Ajuntament de Terrassa

Ajuntament de Terrassa

Morts encreuats, la mort a les sèries de televisió

21 d'octubre de 2015

Sèrieaddictes

S’apropa la nit dels difunts a la nostra terra. Milions de persones a tot el món celebren aquesta diada de formes molt diferents: Halloween, Tot Sants, la Noche de los Muertos. De l’origen se sap que prové de creences celtes i s’explica que durant que durant aquesta nit, els esperits tenien permís per abandonar el seu món i entrar en el dels vius. Visitaven els familiars vius i aquests aprofitaven per recordar, amb espelmes i rituals, els seus éssers estimats que ja havien mort.

De la mort, en podem dir que hi ha tants ritus funeraris i tantes creences, i a vegades tant complexes, que gairebé seria impossible comptar-les. Esdevé una qüestió filosòfica pròpia i s’associa a tot un món de sentiments.
Però és la por a la mort la que alimenta la imaginació dels guionistes. Perquè la por ve embolcallada de diferents colors i mides: por a morir tal qual (por a deixar d’existir), por a la forma de morir (por al patiment), por a despertar-se (por al no res)…

La televisió no podia deixar passar un dels grans temes de la literatura i el cinema. I ens agradaria presentar-vos unes propostes que prenen la mort, l’enfronten i la presenten amb embolcalls ben diferents però sempre des del respecte i la consideració. Us hi atreviu?

A dos metros bajo tierra (5 temporades, 2001-2005)

Les histories giren al voltant d’una família que gestiona una empresa funerària. Des del principi fins al capítol final de la darrera temporada, el fil conductor està tan ben entramat que la sèrie ha estat avalada com una de les millors de la història a reconegudes revistes com Cinemanía, Time i Empire.

La mort, que n’és el tema central, es tracta sense morbositat ni complicacions, des de la vessant més humana i la sèrie analitza com cadascun dels personatges hi conviu amb ella diàriament. És l’excusa per conèixer els seus sentiments i les seves relacions i perquè cadascun d’ells busqui en si mateix el seu veritable ésser.
La majoria de capítols tenen una estructura similar, comencen amb la mort d’una persona i la història es desenvolupa a partir del seu funeral.

Hi ha sèries esplèndides pero A dos metros bajo tierra és única en el seu gènere. I malgrat que tracta profundament el tema de la mort, el missatge final que dóna és d’esperança i d’aprofitar la vida al màxim. Carperdiem!

Si voleu conèixer més us deixo aquest vídeo i la pàgina web oficial a HBO

Pushing Daisies (2 temporades, 2007-2009)

La traducció literal al nostre país hauria seria “Criando malvas”. La frase ja ho diu tot.
Aquesta sèrie és un conte de fades que ironitza sobre la mort i la vida, sobre la resurrecció i sobre el destí.
Narra la història surrealista d’un pastisser, Ned, que té el poder de ressuscitar els morts només tocant-los amb el dit. Però no tot és així de simple. Hi ha dos problemes! Un és que quan algú ressuscita i viu més d’un minut, algú altre ha de morir en el seu lloc. I sempre és el més proper físicament al ressuscitat. En segon lloc, quan Ned torna a tocar a la persona ressuscitada, aquest mor al moment i per sempre més.
S’alia amb un detectiu, Emerson Cod, que li proposa tocar les víctimes d’assassinat per descobrir el culpable i repartir-ne la recompensa.

Crida l’atenció la seva fotografia alegre i saturada de color i una estètica similar a la pel·lícula Amèlie. Surrealista des dels guions fins la indumentària, aquesta és més una comèdia d’humor que no pas dramàtica. No busqueu trames psicològiques perquè us trobeu amors platònics i finals sempre feliços.

És una sèrie plena de màgia que t’acotxa en un món entranyable alhora que excèntric. Voleu retornar a la infància?

Tan muertos como yo (2 temporades, 2003-2004)

La sèrie és narrada per la seva protagonista, Georgia George Lassa. Aquesta noia de 18 anys mor al primer capítol de la primera temporada i es converteix en una mena de “fantasma”. De seguida, troba gent com ella i li expliquen que ara la seva feina consisteix en acompanyar l’ànima de les persones a l’altre món just abans de la seva mort.
Les històries giren al voltant d’aquestes vides, la relació entre els membres de l’equip de i l’evolució post-mortem de la protagonista. I partir d’aquí, interroga sobre l’existència i el valor de la vida, sobre la responsabilitat que tenim mentre vivim, però sempre amb sentit de l’humor i subtilesa. Hi ha moments de silenci que parlen per si mateixos i escenes plenes de matisos i reflexions.

Al 2009 es presenta la pel·lícula que d’alguna manera tanca la sèrie i substitueix una possible tercera temporada.

Dead like me

1. Tan muertos como yo

Medium (2005-2011, 7 temporades)

La sèrie gira entorn una dona, Allison Du Bois, que treballa com a mèdium i assessora del fiscal general de l’estat d’Arizona. Té el do de contactar amb les persones mortes, sobretot a través de somnis, que l’ajuden a resoldre els casos en els quals hi són implicades. Com a mèdium pot intuir els pensaments d’altres persones, parlar amb els esperits i tenir visions que prediuen el futur.

Trobareu més informació a la pàgina web de la sèrie que es troba a mig camí entre CSI i El mentalista, on els casos que es van resolent es barregen amb la trama familiar d’Allison, que ha de compaginar la seva vida més sobrenatural amb el seu dia a dia.

YouTube Preview Image

Si encara en voleu conèixer més sobre el tema, us convidem a visitar l’exposició “L’Arqueologia de la mort a Terrassa” a la Biblioteca Districte 4.

Font de les imatges:

Imatge 1: http://www.imdb.com/title/tt0348913/

Text: Montserrat de la Torre

Compartiu!
 • Delicious
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Twitter

  Etiquetes: , , , , , , ,

  2 Responses to Morts encreuats, la mort a les sèries de televisió

  1. aiguadelafont on 2 de novembre de 2015 at 16:38

   Fantàstiques recomanacions com ja és habitual en aquesta secció.

   D’aquest pal jo conec “Les Revenants” de Fabrice Gobert. Me la van recomanar per desempolsinar el francés, ja que la sèrie és francesa i reconec que m’hi vaig quedar atrapada. I res, no farem pas ara un spoiler…. busqueu-la!

  2. absenta on 30 d'octubre de 2015 at 20:39

   Excel·lent article. Totalment d’acord amb què A dos metros bajo tierra és gran sèrie amb un final genial, dels millors que he vist.
   Endavant amb les vostres recomanacions en sèrie! És ben cert que crea addicció.

  Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

  BCT xarxa

  Biblioteca pública de Terrassa
  Passeig de les lletres, 1
  08221 - Terrassa
  Telf. 937 894 589
  Mail: bctxarxa@terrassa.cat