Ajuntament de Terrassa

Ajuntament de Terrassa

Ed MacBain i Evan Hunter

29 de gener de 2016

egara negra2
Salvatore Albert Lombino és un dels pocs escriptors de novel·la negra que escriu la seva obra sota pseudònims diversos al llarg de la tota la seva trajectòria també com a guionista. Així el trobarem amagat sota noms com Ed McBain i Evan Hunter  per al gènere negre, i Richard Marsten, Hunt Collins, John Abbott i com a Ezra Hannon per a la resta de la seva obra. Va pendre el nom d’un dels seus pseudònims de dues entitats on va estudiar, l’Evander Childs School i el Hunter College. Nom que va adoptar legalment el 1952, i amb el qual va publicar Blackboard Jungle, més coneguda per la seva versió cinematogràfica com a Semilla de maldad (1955), dirigida per Richard Brooks i protagonitzada per Glenn Ford.

EdMacbein2
És qui millor descriu els conflictes del Districte 87 i la seva comisaria de policía a la ciutat de Nova York. En clau de ficció fa un retrat de la societat americana de les dècades dels anys 50, 60, 70, 80 i 90. En aquesta llarguíssima sèrie crearia el personatge de Steve Carella. I publicaria sota el pseudònim de McBain dues novel·les a l’any fins a la seva mort el 2005.

Creador del subgènere que la crítica el batejà com a novel·la del procediment policial. Deixa bona constància en la seva obra Candyland, escrita des de dos punts de vista, des del Ed Macbain i des de l’autor Evan Hunter. La novel·la clarament diferenciada en dues parts es va obrir en la veu narrativa basada en la psicologia de Hunter abans de canviar a l’estil de procediment policial d’Evan Hunter.

Com a contista destaca la col·lecció:

 • 1956: Els nens de la selva (contes d’Evan Hunter)

Adaptacions al cinema:

 • Alta i Baixa (1963) de Akira Kurosawaversió lliure de l’obra King’s ransom (1959)
 • El senyor Buddwing (1966) de Delbert Mann , de l’obra  Buddwing (1964)
 • L’últim estiu (1969) de Frank Perry , de l’obra l‘Estiu passat (1968)
 • Sense mòbil aparent (1971) de Philippe Labro , de l’obra Deu Plus One (1963)
 • Els parents de sang (1978) per Claude Chabrol , de l’obra Els parents de sang (1975)
 • Un cor en perill (1981) per Kon Ichikawa , de Lady, Lady, I Did It (1961)

Altres obres seves adaptades per al cinema inclouen Un estrany en la meva vida (1960), amb Kirk Douglas i Kim Novak, i El turbulento districto 87 (1972) amb Burt Reynolds, Yul Brynner i Raquel Welch. Com a guionista, va col·laborar amb Alfred Hitchcock en l’adaptació de la història de Daphne du Maurier en Els ocells (1963).

Per acabar us deixem amb un petit reportatge que ens ajudarà a entendre una mica més el personatge, com a novel·lista i autor de guions de cinema. Publicat amb motiu de la seva mort el juliol del 2005 i que porta per títol,

Evan Hunter / Ed McBain, novelista y autor de guiones de cine

Gaudiu de les lectures!

 

Compartiu!
 • Delicious
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Twitter

  Etiquetes: , , , ,

  Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

  BCT xarxa

  Biblioteca pública de Terrassa
  Passeig de les lletres, 1
  08221 - Terrassa
  Telf. 937 894 589
  Mail: bctxarxa@terrassa.cat