Ajuntament de Terrassa

Ajuntament de Terrassa

Bernal, i el gènere negre

29 de febrer de 2016

egara negra2

 

Nascut a la colònia que portava per nom Santa María la Ribera, a Ciutat de Mèxic el 28 de juny de 1915, marcarà part de la seva obra, reflectint el sistema social, econòmic i polític del país. Rafael Bernal inaugura el gènere negre a Mèxic amb El complot mongol, thriller policíac carregat de tocs d’humor i de violència.
Tot i que se li reconeix principalment per les seves novel·les policíaques, Bernal també escrivia sobre altres temes. Els temes centrals de la seva obra eren el cristianisme, la natura, el fracàs de la revolució per aconseguir un govern estable a Mèxic i la narració policíaca. Tota la seva colComplot mongol·lecció d’obres va se donada per la seva vídua a la Biblioteca nacional d’antropologia i història de D.F.
Per afició i per treball va viure a Amèrica, Europa i Orient. Es va formar a la ràdio, a la televisió i com a periodista. D’on li ve el seu estil directe i nerviós.

Pertany al reduït grup de mexicans que ha experimentat amb èxit dins d’un gènere que es considera exclusiu dels escriptors anglosaxons.
En l’obra El género negro, Mempo Giardinelli ja va nomenar-lo com dels escriptor unànimement considerat “un grande olvidado injustamente”. Per ell era un excel·lent escriptor que no va rebre el reconeixement que mereixia, encara que entre els 15 llibres que va escriure hi hagués novel·la, teatre i conte.

Trobareu  part de la seva obra al següent enllaç:

Rafael Bernal

Per conèixer millor l’autor visualitzeu aquest programa, a on es parla del diplomàtic i escriptor mexicà.

YouTube Preview Image

Donem especial importància a la versió cinematogràfica de la seva obra El complot mongol l’any 1977 i de la mà del director Antonio Eceiza.

La novel·la, El complot Mongol, ha estat adaptada també al còmic i traduïda, el 2013, a l’anglès per Katherine Silver, reconeguda traductora de literatura latinoamericana.

Imatge del còmic, Editorial Vid.

Imatge del còmic, Editorial Vid.

Gaudiu de la lectura!

 

 

Compartiu!
 • Delicious
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Twitter

  Etiquetes: , , , , ,

  Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

  BCT xarxa

  Biblioteca pública de Terrassa
  Passeig de les lletres, 1
  08221 - Terrassa
  Telf. 937 894 589
  Mail: bctxarxa@terrassa.cat