Ajuntament de Terrassa

Ajuntament de Terrassa

Talamanca, Castell i recorregut: riera, masia, molí, forn medieval, …

17 d'octubre de 2016

escampem2-1

castell

Castell de Talamanca

molimenut

Molí del menut

Talamanca és un antic poble,  de la comarca del Bages. Situat dalt d’un turó a 552 m d’altitud i al bell mig de la serra del Rossinyol a la carretera BV-1221 de Terrassa a Navarcles.

Talamanca i la seva vall tenen un gran valor ecològic, hi trobem plantes i animals d’ambients molt diferents, això és degut a l’altitud i orientació de la vall. Sortida des de el nucli antic, recorregut de 6 km. amb un desnivell de 400m. acumulats. Es pot triar i fer d’entre 9 i 6 km, depenent si arribem a la Mussarra, ja al terme Monistrol de Calders. En total es fa en dues hores i mitja.

Després de quedar al punt d’informació de Talamanca baixem per una canal fins el Molí del Menut, antic molí fariner del S. XVIII molt ben conservat. D’aquest construcció d’orígen medieval encara es conserven la premsa, les tines i el celler del vi, el molí hidràulic per moldre gra i els corrals per al bestiar. A partir d’aquí anem resseguint la riera de Talamanca fins una petita resclosa.

Després de dos quilòmetres i mig ens separem una

siniadecanvalls

Sínia de Can Valls. Extret de: Samper Gisbert, Marc. “La Riera de Talamanca. SL C-58”. Dins: Els Senders de Sant Llorenç. Segon premi a la modalitat de tecnologia en la XV edició dels Premis als Treballs de Recerca de Batxillerat organitzat pel CRP de Terrassa. [en línia 2/10/2014] [consulta el 30/09/2016]. Disponible a:<http://senders-santllorenc.blogspot.com.es/p/la-riera-de-talamanca.html>

mica de la riera per veure una barraca de vinya del Salt de la Gobiana, amb el sostre mòbil per fer sortir el fum, segons una de les webs que hem trobat és del s. XVIII.

Després arribem a la Sínia de Can Valls, eina del s. XIX per elevar l’aigua per regar els horts. En aquell lloc diuen que el 13 d’agost del 1714 va cbarracapedrasecaomençar la batalla de Talamanca. 

Tornem a creuar la Riera i ascendim cap al poble, on ens trobem el Fornot on coïen rajoles i maons. Després arribem a la Font de Talamanca del 1707.

Trobem un negundo, un arbre africà monumental plantat a principis del s. XX.

Com el recorregut és curt, aprofitem per veure el Castell:

De l’antic castell de Talamanca en resten sols un tros de torre molt restaurada i modificada i algunes restes de murs arrapats al penyal on s’alça la torre. Aquesta presenta una forma circular coronada amb merlets que respon a l’estructura antiga.

Sota la torre i el penyal s’aixeca un edifici conegut amb el nom del castell, fortament emmurallat.

fornot

Fornot

L’edifici del castell va ser construït pels marquesos de Castellbell al segle XVIII. Per alçar-lo s’aprofitaren materials dels murs i finestres que restaven de l’antic castell, que havia quedat destruït a la Guerra de Successió”.

“A finals del segle XII el domini feudal del castell de Talamanca passà a mans dels Talamanca, nissaga que va lligada a la història del poble durant tota l’edat mitjana i que s’inicià amb Bernat de Talamanca i la seva muller Dolça (11861209). Els Talamanca foren amos i senyors de tot el terme. Compraren, vengueren, atorgaren masos i alous com a senyors, no només de la terra sinó també dels homes, que eren venuts tots en un mateix lot.

fonttalamanca

Font de Talamanca

castell2Més tard, els Talamanca començaren a establir relacions amb la petita noblesa bagenca i les castlanies dels voltants, i així s’emparentaren amb els Santa Coloma o els Llavinera. Un exemple del prototipus de senyor i cavaller feudal fou Berenguer de Talamanca. Aquest concedí honors, féu donacions i participà en actes de violència contra Guillem de Calders, en els quals fins i tot hagué d’intervenir el rei Jaumecastell3 el Just. El 1325 la seva muller Blanca li erigí un sarcòfag que encara ara podem admirar en l’interior de l’església de Santa Maria. El mausoleu té un cavaller jacent, vestit de cota de malla amb un gos als peus i una inscripció funerària entre sis escuts del llinatge, amb heràldica de losanges d’argent i sinople. En aquells anys, la família Calders entrà en crisi i el 1336 es vengué el castell de Calders a la família Talamanca.castell4

A partir de mitjan segle XIV, amb la gran crisi del feudalisme, començà la decadència dels Talamanca, coincidint amb els estralls que causà la pesta negra i els mals usos al camp. Els Talamanca s’entroncaren llavors amb altres famílies, com els Planella (1675), els Eimeric o Aymerich i, finalment, al segle XVIII, el castell passà a mans dels marquesos de Castellbell.

A l’àrea del municipi compresa entre el poble i el serrat de Mussarra tingué lloc, entre els dies 13 i 14 d’agost de 1714, la batalla de Talamanca, entre els austriacistes, a les ordres del marquès del Poal, i els borbònics, dirigits pel Conde de Montemar. Aquest episodi de la Guerra de Successió fou l’últim èxit dels austriacistes a Catalunya, abans de les capitulacions finals de Barcelona i Cardona durant el mes de setembre següent”[1].

I per si a algú l’interessa el Castell està actualment a la venda.

 1. “Castell de Talamanca”. Dins: Viquipèdia. L’enciclopèdia lliure. [en línia darrera modificació de la pàgina: 10 set 2016 a les 10:55.], [consulta el 10/10/2016]. Disponible a: <https://ca.wikipedia.org/wiki/Castell_de_Talamanca>

Bibliografía:

encantstllorençpatrimoniarquitectonic

Webs:

 

 

Compartiu!
 • Delicious
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Twitter

  Etiquetes: , , , , , , , , , , , ,

  Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

  BCT xarxa

  Biblioteca pública de Terrassa
  Passeig de les lletres, 1
  08221 - Terrassa
  Telf. 937 894 589
  Mail: bctxarxa@terrassa.cat