Ajuntament de Terrassa

Ajuntament de Terrassa

Festa Major de Terrassa: una mirada al passat

3 de juliol de 2015
Per

coventry garden-guanyadoraCom cada any, el diumenge després de Sant Pere, ja la tenim aquí: la Festa Major de Terrassa.
Des del biTer ens volem afegir a la Festa, ens hi acostarem des d’un punt de vista històric, apropant-nos a les festes majors d’altres temps a través dels seus programes, conservats a la Biblioteca Central de Terrassa i també digitalitzats i consultables per Internet: Programes de Festa Major 1900-1930

2015cartell-fm af

Programa de la Festa Major 2015

Fa més de dos segles que la Festa Major de Terrassa es celebra en les mateixes dates, el cap de setmana després de Sant Pere. Els motius pel quals va triar-se una data com aquesta venen de temps molt llunyans: des de l’Edat Mitjana la vila de Terrassa pertanyia a la parròquia de Sant Pere i per això la Festa Major s’esqueia per la diada de Sant Pere. Però quan l’any 1800 es va concedir, per part del rei, la total independència del poble de Sant Pere respecte de Terrassa, la vila acordar celebrar la seva Festa Major el diumenge següent de Sant Pere per no coincidir amb la del poble.

La nostra festa, al igual que la majoria de festes dels pobles i ciutats del nostre país tenen uns origens ancestrals, directament relacionades amb les collites anuals. Per això, la majoria de pobles continuen celebrant la seva festa major a l’estiu, a la fi o a l’inici de la collita. Encara que l’origen de la festa és clarament medieval, moltes d’aquelles tradicions s’han perdut, i podem dir que ara actualment l’estructura de la festa beu directament de l’estructura que es va consolidar a finals del segle XIX, amb un simbolisme i unes característques que ara considerem com a pròpies. Segueix llegint »

Enigma 49!

30 de juny de 2015
Per

Logo_enigma_del_mesBenvolgudes lectores i lectors,

 

El curs arriba el seu final perquè l’estiu ja és aquí, i l’enigma també se’n va de vacances!

El llibre que regalem és Contra el vent del nord, de Daniel Glattauer:

 

 

Així doncs, us reptem a respondre la darrera pregunta de la temporada:

Saps de quin pintor terrassenc es celebren els 100 anys del seu naixement? 

Segueix llegint »

Un cop d’ull al fons patrimonial

30 de juny de 2015
Per

coventry garden-guanyadora[Modo de fer lo blau ab cubell]. [S.l.: s.n., 18-?]

portadella

Portadella amb el segell característic del llegat Soler i Palet

Aquest llibre és un manuscrit procedent del llegat del Josep Soler i Palet, que identifiquem clarament pel segell que posaven a les portades dels documents que conformaren la seva biblioteca.

Desconeixem l’autoria, doncs no porta cap firma ni dóna indicis de qui en pot ser el propietari.

Hem deduït que deu datar del s. XIX per una referència anotada en un paper petit solt que estava dins el llibre, i on explica ”Vinyals en una nota quem dona porta que si lo blau es baix si ha deposa…”. Segueix llegint »

Don Pasquale, de Gaetano Donizetti

21 de juny de 2015
Per

bàner de la secció Terras-sons

1. Assistents al saló dels miralls

1. Assistents al saló dels miralls

En mig d’un ambient crispat a causa de les reivindicacions que legítimament està duent a terme el personal de sala del Gran Teatre del Liceu (juntament amb els seus companys de l’Auditori) una petita delegació de la bct xarxa, juntament amb músics i col·laboradors que ens ajuden i donen suport per difondre el gust per al música des de la biblioteca, vam assistir a una representació de l’òpera Don Pasquale que actualment s’hi representa al Gran Teatre del Liceu.

Aprofitant que avui és el dia internacional de la música us en farem 5 cèntims, no sense abans comentar-vos que, aquells que vulgueu celebrar d’una manera especial aquest dia, podeu adreçar-vos a l’Auditori Municipal on tindrà lloc a les 19 h. un recital de piano a càrrec del pianista terrassenc Miquel Farré, del qual ja us vam parlar al primer dels dos Terras-sons dedicats al piano que hem publicat recentment.

Passem ara a parlar de Don Pasquale de Gaetano Donizetti.  Segueix llegint »

Follow the leader…

15 de juny de 2015
Per

SèrieaddictesLes sèries de televisió són el reflex de la nostra societat, cadascuna a la seva manera i en el seu gènere. Sempre trobem personatges que ens recorden algú que coneixem, que ens agraden més o menys, que ens enlluernen o que arribem a odiar oblidant-nos que són pura ficció.

I, per descomptat, sorgeixen líders naturals que, dins de la seva realitat televisiva, conduiran aquell grup de protagonistes, que els seguiran voluntàriament. Són persones capaces d’influir la resta de l’equip, motivar-los, enamorar-los. Perquè ja sabem que un grup unit, amb un bon engranatge, funciona millor, afronta amb més força els problemes i és més eficient. Són els caps perfectes! Amb carisma, influents i persuasius.
Comptar amb un líder que tingui clar quines són les seves eines i sàpiga fer ús d’elles, permetrà crear un clima de seguretat i confiança en aquest grup, ja sigui en un desert, rodejat de zombis o en una illa deserta.

Tot seguit us donem uns bons exemples de líders naturals, malauradament (des de la perspectiva feminista) una gran majoria d’homes. No són directius de la CIA ni ministres, són persones que destaquen per la seva capacitat de superació i de lideratge en moments especialment delicats.
Tot i que tant a la televisió com al cinema hi ha protagonistes femenines amb caràcter, poderoses i amb un gran temperament, no esdevenen líders. La seva autoritat moltes vegades ha estat guanyada amb molt d’esforç i superant grans entrebancs (Mildred Pierce), són grans directives (Lynette de Mujeres Desesperadas) o summament intel·ligents (Joan Harris de Mad Men).

Voleu conèixer els nostres líders preferits?

Segueix llegint »

Final de festa del Concurs de Poesia

13 de juny de 2015
Per

Dijous 11 de juny ha tingut lloc l’acte de cloenda de la 6a edició del Concurs de Poesia al Centre Cívic President Macià,  on s’ha procedit a la lectura en veu alta de tots els poemes presentats, a càrrec dels propis autors participants i l’entrega de premis als tres primers guanyadors:

1er PREMIpremis
“L’habitació de la tribuna: records d’infantesa”
Autora: Rosa Maria Borobia Artigas

2on PREMI
“Pessic d’estiu”
Autora: Marta Balcells Barbosa

3er PREMI
“Poco a poco”
Autor: Ramon Pierrà Orozco

 

 

Menció especial del Jurat per:

“A mi niña Nora” de Marco Antonio Galán
“Triste realidad” de Maria Elena Gómez Navarro
Poema de Concepción Sola Fiñana

Menció especial al poema més votat en votació popular per:

“Adiós” de Manuel Fresneda Collados

Un any més, l’acte no s’hagués pogut fer sense la col·laboració de l’Associació de Veïns de St. Pere Nord, de l’Eix de Comerciants Sant Pere Nord, Abacus i amb la presència d’entitats i veïns del barri .

Trobareu totes les pconcurspoesia2oesies presentades al concurs a l’entrada

Els poemes del 6è Concurs de poesia per a joves i adults

Esperem els vostres comentaris!

 

BCT xarxa

Biblioteca pública de Terrassa
Passeig de les lletres, 1
08221 - Terrassa
Telf. 937 894 589
Mail: bctxarxa@terrassa.cat