Ajuntament de Terrassa

Ajuntament de Terrassa

Follow the leader…

15 de juny de 2015

SèrieaddictesLes sèries de televisió són el reflex de la nostra societat, cadascuna a la seva manera i en el seu gènere. Sempre trobem personatges que ens recorden algú que coneixem, que ens agraden més o menys, que ens enlluernen o que arribem a odiar oblidant-nos que són pura ficció.

I, per descomptat, sorgeixen líders naturals que, dins de la seva realitat televisiva, conduiran aquell grup de protagonistes, que els seguiran voluntàriament. Són persones capaces d’influir la resta de l’equip, motivar-los, enamorar-los. Perquè ja sabem que un grup unit, amb un bon engranatge, funciona millor, afronta amb més força els problemes i és més eficient. Són els caps perfectes! Amb carisma, influents i persuasius.
Comptar amb un líder que tingui clar quines són les seves eines i sàpiga fer ús d’elles, permetrà crear un clima de seguretat i confiança en aquest grup, ja sigui en un desert, rodejat de zombis o en una illa deserta.

Tot seguit us donem uns bons exemples de líders naturals, malauradament (des de la perspectiva feminista) una gran majoria d’homes. No són directius de la CIA ni ministres, són persones que destaquen per la seva capacitat de superació i de lideratge en moments especialment delicats.
Tot i que tant a la televisió com al cinema hi ha protagonistes femenines amb caràcter, poderoses i amb un gran temperament, no esdevenen líders. La seva autoritat moltes vegades ha estat guanyada amb molt d’esforç i superant grans entrebancs (Mildred Pierce), són grans directives (Lynette de Mujeres Desesperadas) o summament intel·ligents (Joan Harris de Mad Men).

Voleu conèixer els nostres líders preferits?

John Snow, de Juego de Tronos

1. John Snow

1. John Snow

Presentat coma fill bastard de Lord Eddard Stark, arriba a ser Lord Comandante de la Guardia de la Noche per votació popular dels seus companys, una mena de cap dels guardians del mur que separa la zona dels salvatges del món “civilitzat” de Poniente.
Va créixer com un Stark més a Invernalia, malgrat la seva condició de bastad, adquirint un sentit molt profund dels valors i de l’honor. Això marca gran part de les decisions que pren. El seu lideratge és qüestió de valors i principis i de respecte pels altres.
No us perdeu les teories sobre el seu origen i les sorpreses que ens prepararà la sèrie, on cada vegada anirà agafant més protagonisme.

Daenerys Targaryen

2. Daenerys Targaryen

 

Daenerys Targaryen, de Juego de Tronos

Les primeres imatges de Daenerys ens dibuixen una dona controlada pel seu germà des del naixement, que és venuda per ell a Khal Drogo, líder dels dothraki. Es converteix en una mercaderia, tot a canvi d’un exèrcit que suposadament portarà els Targaryen a conquerir altra cop el Tron de ferro. Fart de veure com maltracta verbalment la seva esposa, el germà de Daenerys perd la vida a mans del seu cunyat.
La nostra protagonista es converteix en una icona de bellesa, rodejada de romanticisme i de simbolisme (el cavall blanc, el casament al costat del mar…). La brutalitat sexual amb que s’inicia aquest matrimoni concertat esdevé un aprenentatge. Daenerys reconeix qui és i es comença a mostrar com a líder, com a Khaleesi. Aprèn la llengua del poble del seu marit, mostra autoritat i es fa respectar.
I entremig, uns ous de drac que són un regal de noces sembla que siguin tan sols un record del passat de la seva família. Fins que arriba el moment en que el seu home mor i el poble no accepta una dona com a cap. Mentre el cos de Khal Drogo és cremat en una foguera, ella agafa els ous de drac i s’endinsa dins el foc. A l’alba, reapareix sense cremades, el cos despullat recobert de cendra, i tres dracs molt petits acabats de néixer. És pur simbolisme: la gent s’agenolla al seu voltant, és la Mare de Dracs.
A partir d’aquí començarà un llarg viatge a Desembarco del Rey per reclamar el tron. Creuarà ciutats i deserts on alliberarà els esclaus, reclutarà exèrcits i es convertirà en una líder forta, guerrera i justa. Arribarà a ser la nova reina?

 

Rick Grimes, The Walking Dead

3. Rick Grimes

3. Rick Grimes

Seguim amb el gènere fantàstic i passem de l’ambientació quasi medieval, a l’apocalipsi zombie. The Walking Dead no és una sèrie de terror, és la història d’un grup de persones arrel d’una catàstrofe mundial provocada per un virus.
El món tal com el coneixem ha canviat, els humans es van convertint en zombis a mida que moren o són mossegats, hi ha grups dispersos de supervivents i la nostra espècie gairebé s’ha convertit en nòmada. La sèrie mostra la descomposició de la societat actual i la pèrdua de valors de la forma de vida civilitzada.
Rick Grimes té una habilitat natural per prendre decisions, coneix les habilitats de cada persona del seu grup i sap com utilitzar-les pel bé comú. En el món pre-zombi treballava de policia local, fet que li aporta certa credibilitat i coneixements pràctics . Però amb el temps i les diferents experiències que pateixen, el seu caràcter canvia, s’enforteix, es torna desconfiat però conserva els seus valors de lleialtat, protecció i sinceritat. I malgrat algunes situacions on sembla que perdi el nord, tothom l’estima i el segueix, hi confien plenament. Voleu seguir-lo vosaltres també?
YouTube Preview Image

 

Don Draper, de Mad Men

4. Don Draper

4. Don Draper

En un atac de realisme, visitem els anys 60 als Estats Units d’Amèrica, concretament una agència de publicitat. Mad Men és una de les meves sèries preferides, amb uns diàlegs extremadament cuidats, una meticulosa posada en escena i una estètica que ratlla la perfecció visual. És el retrat d’una època on es viuen profunds canvis socials però que denota encara situacions que es viuen avui dia: el consumisme, el sexisme, l’homofòbia, el racisme o la discriminació de la dona.
El creatiu Don Draper n’és el protagonista: a través dels diferents capítols coneixem el seu cinisme, la seva tendresa oculta, el seu particular sentit de l’humor i la seva vida amorosa.
És un personatge envoltat de misteri, amb un passat ocult i alhora estimat i odiat en el seu àmbit personal i professional. Don és un “mad men” (home boig literalment): infidel, alcohòlic, altiu, mentider, faldiller i amb un caràcter bipolar. Però és respectat pel seu temperament directe i la seva genialitat incomparable, tothom vol formar part del seu equip. Voleu saber perquè?
YouTube Preview Image

 

Bibliografia consultada:

Font de les imatges:

 1. http://bit.ly/1dDwNWo
 2. http://dailym.ai/1ebvLSy
 3. http://bit.ly/1L5K3yc
 4. http://bit.ly/1IC4geN

Text: Montserrat de la Torre

Compartiu!
 • Delicious
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Twitter

  Etiquetes: , , , , , ,

  One Response to Follow the leader…

  1. gotderaki on 16 de juny de 2015 at 18:31

   Bona feina!Felicitats

  Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

  BCT xarxa

  Biblioteca pública de Terrassa
  Passeig de les lletres, 1
  08221 - Terrassa
  Telf. 937 894 589
  Mail: bctxarxa@terrassa.cat