Ajuntament de Terrassa

Ajuntament de Terrassa

De la televisió al cinema…. i viceversa, del cinema a la televisió

27 de febrer de 2015

Sèrieaddictes

Els grans actors de cinema, fins fa no res, no trepitjaven la petita pantalla ni en somnis. Sinó feu un exercici de memòria i digueu-me algun gran actor o actriu de Hollywood de la dècada dels 80 o dels 90 amb sèrie de televisió? Jo no he estat capaç de trobar-ne ni un.
Només els actors “mediocres” i que no trobaven feina a la gran pantalla acabaven a la televisió. O també era l’inici dels actors novells que començaven la seva carrera en les sèries, fins a la trucada del seu agent per una oportunitat al cinema. Aquest és el cas de molts dels grans actors contemporanis, que han agafat experiència en les sèries de televisió, i finalment han pogut fer el salt al cine.

Urgències, catapulta de George Clooney

Un exemple d’ells és George Clooney, que de les sales d’Urgències va passar al cine protagonitzant pel·lícules tan importants com la trilogia d’Ocean’s Eleven, Up in the air, Los descendientes, o Syriana, que li va valdre l’Òscar a la millor interpretació masculina de l’any 2005.
George Clooney encarnava al guapo pediatra doctor Doug Ross a Urgències. La sèrie ens mostrava el treball diari d’un equip mèdic en un gran hospital, amanit amb grans dosis de les seves històries personals. El Dr. Ross mantenia una historia d’amor no sempre correspost amb l’infermera Carol Hathaway, interpretada per Julianna Margulies, que més endavant va participar en l’aclamada sèrie The good wife. Mireu sinó aquesta escena de desamor entre els dos, enmig d’un cas mèdic!

YouTube Preview Image

Quim Gutiérrez, de TV3 al cinema
Imatge_1Un exemple d’actor català que s’ha forjat una carrera a la televisió i que després ha passat a la gran pantalla ha estat en Quim Gutiérrez. Qui no el recorda com en Martí, un noi de 12 anys de la sèrie Poblenou? Mireu què jovenet!

I no el recordeu com el rebel David Peris, fill dels amos del bar del El cor de la ciutat? Un cop abandonada aquesta última sèrie va embarcar-se en el rodatge de Azuloscurocasinegro que li va reportar una notorietat dins el cinema espanyol, gràcies en gran mesura al Goya al millor actor revelació aconseguit per aquest paper. Des de llavors, no ha parat de fer cinema, i fins i tot ha donat el salt al cinema internacional, fent el paper de Luca Giampoli a l’adaptació cinematogràfica francesa de la novel·la Los ojos amarillos de los cocodrilos. Una de les seves últimes incursions professionals ha estat el doblatge de pel·lícules d’animació fent la veu de Herb Overkill, un dels súpermalvats caps dels simpàtics “Minions”, pel·lícula que s’estrenarà aquest proper juliol del 2015.

7 vidas de Javier Cámara
En el marc de la televisió espanyola, un altre exemple que podem trobar d’actors

que van passar de la tele al cine és el de Javier Cámara, que després de l’èxit aconseguit per la sèrie 7 vidas, va abandonar-la per centrar-se en la seva carrera cinematogràfica, on ha protagonitzat pel·lícules tan aclamades com Vivir és fácil con los ojos cerrados.
7 vidas es la història d’un jove que desperta del coma després de 18 anys. La seva germana i els seus veïns intentaran posar-lo al dia i que s’adapti a la seva nova realitat. Els conflictes i les situacions divertides entre els dos apartaments contigus i el seu punt de trobada, el bar Casi-ke-no, seran la base d’aquesta comèdia. En ella, Javier Cámara encarna a Paco, un home que encara viu amb la seva mare Sole, una gran Amparo Baró recentment morta, i que rebia la majoria de les seves característiques plantofades al clatell.
Aquesta sèrie també va ser el trampolí d’altres actors i actrius com Paz Vega, Blanca Portillo i Carmen Machi. Aquesta última va continuar amb l’spin-off de la sèrie, anomenada Aida, després de 15 temporades en antena de 7 vidas.

D’un temps ençà, l’augment de la qualitat dels guions, que molts cops supera al del cine, i el major pressupost invertit en la seva realització, ha suposat un renaixement de les sèries en el medi televisiu i un canvi important en la mentalitat dels actors respecte a la “caixa tonta”. Una sèrie de qualitat els permet lluir-se en una bona història en un medi vist per milions de persones a tot el món i els hi suposa un contracte per, com a mínim, una temporada o si la crítica i les audiències responen, per més temporades. Això els hi suposa uns ingressos continus i estables que, en alguns casos són estratosfèrics.

Ashton Kutcher, de la tele al cine, del cine a la tele
Imatge_3Un clar exemple del que estem parlant és Ashton Kutcher. Kutcher va fer-se famós amb 20 anyets per la seva participació en la comèdia Aquellos maravillosos 70, que li va donar l’oportunitat de saltar al mercat cinematogràfic. Anys i pel·lícules méstard, tornaria a la tele per liderar el rànking dels actors de televisió millor pagats amb uns 26 milions de dòlars anuals per la sèrie Dos hombres y medio.

Imatge_4

Altres actors de cinema consagrats han sabut fer el pas a la petita pantalla amb sèries que han tingut un gran èxit en la última dècada. Aquest són alguns d’aquests casos:

Glenn Close, pionera en el salt a la tele
YouTube Preview Image
Sis nominacions als Òscars, tres premis Tony, i molts altres més formen part del palmarès d’aquesta gran actriu de Hollywood, abans que s’endinsés en el món de la televisió. La sèrie escollida va ser Daños y perjuicios, un gran thriller on interpreta a Patricia Hewes, una advocada agressiva i manipuladora que fa el que sigui per guanyar els seus casos. Segons expliquen, va quedar tant absorbida amb la lectura del magnífic guió, seguint els passos de l’altre protagonista Ellen Parsons, que va decidir abandonar temporalment el setè art per passar-se a la petita pantalla. Magnífica interpretació de Glenn Close guardonada amb el premi Emmy a la millor actriu de sèrie dramàtica en dos anys consecutius, 2008 i 2009, així com el Globus d’or en la mateixa categoria l’any 2008.

Jessica Lange, el ressorgir d’una carrera en hores baixes
Imatge_5La televisió ha suposat un rellançament de la carrera de Jessica Lange, que feia anys que no tenia un gran èxit. Des del seu Òscar l’any 1994 pel paper de Carly Marshall a Blue Sky, aquí traduïda com a Las cosas que nuncan mueren, havia fet papers sense pena ni glòria. Jessica Lange encapçala el repartiment d’American horror story, sèrie dramàtica amb tocs de terror, on cada temporada és concebuda com una minisèrie independent, amb un fil argumental i personatges diferents. Així els diferents actors de la sèrie interpreten a un personatge diferent en cada temporada. Aquest repte interpretatiu ens ha permès veure la Jessica Lange encarnant diferents personatges. Per exemple com a Constance, antiga habitant d’una casa encantada, a la primera temporada, o com a la germana Jude, monja d’un manicomi per a criminals dements, a la segona. Aquesta gran versalitat i el seu gran treball interpretatiu li ha comportat guanyar un parell de premis Emmy, així com un Globus d’Or a la millor interpretació pel seu treball en aquesta sèrie.

Jeff Daniels, un “tonto muy tonto” amb Emmy

Imatge_6The Newsroom li ha valgut a Jeff Daniels un reconeixement a la seva interpretació gràcies al premi Emmy rebut el 2013 com a millor actor de sèrie dramàtica. El seu paper de Will McAvoy, periodista i presentador d’una cadena de notícies l’ha allunyat de papers tan absurds com el de Dos tontos muy tontos, i ens mostra el treball dels periodistes abans de l’emissió dels telenotícies. Jeff Daniels ens mostra un protagonista força rondinaire i que es debat entre seguir la corrent conservadora de desinformar a la gent, com el govern americà vol, i un periodisme compromès i amb nou codi ètic que informin a la gent de forma adequada.
Esperem que alguna d’aquestes sèries us cridi l’atenció i us enganxi, per formar així part dels sèrieaddictes de Terrassa!

Bibliografia i font de les imatges:

TORRE, Toni de la. Las Series que no me dejan dormir : más de 100 recomendaciones para serieadictos con insomnio. Badalona : Ara Llibres, 2010.
The Newsroom. Recuperat el 19 febrer 2015, des de http://www.canalplus.es/the-newsroom/
IMDb. Quim Gutierrez. [En línia] Recuperat el 8 febrer 2015, des de http://www.imdb.com/name/nm1273697/
IMDb. Javier Cámara. [En línia] Recuperat el 7 febrer 2015, des de http://www.imdb.com/name/nm0194572/
IMDb. George Clooney. [En línia] Recuperat el 09 febrer 2015, des de http://www.imdb.com/name/nm0000123/
IMDb. Jessica Lange. [En línia] Recuperat el 12 febrer 2015, des de http://www.imdb.com/name/nm0001448/
IMDb. Glenn Close. [En línia] Recuperat el 15 febrer 2015, des de http://www.imdb.com/name/nm0000335/

Text: Guida Llamas Bea

Compartiu!
 • Delicious
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Twitter

  Etiquetes: , , , , , , , , ,

  2 Responses to De la televisió al cinema…. i viceversa, del cinema a la televisió

  1. Guida on 6 de març de 2015 at 18:50

   És veritat, Montse!
   Aquestes dues sèries que has comentat són un clar exemple. Esperem tenir-les aviat a la Biblioteca Districte 4.

  2. montse on 28 de febrer de 2015 at 21:08

   Bo! Aquest tema dóna per molt!
   La multipremiada True Detective amb Matthew McConaughey n’és un altre exemple, i Fargo! Una peli que ha esdevingut una sèrie amb actors de cinema com Billy Bob Thornton i Martin Freeman.

  Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

  BCT xarxa

  Biblioteca pública de Terrassa
  Passeig de les lletres, 1
  08221 - Terrassa
  Telf. 937 894 589
  Mail: bctxarxa@terrassa.cat