Ajuntament de Terrassa

Ajuntament de Terrassa

Aturem-nos un moment…

27 de març de 2015

Sèrieaddictes
PausaCorrem i correm, tot de pressa, ràpid i ja… anem tard, vinga! Has vist l’última pel·lícula de tal director? Has llegit l’últim bestseller de fulanito de tal? Has vist l’última sèrie de televisió que han estrenat fa dos dies? Tranquils, relaxem-nos, respirem… prenem-nos una relaxing cup of cafè con leche o un tallat o un cigaló i gaudim del moment… i de la pausa.

Keep calm and just relax!Les sèries de televisió, com els bons llibres, cal degustar-les tranquil·lament, sense presses, amb pauses i amb temps per poder-les pair. Trobant el moment idoni per veure-les, sols o en companyia, per poder assaborir cada escena, els matisos de la història, els detalls de les descripcions i les imatges, les idiosincràsies dels personatges… temps per reflexionar sobre el que estem veient, per gaudir dels colors, els enfocaments, les perspectives i angles de la càmera, de la música, de la nostra reacció davant el que estem veient… i evidentment de la història que se’ns explica.

Si ens va bé veure una sèrie en dosis de 20 minuts cada dia i seguir el ritme que ens proposa la televisió, perfecte, però si la volem veure en dosis de 40 minuts en 40, o estar una o dues hores veient-la cap problema, la biblioteca ens ho posa fàcil: agafem en préstec la sèrie de televisió que volem en aquell moment i la podem veure en la dosificació que nosaltres vulguem.

Tan li fa si a dia d’avui ens ve de gust veure la sèrie basada en el llibre Els homes que no estimaven les dones d’Stieg Larsson després del gran boom de la seva aparició i quan tothom en parlava…. tan se val si a dia d’avui trieu veure la mítica sèrie Perdidos després que el món, a l’any 2004, s’hagués dividit en els qui havien vist Perdidos i els que no l’havien vist. Avui mateix l’agafeu en préstec, us aclofeu al sofà i, si voleu amb crispetes i tot, podeu endinsar-vos en la fantàstica història que esclatarà als vostres ulls.

En aquest sentit us proposo unes quantes sèries per assaborir amb tranquil·litat després del seu esclat d’èxit del moment:

A dos metros bajo tierra

Imatge3AdosmetrosÉs una sèrie de l’any 2001. Explica la vida quotidiana de la família Fisher, propietaris d’una empresa funerària a Los Àngeles, Fisher & Sons. La sèrie aborda, sense morbositat, amb simplicitat i amb molt humor negre, el tema tabú de la mort alhora que descriu la recerca interior del “jo veritable” dels personatges. Al llarg de la sèrie, cada un dels personatges anirà buscant i trobant el seu lloc en el món. Els excèntrics protagonistes, com el de la mare, i les diferents personalitats dels seus familiars enganxen des del primer moment. Destaca positivament la manera de tractar els temes quotidians de la vida (la mort, la sexualitat, les drogues, els sentiments, la societat, els problemes familiars, etc.) de forma molt artística, a vegades també surrealista i alhora amb molta naturalitat, fins i tot hi apareixen mini musicals molt bons. Va estar reconeguda per la crítica com una gran sèrie del moment, i el seu final va ser considerat com un dels millors de la dècada.

En terapia

En terapiaÉs una sèrie de l’any 2008. Versió americana de l’aclamada sèrie israelí Be tipul, on de dilluns a dijous un important psicòleg Paul Preston (genial Gabriel Byrne) rep a quatre pacients, un per dia. El divendres és el propi psicòleg, Paul, qui va a teràpia. Cada capítol és una sessió. 25 minuts de diàlegs. Pla, contraplà. Pocs més són els ingredients d’aquesta sèrie que a pesar de l’aparent simplicitat i desenvolupar-se sempre en el mateix escenari aconsegueix atrapar a l espectador en anar desgranant les misèries, desgràcies, vivències i passions dels protagonistes. Una posada en escena molt teatral, i quasi sense el·lipsis narratives durant les sessions, donen una sensació de temps real i et fan sentir com un voyeur, per estar espiant en els secrets més íntims d’uns protagonistes magistralment interpretats i absolutament creïbles.

Porca misèria

Porca MisèriaDirigida i protagonitzada per Joel Joan on un grup de joves de prop de la trentena viuen les seves peripècies. Amb un guió força original i una peculiar manera de retratar a les parelles d’aquesta generació passareu una bona estona! Conegueu el Roger (Roger Coma), la Sònia (Olalla Moreno), la Natalia (Mercè Martínez), l Àlex (Julio Manrique), la Maria (Clara Segura), el Pere (Joel Joan) i la Laia (Anna Sahun). Sols o en parella, aquests joves podrien ser els vostres veïns! La sèrie va destacar per l’enfocament fresc i el to innovador l’any que va ser emesa, al 2004. La manera en què reflecteix la vida quotidiana i les elevades dosis de realisme van fer que esdevingués una de les millors sèries produïdes per Televisió de Catalunya fins aquell moment.

Seinfeld

imatge6hiseinfeld1Comèdia nord-americana, creada per Larry David i el propi protagonista Jerry Seinfeld, molt popular durant la dècada dels noranta. La sèrie tracta d’una versió fictícia de la vida quotidiana del propi Seinfeld, còmic de professió, i dels seus tres amics: l’obsessiu amic de la infància George, l‘ex-novia Elaine i l’excèntric veí, en Kramer. La majoria dels capítols transcorren en el pis d’en Seinfeld i tracten sobre fets quotidians portats fins a extrems ridículs gràcies a les excentricitats i particularitats dels personatges protagonistes. Les diferents històries es van entrellaçant de forma divertida. Va ser considerada la millor sèrie de tots els temps.

Així, doncs, espero haver-vos encuriosit amb aquestes propostes i podeu passar a buscar-les quan vulgueu per la Biblioteca.

 

Webs consultades

Filmaffinity: http://www.filmaffinity.com/es/film585998.html

Sensacine: http://www.sensacine.com/series/serie-3518/

Todo series: http://todoseries.com/?s=seinfeld

Text: Laia Hernández Rizo

Compartiu!
 • Delicious
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Twitter

  Etiquetes: , , , , , , ,

  Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

  BCT xarxa

  Biblioteca pública de Terrassa
  Passeig de les lletres, 1
  08221 - Terrassa
  Telf. 937 894 589
  Mail: bctxarxa@terrassa.cat