Ajuntament de Terrassa

Ajuntament de Terrassa

El Puig de la Balma, la Masia de Pa Negre

28 de novembre de 2016

escampem2-1

 

 

 

puigbalma

YouTube Preview Image

Pa negre.jpgMura -El Puig de la Balma. Recorregut de 45 min. La proposta d’aquesta ruta, sorgeix d’una pel·lícula inspirada en el llibre “Pa negre” d’Emili Teixidor.pamuseu

Aparquem el cotxe a Mura, hi arribem per la carretera BV-1221 de Terrassa a Talamanca, i un cop a Mura anem fins a l’església de Sant Martí, després baixem fins a la riera i la travessem al pont anomenat del Puig, i agafem el camí que tenim al davant, que va a les Coves de Mura. Al cap de cent metres, anem pel camí marcat amb dues ratlles blanques, que s’enfila la dreta, en direcció ponent, fins a la Creu de la Vila. Seguim dos minuts més en direcció SE, i continuem tres minuts en direcció SO fins a arribar a una cruïlla de camins on, a la dreta hi ha una torre d’electricitat.

esglesiamura

Església romànica de Sant Martí de Mura

murablanesgracia2013-004

Església romànica de Sant Martí de Mura

Dels dos camins que tindrem al davant, agafarem el de la dreta, en direcció SO. En menys de cinc minuts veurem, a la dreta, una barraca de pedra seca amb una inscripció a la llinda que posa “Any 1904”, i vuit minuts després, girem a l’esquerra on trobem la font de la Baga de la Vila.

El Puig de la Balma ens queda a ponent i, per arribar-hi, només haurem de continuar pel camí que ens ha dut fins aquí. En uns minuts arribem al gual del Torrent dels Codolosos i deu minuts després, al mas del Puig de la Balma.

capella

Puig de la Balma. Capella de Santa Margarida

La Casa-museu del Puig de la Balma és Restaurant i Museu visitable:  obert dissabtes i festius matí de 10 a 12 h. i tarda de 4 a 8 h. Podeu demanar visites concertades. És un museu privat que forma part de tot el conjunt.  Junt amb la Capella de Santa Margarida. També s’hi pot llogar habitació.

El Puig de la Balma

“Casal del Puig de la Balma és una obra del municipi de Mura (Bages) inclosa puigbalma2en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

És a 541,2 metres d’altitud, a la part central del terme, a prop i al sud-oest del poble de Mura. És a llevant del paratge de la Quebeca i al nord-est del de la font del Puig, al sud-est dels Corrals de la Quebeca. Es troba també al sud-est, a prop, de la masia de la Vila, a l’esquerra del torrent del Puig, al sud-est del cim del Castelló.museu

Descripció

Els murs d’aquest mas es troben encabits i penjats en els replans escarpats d’un cingle, tot aprofitant les cornises naturals. La part més antiga es podria considerar d’època preromànica, però s’hi han fet afegits al llarg dels segles. El casal és força irregular en tots els sentits: en alçada, amplària i profunditat. És destacable el caràcter defensiu i fortificat que aquesta construcció tindria anteriorment, aspecte que es pot deduir per la presència d’una espitllera tocant el sostre de la roca, des d’on es pot vigilar tot el camí d’accés a la casa. A la part més inaccessible del cingle, hi ha una dependència coneguda amb el nom de la presó. Al peu del camí, hi ha una altra balma amb un tancament de pedra seca. El sector més arcaic queda completat per unes arcades de caràcter medieval.porrons

Història

Tot i que el seu origen deu ser anterior, la notícia més antiga a l’entorn el poblament del mas Puig de la Balma prové de l’arxiu de la casa i data de l’any 1278, quan Ermengol de Banyeres, militar i senyor feudal del terme i castell de Mura comprà a un tal Guillem Barba, de Terrassa, un establiment pagès que es coneixia pel nom de l’Espluga de la Vila Mancada.

L’època de més creixement del mas Puig de la Balma fou entre els segles XIV i XV. Es pot considerar que l’edificació actual és d’època alt medieval amb elements preromànics, tot i que s’han anat afegint nombrosos elements, com els finestrals gòtics del segle XIII i algunes parts construïdes amb pedra tallada.dsc_0693

Des de les acaballes del segle XVII fins a la primera meitat del XIX, foren anys d’expansió a causa de l’explotació de les vinyes, i fou quan s’amplià la balma i es renovà la capella de Santa Margarida. Durant la Guerra Civil, la capella de Santa Margarida fou malmesa.

Els propietaris actuals són descendents directes dels primers pagesos que habitaren el mas i conserven el cognom Puig. Actualment, aquesta família viu en una altra casa de construcció més moderna, situada al costat mateix de l’antiga balma“.[1]

[1]. “El Puig de la Balma”. Dins: Viquipèdia, l’enciclopèdia lliure. [en línia Darrera modificació de la pàgina: 22 oct 2016 a les 02:07.]. [consulta 23/11/2016]. Disponible a: <https://ca.wikipedia.org/wiki/El_Puig_de_la_Balma>

El mas acull un museu i una residència casa de pagès amb bar, restaurant i habitacions. La visita del poble moble de Mura, és imprescindible. Carrers empedrats molt ben conservats, dignes d’un pessebre vivent.

Bibliografia

http://blogs.terrassa.cat/biblioteques/wp-content/uploads/sites/5/2014/07/22camins.jpg

Webs:

Compartiu!
 • Delicious
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Twitter

  Etiquetes: , , , , , ,

  Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

  BCT xarxa

  Biblioteca pública de Terrassa
  Passeig de les lletres, 1
  08221 - Terrassa
  Telf. 937 894 589
  Mail: bctxarxa@terrassa.cat