Ajuntament de Terrassa

Ajuntament de Terrassa

De Gavà a Eramprunyà (un antic castell)

10 de gener de 2014

Ermita de Bruguers

Punt de referència del Massís del Garraf. Abans d’iniciar el camí admirem l’Ermita de Bruguers (s.XIII) de pedra vermella, com els murs de la muntanya on ens trobem. La ruta comença aquí a les afores de Gavà (3,5 km). Sortint de Gavà cal agafar la carretera BV-2041 que va cap a Begues, i l’ermita es troba al km 5. El recorregut segueix el GR 92 fins a les restes del recinte d’Eramprunyà i es segueix pel PR-C 39 remuntant cap al SO a la falda del penya-segat que hostatja el castell. Quan ens trobem 0,15 km podem veure la Roca Foradada a 250 m.

 

 

 

 

El recinte emmurallat compta amb l’Església de Sant Miquel d’Eramprunyà encara en fase de restauració. Es troba a 438 m. d’alçada. La restauració del complex s’inicia el 2009 amb caràcter d’urgència, són unes restes molt malmeses. Documentat per primer cop al s. X, té una estructura rectangular formada, en part, per una doble muralla que conforma un conjunt de tres recintes fortificats: la banda exterior, on hi ha part important de l’antiga muralla, la zona on està situada l’ermita de Sant Miquel; i, finalment, les ruïnes del castell palau gòtic.

El Castell d’Eramprunyà en època medieval controlava els termes de Gavà, Begues, Castelldefels, Sant Climent de Llobregat, Viladecans; i una part de Sant Boi de Llobregat, Sitges i Olivella.

 

L’any 801 els francs van prendre la ciutat de Barcelona als sarraïns, que van haver de retirar-se fins a la riba dreta del Llobregat. La defensa de Barcelona requeria que es protegís la zona del pla, però també tota la part baixa de la vall del Llobregat, des de Martorell fins al mar, ja que és una zona natural d’accés a Barcelona. També era necessari controlar tota la línia de costa i els camins del Garraf. Alguns dels castells que es van construir en aquest moment van ser els de Cervelló, Castellví de Rosanes, Sant Boi, Corbera, Castelldefels i Eramprunyà.

Església del Castell d’Eramprunyà

Al segle X, els representants del comte es converteixen en senyors de les terres que només havien d’administrar i actuen com a senyors feudals. L’any 1323 el rei Jaume II ven el terme d’Eramprunyà al seu tresorer, Pere Marc. Comença aquí l’època de màxim esplendor del castell que durarà fins a mitjan segle XV.

El 1469 esclatà la guerra civil entre Joan II i la Generalitat. Va haver-hi lliutes en contra el règim senyorial. Alguns nobles es mantenen fidels a Pere Marc IV, que es refugià al castell. Aquest fou assetjat per les tropes de la Generalitat i va quedar pràcticament destruït. Al segle XVIII es transformà en masoveria.  L’any 1897 el va adquirir el banquer Manuel Girona i continuà en mans de la família fins el 2007, que va ser adquirit per l’Ajuntament de Gavà.

De l’antic cementiri es conserven set tombes excavades a la roca, datades del segle X, sis antropomorfes i un rectangular. També hi ha un dipòsit d’aigua com una estructura excavada per recollir pluja.

 

I si encara no les heu vist i us queda temps, us recomano el Museu de Gavà i les seves Mines prehistòriques.

Bibliografía:

Fotoparcs de la serralada litoral i serralada de marina-9788498032314rutespatrimoni

Webs:

Compartiu!
 • Delicious
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Twitter

  Etiquetes: , , , , , ,

  Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

  BCT xarxa

  Biblioteca pública de Terrassa
  Passeig de les lletres, 1
  08221 - Terrassa
  Telf. 937 894 589
  Mail: bctxarxa@terrassa.cat