Ajuntament de Terrassa

Ajuntament de Terrassa

Castell de Montsoriu, dominant el Montseny

7 de desembre de 2013


   Foto   Foto

Entre els els municipis de Sant Felip de Buixalleu i Breda trobem el Castell de Montsoriu, a la comarca de la Selva dins del Parc Natural del Montseny i la Serralada Prelitoral. Hi podeu arribar venint per l’AP-7, agafant la sortida 10 d’Hostalrich i després del poble, seguint per la GI-552 direcció Breda.  Més endavant cal girar cap a l’urbanització que porta a FogFotoueres de Montsoriu.

Un cop s’arriba al Coll de Castellar, trobarem un aparcament senyalitzat amb una caseta d’informaciFotoó sobre la zona. Des d’allà surt una pista forestal, que fent una petita excursió de mitja hora, ens porta cap al castell; també hi ha l’opció de fer tot el camí des de Breda o Arbúcies. Si feu el camí llarg cap al castell trobareu l’Escola de Natura Can Massaguer.  El Montsoriu és un turó de 640 m, des del cim la vista és extraordinària. L’origen del castell se situa a la segona meitat del s. XI, tot i haver-hi indicis d’un assentament ibèric als segles IV i III a.C. Fins al s. XIV va acollir la família dels Cabrera, que van dominar des de la vall d’en Bas fins el mar, amb els Castells de Montpalau i Blanes.
Foto   Foto  Foto

Hi ha múltiples llegendes associades a les seves pedres. Per Sant Joan una dama amb vaporoses teles vermelles, apareix adalt de la torre més alta del castell. Fins que apareix un cavaller negre que se l’emporta galopant pel cel.

FotoFotoFoto

La fortalesa està formada per tres recintes defensius. Dins les construccions conservades actualment, algunes de les situades en el recinte sobirà forment part del primitiu castell roquer (s.X-XII), format per la torre de l’homenatge (16 m), una petita capella castral d’estil visigòtic, una cisterna retallada a la roca i una plataforma d’anivellaFotoment.  Entre finals del s. XII i mitjan s. XIII el vell castell roquer fou ampliat amb la construcció d’un segon recinte murallat o pati d’armes, a més a més d’un recinte emmurallat extern Fotoi la torre de les Bruixes; tot plegat formà un perímetre fortificat de més de 500 m. D’aquest període destaca l’església romànica de Sant Pere de Montsoriu, de la que no es conserva res. A mitjan s. XIV es transformà el castell en palau gòtic, cap i casal dels vescomtes de Cabrera. El castell estarà articulat en tres recintes concèntrics defensables de forma independent i  protegits per muralles i bestorres. L’element central és el pati d’armes amb la cisterna (capacitat per a més de 250.000 litres) que s’articula al voltant del conjunt residencial (estances nobles, cos de guàrdia, menjador, cuines, capella gòtica, ..). Al mateix turó, una mica separada del castell, es troba la Torre de les Bruixes, fortificació que feia les funcions d’una talaia sobre la vall d’Arbúcies.

Es mantingué l’ús reFotosidencial fins la segons meitat del s. XV. Llavors s’inicia un procés d’abandonament i deteriorament de les seves estructures durant més de 400 anys.

Des dels anys 70-80 es fan les primeres intervencions arqueològiques, i més sistemàticament a partir de 1993. El 1998 passa a mans del Consell ComarcaFotol de la Selva quan s’inicien les intervencions de rehabilitació amb el suport de l’Associació d’Amics del Castell de Montsoriu; i dels ajuntaments d’Arbúcies, Breda, Riells i Viabrea i Sant Feliu de Buixalleu, i al suport de la Diputació de Girona, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya. És gestionat per un Patronat.

 

 

 

Bibliografía

Foto

 

Webs:

Compartiu!
 • Delicious
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Twitter

  Etiquetes: , , , , , , , ,

  Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

  BCT xarxa

  Biblioteca pública de Terrassa
  Passeig de les lletres, 1
  08221 - Terrassa
  Telf. 937 894 589
  Mail: bctxarxa@terrassa.cat