Ajuntament de Terrassa

Ajuntament de Terrassa

Propostes d’aproximació als clàssics (PAC)

1 d'abril de 2013

Us presentem aquesta secció trimestral, on trobareu recomanacions de clàssics de la literatura universal englobats dins d’una temàtica concreta que canviarà a cada entrega. No només parlarem de llibres, omplirem aquest espai amb recomanacions cinematogràfiques, musicals…, en fi, un contenidor on els clàssics de totes les èpoques seran els protagonistes.

Per què els clàssics?

Fonamentalment pel temps. Per començar, es tracta de llibres que han sobreviscut al llarg de molts anys i que han arribat fins a nosaltres amb la mateixa validesa que quan van ser escrits. L’ésser humà no ha canviat gaire, tenim els mateixos defectes i les mateixes virtuts, i els clàssics són un mirall on ens veiem i ens reconeixem clarament. És per això que el temps els hi ha reconegut no només la qualitat sinó també la vigència. L’escriptor anglès Charles Dickens li deia a un amic seu, que es queixava de la mala crítica que li havien fet al llibre que acabava d’escriure:

“Mai no es prengui tan a pit el que escriguin els diaris, al cap d’una setmana, la gent ho haurà oblidat, mentre que el seu llibre seguirà endavant i s’obrirà camí”.

Aquell amic al que Dickens donava aquest consell era Hans Christian Andersen. Bé, el temps li ha donat la raó, avui tothom sap qui era Andersen i ningú recorda aquella crítica que tant el va amoïnar. En realitat la crítica més fiable és precisament la que fa el temps i no la que fan els crítics. En aquest sentit, el poeta americà James Russell Lowell afirmava:

“Quanta confiança ens inspira un llibre vell del qual el temps ens ha fet ja la crítica!”

El clàssics són, en definitiva, un pou de saviesa acumulada que es va transmetent al llarg dels anys.

Així doncs, per què perdre el temps? En aquesta secció anirem al gra, buscarem la font, l’origen de tot, i podrem comprovar que moltes de les coses que es creen ara dins del món de la literatura i de l’art, i que semblen tan noves i originals, beuen d’aquest clàssics que ens semblaven tan avorrits i passats de moda.

Prepareu-vos, doncs, per mirar per aquesta finestra que s’obrirà a partir de la propera setmana amb el primer tema triat per a l’ocasió, de la més rabiosa actualitat: “D’enganys, estafes i desesperació ”. Us hi esperem aquí, al biTer. Però també podreu tocar, veure i escoltar per vosaltres mateixos, gràcies a les exposicions que trobareu a totes les biblioteques de la Xarxa de Biblioteques de Terrassa dins la “Setmana PAC”. Podreu experimentar, viatjar dins del món dels clàssics ple de sensacions inigualables, d’emocions a flor de pell. Els clàssics com mai els heu vist!

 

 

Compartiu!
 • Delicious
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Twitter

  Etiquetes: ,

  Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

  BCT xarxa

  Biblioteca pública de Terrassa
  Passeig de les lletres, 1
  08221 - Terrassa
  Telf. 937 894 589
  Mail: bctxarxa@terrassa.cat