Ajuntament de Terrassa

Ajuntament de Terrassa

Recomanacions terrassenques per Nadal

24 de desembre de 2016

coventry garden-guanyadora

Des del biTer us acostem algunes novetats literàries terrassenques perquè no faltin en els vostres regals. Una mica de tot, com ens agrada: contes infantils, poesia, novel·la i una biografia. Trieu i remeneu….

-CARRERAS I AUBETS, Anna. Ombres franceses. Vilanova i la Geltrú: El Cep i la Nansa, 2016. ISBN: 9788494470844

Coberta Ombres Franceses2.inddAnna Carreras és una de les veus més destacades de les noves fornades literàries catalanes. En els últims cinc anys s’ha dedicat als articles d’opinió a la premsa, a la crítica literària i artística, i sobretot a la traducció. En destaca l’edició de l’obra poètica completa de Vicenç Altaió, Massa fosca: poesia (1978-2004), i l’assaig Altaió i Vinyoli a Santa Follia de Ser Càntic, sobre les connexions entre els dos poetes.

Però també és novel·lista, la que us presentem avui és la seva quarta novel·la, després de Camisa de foc (2008), Tot serà blanc (2009) i Unes ales cap a on (2011).  En la novel·la que ens ocupa avui resseguim la vida de la jove Juliette Lavelle. Tot comença quan ella es presenta a un concurs literari anomenat Premi Epinèmides. A partir d’aquí coneixem al professor Lippman, entestat a fer-li la vida impossible i per descomptat no donar-li cap premi, al poeta engalipador, i d’altres personatges, on tothom posa el seu granet de sorra.

És una obra coral, no aprofundeix en els personatges, i tampoc n’és l’objectiu. És una lectura àgil, ràpida, amb humor, on presenciem una crítica als premis literaris.

A l’autora li agrada posar moltes referències d’artistes, pintors, etc… És explícit, no s’ha de cercar massa en el text per trobar-ho. Això marca una complicitat amb el lector que li agraden aquest tipus de referències.

Hem escollit un text de l’obra, un text que ella mateixa llegeix quan fa la presentació de la novel·la. És tota una declaració d’intencions:

-L’amor Juliette, és com la biblioteca que tots tenim a casa: la renovem, llancem llibres de tant en tant, guardem les caixes en lectures que ens fa l’efecte que ja no repetirem, exhibim tresors o busquem la novetat per al cor, segons el temps.

-Jo no entenc l’amor  com una suma de rostres, Félicien.

-L’amor no suma, ma chouette. L’amor multiplica les possibilitats de la vida. Quan estimem algú de debó, estimem molt més bé a tothom. 

Us ho recomanem i a més a més us diem apunteu aquest nom: Anna Carreras, perquè segurament en sentirem a parlar.

Anna Carreras al Catàleg Aladí

-Ressenya de Jaume C. Pons Alorda a El Núvol

-Màrius Serra entrevistant a l’Anna Carreras a Lecturàlia

Ara, una història infantil…..

web_nadal-2016_

-CELA, Jaume; CLARIANA, Anna. Em dic Aran i m’encanta escriure. Barcelona: Animallibres, 2016. ISBN: 9788415975861

C_Em-dic-Aran.inddNovel•la infantil amb text de Jaume Cela i il•lustracions de l’Anna Clariana, tota una garantia!
Jaume Cela, conegut mestre i pedagog, és a més un escriptor bregat que ha publicat una cinquantena d’obres per a infants i joves entre els quals ha obtingut un gran reconeixement. I l’Anna Clariana, coneguda il·lustradora terrassenca, també amb una llarga trajectòria il·lustrant contes infantils, àlbums, llibres de text, etc…
Aquesta història està basada en un nen, l’Aran que cada setmana haurà de redactar un text, des d’un poema, un conte, una situació quotidiana, una història de ciència ficció, mots encreuats, etc…A través dels textos que escriu anem coneixent al personatge.
Recullen els textos de tota la classe i per Nadal faran un llibre que regalaran a la família. La història ens la va explicant l’Aran en primera persona.
L’autor, va introduint referències o autors amb voluntat pedagògica: parla de La metamorfosis de Kafka, també hi surt la Joana Raspall, Miquel Desclot, un conte sobre la pau o Alícia en Terra de Meravelles.

Adreçat principalment a nens entre 7 i 10 anys, però com quasi totes les històries infantils també recomanables pel públic adult, segurament per fer-ne un altre tipus de lectura.

Si en voleu llegir un fragment al Trencadís.

Més informació dels autors:

-Jaume Cela a la vikipèdia

-PESSARODONA,Marta; GAROLERA, Narcís. Jacint Verdaguer: una biografia. Barcelona: Ajuntament de Barcelona: Quaderns Crema, 2016. ISBN: 9788477275718

Biografia actualitzada de Jacint Verdaguer, un dels pares de la literatura catalana moderna. Realitzada per dos autors consagrats, un d’ells la Marta Pessarrodona, terrassenca, poetessa, traductora i assagista. S’ha especialitzat en biografies de grans escriptors catalans: Caterina Albert, Mercè Rodoreda, Maria Aurèlia Capmany, i per altra banda coneix molt bé la literatura anglesa. Forma un bon tàndem amb Narcís Garolera, un gran especialista en Verdaguer des de sempre.

És un llibre adreçat a tothom, no només a especialistes de Verdaguer o de la literatura catalana.  Els autors han revisat la informació i documentació existent sobre el tema, n’han descobert de nova i ens ho expliquen de forma molt amena, tal com si fos una novel·la.

Garolera i Pessarrodona ens expliquen des de curiositats de la família Verdaguer, els viatges a Terra Santa i per Europa i la relació de l’escriptor amb Antoni López, el conegut comerciant i també traficant d’esclaus, amb Eusebi Güell, etc…

Es troba molt ben contextualitzada la Catalunya del segle XIX. Amb aquest llibre podem situar Verdaguer en el seu context literari, els seus contemporanis i els seus admiradors, i el context polític i social de l’època.

Destacar també al final de llibre  un recull d’opinions sobre Verdaguer dels grans de les lletres catalanes: J.V Foix, Josep Pla, Sagarra, Espriu, etc…

Per si no us heu quedat convençuts i en voleu llegir un fragment: Jacint Verdaguer. Una biografia

-Conversa amb Narcís Garolera al Núvol.

Més informació dels autors. Marta Pessarodona a la vikipèdia

-SAEZ, Empar. Quatre arbres. Barcelona: Viena, 2016. ISBN: 9788483308929quatrearbres9788483308929

Empar Sáez és metgessa en actiu. Té dos llibres de poesia publicats i altres publicacions en llibres col·lectius. Té un blog de poesia i fotografia Enfilant finestres, on fusiona lectures de poesia amb finestres d’arreu. Màrius Sampere, en el pròleg ens acaba de donar els motius pels quals val la pena endinsar-se en aquest poemari: Inmersió en la natura, d’una manera subtil, captant el batec, breu i sobri del món vegetal…

Us hem triat un poema, a veure que us sembla:

Tens quatre arbres per fer créixer un bosc,

quatre branquillons per fer una foguera.

Amb quatre mots faries un poema

que em bótes foc?

                                 I tot segui podries 

arrossegar les pluges fins a mi?

-Recomanació de l’anterior poemari, Dona i ocell al biTer

-Empar Sáez al Catàleg Aladí 

I acabem amb un conte infantil, pels més petits de la casa….

-MOLIST, Pep; [il·lustracions de Kim Amate]. Els tres animals. Barcelona: Takatuka, 2016. ISBN: 9788416003716ela_tres_animals_baixa

En Pep Molist, per molts de nosaltres prou conegut, és bibliotecari, escriptor de literatura infantil i crític literari. Del 1992 al 2004  va treballar a la biblioteca central de Terrassa, i ara actualment treballa a Manresa, a la Biblioteca El Casino. No para d’escriure bons contes i històries infantils, i des del biTer estem molt contents de presentar-vos aquesta nova història: Els tres animals, que ha realitzar juntament amb un il·lustrador terrassenc, Kim Amate, també un habitual a les biblioteques, com a usuari, il·lustrador, col·laborador, etc… Per tant un tàndem del més prometedor!

Conte per als més petits (de 3 a 7 anys). Però els que sou una miqueta més grans, no perdeu l’oportunitat de llegir-lo i de gaudir de les fantàstiques il·lustracions.

La Mercè Roureda, una escriptora de contes que s’havia fet famosa arreu del món món amb tres personatges: un porc paleta, un talp periodista i una vaca excursionista, decideix anar-se’n a viure al bosc a buscar la inspiració per crear noves històries i altres personatges. Ara bé, la vida al bosc no és com se la imaginava. Els animals viuen al bosc com han viscut sempre, cosa que desconcerta la Mercè. La natura no és tant idíl·lica com semblava! El talp li fa muntanyetes de terra al seu jardí, la vaca fa caca a l’entrada de casa seva i el porc li embruta la finestra. La Mercè està confosa, el bosc no era com se l’imaginava…I ja no us dic res més petits lectors…A descobrir-ho!

 Més informació dels autors:

Kim Amate a la vikipèdia i al biTer

Pep Molist a la vikipèdia

Bon Nadal i bones lectures terrassenques!

 

Compartiu!
 • Delicious
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Twitter

  Etiquetes: , , , , , , , , , , ,

  2 Responses to Recomanacions terrassenques per Nadal

  1. Glòria on 6 de gener de 2017 at 14:35

   De res, les lectures terrasseques a punt pel 2017!

  2. Agnès on 3 de gener de 2017 at 14:35

   Bon any 2017 i Reis generosos amb lectures terrassenques, del món mundial i de més enllà! Gràcies patge Glòria .)

  Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

  BCT xarxa

  Biblioteca pública de Terrassa
  Passeig de les lletres, 1
  08221 - Terrassa
  Telf. 937 894 589
  Mail: bctxarxa@terrassa.cat