Ajuntament de Terrassa

Ajuntament de Terrassa

Arthur Cravan també va viure a Barcelona

28 de maig de 2018

L’Elixir 2018 (Festival Poètic Terrassa) està a punt d’arribar. Per anar fent boca us hem preparat una aproximació a la misteriosa figura del poeta-boxejador Arthur Cravan, un dels protagonistes d’aquest any. Arthur Cravan, així es feia anomenar aquest poeta i boxador. Nebot d’Oscar Wilde, Fabien Avenarius Lloyd, nom real d’aquest, va néixer a Lausana (Suïssa) l’any 1897 i va desaparèixer, per culpa d’un naufragi, al golf de Mèxic, l’any 1918, de camí a l’Argentina.
Durant el seu període vital Cravan no va perdre mai el temps. Fou capaç de viatjar per moltes ciutats: París, Londres, Berlín, Birmingham, Munich, Florència, Sydney per guanyar-se la vida, sobretot com a professor de boxa. Fins i tot, va viure, durant un període curt de temps, a Barcelona, enfrontant-se, en un combat que es va celebrar a la Monumental, a un dels millors boxadors del moment, Jack Johnson. Aquest esdeveniment fou l’any 1916, quan el mateix Cravan fugia de la I Guerra Mundial i estant de pas cap a Nova York (gràcies a la quantitat que va guanyar en aquell combat, malgrat que el va perdre per K.O al sisè assalt, va poder comprar-se un bitllet per viatjar fins aquella ciutat). Fou a la ciutat dels gratacels on va conèixer la poetessa i pintora Mina Loy. La coneix l’any 1917 i amb ella va viure una breu i intensa història d’amor. Malgrat la seva prematura mort, varen tenir temps de casar-se a Mèxic, una mica abans de la seva desaparició. Fou al setembre de 1918 quan van decidir d’anar a viure a Buenos Aires, però només tenien diners per un passatge. Així doncs, Loy, es va embarcar, ja embarassada, però Cravan va llogar un vaixell pesquer, que ell mateix va conduir fins Argentina. Aquesta fou la darrera vegada que es varen veure.

Combat entre el mític Johnson i Cravan a la plaça de brous de la Monumental de Barcelona, 23 d’abril de 1916. (Extracte d’imatges enregistrades per Ricard de Baños). Arxiu fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya.

Tant el vaixell com ell van desaparèixer sense rastre, potser en el golf de Mèxic. Mina Loy va esperar durant mesos, però desesperada per la manca de notícies i perquè no el van localitzar mai, es va donar per vençuda i va tornar a Anglaterra on va néixer Fabienne.
Ella mateixa parlava de la seva parella com una persona histriònica, que interpretava un rol diferent segons l’ocasió: podia ser un bufó que feia riure molt o algú molt tendre que enamorava a totes les dones. També podia estar completament deprimit: en alguna ocasió va anunciar que es suïcidaria en públic, però va aprofitar la concentració de persones per veure’l morir per pronunciar una conferència per explicar la seva visió del món. O es podia sentir totalment exaltat per l’amor. Aquesta forma de descriure Arthur Cravan com a personatge, anava en consonància en allò que el mateix autor havia escrit, de forma poètica, sobre ell mateix:

Mundano, químico, puta, borracho, músico,
obrero, pintor, acróbata, actor;
Viejo, niño, estafador, granuja,
ángel y juerguista; millonario, burgués,
cactus, jirafa o cuervo; cobarde,
héroe, negro, mono, Don Juan, rufián, lord, campesino,
cazador, industrial, fauna y flora:
¡Soy todas las cosas, todos los hombres y todos los animales!
Arthur Cravan

Com en altres personatges mitificats, la seva forma de viure la vida, de transitar a través d’ella i pel món, va desbordar la seva obra. En seu aspecte més interessant el podem trobar en el fet de ser un prosista incendiari i crític, al capdavant de la seva revista Maintenant, la qual dirigia i escrivia íntegrament. Tots i cadascun dels articles d’aquesta revista els va escriure ell, però els signava amb diferents pseudònims. Ell mateix, es va encarregar de distribuir-ne els exemplars pels carrers de París, entre 1912 i 1915, muntat en un carret de repartiment. També va escriure poemes que recitava, de forma ocasional pels carrers, amb la intenció de provocar a les persones que l’escoltaven. La seva poesia té un component d’exaltació de la vida. Enamorat bojament de la bona vida, de l’escàndol, de la boxa i de les dones, Cravan és avui un escriptor maleït, de culte i considerat, per com va viure intensament i per les formes d’escriure i de posar a l’abast de la gent allò que escrivia, el primer poeta punk. També se li atribueix ser precursor del dadaisme, del surrealisme i del futurisme, atès que deia que l’art havia de ser sempre provocador i ser accessible per la gent de peu. Així doncs, els fundadors d’aquestes corrents artístiques varen reivindicar aquesta forma d’actuar i de pensar. També varen fer seu el meteòric i polèmic llegat en relació a la crítica i la provocació constant.
Així doncs ja ho sabeu Arthur Cravan també va viure a Barcelona. Per això Picasso potser el va veure aquell dia a La Monumental, donat que aquest geni de la pintura li agradava molt la boxa. D’aquest possible coincidència, fa poc el Museu Picasso fer una exposició titulada “Arthur Cravan. Maintenant?” on explicava la influència de la boxa cap a Picasso prenent com a punt central de l’exposició al mateix Cravan. Fins i tot, donada la peculiaritat del personatge, se n’ha fet una pel•licula Cravan vs Cravan (2002), dirigida per Isaki Lacuesta, la qual ha rebut molts premis. Petites coincidències que fan que tinguem més ganes de saber d’aquest poeta i boxejador, de llegir-ne els seus poemes, d’escoltar-los recitats per algú que així ho desitgi fer o imaginant-nos que és el mateix Cravan que ha tornat de la seva desaparició tant enigmàtica i ens torna a incitar i a remoure les nostres ànimes amb les seves paraules.

-Autora de l’article: Laura Mayor, responsable de la biblioteca del districte 6 (bd6).

Per si en vols saber una mica més:

-BORRÀS, Maria Lluïsa. Arthur Cravan: una biografia. Barcelona: Quaderns Crema, 1993.

 

Compartiu!
 • Delicious
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Twitter

  Etiquetes: , , , , , , ,

  2 Responses to Arthur Cravan també va viure a Barcelona

  1. Glòria on 30 de maig de 2018 at 18:58

   Gràcies Anna Maria pel comentari. Encantats de que t’hagi agradat!

  2. Anna Maria on 30 de maig de 2018 at 18:49

   Molt interessant. Poeta i boxejador, quin contrast! De fet, a vegades, en la conjunció dels antònims es troba la genialitat o la originalitat.
   Gràcies Laura i Glòria!
   Anna Maria

  Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

  BCT xarxa

  Biblioteca pública de Terrassa
  Passeig de les lletres, 1
  08221 - Terrassa
  Telf. 937 894 589
  Mail: bctxarxa@terrassa.cat