Ajuntament de Terrassa

Ajuntament de Terrassa

Ferran Canyameres. Un escriptor complet i total

29 d'octubre de 2014

coventry garden-guanyadora

Ferran Canyameres, un escriptor complet i total (Títol de la xerrada pronunciada per Jaume Aulet a la Biblioteca Central de Terrassa, el dimecres 22 d’octubre de 2014 dins del cicle Ferran Canyameres, 50 anys després, organitzat per l’Arxiu Històric Comarcal de Terrassa).

Des del biTer encetem aquesta nova secció anomenada Amb gust terrassenc, amb la qual ens volem fer ressò dels autors terrassencs. I què millor que començar amb un dels millors: Ferran Canyameres.

Jaume Aulet-WEB

Jaume Aulet, durant la xerrada a la Biblioteca Central de Terrassa

Jaume Aulet, professor de filologia catalana de la UAB i investigador especialitzat en història de la literatura catalana, va ser qui de manera molt amena i didàctica ens va fer un acurat retrat d’aquest escriptor, i a més amb la lectura d’alguns dels seus textos més representatius, va estimular encara més la curiositat dels que estàvem escoltant-lo.

Aquí us deixem un resum de la xerrada de Jaume Aulet:

Terrassa li deu molt a Ferran Canyameres, perquè segons Aulet és el principal autor terrassenc de tots els temps. Fa èmfasi en què considera a Canyameres plenament terrassenc, en el sentit que s’ha criat, s’ha format, i ha viscut en aquesta ciutat, per tant plenament vinculat a ella. A diferència potser d’altres autors, (fent aquí una mica de broma) també considerats terrassencs, però que van venir ja de grans a viure a Terrassa.

Què tenim i què no tenim de Canyameres?

-Tenim una edició completa de la seva obra, un total de 6 volums. En destaca la importància de la implicació de la família a la hora de l’edició. No ho tenim de tots els autors catalans importants, i per tant cal valorar-ho.

-Tenim també una biografia molt completa i detallada escrita per Gustau Erill. Gràcies també a la família es va poder publicar.

-Tenim també el fons Canyameres cedit a l’Arxiu Històric Comarcal de Terrassa, i una guia publicada d’aquest fons.
-Tenim un monogràfic sobre l’autor a la revista Ciutat (núm.7), i sembla ser que fins ara és l’aportació de crítica literària més important.
-Tenim també altres referències, com per exemple a les memòries de Sebastià Gasch, on Canyameres hi surt citat.

canyamerescicle18cb4412b3fd96d4c2c15944894f7ea5_XL

Programa d’actes Ferran Canyameres, 50 anys després

Què ens falta?
-No tenim una recopilació dels textos que estan dispersos en revistes, alguns escrits amb pseudònim.
-Tenint en compte el bagatge literari del que estem parlant, trobem molt poca bibliografia que estudiï l’autor. No tenim un estudi aprofundit sobre l’obra de Canyameres. I hi hauria de ser.

A Canyameres el podríem definir tal com ho fa un amic seu, Rafael Tasis, com a “vitalista i lletraferit” . Com a anècdota en relació a la seva vitalitat, explica que el dia de la seva mort, en que va ser publicada la seva esquela apareix també al mateix diari l’anunci d’una conferència seva. Mmmm, evidentment no la va poder fer!

CANYAMERES, Ferran. Com el Vallès no hi ha res: geografia poètica. Barcelona: Aymà, 1951.

En relació al títol de la conferència en que parla de l’autor com a “escriptor complet i total”, ho diu en el sentit que toca totes les tecles: escriu novel•la, poesia, periodisme, teatre, i és també traductor i editor. Té una activitat molt àmplia.
Joan Santamaria, Rafael Tasis, amics i també com ell: escriptors totals. Però l’hegemonia i el prestigi literari del moment no estava dominada per ells, sinó pels noucentistes com en Carné o en Carles Soldevila.
Canyameres, Tasis, Santamaria i d’altres no tenen una formació acadèmica convencional, són més autodidactes. És clar que tenen formació, però és d’un altre tipus. Per exemple, pensen que s’ha de viatjar i se’n van a Paris, on s’impregnen de la bohèmia i les novetats del moment. Col•laboren amb molts setmanaris, El xerraire, L’esquella de la Torratxa, etc…

Un altre aspecte molt destacat d’aquests autors és que donen molta importància al tema biogràfic, al memorialisme. A les novel•les, encara que siguin ficció també hi afegeixen components biogràfics. També són autors de dietaris, i es fan un fart d’escriure cartes.
Podríem dir que tenen menys preocupació tècnica que els noucentistes. Si que es preocupen pel llenguatge, però potser no afinen tant en qüestions teòriques.
I la crítica literària del moment els considera autors secundaris.
Segons Aulet, en una cultura normalitzada aquests autors considerats més “populars” estarien més valorats. No caldria que les edicions les subvencionés la família. Potser no formarien part de l’elit o revolució literària del moment, però segurament haurien estat molt llegits.

Els autors “vitalistes” com en Canyameres van per lliure, perquè la vida, per dir-ho d’alguna manera va per davant.
El diari íntim és un dels millors. Explica el que va a viure a França durant la II Guerra Mundial. Narra de manera biogràfica però també de manera novel•lada com va viure la guerra.

També escriu teatre i poesia. De poesia un dels més interessants és Poesia secreta. També és el més íntim. És molt interessant el pròleg que realitza Joan Oliver d’aquest llibre, donant-li la benvinguda al món de la poesia. Diu així: “Amb l’aparició d’aquest llibre, un nou soldat s’incorpora oficialment a l’estol de poetes de Catalunya. Hi arriba tard, però ja fet i armat. Mai no ha estat allò que les revistes literàries en diuen una promesa. Ha entrat per la finestra. Però no pas com els lladres, sinó a l’estil dels armadors audaços. Puix que Ferran Canyameres, terrassenc del món, sent els amors de la poesia i de la pàtria des dels seus dies d’infant, quan l’una i l’altra li foren revelades en la terra dolça i succinta del Vallès”.

Si en voleu saber més:
– Sobre Jaume Aulet: http://www.escriptors.cat/autors/auletj/pagina.php?id_sec=963
– Programa d’actes Ferran Canyameres, 50 anys després. http://issuu.com/arxiusdeterrassa/docs/programa_actes_canyameres
– Ferran Canyameres i Casamada, a la Viquipèdia. http://ca.wikipedia.org/wiki/Ferran_Canyameres_i_Casamada
– Ferran Canyameres i Casamada a la base de dades de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana. http://www.escriptors.cat/autors/canyameresf/pagina.php?id_sec=4168
– Actualitat literària sobre Ferran Canyameres a LletrA, la literatura catalana a internet (Universitat Oberta de Catalunya). http://lletra.uoc.edu/ca/autor/ferran-canyameres

Compartiu!
 • Delicious
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Twitter

  Etiquetes: , , , , , ,

  2 Responses to Ferran Canyameres. Un escriptor complet i total

  1. Laura on 3 de novembre de 2014 at 10:53

   Enhorabona per la nova secció, tot un encert!

  2. Agnès on 30 d'octubre de 2014 at 10:37

   Benvinguda la nova secció per a temes i autors locals!

  Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

  BCT xarxa

  Biblioteca pública de Terrassa
  Passeig de les lletres, 1
  08221 - Terrassa
  Telf. 937 894 589
  Mail: bctxarxa@terrassa.cat