Ajuntament de Terrassa

Ajuntament de Terrassa

La colla del mar i el secret de la caixa forta

10 de febrer de 2015

egara negra2

 

gorrizGÒRRIZ, Josep. La colla del mar i el secret de la caixa forta. Barcelona: Casals, 2000. ISBN: 8421823124.

Del  del 29 de gener al 7 de febrer s’ha celebrat  la BCNegra, la trobada de novel·la negra de Barcelona, que ha celebrat aquest any el seu primer decenni de vida i des del biTer ens hi volem sumar amb  un petit apunt d’ una novel·la policíaca amb gust terrassenc. L’autor escollit és Josep Gòrriz, professor de Secundària afincat a Terrassa. És autor de més d’una cinquantena d’obres, la majoria de les quals dins de la literatura infantil i juvenil.
Un dels temes recurrents a l’obra de Josep Gòrriz és l’amistat. Potser la seva professió de mestre l’ha portat a posar l’accent en aquest tema, i a més a poder-ho focalitzar en el període de l’adolescència, que l’autor coneix prou bé.

L’obra que hem triat és La colla del mar i el secret de la caixa forta (2000), que forma part  d’una sèrie formada per Sota el volcà lila (1992), La colla del mar (1999), i La colla del mar i el botí d’Ulisses (2003).

Aquestes històries tenen com a punt en comú el que podríem anomenar “aventures de colla”. Com bé diu el títol és una colla la protagonista d’aquestes aventures, formada per la iaia Ursulina, la seva néta la Marina, el Roc, en Pau, la Glòria i en Brauli, i un petit i eixerit esquirol anomenat Pit-Roig.
Ens recorda a la sèrie de les aventures dels cinc o del set secrets d’Enid Blyton. No és una aventura fosca, al contrari és d’aventures amb un misteri per resoldre.

Aquests joves protagonistes fan d’investigadors, i en aquesta aventura intenten resoldre un misteri en relació a una caixa forta.

gorrizbiterSense títol

Il·lustració de Lluís Farré

La iaia Ursulina és un membre més del grup, però que posa serenor i també lideratge quan cal, o bé plantant cara o bé organitzant un bon berenar.

En aquesta aventura l’autor afegeix una sèrie de personatges magribins, com per exemple la jove Leila, l’Abdal·lah i l’Ali. Li serveix per introduir el tema del racisme, i així també parlar una mica de la situació dels magribins al nostre país, tot això amb un to didàctic adreçat bàsicament als adolescents.

És una literatura  destinada sobretot al públic jove, per incentivar-los a agafar l’hàbit de la lectura. També a BCNegra, tenen aquest objectiu amb els clubs de lectura juvenil, incentivar als joves a llegir, amb aventures lleugeres però ben escrites per tal de conrear el futur, tant a nivell de lectors com de futurs escriptors.

Si voleu conèixer totes les obres de l’autor: Cerca al catàleg de la bct xarxa.

Si  voleu saber més coses d’aquest escriptor, podeu consultar:  L’autor a la wikipèdia.

I si us heu quedat amb ganes de més novel·la negra, aquí teniu l’itinerari Egara negra, per continuar investigant.

 

Compartiu!
 • Delicious
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Twitter

  Etiquetes: , , , , , , , , ,

  Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

  BCT xarxa

  Biblioteca pública de Terrassa
  Passeig de les lletres, 1
  08221 - Terrassa
  Telf. 937 894 589
  Mail: bctxarxa@terrassa.cat