertida i propera i, aprofitant el seu bagatge com a mestra, es va ficar els nens a la butxaca de seguida.

La curiositat dels infants anava dirigida sobretot a la seva tasca d’escriptora i van sorgir qüestions sobre com trobava la inspiració, quin era el millor moment per escriure o quan va començar la seva vocació per l’escriptura. Però també li van fer preguntes relacionades amb els seus llibres: el perquè d’un títol, l’origen del nom d’un protagonista, o fins i tot s’interessaven en possibles paral·lelismes entre la seva vida i alguns dels seus llibres. Segueix llegint »

Enigma 50!

29 de setembre de 2015
Per

Logo_enigma_del_mesBenvolgudes lectores i lectors,

Després d’un estiu que ha anat molt bé per carregar piles, l’enigma torna a la càrrega. Enguany us hem preparat un bon grapat de noves preguntes per tal que aprengueu més coses interessants de la nostra història més propera.

Esteu a punt?

El llibre que regalem és Per les valls on es pon el sol, de Pep Coll:

Així doncs,  i per commemorar l’Any de les Biblioteques ,us formulem la pregunta següent:

Com es deia la bibliotecària de la ja desapareguda Biblioteca Soler i Palet, que a més va escriure llibres de diferents temàtiques?

Segueix llegint »

Rafael Tasis i la novel·la negra

29 de setembre de 2015
Per

egara-negra1

Amb l’entrada del mes d’octubre comencem novament el Club de novel·la policíaca. Aquest mes llegirem Rafael Tasis i l’obra de la trilogia La Bíblia valenciana que publica el 1955. Va nèixer a Barcelona a principis del segle XX, amb 15 anys ja col·laborava a la revista infantil La Mainada. Treballà de director general i de secretari general abans de dedicar-s’hi com a novel·lista, volent donar testimoni de la vida barcelonina a les obres Vint anys, Sol ponent, És hora de plegar, Abans d’ahir i Tres, i a la vegada testimonis d’una generació.
S’endinsa en el món policíac publicant la trilogia de gènere negre, el 1955 La Bíblia valenciana, el 1956 És hora de plegar i el 1960 Un crim al Paralelo.collageTasis

També ens deixà moltes obres de teatre escrites durant la seva estada a París al 1945, Episodis de la Història: Històries de coneguts, i al 1962 Barcelona, Imatge i història d’una ciutat.

Publicà traduccions de novel·les franceses i angleses i com a crític literari i historiador escriurà el 1935 Una visió de conjunt de la novel·la catalana i el 1954 La novel·la catalana. Després de la seva tornada de l’exili comença a escriure a revistes mexicanes i també franceses signant com a Pere Bernat o Blanquerna. En col·laboració amb Joan Torrent publica una antologia literària, Història de la premsa catalana el 1966. Les obres Un segle de poesia catalana i La Renaixença Catalana es publiquen després de la seva mort el 1967.

El 2006 té lloc una jornada d’homenatge a l’autor amb motiu del centenari del seu naixement a la Residència d’Investigadors de Barcelona. Totes les exposicions i xerrades queden recollides en el document Centenari Rafael Tasis (1906-2006), publicat per la Institució de les Lletres Catalanes.

Segueix llegint »

Nova activitat Nascuts per llegir a la bd6

29 de setembre de 2015
Per

cric-cracbaner

Els ocells ja marxen,
ja no veig cap flor,
hi ha fulles a terra,
ha arribat la tardor!

Doncs sí famílies, la tardor ha arribat i també un parell de cuquets de llana: en Pol i la Sol. Un té molta calor i l’altre molt de fred! El cuquets fan llana, molta llana per construir
un llit per dormir i descansar durant un temps. I quan es tornin a despertar, tindrem una bonica sorpresa…

baixa (1)

Voleu saber quina? Doncs no us perdeu la sessió “El cuquet de llana”, a càrrec de la narradora i titellaire Glòria Arrufat, el proper dijous 8 d’octubre a les 18h. a la Biblioteca Districte 6. L’activitat està adreçada a infants fins els 3 anys.

Recordeu que les places són limitades i cal estar inscrit al projecte Nascuts per llegir.

Podeu realitzar les inscripcions a partir del dijous 1 d’octubre de manera presencial a la biblioteca.
Us hi esperem!

 

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: bctxarxa@terrassa.cat