Ajuntament de Terrassa

Ajuntament de Terrassa

Per conèixer una mica més a………..Lluís Prats

27 de maig de 2017

El passat 6 d’abril l’autor terrassenc Lluís Prats va visitar la biblioteca del districte 4 i va presentar el seu llibre Hachiko: el gos que esperavaque va guanyar el premi Folch i Torres l’any 2014. A partir d’aquesta visita ens hem plantejat conèixer una mica més a aquest autor terrassenc, potser una mica desconegut encara, però ja amb un important bagatge al darrera. 

Va néixer a Terrassa al 1966. Va estudiar Història de l’Art i Arqueologia a la UAB i a la UdG, i durant uns anys es va dedicar a la investigació i a la docència. Ha treballat com a mestre de primària i secundària, com a editor de libres d’art i com a productor de cinema a Los Angeles (Califòrnia). Ha tocat molts gèneres. Ha escrit assaig, llibres d’art, novel•la històrica, i més d’una dotzena de novel•les infantils i juvenils traduïdes a diferents idiomes. A la Galera ha publicat Hachiko, el gos que esperava, (premi Josep M. Folch i Torres, 2014).

Lluís Prats a la bd4. 6 d’abril de 2017

Il·lustració de Maria Simavilla a Penny Berry i la poció màgica

Ara mateix, com a primícia podem dir que està treballant en la saga de Penny Berry, que finalment seran 5 llibres: Actualment en té dos de publicats (Penny Berry i la poció màgica i Penny Berry i l’arbre d’or de Xangri-La) i el tercer: Penny Berry i la Cripta dels Oblidats, que estarà aquesta mateixa setmana a les llibreries.

Ens ha confessat que aquest és el seu projecte més ambiciós en tractar-se d’una saga. A l’octubre l’editorial Gregal li publicarà una novel·la històrica nova. Com veieu, està en plena activitat!

Una primera etapa de la seva obra sembla més basada en la seva formació històrica, amb Gladiadores: lucha y espectáculo en la antigua Roma: muerte en la arenaJulio César: veni, vidi, vinci; també té una sèrie de llibres relacionats amb l’educació: Educar con éxito: claves para una educación inteligente ; Cine para educar: guía de más de 200 películas con valores i una novel·la històrica Aretes d’Esparta. Tal com ens diu el propi autor,  la seva formació com a historiador ha condicionat més la seva manera de treballar que els continguts, però  certament els primer llibres eren més històrics i segueix escrivint papers amb alta dosi històrica encara que siguin pura ficció (com per exemple la sèrie Penny Berry).

L’etapa actual podem dir que està més basada en la ficció, per infants i per adults, amb Hachiko, el gos que esperava , la saga Penny Berry, Merrick: la veritable i meravellosa història de l’home elefant. 

Els usuaris de la biblioteca del districte 4 també li van fer preguntes a l’autor. Us n’hem fet una selecció:

Il·lustració de Zuzanna Celej a Hachiko, el gos que esperava

Il·lustració de Zuzanna Celej a Hachiko, el gos que esperava

-A la pregunta d’un nen de si la literatura per a ell era afició o passió, va contestar que les dues coses.
– Una nena li va preguntar que quan trigava a escriure un llibre. Ell va comentar que depenia del llibre, però que el que feia normalment era escriure’l en un mes i mig o dos mesos, guardar-lo en un calaix, i tornar-lo a reescriure.
– Com a curiositat també ens va explicar que per primera vegada les il·lustracions del Premi Folch i Torres al 2014 van ser en color (sempre fins aleshores havien estat en blanc i negre). El motiu ha estat el següent: la Zuzanna Celej, la il·lustradora polonesa que havia il·lustrat el llibre va fer uns dibuixos tan delicats i tan adequats al text de prosa poètica (comentava que havia intentat escriure’l amb una certa sensibilitat oriental), que el jurat va decidir deixar els colors.

Després també va parlar que tenia ja pensat una història d’un extraterrestre i que li agradava anar combinant diferents temàtiques i estils, i si feia una novel·la trista, doncs després li venia de gust fer-ne una de més divertida o de màgia i aventures, per exemple.

Més preguntes:

-Al llarg d’aquests anys dedicat a l’escriptura has vist un canvi, una evolució en la manera d’escriure?
Difícil de respondre. Puc veure més canvis en l’edició de llibres per a nens que en la manera d’escriure. Sí que veig que en alguns casos (i parlo de productes que s’apilen a les llibreries en columnes de 50 en 50) els llibres han primat la il·lustració per sobre de la paraula. Avui en dia els grans èxits són més còmics que literatura. I no m’agrada. La paraula alimenta els caparrons en formació, el dibuix és necessari fins els 8-9 anys, després hauria de primar la paraula escrita.

-A partir de la publicació de Hachiko, i el premi Folch i Torres, i tot el seu èxit, t’ha sigut més fàcil publicar?
Hachiko ha estat molt important, sí. De fet un premi sempre fa que siguis més conegut i que les teves obres es valorin amb més rapidesa dins del sector, que no hagis de fer tanta cua. També ajuda molt el fet que et tradueixin a molts idiomes (xinès, vietnamita, italià, portuguès, grec…). Que després siguin publicades o no dependrà de molts altres factors (línia editorial, conveniència de treure un o altre tipus d’història, qualitat…).

Per si vols conèixer tots els llibres de Lluís Prats, ho pots consultar  al Catàleg Aladí

També el trobaràs a la viquièdia: https://ca.wikipedia.org/wiki/Llu%C3%ADs_Prats_Martinez

I per si el vols començar a llegir-lo a internet, aquí ho tens:

La Petita coral de la senyoreta Collignon. Barcelona : Bambú, 2012. ISBN: 9788483432037. Si en vols llegir un trosset: http://trencadis.diba.cat/catalog/diba:134291/viewer?come_from=single_search&locale=ca&type=Fragment&source=b16913875
Tap! Barcelona : Animallibres, 2016. ISBN: 9788415975809

Recomanació al blog de les biblioteques: http://blogs.terrassa.cat/biblioteques/?p=19768#more-19768. I si en voleu llegir un trosset: http://www.animallibres.cat/tl_files/pdfs/fragments/Tap_FR.pdf

I no us perdeu tampoc la video-entrevistade la bct xarxa:

 

Què està llegint ara mateix Lluís Prats? Doncs a un terrassenc ja universal. El Jo confesso de Jaume Cabré. Què escoltes mentre llegeixes? Per exemple, la sinfonia número 5 de Mahler. Una novel·la que sempre llegiries: Matilda i Les bruixes de Roald Dahl i un autor que sempre llegiries: Robert Graves.

Si vols conèixer més contes il·lustrats per la Zuzanna Celej, ho pots consultar al Catàleg aladí 

Moltes gràcies al Lluís Prats per la seva amabilitat i molta sort!

Compartiu!
 • Delicious
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Twitter

  Etiquetes: , , , ,

  Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

  BCT xarxa

  Biblioteca pública de Terrassa
  Passeig de les lletres, 1
  08221 - Terrassa
  Telf. 937 894 589
  Mail: bctxarxa@terrassa.cat