Ajuntament de Terrassa

Ajuntament de Terrassa

Eleccions a la vista!

17 de juny de 2016

Sèrieaddictes

EleccionsEl proper 26 de juny tornem a passar per unes noves eleccions democràtiques. La vida política del nostre país passa per un gran període d’incertesa, però coneixem gaire quins són els entrellats de la política?

En els últims anys han aparegut en el paronama televisiu un grapat de sèries que parlen de la vida política, de la seva gestió, les seves grandeses i les seves misèries, els seus alts i baixos, i tota una sèrie de mecanismes polítics dels quals teníem una desconeixença total.

Els catalans ens va començar a interessar la política gràcies al programa de televisió Polònia, on es parodien els polítics catalans, espanyols i estrangers. A través de l’humor i la música, els poc interessats en la política, hem conegut què és el que passava al país i quines “batalles” es lliuraven entre els diferents partits. Fins i tot els infants coneixen el nom dels presidents i les seves característiques principals a través de les seves parodies. Recordeu com en Mas es vanagloriava del seu “Style” perquè ens animessin a votar-lo?

YouTube Preview Image

Sí, ministreAbans del Polònia però, vam tenir la nostra petita dosi de polítics anglesos amb la mítica i premiada sèrie dels anys 80 Sí, ministre”, on es feia parodia del món de la política i l’ètica dels polítics amb un primer ministre que complia amb la premissa que segons major sigui el grau d’incompetència, més alt és el seu càrrec. Trist, però a vegades, amb segons quines patinades d’alguns dels nostres representants,  ens fa pensar si això és cert… Aquesta sèrie és fantàstica pels seus grans diàlegs amb una ironia finíssima, humor negre i sàtira a parts iguals.

Imatge34

Actualment, les sèries més conegudes sobre aquesta temàtica són  l’aclamada El ala oeste de la Casa Blanca i House of Cards, totes dues nord-americanes. Aquestes dues sèries retraten uns hipotètics presidents dels Estats Units, antagònics del tot en les seves maneres de ser i en la seva formació. En Josiah Bartlet, interpretat per un carismàtic Martin Sheen a El ala oeste de la Casa Blanca, és un president culte, intel·ligent i molt humanista que té un Premi Nobel d’Economia i que tracta al seu equip com si fos de la seva família. En contraposició, tenim en Frank Underwood, interpretat per en Kevin Spacey, un president egoista, despietat i solitari. Mentre en Bartlet va guanyant aliats, en Underwood va guanyant enemics. Dues maneres de fer, un mateix càrrec: president dels Estats Units.

Imatge 5

Una curiositat: House of Cards és un remake de la sèrie The House of Cards que va fer la BBC a principis dels 90. Va ser una minisèrie de 4 capítols on veiem la lluita de poder dels conservadors anglesos  rere la caiguda de Margaret Thatcher de la presidència del seu partit. Com sempre, gran sentit de l’humor britànic, àcid i intel·ligent. Tots els mèrits de la versió nord-americana són indubtablement reflex d’un immillorable original.

Una altra sèrie que estant guanyant molts seguidors és la danesa Borgen, una sèrie que té com a protagonista la Birgitte Nyborg,  dona presidenta i  que ens Imatge 6dona una visió més realista de la política, ni té l’idealisme de El Ala oeste de la Casa Blanca, ni el cinisme de House of Cards. Veiem com la protagonista lluita per complir les seves obligacions polítiques a la vegada que lluita per complir amb els seus deures amb la família. Tot i que ho intenta, no sempre pot complir amb tot, ja que els seus dos mons no sempre són compatibles. Conciliació familiar, un tema molt actual en aquests moments.

Imatge 7I si el que voleu és una sèrie amb capítols curts i amb una gran dosi de comèdia heu de veure Veep, de la cadena de televisió HBO. Protagonitzada per l’aclamada i premiada Julia Louis-Dreyfus, amb el paper de la vicepresidenta dels Estats Units Selina Meyer, aquesta es veu relegada en moltes ocasions pel seu propi president, amb el que té una relació força tensa. Molt divertida!

Menys coneguda tenim la minisèrie de 6 episodis,   Political Animals, protagonitzada per Sigourney Weaver que dona vida a Elaine Barrish, ex Primera Dama dels Estats Units i governadora de Illinios.

37 días és una minisèrie de la BBC que en tres intensos capítols ens relaten com polítics i funcionaris van intentar evitar la I Guerra Mundial, i demostrant-nos que aquesta guerra no va passar per casualitat.

89

Esperem que un tema, que ens sembla a priori tan avorrit, no us desanimi a veure alguna d’aquestes interessants i fantàstiques sèries, que teniu a la vostra disposició a la biblioteca districte 4!

Imatges extretes de:

 1. http://www.plus.es/houseofcards
 2. http://www.nbc.com/the-west-wing?nbc=1
 3. http://www.plus.es/borgen
 4. http://www.hbo.com/veep
 5. http://www2.usanetwork.com/series/politicalanimals/
 6. http://www.imdb.com/title/tt0098825/
 7. http://www.bbc.co.uk/programmes/p01pf7dx

Text: Guida Llamas Bea

Compartiu!
 • Delicious
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Twitter

  Etiquetes: , , ,

  Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

  BCT xarxa

  Biblioteca pública de Terrassa
  Passeig de les lletres, 1
  08221 - Terrassa
  Telf. 937 894 589
  Mail: bctxarxa@terrassa.cat