Ajuntament de Terrassa

Ajuntament de Terrassa

De Casanova de l’Obac a la Font de la Portella, pels dominis d’en Capablanca

5 de juny de 2015

Distància 3 km

Durada 1,30 h anada i tornada

Inici: Centre Cultural Casanova de l’Obac, a la ctra de Terrassa a Castellbell i el Vilar (B-122)fontportella, km 9,8. Altitud màxima 667 m.

La Casanova de l’Obac d’estil italianitzant obra de Domenico Bagutti, va ser construïda a començament del s. XIX (1786) -acabada el 1812- per la família Ubach com a masia vinícola, i comptava amb tots els espais necessaris per elaborar vins i aiguardents. La finca va entrar en decadència amb la plaga de la fil.loxera, a finals del s. XIX. Avui acull un centre cultural on s’ofereixen programes de lleure i d’educació ambiental i cultural, així com una exposició sobre el parc anomenada “Sant Llorenç del Munt: un paisatge mediterrani”, una sala d’art, l’audiovisual “La Megafada” i el centre d’informació. Des d’aquest edifici es pot fer una ruta teatralitzada sobre els bandolers. Al costat mateix de la casa hi ha un restaurant. L’itinerari senyalitzat en tot el seu recorregut , comença des de darrera de la casa, a l’era de la Pastora amb una magnífica vista de Montserrat; habitatge dels treballadors del forn de vidre que era al costat i que va funcionar durant una bona part dels segles XVIII i XIX.

L’Obac Vell:casavella3

El primer tram de recorregut ens porta en 15 minuts fins l’Obac Vell, edifici en ruïnes de l’època medieval, amb una torre del s.IX. Aquesta casa originària dels Ubach, va dominar durant segles l’activitat econòmica de la serra, es va anar annexionant terres adjacents abandonades per guerres i epidèmies de pesta, de les quals, segons diu la llegenda, els propietaris del mas es van salvar gràcies a l’aigua emmagatzemada a la cisterna de la masia. Tornant a les llegendes, diuen que possiblement aquí hi va morir en Capablanca.

torrotaobac

Torrota de l’Obac

També es pot visitar en aquest recorregut la Torrota de l’Obac.

Torrota de l’Obac:

Es tracta d’una

Restes Obac Vell

construcció defensiva i de vigilància, situada estratègicament. De planta rectangular, feta amb carreus poc treballats, de pedra esmoladora units per morter de calç. Se suposa que fou bastida al segle X, però no hi ha cap document que ho testimoniï.

Pou de glaç de baix

El Pou de Glaç de Baix:

Cal seguir el camí fins a trobar un senyal que ens indica la direcció cap a la font de la Portella i davant tenim unes escales que baixen que ens porten al pou de glaç de la Portella. Uexppou1na construcció del s. XVIII, que pertanyia també a la família Ubach. Els pous de glaç són excavacions cilíndriques folrades per murs de pedra. El Pou fou reconstruit el 1990 per Diputació de Barcelona, permetia conservar el glaç de l’hivern fins a l’estiu, quan es portava en carros a les ciutats amb finalitats medicinals i per refrescar les begudes de la burgesia.

Al massís de l’Obac hi havia quatre pous de glaç: un al costat del mas de la Mata, un altre al Guitard (el més gran de la contrada) i dos a la finca dels Ubach, important família vacarissana. Aquests eren el Pou de Glaç de Dalt, construït l’any 1706 i amb una capacitat de 232 metres cúbics, i el Pou de Glaç de Baix, prop de la Casa Vella de l’Obac, datat de 1760 i amb una capacitat de 155 metres cúbics.

Turó Roig

El Turó Roig:

Font de la Portella

Des del pou de glaç cal tornar al camí principal i continuar el recorregut fins al Turó Roig. Des d’aquí es tenen molt bones vistes de tota la Serra de l’Obac, per on passa el famós Camí Ral. Es pot veure la Roca Salvatge, Castellsapera, les Boades o el Paller de tot l’Any, una roca fàcil de reconèixer per la seva forma de paller. Diuen que des d’aquí el bandoler Capablanca es despenjava per atacar la gent del Camí Ral.

La Font de la Portella:

Des del turó Roig, un sender a mà dreta porta a la font de la Portella, situada a l’ombra d’un gran plàtan. Per arribar-hi es passa per un camí ombrívol, un lloc molt agradable per descansar per després desfer el camí, ara de tornada.

Bibliografia

Bibliografia web

Compartiu!
 • Delicious
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Twitter

  Etiquetes: , , , , , , , , ,

  Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

  BCT xarxa

  Biblioteca pública de Terrassa
  Passeig de les lletres, 1
  08221 - Terrassa
  Telf. 937 894 589
  Mail: bctxarxa@terrassa.cat