Ajuntament de Terrassa

Ajuntament de Terrassa

Sade vs. Masoch

27 de juliol de 2015
Per

PAC

Round 2: Masoch (1836-1895)

 La Venus de las pieles y otros relatos    Benvinguts de nou a aquest combat emocionant que enfronta dues ments preclares de la literatura eròtica. La setmana passada vam assistir al primer assalt de la mà del francès Donatien Alphonse François de Sade, que donà nom a una inclinació sexual coneguda com a sadisme. Passem ara al segon protagonista, però no per això menys important literàriament parlant, és més, quant a qualitat literària supera sens dubte al marquès. L’obra que prenem com a botó, és de ben segur la més coneguda de la seva producció: La Venus de las pieles (1870).

    El filòsof francès Gilles Deleuze va dedicar a aquest autor i la seva obra un ampli estudi on afirma que, a criteri seu:

“jamás otro escritor aprovechó así las potencialidades del fantasma y del suspenso. Masoch tiene una manera muy particular, a la vez de “desexualizar” el amor y de sexualizar toda la historia de la humanidad” (1)

 

 

Segueix llegint »

Sade vs. Masoch

20 de juliol de 2015
Per

PAC

 Round 1: Sade (1740-1814)

Marquès de Sade

Marquès de Sade

Leopold von Sacher-Masoch

Leopold von Sacher-Masoch

    Us presentem a dos escriptors enfrontats, i no perquè hagi hagut mai cap disputa entre ells, ni tan sols es van conèixer, sinó perquè la seva literatura ha donat nom a dues inclinacions sexuals ben diferents l’una de l’altre, i tot i així tan compatibles que sovint es confonen i poden conviure en un mateix individu, ens referim al sadisme i el masoquisme. Aquests termes van ser encunyats per primera vegada l’any 1893 pel psicòleg Richard Freiherr von Krafft-Ebing al seu llibre Psychopathia sexualis. Ambdós, han estat considerats al llarg de la història com a perversions sexuals, psicopaties i finalment, i encara avui en dia, com a trastorns mentals.

    Però el que ara ens ocupa és anar a l’arrel de l’assumpte i veure què van escriure els nostres protagonistes d’avui per merèixer tan infamats apel·latius. Per fer-ho hem triat un exemple de l’obra de cada autor, de la que us deixarem al final una bibliografia perquè bussegeu dins les pàgines d’excessos, deliris i desgavells que aquestes dues ments van ser capaces de maquinar. Ho farem en dues entregues, o per seguir amb el joc de paraules, el combat constarà de dos assalts, cadascun d’ells dedicat a un dels escriptors.

    Aquí teniu als contrincants: a l’esquerra, amb una perruca ben empolvorada, Donatien Alphonse François de Sade, amb molta mala llet i armat amb un flagell, punxons i altres estris de tortura per fer les delícies de les ànimes virginals que poblen aquest planeta. A la dreta i de genolls Leopold von Sacher-Masoch, emmanillat i emmordassat, humiliat i fuetejat fins a l’extenuació per totes les dones fredes i calculadores que han tingut a bé turmentar-lo.

Segueix llegint »

Els bibliotecaris recomanen. Un fill

17 de juliol de 2015
Per

Un fill
PALOMAS, Alejandro. Un Fill. Barcelona : Bridge, 2015. ISBN 9788494185748.

Un fill és una novel·la juvenil que es llegeix d’una sola tirada perquè l’autor ha sabut mantenir un ritme captivador i emocionant escrivint cada capítol amb la veu d’un personatge diferent.
Si voleu quedar totalment captivats amb una història preciosa, aneu alertes de no tornar-vos addictes a l’ànima d’aquest gran escriptor. No podreu parar de llegir la seva obra!

Podràs llegir la recomanació completa de la Susi Rodríguez des de la Biblioteca Districte 3 (bd3) i descobrir més “Els bibliotecaris recomanen” a la biblioteca virtual de la XBM.

El Skylab

16 de juliol de 2015
Per

Bàner de Apunt de cine
(El Skylab, 2012) de Julie Delpy.

Estem en un juliol molt calorós i ens ve de gust presentar-vos una comèdia francesa estiuenca, àcida, però d’humor al cap i a la fi.
El_Skylab-282298403-largeL’Skylab va ser la primera estació espacial nord-americana que va girar al voltant de la terra. Una missió espacial que des del 2011 també dóna nom a la quarta pel·lícula dirigida per l’aparentment angelical Julie Delpy. Va guanyar el premi especial del Jurat al Festival de San Sebastián del 2012.
Comèdia divertida, ambientada a la campagne francesa, el marc de tantes obres mestres del cinema francès, però des del meu punt de vista el punt fort d’aquest sentit de l’humor, molt francès per altra banda, és el sentit punyent que s’amaga al darrera d’algunes converses aparentment només divertides.
Julie Delpy és actriu, cantautora, guionista i directora de cinema. Fins al moment més coneguda com a actriu que com a directora, però presenta un bagatge a la seva esquena de cinema d’autor prou considerable que de ben segur l’ajudarà alhora de configurar la seva carrera com a directora. Ha treballat amb Godard, Kieslowsky,  Bertrand Tavernier i Richard Linklater, entre d’altres. Segueix llegint »

Guanyadora de l’enigma 49!

14 de juliol de 2015
Per
Logo_enigma_del_mesUs anunciem la resposta correcta de l’enigma número 49!

Primer de tot, però, recordarem de nou la pregunta:

 

Saps de quin pintor terrassenc es celebren els 100 anys del seu naixement?

La resposta correcta és: Jacint Morera

I la guanyadora del llibre Contra el vent del nordde Daniel Glattauer és:

  • Anna Maria Usieto

 

Segueix llegint »

Riem plegats!

12 de juliol de 2015
Per

Sèrieaddictes
Minions rientSabíeu que estudis científics han demostrat que actualment els nens riuen unes tres-centes vegades al dia i els adults tan sols unes quinze? I sabíeu que riure aporta grans beneficis?

Augmenta la irrigació sanguínia a totes les parts del cos; oxigena la sang augmentant la qualitat de glòbuls; millora la funció digestiva i redueix el risc de problemes gastrointestinals; afavoreix l’activació neuronal; allibera endorfines a l’organisme (hormones de la felicitat); redueix les al·lèrgies, constipats comuns i migranyes; enforteix la musculatura diafragmàtica i abdominal; endarrereix l’envelliment, disminueix la cel·lulitis i el colesterol… Tot són avantatges!

I si rieu en companyia d’altres persones s’enforteixen els llaços afectius, es potencia la creativitat i la imaginació, es millora l’autoestima i s’eliminen els pensaments i les emocions negatives.

Doncs ara ja ho sabeu! I com que des de les biblioteques volem contribuir al vostre benestar us proposem tres sèries que us faran riure de valent!

Comencem per l’humor anglès, un clàssic… i què dir dels Monty Python! Segueix llegint »

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: bctxarxa@terrassa.cat