Ajuntament de Terrassa

Ajuntament de Terrassa

Aquí som de llibres. El fons Coneixement i Esport

2 d'octubre de 2012

Nou apunt de difusió de la secció Aquí som de llibres del programa Som Aquí del Canal Terrassa Vallès. El programa d’avui es va emetre el dia 13 de juny de 2012. Sabina Fernández, bibliotecària de la Biblioteca del Districte 5 de Terrassa, recomanava lectures pertanyents al fons C i E (Coneixement i Esport) de la seva biblioteca.

YouTube Preview Image

Les primeres recomanacions sobre esport i Terrassa són:

 • MARTÍNEZ DE DIOS, María del Carmen. Jugar y disfrutar con el hockey. Madrid : Gymnos, 1991.
  Cerca al catàleg de la bct xarxa. 

  Parla de com es juga, de la importància d’introduir el joc a les escoles perquè acompleix les finalitats de la educació física i, a més a més, proposa una forma didàctica d’ensenyar-lo.

 • VERDAGUER I CABALLÉ, Joaquim. El Bàsquet a Terrassa. 75 anys d’història. Terrassa : Arxiu Tobella, 1992.
  Cerca al catàleg de la bct xarxa. 

  Llibre editat per l’Arxiu Tobella. Amb la seva lectura podem descobrir que Terrassa va ser la primera ciutat d’Espanya on es va començar a jugar el bàsquet. El pare Millan, que va ser qui va difondre el joc al país, el va aprendre a Cuba.

 • PUEYO, Albert. Los intangibles. Terrassa: Èxit, 2011.
  Cerca al catàleg de la bct xarxa. 

  Un documental que va tenir premi al Festival de Cinema Esportiu a Palermo, la seva productora és terrassenca i està filmat a la ciutat. El documental està fet amb pocs recursos, però la idea és molt bona.

 • PALOMANES, José Alejandro. 75 anys engegant l’embarrat. Club Natació Terrassa : 1932-2007. Terrassa: Club Natació Terrassa, 2008.
  Cerca al catàleg de la bct xarxa. 

  Ara que comença el bon temps i volem anar a l’aigua perquè no llegir la història d’un dels clubs de natació de Terrassa? Vaig trobar coses molt interessants en aquest llibre. Com que a l’any 1939 la llengua amb que s’escrivien les actes del club va canviar de català a castellà i les actes van començar a anar encapçalades per “Año de la Victoria”. També hi ha una foto de Guitart fent el Salt de l’Angel (1942) envoltat per cables elèctrics.

Les recomanacions del fons C i E són:

 • MURAKAMI, Haruki. De que parlo quan parlo de córrer. Barcelona: Empúries, 2010.
  Cerca al catàleg de la bct xarxa. 

  És un llibre intimista on l’autor parla de l’autosuperació i de les seves reflexions entretant practica un esport en solitari com és córrer, que s’assembla a l’estat de solitud que sent l’escriptor davant d’una pàgina en blanc que s’ha d’omplir de paraules, frases, paràgrafs. Aquest llibre el tenim també en castellà però, a mi particularment, em va agradar més la traducció catalana de l’Albert Nolla. Vaig sentir-me més a prop de l’escriptor, vaig respirar més la solitud i la intimitat compartida.

 • SARADANANDA, Swami. El arte de respirar bien. Ejercicios para la armonía, la felicidad y la salud. Barcelona: Blume, 2010.
  Cerca al catàleg de la bct xarxa. 

  L’escriptora d’aquest llibre va ser l’editora de la revista Yoga Life. Tracta sobre la respiració des de la filosofia oriental i el recomano perquè, en primer lloc, no ens ensenyen a respirar, a no ser que hagis d’utilitzar la respiració com és el cas d’un actor o un cantant, i això és indispensable a les nostres vides. Per altra banda, penso que és interessant perquè des d’una altra mirada filosòfica podem aprendre a respirar i ens pot servir per a augmentar la confiança en nosaltres mateixos, potenciar l’energia, desestressar-nos, o si volem, reforçar la veu.

 • CLARK, Nancy. Nutrición para deportistas. Madrid: Desnivel, 2002.
  Cerca al catàleg de la bct xarxa. 

  Els aliments són el combustible del cos i per aquesta raó són importants a la vida de tots, però imagina per a la gent que fa esport! El llibre parla d’alimentació per a tots, és a dir, tant per a esportistes, com per a gent que no fa esport o com per a si vols perdre grassa. Inclou propostes de dietes molt fàcils de preparar.

 • DREYER, Danny. El caminar CH. Los cinco pasos decisivos para una salud duradera y llena de energia. Badalona: Paidotribo, 2009.
  Cerca al catàleg de la bct xarxa. 

  En general pensem que en principi caminem bé i per aquest motiu, no ens ensenyen a fer-ho. Bé, aquí l’autora parla de dotze formes de caminar com per exemple: caminar sobre la cinta rodant o caminades per la naturalesa que no és el mateix. Per cert, en aquest llibre vull destacar la cita de la dedicatòria “A nuestra hija, Jorney. El camino es la recompensa” (proverbi xinès).

 • RIEFENSTAHL, Len. El triunfo de la voluntad Olympia . Barcelona: Cameo, 2006.
  Cerca al catàleg de la bct xarxa. 

  En aquest dvd trobem la combinació de tres camps del coneixement diferents i importants: les Olimpíades del any 1936 (esport i història); un dels clàssics del cinema documental (art); i el treball de la Leni que és una clara mostra de l’autonomia de l’art, més enllà de fets històrics i continguts ètics.

Aquests i altres materials sobre jocs, esports i entreteniments es troben a la Biblioteca del Districte 5.

Podeu veure tota la temporada a la llista de reproducció “Som Aquí Llibres” del canal Youtube de la bct xarxa.

Compartiu!
 • Delicious
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Twitter

  Etiquetes: , , , , , , ,

  Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

  BCT xarxa

  Biblioteca pública de Terrassa
  Passeig de les lletres, 1
  08221 - Terrassa
  Telf. 937 894 589
  Mail: bctxarxa@terrassa.cat