Ajuntament de Terrassa

Ajuntament de Terrassa

Aquí som de llibres. Jazz

13 de setembre de 2012

Nou apunt de difusió de la secció Aquí som de llibres del programa Som Aquí del Canal Terrassa Vallès. El programa d’avui es va emetre el dia 07 de març de 2012. Aquesta vegada la Maria Gental de la Biblioteca Central de Terrassa ens dóna a conèixer algunes obres pertanyents al fons especial de Jazz que posseeix la biblioteca.

YouTube Preview Image

La recomanació comença amb tres convidats a la 31a edició del Festival de Jazz:

 • COLOM, Raynald. Evocación. Barcelona : ADLIB Arts, 2009.
  Cerca al catàleg de la bct xarxa. 

  El seu darrer disc Evocación d’inspiració flamenca, que es va presentar el 2009 a diversos festivals com el Grec de Barcelona, el Festival Internacional de Jazz de Vitoria-Gasteiz, Festival International du Jazz du Montreal i al Mercat de Música Viva de Vic.

 • MOTIAN, Paul. Lost in a dream. München: ECM, 2010.
  Cerca al catàleg de la bct xarxa. 

  Amb el trio compost per Jason Moran al piano, l’artista convidat del Festival, Chris Potter al saxo i Paul Motian a la bateria. Paul Motian va convocar aquest trio i va fer la selecció per fer aquest disc que posa èmfasi en la balada.

 • PARDO, Jorge. Vientos flamencos. Madrid : Manantial de músicas, 2005.
  Cerca al catàleg de la bct xarxa. 

  Darrerament destaquen les gravacions amb D’3, la seva col•lecció de Vientos Flamencos, s’ha rodejat de músics com Juan Diego, Niño Josele, Diego Amador i Tino di Geraldo, entre altres.

Després quatre músics tradicionals. No es pot parlar de jazz sense anomenar-los!

 • COLTRANE, John Coltrane. Thelenious Monk, Complete Studio recordings. Andorra : Essential Jazz Classics, 2008.
  Cerca al catàleg de la bct xarxa. 

  Un dels músics més influents de la història del jazz. Saxofonista i compositor, va fer incursions en diversos estils, la seva carrera va ser curta. Mor jove als 41 anys. Treballa amb Miles Davis, entre d’altres. Conegut pels seus solos molt extensos.

 • DAVIS, Miles. Ballads. Sony, 1988.
  Cerca al catàleg de la bct xarxa. 

  La seva carrera va en paral•lel a la història del jazz de la segona meitat del segle XX. Trompetista molt personal en la forma de tocar, amb tendència a improvisar i fer una música lírica i de gran subtilesa.

 • PARKER, Charlie. A jazz hour with Charlie Parker. SPA, 1990.
  Cerca al catàleg de la bct xarxa. 

  Un dels saxofonistes alts més reconeguts de la història del jazz, també va ser compositor, algunes de les seves melodies s’han convertit en estàndards de jazz. Li deien ‘Bird’ (ocell). Talent per la improvisació que deixa enrere l’estil del swing creant noves melodies.

 • MONTOLIU, Tete Montoliu. Jazz en España. Madrid : radiotelevisión Española, 2005.
  Cerca al catàleg de la bct xarxa. 

  Nascut a Barcelona, va començar a tocar piano de ben petit, el seu ‘mestre’ era Art Tatum, cec com ell. Lionel Hampton el va invitar a sumar-se a una gira europea amb la seva banda i així va començar a fer-se famós. Va acompanyar músics de la talla de Chick Corea, Coltrane, Chet Baker. Va ser compositor, arreglista, intèrpret.

Repàs ara als músics i cantants actuals:

 • CULLUM, Jamie Cullum. Twentysomething. Universal Classics and Jazz, 2004.
  Cerca al catàleg de la bct xarxa. 

  Cantant i pianista anglès. També és compositor, adaptador i autor de variacions d’altres músics. El seu jazz s’apropa al pop. Va fer el tema principal de la pel•lícula ‘El diario de Bridget Jones.

 • PEYROUX, Madeleine. Careless love. Rounder Records, 2004.
  Cerca al catàleg de la bct xarxa. 

  Cantant, guitarrista i compositora nascuda a Atenes però la seva vida transcorre entre Estats Units i França. La seva veu càlida i profunda interpreta temes clàssics del jazz i d’altres creats per ella.

 • KRALL, Diana. Quiet nights. Verve, 2009.
  Cerca al catàleg de la bct xarxa. 

  Diana Jean Krall és una pianista i cantant de jazz i coneguda per la seva veu de contralt. La seva música ha estat influenciada pels grans del jazz com Ella Fitzgerald, Chris Connor, Oscar Peterson, Nat King Cole, Frank Sinatra i, al seu torn, ha estat motiu d’inspiració per a Norah Jones, Jamie Cullum, i d’altres.

 • MOTIS, Andrea. Joan Chamorro presenta Andrea Motis. Barcelona: Temps Record, 2010.
  Cerca al catàleg de la bct xarxa. 

  Andrea Motis és una cantant i saxofonista molt jove de Sant Andreu (ara té 17 anys). Ha editat el seu primer àlbum amb Joan Chamorro, tenia 15 anys, interpretant temes clàssics i d’altres menys. La St.Andreu Jazz Band (la big band més jove d’Europa), dirigida per Chamorro, va néixer al 2006 i es va estrenar oficialment en el Festival de Jazz de Terrassa. Joan Chamorro col•labora amb diverses big bands, com la de Terrassa, però també amb músics com Stevie Wonder o grups com Manhattan Transfer. I ha treballat amb músics de la importància de Bebo Valdés, Montoliu o Ignasi Terraza.

 • WINEHOUSE, Amy. I told you I was in trouble. Universal, 2007.
  Cerca al catàleg de la bct xarxa. 

  Compositora i cantant anglesa, barreja estils musicals i es podria incloure dins el pop. De gran talent però amb molts problemes de droga i alcohol, va morir als 27 anys. La seva magnífica veu de contralt augurava grans èxits.

A l’Aquí som de llibres no podem deixar de recomanar….. llibres de Jazz:

 • CARBONELL I GUBERNA, Jaume. El Jazz clàssic i la seva història : dels orígens a la Segona Guerra Mundial : història, recerca i metodologia. Cabrera de Mar : Galerada, 2011.
  Cerca al catàleg de la bct xarxa. 

  L’autor és especialista en música catalana dels s.XIX i XX. El llibre acaba de publicar-se, omple un buit en bibliografia sobre jazz en català i explica els orígens del jazz i la història posterior incloent també la crítica de com s’ha escrit aquesta història.

 • 25 Jazz Terrassa : festivals : 1982-2006. Cerdanyola del Vallès : Montflorit, 2006.
  Cerca al catàleg de la bct xarxa. 

  Diversos autors, entre els quals Pasqual Maragall, Manel Royes o el jazzman Adrià Font donen en pinzellades molt breus, acompanyades de nombroses fotos, una idea de la evolució d’aquest important festival al llarg dels seus primers 25 anys de vida.
  Aquest any celebra la seva 31a edició.

 • CLAXTON, William. Jazzlife : a journey for jazz across America in 1960. Köln: Taschen, 2008.
  Cerca al catàleg de la bct xarxa. 

  Llibre l’atractiu del qual es centra en les magnífiques fotos en blanc i negre sobre temes de jazz, las Estats Units al llarg dels anys ’60. En anglès, francès i alemany.

Podeu veure totes les recomanacions del Aquí som de llibres a la llista de reproducció “Som Aquí Llibres” del canal Youtube de la bct xarxa.

Compartiu!
 • Delicious
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Twitter

  Etiquetes: , , , , ,

  Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

  BCT xarxa

  Biblioteca pública de Terrassa
  Passeig de les lletres, 1
  08221 - Terrassa
  Telf. 937 894 589
  Mail: bctxarxa@terrassa.cat