Ajuntament de Terrassa

Ajuntament de Terrassa

7 mini sèries de butxaca per veure en un cap de setmana

31 de gener de 2015

Sèrieaddictes

Ho has de reconèixer… ets un impacient! No has pogut veure les infinites temporades de Friends, no pots esperar que passi l’estiu per poder gaudir de la setena part de Mad Men que encara estan gravant i ets incapaç de recordar quantes temporades té Mujeres desesperadas.

No pateixis… T’ajudarem a convertir-te en un SèrieAddicte de cap a peus amb petites dosis: les minisèries!

A la biblioteca hem seleccionat les 7 millors minisèries perquè les puguis gaudir sol, en parella, amb amics o amb qui et vingui de gust. I en un cap de setmana! Que siguin minis no vol dir necessàriament que no puguin competir amb sèries de més durada: “al pot petit s’hi pot trobar la bona confitura”.

Aquest llistat no és exhaustiu, existeixen al mercat centenars de minisèries (de més o menys qualitat). Aquest serà el primer tastet.

A la nostra selecció pots trobar sèries guardonades, amb bona crítica del sector o que han tingut un impacte social important pel seu contingut. Hem volgut donar-te les més actuals i, malauradament, ens hem deixat a la prestatgeria molts clàssics que, de ben segur, donaran peu més endavant a un altre article.

També us trobareu que una gran majoria són nord-americanes i britàniques. Tot i així, a casa nostra n’han fet moltes que valen la pena tenir en compte, i us en presentem un grapat.

Guerres, lluita entre classes socials, drames i amors impossibles… La majoria van carregades d’un realisme que fereix i les fa úniques. Les minisèries de caràcter bèl·lic són especialment crues, no cauen en el sentimentalisme ni en el patriotisme, mostren els horrors de la guerra des de la vessant més humana i ens remouen la consciència sense caure en el “sang i fetge”gratuït. No busqueu herois perquè no els trobareu.

Totes elles són petites joies de la televisió, tenen la mida justa per gaudir d’una mossegada. No sigueu tímids i comenceu a devorar-les!

Hermanos de sangre (“Band of Brothers”)
Estats Units/Regne Unit, 2001

YouTube Preview Image

Hermanos de sangre explica la història d’un grup de soldats de la Companyia Easy del 506è Regiment de la Infanteria de Paracaigudistes de la 101ª Divisió Aerotransportada dels Estat Units d’Amèrica.

Es basa en la investigació que l’historiador Stephen Ambrose publica al seu llibre “Band of Brothers”. Cada personatge es basa en una persona real que va viure els fets durant la Segona Guerra Mundial. Una de les facetes més commocionant de la sèrie és quan aquests veterans que han sobreviscut es presenten al principi de cada capítol explicant el seu punt de vista personal. Són 10 capítols de 60 minuts que ens arriben de la mà de Steven Spielberg i Tom Hanks.

Davant de l’èxit d’acollida d’Hermanos de sangre, al 2010 s’estrena una segona part totalment independent: “The Pacific”, també d’estil bèl·lic i que narra la Guerra del Pacífic (Segona Guerra Mundial) entre els Estats Units d’Amèrica i el Japó.

YouTube Preview Image

A principis de 2013, s’anuncia una tercera sequela de la mateixa temàtica bèl·lica i moment històric. Aquest cop es basa en l’obra “Masters of the Air: America’s Bomber Boys Who Fought the Aire war against nazy germany”, de Donald L. Miller, que tracta sobre les experiències viscudes per un grup de soldats de la 8a Força Aèria dels EUA durant els combats contra la Luftwaffe (força aèria alemanya).

Encara no hi ha data per la seva emissió però promet tenir tant d’èxit com les seves predecessores.

 

Generation Kill
Estats Units/Regne Unit, 2008.

YouTube Preview Image

Trencant els mites de la guerra i oferint un punt de vista radicalment diferent, Generation Kill arriba amb força. Dels creadors de la multi-guardonadaThe Wire”, aquesta minisèrie de 7 capítols és el retrat dels soldats nord-americans que van lluitar a la Guerra de l’Iraq. De seguida que veieu el tràiler us adonareu que és desendreçada i que transmet d’una manera molt peculiar la situació de caos, desordre i desesperació que es vivia al camp de batalla.

El guió es basa en el llibre que va publicar Evan Wright sobre l’experiència que ell mateix va viure acompanyant el 1r Batalló de Reconeixement de la Marina dels Estats Units d’Amèrica.
És una crítica apolítica i desesperadament realista de l’absurditat de la guerra.
M’agrada especialment com Toni de la Torre la descriu en un dels seus llibres:

…consigue transmitir que la guerra de Iraq, como cualquier otra, fue una estupidez. Y cuantos más argumentos busques para defenderla, más estúpida te parecerá. Por mucho que diga Bush.

 

Serrallonga
Catalunya, 2008

YouTube Preview Image

Està dirigida per Esteve Rovira i coproduïda per Televisió de Catalunya, Televisió Espanyola i Oberon Cinematogràfica.

En només dos episodis, aquesta minisèrie ens explica la història del famós bandoler Joan Sala i Ferrer, àlies “Serrallonga”(1594-1634). Buscat pels seus actes delictius en contra del govern central, el protagonista, que s’amagava als boscos de les Guilleries es va convertir en un mite dins el mon del bandolerisme. En una època en que la població catalana vivia una crisi molt forta i passava gana, algunes persones van triar el bandolerisme com a forma de vida i única via per sortir de la misèria.

Els fets que ens narra la sèrie van ocórrer fa més de 400 anys al nostre país i, amb el pas del temps, l’imaginari popular va convertir Serrallonga en un “Robin Hood” català, van novel·lar els seus fets, es van escriure romanços, cançons i, fins i tot, s’hi han fet sèries!

Si en voleu saber més, no us perdeu aquest programa especial de TV3.

 

Olor de colònia
Catalunya, 2012

YouTube Preview Image

Produïda per Diagonal Televisió i Televisió de Catalunya, els fets es basen en el best-seller de la Sílvia AlcàntaraOlor de colòniaLa història és tot un seguit d’altres històries enllaçades de diferents personatges, que tenen com a nexe comú el lloc on viuen i treballen: la colònia Vidal.

Gravada en escenaris de colònies industrials reals, entre elles la mateixa colònia Vidal, i amb un posada en escena magnífica (pel que fa a vestuari, decoració, etc.), aquesta sèrie es converteix en una cita obligada per conèixer l’època de la industrialització i la història dels nostres avis i rebesavis. Olor de colònia és testimoni de com es vivia en les colònies industrials del Baix Llobregat: l’esforç, el sacrifici, la cruesa de la feina a les fàbriques i la singular vida en comunitat.

Us convido, no només a veure la sèrie, sinó a llegir l’article de l`Òscar Marín, periodista de la revista Descobrir  i la web del Museu de la Colònia Vidal.

 

Mildred Pierce
Estats Units, 2011

YouTube Preview Image

Amb una cartera d’actors de prestigi, com la Kate Winslet o l’Evan Rachel Wood, Mildred Pierce és una minisèrie basada en una novel·la de l’autor James M. Cain.

La història se situa a l’època de la Gran Depressió, als anys 30, i gira al voltant de la relació d’una mare amb la seva filla Veda. La Mildred Pierce (Winslet) és una mare acabada de divorciar que es veu obligada a tirar endavant ella sola amb les seves dues filles. Amb aquesta finalitat, la Mildred obre un restaurant i lluita per sobreviure a base d’esforç i constància.

És la realitat d’una dona que esdevé l’únic pilar de la família en una època en què el sexe femení únicament exerceix feines de la llar i és estrany que estigui present en altres àmbits laborals.
El fil conductor va canviant a mida que avancen els capítols i la relació amb la seva filla Veda (Wood) omple el primer pla a mida que ens acostem al final.

Estèticament i musicalment, és una sèrie sublim, delicada i molt cuidada en cadascun dels detalls. Els diàlegs són perspicaços, mesurats punt per punt, la interpretació de les dues protagonistes és colpidora i la fotografia segueix la línea d’una pel·lícula més que d’una sèrie per a la televisió.

Us heu quedat amb ganes de més? Podeu veure un reportatge sobre la sèrie a la web de Canal +.

 

Emma
Regne Unit, 2009

YouTube Preview Image

Recordant Sentido y Sensibilidad, aquesta sèrie de quatre capítols explica la història de l’Emma Woodhouse, una noia jove i d’alta classe social, que s’obsessiona en trobar parella a tothom qui l’envolta. En aquestes circumstàncies, us podeu imaginar les confusions amb què es troben els personatges.

És una sèrie carregada de romanticisme i elegància, amb bellíssimes escenes a l’aire lliure i ambientada en una època en que la diferència entre classes socials estava extremadament marcada.
Basada en la novel·la del mateix títol de Jane Austen, la fotografia i la posada en escena de la sèrie és fidel a l’esperit de la història que ens explica Austen: l’harmonia en els diàlegs, la tendresa de la protagonista i el refinat humor britànic en que es desenvolupen algunes escenes.

 

Crematorio
Espanya, 2011

YouTube Preview Image

José Sancho, Alicia Borrachero i Juana Acosta protagonitzen aquesta minisèrie de 8 capítols basada en la novel·la de Rafael Chirbes, del mateix títol.

Tracta un tema tant d’actualitat com és el de la corrupció a Espanya, un retrat dels darrers anys de creixement econòmic en què la desmesurada ambició i egoisme d’alguns sectors va ocasionar la destrucció del país. És la història d’una de tantes famílies que han fet fortuna vivint al límit de la legalitat i que pel camí han descuidat les relacions emocionals.

La fotografia té un caire cinematogràfic, més modern que altres sèries espanyoles actuals, jugant intencionadament amb la llum i l’ombra per transmetre millor les sensacions de cada escena. Des de la web oficial ens expliquen que gairebé no han gravat en estudi i han prioritzat escenaris reals i a l’aire lliure per comunicar amb major fidelitat l’ambient mediterrani.

Va ser una de les darreres interpretacions de José Sancho i ha estat una de les sèries espanyoles amb més bona crítica dels darrers anys.

Atenció perquè el llistat no s’acaba aquí! Totes aquestes sèries i més les podeu assaborir al sofà de casa gratuïtament agafant-les en préstec a la biblioteca més propera. Us animeu a fer el vostre llistat personal de sèries preferides? Us hi esperem!

Bibliografia consultada:

Mena, J.L. Las mejores miniseries de la historia de la televisión. Cacitel, 2008.
Torre, de la, T. Las series que no me dejan dormir. Now Books, 2010.

Text: Montserrat de la Torre

Compartiu!
 • Delicious
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Twitter

  Etiquetes: , , , , , , , , , ,

  Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

  BCT xarxa

  Biblioteca pública de Terrassa
  Passeig de les lletres, 1
  08221 - Terrassa
  Telf. 937 894 589
  Mail: bctxarxa@terrassa.cat