Ajuntament de Terrassa

Ajuntament de Terrassa

Terrassa i aigua. Domènec Palet i Barba

22 de març de 2016

coventry garden-guanyadoraAvui 22 de març és el  Dia Mundial de l’Aigua. Es celebra cada any des del 1993. L’Assemblea General de les Nacions Unides va adoptar aquest dia per generar consciència a la població mundial sobre la importància de l’aigua per a la vida, per a l’ésser humà i per al planeta.
És un dia que ens dóna l’oportunitat d’aprendre més coses sobre l’aigua, de fer divulgació i de preservar-la i utilitzar-la d’una manera sostenible.web_diamundialaigua2016

La biblioteca del districte 3 de Terrassa disposa d’un fons especial anomenat Cultura de l’Aigua, format per gairebé 400 documents, i vinculat amb aquesta especialització ens ha semblat interessant fer un  post on relacionem Terrassa i aigua. Per fer-ho, us volem recomanar una biografia d’un important personatge terrassenc: Domènec Palet i Barba, que entre moltes facetes i activitats tenia la de cercador d’aigua o saurí.

Cerca al catàleg de la bct xarxa: Domènec Palet i Barba: prohom de la Terrassa republicana . També en pdf.

Dia Mundial de l’aigua. 22 de març de 2016

“L’aigua i el treball” és el tema del Dia Mundial de l’Aigua del 2016. Està coordinat per l’Organització Internacional del Treball (OIT), l’entitat de l’ONU que promou els drets en el treball, fomenta oportunitats de treball digne, millora la protecció social i afavoreix el diàleg sobre qüestions relacionades amb el treball.
Hi ha 1,5 mil milions de persones (gairebé la meitat dels treballadors del món) que feineja amb sectors relacionats amb l’aigua i la majoria de llocs de treball depenen d’ella. Malgrat tot, milions de persones que treballen amb l’aigua no són reconegudes ni estan protegides pels drets laborals bàsics.
Per això aquest dia té com a objectiu mostrar com la qualitat i la quantitat de l’aigua modifica la vida de les persones. L’aigua canvia els mitjans de vida dels treballadors incidint directament en la transformació de les societats i de les economies.
A Catalunya l’Agència Catalana de l’Aigua, com a administració de gestió pública a Catalunya, ha creat un espai de participació activa on poder compartir les mirades particulars i/o col•lectives sobre l’aigua. La seva web convida a la sensibilització sobre un element fràgil, vulnerable i essencial per la sostenibilitat del medi ambient i la qualitat de vida de les persones.
Per a aquesta edició del Dia Mundial de l’Aigua, l’ACA posa en marxa per primer any el Concurs fotogràfic WorldWater Day a la xarxa social Instagram. Aquest concurs vol ser una activitat per fomentar la sensibilització sobre les bones pràctiques i els reptes d’una gestió sostenible de l’aigua. Es poden consultar les bases a : Bases del concurs fotogràfic a Instagram

Terrassa i aigua

retalldefinitiu1domenec

Domènec Palet i Barba. 1931

Us presentem aquesta biografia realitzada per Josep Puy i Juanico, historiador terrassenc, de tot un personatge terrassenc de l’últim quart del segle XIX i els primers cinquanta anys del segle XX: Domènec Palet i Barba. Fou polític, advocat, geòleg, activista cultural, bé tota una personalitat que tocava molts pals…En aquest post destacarem sobretot la seva vinculació amb l’aigua.
Palet i Barba dedicava força temps a l’activitat de saurí (la gent que cercava aigua o metalls amb una vareta, pèndol, vergella o algun altre simple dispositiu sostingut amb les pròpies mans. Cada saurí tenia la seva tècnica i secrets per aconseguir la troballa).
Diaris i revistes es van fer ressò de l’activitat del geòleg terrassenc. Aquesta activitat venia acompanyada del desenvolupament d’una nova disciplina que s’anomenava rabdologia. Els enigmes d’aquesta disciplina el van absorbir d’allò més, i fins i tot van acabar tenint un caràcter pseudo-científic. Paulina Pi de la Serra ho explicava d’una manera divertida així:

Cap als anys 29 o 30 que el Sr. Palet s’enderià amb la radiestèsia. Inventà un petit aparell [] destinat a suplir les propietats de la vareta amb la qual els anomenats saurís pretenen trobar aigua. A Terrassa ens mancava, [] i s’enderià en la tasca de trobar-ne convençut que n’existia una deu profunda al nostre subsòl. Llavors començà una perforació al mateix pati de la Mina Pública d’Aigues. S’excavà endins i endins. D’aigua no en brollà ni una gota. Calgué abandonar les recerques i tot fou befa i bromes per al pobre senyor.

A Terrassa, el tema de la mancança d’aigua venia de lluny. I a més s’anava agreujant amb el pas del temps,  ja que no hi havia recursos d’aigua suficients per abastar a una població que no parava de créixer. Als anys 20 Terrassa tenia uns 32.000 habitants. Al 1923 l’Ajuntament de Terrassa encarregà a Palet i Barba un informe sobre les necessitats i recursos d’aigua potable a la ciutat. Palet i Barba, com comentem en el paràgraf de més amunt, feu una sèrie de prospeccions amb resultats negatius. El desencís per aquest primer fracàs, es va superar posteriorment amb èxits i un gran reconeixement arreu de tot l’Estat, on eren sol·licitats els seus serveis en l’assessorament per localitzar aigua o metalls. Era conegut com el “geólogo prospector”.

paletibarbaarxiu04-A46-032910

Francesc Macià entre el tinent d’alcalde Samuel Morera i Domènec Palet i Barba, durant el banquet ofert en honor al president de la Generalitat de visita a la ciutat per la Festa Major. 6 de juliol de 1931. Autor: desconegut. Col·lecció: Baltasar Ragón. Arxiu Municipal de Terrassa. Ref: 152811

A banda del seu treball amb l’aigua va desenvolupar una important carrera política. Cal destacar el càrrec de regidor de l’Ajuntament de Terrassa els anys 1899, 1903 i 1906, sempre en files republicanes.

Col·laborador a diferents mitjans de comunicació locals com ara La Revista Tarrasense, Egara i La Publicidad. Va ser secretari de la Cambra Oficial de Comerç i Indústria (1898-1901), membre de la Junta de la Creu Roja (1898) i president de El Seguro Tarrasense (1916-1919). Va participar en la fundació de la Fraternitat Republicana i la Casa del Poble, del Centre Excursionista, del qual en fou president el 1914, i de l’Escola d’Economia Domèstica. També va ser president del Patronat Local de Formació Professional de 1931 a 1933, a proposta del mateix Patronat i en substitució d’Alfons Sala i Argemí, que havia presentat la dimissió a causa del canvi de règim polític.
Va ser diputat provincial de 1917 a 1921 i diputat a Corts el 1931, el 1933 i el 1936. Després de la Guerra Civil s’exilià a Mèxic, retornant, uns anys després, a Barcelona.
Fou un dels iniciadors, el 1947, de les prospeccions de petroli a Espanya, assenyalant jaciments a la Bisbal d’Empordà, a Burgos i en les possibilitats de la zona marítima catalana. Relacionada amb aquesta activitat, creà la companyia Petróleos Españoles SA.

Dia Mundial de l’Aigua. Més informació a:
• Dia Mundial de l’Aigua a la vikipèdia: https://es.wikipedia.org/wiki/D%C3%ADa_Mundial_del_Agua
• Pàgina oficial del Dia Mundial de l’aigua: http://www.unwater.org/worldwaterday
• A facebook: https://www.facebook.com/UnitedNationsWater/
• A twitter: https://twitter.com/UN_Water
• A Instagram: https://www.instagram.com/un_water/
• A Youtube: https://www.youtube.com/user/UNwater1
Agència Catalana de l’Aigua

També et pot interessar:
·A la Biblioteca Virtual: Fons de la Cultura de l’Aigua de la Biblioteca del districte 3 de Terrassa. Patrocinat per la Fundació Mina de Terrassa

-Notícia a la Biblioteca Virtual: http://bibliotecavirtual.diba.cat/detall-noticia/-/detall/rI7E/NEWS_STRUCTURE/10934/68376574

Una mica més d’informació sobre Domènec Palet i Barba i la seva època:

-Enllaç al catàleg aladí de l’obra de Palet y Barba

-Enllaç a la vikipèdia: Domènec Palet i Barba

Fons Palet i Barba, conservat a l’Arxiu Històric Comarcal de Terrassa.

PI DE LA SERRA, Paulina. L’ambient cultural a Terrassa. [Terrassa] Caixa d’Estalvis de Terrassa, 1979.

PLANS I CAMPDERRÓS,L. La vida cultural i recreativa a la Terrassa d’ahir, 1875-1931.

Compartiu!
 • Delicious
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Twitter

  Etiquetes: , , , , , , ,

  Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

  BCT xarxa

  Biblioteca pública de Terrassa
  Passeig de les lletres, 1
  08221 - Terrassa
  Telf. 937 894 589
  Mail: bctxarxa@terrassa.cat