Ajuntament de Terrassa

Ajuntament de Terrassa

Aquí som de llibres. Club de lectura d’assaig

17 d'octubre de 2014
Per

aquisomdellibre_biter
Apunt de difusió de la secció Aquí som de llibres dins la temporada 2013-14 del programa Som Aquí del Canal Terrassa Vallès. El programa d’avui es va emetre el dia 14 de maig de 2014. Sabina Fernandez, de la Biblioteca Districte 5 (bd5) recomana lectures del club de lectura d’assaig.

YouTube Preview Image

Segueix llegint »

Guanyadora de l’enigma 40!

14 d'octubre de 2014
Per


Us anunciem la resposta correcta del 40è enigma!

 

Primer de tot, però, recordarem de nou la pregunta:

Quin nom rep la manifestació que tingué lloc a Terrassa el gener de 1956 causada per l’augment de l’impost del mitjà de transport més utilitzat per molts treballadors?

La resposta correcta és: la Manifestació de les bicicletes

Segueix llegint »

Distòpies

13 d'octubre de 2014
Per

PAC

 

Metrópolis

Fotograma de la pel·lícula Metrópolis de Fritz Lang.

Destaca l’evidència que els clàssics són un reflex, no només de l’època que els veu néixer, sinó de totes les èpoques, fins i tot de la nostra, justament per això han esdevingut clàssics. De fet tenen aquesta capacitat, d’una banda per l’extraordinària virtut dels seus autors i autores per profunditzar en les particularitats de la seva espècie, i de l’altra, perquè l’ésser humà és l’únic animal capaç d’ensopegar més d’un cop amb la mateixa pedra. La humanitat camina per un cercle viciós i comet una vegada i una altra els mateixos errors. És fàcil per algú una mica despert intuir quin serà el següent pas, només cal mirar enrere. Malauradament tenim una mena d’amnèsia estranya que ens fa caure en els mateixos paranys que ens porten sempre al mateix sot.

Les guerres, les revolucions, els trencaments socials, els desencants polítics, han portat a molts autors al llarg de la història, a idear, molts cops de manera força optimista, llocs i societats millors, més evolucionades, potser no tecnològicament, però si humanament, socialment. D’altres més pessimistes, desenganyats amb l’espècie a la qual pertanyen, coneixedors d’altres ensopegades, han imaginat la conseqüència lògica dels esdeveniments i ens han descrit societats terribles i indesitjables, però segurament més properes a la realitat. A les primeres se les ha anomenat utopies, i ja en aquesta secció hem pogut veure una mostra, entre elles la de l’autor que les va donar nom. A les segones, seguint amb el mateix joc etimològic, les anomenem distòpies, amb el δυσ- (dis) grec que vol dir dolent, canviant la perfecció (εὐ=bon) inexistent (οὐ=no) per la maldat. Són d’aquestes segones que ens n’ocuparem tot seguit.

Com no podia ser d’altra manera, amb la situació que vivim ara ja fa uns quants anys, que semblen una eternitat i que ha vingut per quedar-se definitivament, hi ha de nou una gran proliferació d’obres d’aquest gènere tant cinematogràfiques com escrites, sobretot en l’àmbit de la literatura juvenil, car és el jovent qui haurà de patir les conseqüències i val més que els comencem a instruir sobre el que els espera en un futur. Em refereixo, és clar, a sagues com Els jocs de la fam  o Divergent per citar les més conegudes. Però la literatura ens ha deixat un munt de distòpies que han arribat a nosaltres amb la mateixa vigència que quan van ser escrites i que avui en dia encara ens fan esfereir.

Moltes d’elles, ambientades en una època indeterminada o en un futur més o menys proper, freguen la ciència-ficció, altres s’hi fiquen de ple, però si som capaços de treure de les seves pàgines tot allò que tenen de “ficció”, segur que podem reconèixer l’escenari que ens presenten i potser, només potser, perquè la història ens diu el contrari, podrem trencar aquest cercle en què caminem i triar un altre camí per mirar d’esquivar aquesta pedra que ens fa ensopegar sempre.

Segueix llegint »

Riures molt musicals a la Biblioteca Districte 4

11 d'octubre de 2014
Per

Benvolgudes famílies,

 

La propera activitat serà el proper dimarts 21 d’octubre a les 18h, s’anomena “Aperitus musicals – Riures molt musicals” i anirà a càrrec de la Montse Dulcet.Il·lustració d'Oliver Jeffers

Tractarà sobre les audicions musicals més divertides de la història de la música. Escoltarem música, coneixerem compositors com Haydn, Saint-Saëns… i els motius que van tenir per fer aquests jocs. Finalment, jugarem amb la música per a poder riure amb ella.

Aquesta activitat està destinada a infants de 0 a 12 mesos. Podeu realitzar les inscripcions a partir del proper dimarts 14 de d’octubre de manera presencial a la Biblioteca Districte 4 o bé per telèfon trucant al 937 397 423.

Us hi esperem!

La Bauma d’Esplugues (Castellcir, Vallès Oriental)

9 d'octubre de 2014
Per

BAUMA1Arribeu a Castellterçol per la carretera C-59 i s’agafa la carretera B1310 fins a Castellcir. S’hi pot arribar per un camí que surt del polígon industrial del Vapor, de la carretera de Castellterçol a Moia, als afores de bauma5Castellterçol. Allà cal agafar la pista que segueix la riera de Fontscalents i sense abandonar els senyals blancs i vermells del GR 177-3, un corriol ens porta a la “Font de l’Àngel”. Després deixeu a la dreta la pista que porta a Can Santjaume i a un pou de gel (si hi voleu fer una ullada, val la pena), travesseu la riera per un pont. Després de 15 minuts deixeu  a l’esquerra la pista que puja per continuar a la dreta, paral.lels a la riera. Passeu més tard les cases del Molí Nou, i suaument, aribeu a la “Bauma d’Esplugues”.

Es tracta d’una Balma troglodítica amb un mas de tres plantes incrustat a l’interior aprofitant les sinuositats de la cova. Consta que va ser habitada fins al 2002. Després d’una  restauració ara acull l’Eco-Museu del Moianès a Castellcir, i se centra en l’aprofitament que ha fet l’home dels recursos naturals del bosc.Per una visita cal fer reserva prèvia al Consorci del Moianès, és visitable dissabte i diumenge de 12 a 14 del migdia. Enfront de la bauma, i per sobre de la riera de Fontscalents, hi ha un bonic pont romànic del segle XI.bauma4bauma3

Seguint uns metres cap amunt pel camí, deixant el GR a la dreta i, a prop de la riera, seguint un petit corriol abans de creuar-la, arribareu en pocs minuts a “Fontscalents”, bonic indret de tres fontetes al bell mig d’una balma, a tocar de la riera, amb una imatge de la Mare de Déu de Fàtima al cingle i tauletes de pícnic per descansar i fer un mos.

Quan vaig fer aquesta excursió s’estava contruint un edifici destinat a ser Eco-museu del Moianès, que ara ja és visitable.

Fotobauma8bauma6

Es pot completar l’excursió visitant la font de Sauva Negra, les coves del Toll, el gorg Negre, el castell de Popa…etc.

Segueix llegint »

Apunt de cine. Blow up

6 d'octubre de 2014
Per

Blow up (1966) Direcció: Michelangelo Antonioni
blowupimages

Amb la pel•lícula Blow up volem retre un petit homenatge a dos ja considerats genis del segle XX: Michelangelo Antonioni en el món del cinema i Julio Cortázar en el de la literatura.

Blow up, traduïda al castellà com Deseo de una mañana de verano,  va ser dirigida al 1966 per Antonioni, que realitza una adaptació lliure d’un conte de Cortázar: Las babas del diablo. La combinació d’entrada promet, Antonioni i Cortázar junts en un mateix treball!

Durant tot el 2014 s’ha conmemorat el centenari del naixement de Julio Cortázar -26 d’agost de 1914- , i hem considerat aquesta una bona oportunitat per recordar-lo i d’alguna manera homenatjar-lo. Al mateix temps també el passat 30 de juliol va fer 7 anys de la mort d’Antonioni. Des d’aquí doncs un record pels dos.

De fet, amb Blow up parlarem més del director de cinema, ja que del conte de Cortázar més que fer-se’n una adaptació literal és un punt de partida per la història que se’ns explica al film. Encara que la pel•lícula no sigui totalment fidel a la història podriem dir que hi ha l’esperit de Cortázar, sobretot en el joc que realitza Antonioni: realitat-ficció-imatges.

Blow-up és una de les pel•lícules que ha tingut més éxit dins de l’extensa carrera del director, si més no a nivell de recaptació i premis. La pel•lícula va obtenir la Palma d’Or al Festival de Cannes del 1967, i va ser nominada a 2 Oscars en les categories de guió i direcció.
Segueix llegint »

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: bctxarxa@terrassa.cat