Ajuntament de Terrassa

Ajuntament de Terrassa

Camí de Sant Jeroni fent “steps”

5 de desembre de 2014

És el cim més alt de Montserrat de 1.237 m i està a la confluència dels límits dels termes municipals del Bruc a l’Anoia, de Marganell al Bages i de Collbató, al Baix Llobregat. S’arriba a Monmonestirtserrat a través de Monistrol per la carretera BP-1121, comunicada per la C-16 o la C-55 amb Terrassa, Manresa o ermitaMartorell. O a través de Can Maçana per l’autovia A-2 i la carretera BP-1103. I es pot accedir a peu amb l’Aeri que puja de Monistrol a Montserrat, al costat de l’estació dels FFGC o amb el cremallera. L’altra opció és deixar el cotxe a Monistrol i pujar a peu pel camí dels tres quarts.

Es pot pujar al cim de Sant Jeroni amb el camí que surt des del Monestir de Montserrat, des de la Plaça de l’Abat Oliva on hi ha una font amb diversos brolladors. El camí de pujada comença per unes escales a l’esquerra de la font, creuem un pont sobre el torrent de Santa Maria i iniciem la part de pujada amb escales cimentades.  Són les Escales dels Pobres donat que en aquest punt del Monestir, hi havia la casa que acollia indigents i rodamons. Als 20 min aproximats tenim el Pas del Francesos: estret pas esglaonat entre les parets de Montserrat al nord, i una petita agulla que gairebé tanca el camí. L’indret està relacionat amb una llegenda sobre l’invasió francesa. Vint-i-cinc minuts després arribem a la Placeta de Santa Anna: cruïlla de camins (pals indicadors) doble separades per escassos metres. Aquí abandonem els GR-4 i GR-172. També creuarem el PRC-19 que no hem d’agafar en cap de les dues direccions.

escalesstjeroniNosaltres però, seguim recte, seguint la direcció de Sant Jeroni obviant les marques. Passem a tocar de la Panxa del Bisbe (1.046m) entre continues, però curtes escales. Quaranta minuts després arribem al Pla del Ocells : petit replà endinsat al fons del torrent de Santa Marpuntgeodesicia.  D’aquí surt un corriol que s’enfila cap al camí Nou i el funicular de Sant Joan. Més endavant trobem el Torrent de Santa Maria. El camí ara transcórrer per la vall de Sant Jeroni, per la dreta del torrent de Santa Maria. Caminem per un bosc frondós d’alzines i roures, que produeixen ombra i frescor.  Passem pel pla dels Escurçons, un altre punt boscós  gairebé èlfic, abans el camí no giri a l’est, per després d’una curta pujada arribar al camí Nou o dels Francesos.

El camí s’uneix al que ve del funicular de Sant Joan, tombem a la dreta i en una estona arribem a la ermita de Sant Jeroni. Girem a l’aeristjeroniesquerra i a partir d’allà hi ha un desnivell de 1.000 m. amb escales que ens duen fins al cim. On trobem un vèrtex geodèsic o rosa dels vents col.locada el 1986 per Centre Excursionista del Bages.

Antigament hi havia un funicular que es va inaugurar el 19-06-1929, va ser una obra d’enginyeria de les més important de l’època que tenia un pendent de quasi el 200%. El 1930 el butlletí del Santuari deia que durant els cinc primers mesos de funcionament, l’havien emprat cinc mil persones. Durant la guerra civil el servei fou incautat pel servei ferroviari i després tingué servei ininterromput sense cap incidència fins 1983 (recordo haver-hi pujat amb 9 o 10 anys). En la seva avaluació es determinà que les condicions del servei eren precàries, el 1985 s’enderrocà l’estació inferior i el 1987 es suspengué tot tipus d’activitat. El 1988 es desmunten cables i cabines que es deixaren abandonades a la part inferior. L’any 1995 es converteix l’estació superior en centre de telecomunicacions.

cabinaabandonadacabinaantiga

 

 

Bibliografía:

aragonmontserratmontserratportell

 

 

Webs:

Compartiu!
 • Delicious
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Twitter

  Etiquetes: , , , , , , , , ,

  Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

  BCT xarxa

  Biblioteca pública de Terrassa
  Passeig de les lletres, 1
  08221 - Terrassa
  Telf. 937 894 589
  Mail: bctxarxa@terrassa.cat