Ajuntament de Terrassa

Ajuntament de Terrassa

Sed de mal d’Orson Welles

12 de desembre de 2015

egara negra2


Caretl_sed_de_mal_20080826120352
El passat 6 de maig de 2015 es van complir 100 anys del naixement d’Orson Welles, i durant tot el 2015 s’ han estat realitzant diferents actes d’homenatge i recordatoris a un dels grans mestres del cinema.
Welles fou un artista pluridisciplinari essencialment conegut per la seva faceta cinematogràfica, però que també va estendre la seva activitat al teatre, a la ràdio, a la televisió, a la política i fins i tot a la màgia.
Des del biTer ens hem volgut apropar a Orson Welles des d’una gran pel•lícula policíaca: Sed de mal, títol de la versió espanyola del títol original: Touch of evil.

És una obra important dins de la filmografia de Welles, però no és la pel•lícula més coneguda ni la més reconeguda,  ja que el primer film i també el més ben considerat ha estat des de sempre Ciudadano Kane. D’aquest s’ha dit que és un dels millors de la història del cinema.

A Touch of Evil Welles dirigeix i a més interpreta un dels dos personatges principals, el sheriff Hank Quinlan, un polícia borratxo, corrupte, excesiu en molts aspectes.

Tot comença quan un agent de polícia, d’origen mexicà i acabat de casar, Mike Vargas, arriba amb la seva dona a la població mexicana i fronterera de Los Robles, just en el moment en que explota una bomba, que ha matat a un ric home de negocis i a la seva amant.

El començament de la pel·lícula és sorprenent. Aquesta primera escena és molt coneguda en la història del cinema. Comença amb un pla seqüència que dura 7 minuts, en el qual la càmera va seguint ininterrompudament un cotxe carregat d’explosius, i té altres impressionants moviments de càmera gràcies als quals  comencem a conèixer els protagonistes d’aquesta història; veiem com s’entrecreuen, com apareixen al fons de la imatge, etc i tot això amb el fantàstic ritme de la música d’Henry Mancini, sortint dels pubs i els bars del poble de mala mort Los Robles.

touch-of-evil-orson-welles

Charlton Heston i Orson Welles interpretant a Mike Vargas i Hank Quinlan respectivament.

Welles i el seu ajudant de fotografia Russell Metty no volien només lluir-se, sinó lligar alguns dels personatges principals a través d’aquesta primera presa.
La història té ritme, intriga i uns grans actors que acaben de donar pes a la trama. Des d’Orson Welles interpretant al sheriff Hank Quinlan, fins a Charlton Heston i Vivian Leigh, interpretant a una parella de recent casats, o la mateixa Marlene Dietrich, fent de prostituta.

Comença el cas i tothom espera l’arribada de Hank Quinlan, una enorme i aparatosa figura, que no és agradable en pantalla, i que representa un alter ego del propi Welles, el sheriff Hank Quinlan. Només començar ja entra en competència amb el jove i atractiu Mike Vargas. Són dues maneres de fer, dos polícies diferents, dues històries diferents, etc… i per acabar-ho de rematar de dos països diferents: EEUU i Mèxic. També és un tema present en aquest film, la tensió racial entre aquests dos països.

Molts dels personatges que interpretava Orson Welles són volgudament autobiogràfics. Kane, Macbeth, Otello, o el propi Quinlan són gegants destruïts per l’arrogància. Es sentia així el propi Welles?

Les paraules de Marlene Dietrich semblen premonitòries: “Vamos, lee mi futuro, li diu H.Quinlan. Tú no tienes ninguno. ¿Qué quieres decir? Su futuro está agotado.” Així parla una adivina, interpretada per Marlene Dietrich, al sheriff borratxo interpretat magistralment per Orson Welles. Aquestes paraules sonen tristes, i ens remeten a la figura de Welles, ja que més o menys igual que Hank Quilian, es sent acabat i no tornarà a dirigir a Hollywood després de fer aquesta història obscura sobre delinqüència i corrupció.

Per tots aquells que us agrada i interessa el cinema, Orson Welles és un imprescindible, ja convertit en un clàssic de la història del cinema. Des de la gran obra mestra: Ciudadano Kane, fins a les adaptacions de Shakespeare, tot té suc per esprémer i no us ho podeu deixar perdre!

Si en voleu fer un tastet aquí teniu el trailer:

YouTube Preview Image

Sed de mal [DVD]. Madrid:Universal, 2008.

BIBLIOGRAFIA

Si en voleu saber una mica més:

-MEREGHETTI, Paolo. Orson Welles. Madrid: Prisa Innova, 2008.
-FEENEY, F.X. Welles. Köln: Taschen, 2006.
-Pel·lícules d’Orson Welles a la bct xarxa
-La banda sonora. Jazz on film…film noir. CD 4
Dirigido por….núm. 401 i 402 (Dossier especial Orson Welles)

ACTIVITATS

-Activitats entorn del centenari del naixement d’Orson Welles a la Filmoteca de Catalunya: http://www.filmoteca.cat/web/la-filmoteca/publicacions/dossiers/orson-welles-centenari-0

I si en voleu saber una mica més de gènere negre en general heu de treure el cap a la Biblioteca del districte 6 i remenar en el fons especial de novel·la policíaca.

Compartiu!
 • Delicious
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Twitter

  Etiquetes: , , , , , , , , ,

  Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

  BCT xarxa

  Biblioteca pública de Terrassa
  Passeig de les lletres, 1
  08221 - Terrassa
  Telf. 937 894 589
  Mail: bctxarxa@terrassa.cat