Ajuntament de Terrassa

Ajuntament de Terrassa

Nostàlgics de Friends

29 de novembre de 2014

Sèrieaddictes

Friends

Nova York, sis amics i una cafeteria. Aquest és l’inici d’una de les comèdies televisives més importants de tots els temps, Friends. Deu anys després del final de la sèrie encara ens posem de bon humor al escoltar la seva sintonia, “I’ll be there for You” de The Rembrandts. La recordeu?

YouTube Preview Image

El primer capítol d’aquesta sitcom va ser emès el 30 de setembre de 1994 i no va arribar a Espanya fins 3 anys més tard de la mà d’un canal de pagament com va ser Canal +. Friends va néixer a l’ombra de la sèrie Seinfeld, però ben aviat, aquesta sèrie sobre uns joves, sis amics que comparteixen vivències en una gran ciutat com és Nova York i que creen la seva “família” urbana, va quallar entre l’audiència i es va convertir en una de les sèries més vistes en tot el món. El seu èxit va ser tant rotund que moltes noies copiaven els diferents talls de cabell de la Jennifer Aniston a mesura que se l’anava canviant. L’èxit va ser constant al llarg de les seves temporades i l’últim capítol va ser vist per 52,5 milions de persones en tot el món.

Si analitzem quins van ser els factors que van influir en aquest èxit, podríem destacar la qualitat dels personatges i de les interpretacions dels seus actors, les situacions en les que es veuen involucrats, així com l’humor visual i verbal amb el qual s’hi enfronten.

Com a bona sitcom (comèdia de situació) que és, cada capítol es caracteritza per explicar-nos una situació en la que es veuen involucrats els personatges, i ens els presenta amb el característic títol de “En el del…..” on ens explica algun dels moments, tan bons com dolents de la vida d’aquests joves.

Centrant-nos en els sis personatges, constatem que presenten un marcat estereotip que els hi dóna una personalitat i una coherència, que ens permet saber com actuaran en cada moment. Tots ells tenen un paper principal en el guió de la sèrie, cap d’ells sobresurt. Això fa que l’interès de, nosaltres els espectadors, no recaigui en un o dos personatges sinó que les diferents històries dels personatges sustenten cada capítol. És a dir, en un capítol podem passar de la interpretació d’una cançó de Phoebe, als intents de lligar d’en Chandler, a veure a la Rachel intentar fer de cambrera o a la Mònica ballar sobre una barra de restaurant disfressada.

Personatges i intèrprets
Monica GellerMònica Geller, interpretada per Courteney Cox, és una xef hipermegaobssesionada amb la neteja (té un mini aspirador per netejar el seu aspirador), molt perfeccionista i competitiva. Tan és així, que va arribar a estar tota una nit agafada a una pilota de rugby enmig d’un camp de futbol, per tal de guanyar al seu germà! Li encanta ser l’amfitriona de la casa, li encanta el menjar i de jove va ser molt grassa. No és gaire afortunada en l’amor, tot i que finalment troba la seva mitja taronja en qui menys t’ho esperes.
Ross Geller
Ross Geller, interpretat per David Schwimmer, és el germà de la Mònica i és paleontòleg de professió. Divorciat d’una lesbiana i força neuròtic, el seu amor de joventut va ser la Rachel Green, de la que estava completament obsessionat. La seva relació amb ella serà una constant en la seva vida, i famosa és la seva frase: “Nos estamos tomando un descanso”. Té un posat seriós però arriba a tenir una gràcia expressiva innegable.

Rachel GreenRachel Green, interpretada per la Jennifer Aniston, és una nena “pija” acostumada a tenir-ho tot i la millor amiga de la infància de la Mònica. Després de deixar a l’altar el seu promès, la Rachel comparteix pis amb ella i passa a formar part de la colla. Passa de tenir-ho tot pagat a haver de buscar feina del que sigui per sobreviure a la ciutat, fora de l’aixopluc monetari patern. Tindrà una relació amb alts i baixos amb en Ross i intentarà entrar en el món de la moda, què és el que realment l’apassiona.

 

Chandler BingChandler Bing, interpretat per Matthew Perry, és un jove amb una feina “indeterminada”, amb molts problemes per trobar xicota i les que troba, són una mica especials. Només cal recordar a la seva novia “Janice” amb la seva particular veu de “pito”, el seu espantós riure i les seves expressions que ja formen part de la nostra història televisiva, com per exemple, “Oh, Dios mío”. Impossible oblidar-se d’ella! A més a més, en Chandler està força traumatitzat pels seus pares, trauma que li ha fet desenvolupar un sentit de l’humor irònic i àcid. Impossible no riure amb ell!

Joey TrivianiJoey Triviani, interpretat per Matt LeBlanc, és un actor amb poca fortuna i molt inculte, però que no té cap mena de complexe de ser com és. La seva bona fortuna amb les noies i el seu físic compensa el seu poc coneixement de les coses. Comença les seves conquestes amb “¿Cómo va eso?”, expressió que es va fer molt popular entre la gent per lligar o per saludar-se amb els amics. Recordeu aquell capítol on en Joey compra només el volum de la lletra V d’una enciclopèdia (perquè com sempre, va escurat) i se l’aprèn de memòria. Les seves converses posteriors sempre tenien paraules que comencessin amb V, malgrat no tingués massa sentit, només per impressionar als altres.

Phoebe BuffayPhoebe Buffay, interpretada per Lisa Kudrow, és una noia excèntrica i molt feliç, que fins i tot té un punt d’infantil. Té una germana bessona idèntica amb la qual no es parla. Li agrada tocar la seva guitarra i cantar les seves pròpies cançons, malgrat que canti fatal. No té cap mena de complex i fa sempre el que li ve de gust, tot i que contravingui a les normes socials convencionals. El seu gran hit és “Smelly Cat”, horrible cançó sobre un gat que fa pudor…. Sense paraules, l’heu d’escoltar…

YouTube Preview Image

Trames principals i secundaris de luxe
Mònica i Rachel són dues amigues que comparteixen pis en el mateix replà que en Joey i en Chandler, també companys de pis. Ells quatre, juntament, amb en Ross, germà de la Mònica, i la Phoebe, antiga companya de pis de la Mònica formen una colla d’amics molt units que tracten de “sobreviure” a l’amor i la feina d’una forma molt divertida. La seva vida transcorre entre els dos apartaments i el café “Central Perk”, on tenen llargues converses, intentant solucionar els seus problemes, amorosos bàsicament. Tots ells esperen trobar l’amor de la seva vida i una feina que els apassioni. Els riures enllaunats que acompanyen i caracteritzen la sèrie queden en poca cosa davant dels riures que provoquen les seves històries.

Fantàstics són els capítols on rememoren com eren els personatges en el moment que es coneixen o en la seva etapa adolescent. Podem veure una Mònica obesa, una Rachel amb el seu nas original, és a dir, pre-operat, un Ross obsessionat amb la Rachel, i un Chandler eclèctic i a la moda punk.

Un altre dels encerts de la sèrie van ser els secundaris de luxe que van intervenir-hi al llarg dels 10 anys. Des d’un Brad Pitt, que en aquell moment era el llavors marit de la Jennifer Aniston, fent d’amic antigament gras de la Mònica i fundador juntament amb en Ross del “Club d’Odio a Rachel”, a un Sean Penn fent de nuvi de la Phoebbe, o un magnífic Bruce Willis fent de dur/emotiu xicot de la Rachel, una Julia Roberts deixant en evidència a en Chandler, un Tom Selleck com a nuvi madur de la Mònica, i així, una llarga llista etc..

Mireu l’escena en que surt Brad Pitt, odiant a Rachel!

YouTube Preview Image

I és que Friends es caracteritza per ser divertida, amb un humor intel·ligent, fresc i gens agressiu que convida a veure-la amb un somriure a la cara. Un humor proper a la vida quotidiana, molt cuidat i sense caure en lo barroer, tot i parlar de temes que poden ser considerats tabú, com per exemple el sexe. Un humor vitalista i refrescant que empasta molt bé amb les situacions a les que es veuen abocats els protagonistes, sense que aquestes semblin forçades. En definitiva, una sèrie que et provoca un sentiment d’optimisme respecte a la vida, i que et permet gaudir durant 20 minuts de riures.
Friends
Si encara sou dels pocs que no l’heu vist, us convidem a agafar-la en préstec a les biblioteques de Terrassa. Podreu trobar-les al catàleg.

I si sou dels que ja l’heu vist, torneu-la a veure. Us prometo que riureu com la primera vegada, o més! Jo no em cansaré mai de veure-la! Inovidable!

Bibliografia consultada:

TORRE, Toni de la. Las Series que no me dejan dormir : más de 100 recomendaciones para serieadictos con insomnio. Badalona : Ara Llibres, 2010.
TORRE, Toni de la. Técnicas para ligar Friends. Badalona : Ara Llibres, 2008
CASCAJOSA VIRINO, Concepción. La Caja lista : televisión norteamericana de culto. Barcelona : Laertes, 2007.
TOLEDANO, Gonzalo, VERDE, Nuria. Cómo crear una serie de televisión. Madrid : T&B, 2007.

Pàgines web i font de les imatges:

Friendpeich. Recuperat el 21 novembre 2014, des de http://www.friendspeich.com/
Jennifer Aniston Online. Recuperat el 21 novembre 2014, des de http://www.jenaniston.net/
Friends [enregistrament vídeo]. [Madrid] : Warner Bros., cop. 2005- 2010

Text: Guida Llamas

Compartiu!
 • Delicious
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Twitter

  Etiquetes: , , ,

  5 Responses to Nostàlgics de Friends

  1. Laia on 1 de desembre de 2014 at 19:33

   Moltes gràcies Biterus! Esperem estar a l’alçada! ;-P

  2. licordecafe on 1 de desembre de 2014 at 12:24

   Benvingut Sèrieaddictes! Tinc ganes de posar-me al dia de sèries!

  3. gotderaki on 29 de novembre de 2014 at 19:24

   Ohhh quin banner!!! Deuen ser uns genis dels nostres temps els seus creadors!!….jajaja. Us haig de dir, per la part que em toca, que si us agrada, la meitat de la substància grisa per fer-lo l’aportat l’Annabel, àlies Absenta. Ja us passarem els honoraris……jajaja!!!
   Us felicito de veritat a tots per la nova secció que heu començat!! Llarga vida a Serie Addictes!!

  4. Agnès on 29 de novembre de 2014 at 18:48

   Ep!

   Estem davant una nova secció del blog?

   Benvinguda “Sèrieaddictes”, llarga i pròspera vida!

  5. Cari on 29 de novembre de 2014 at 17:27

   Com m’agradava Friends! Després de llegir aquest post corro a agafar en préstec la sèrie de nou! Gràcies Spritz!

  Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

  BCT xarxa

  Biblioteca pública de Terrassa
  Passeig de les lletres, 1
  08221 - Terrassa
  Telf. 937 894 589
  Mail: bctxarxa@terrassa.cat