Neix TRANSLINK, un projecte europeu en el qual participa InKemia IUCT

Translink» es desenvoluparà mitjançant un consorci internacional format per 13 membres de 6 països europeus, 4 d’ells espanyols: InKemia IUCT Group (a través de la seva filial IUCT, S.A.), Institut Català de la Salut, l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), i la start-up Mind the Byte, amb seu al Parc Científic de Barcelona.

Cada any 300.000 pacients es beneficien d’una pròtesi valvular cardíaca biològica amb teixits d’origen animal, que presenten avantatges respecte a les pròtesis mecàniques. El reemplaçament d’aquestes vàlvules és la segona intervenció quirúrgica més freqüent en Cirurgia Cardíaca, per la qual cosa els resultats d’aquesta col·laboració públic privada, tindran un impacte important sobre la població.

Un projecte –que tindrà una durada de quatre anys– dotat d’un pressupost de 7,8 M€, cofinançat per la Unió Europea amb 6 M€, dins del 7º Programa Marc.

El 23 i 24 de Setembre, Pàdua (Itàlia) acaba d’acollir la reunió de llançament (*kick-*off) del projecte europeu «TRANSLINK» (acrònim de ‘”*Defining the role of xeno-directed and autoimmune events in patients receiving animal-derived bioprosthetic heart valves”), que té com a objectiu determinar els factors que governen els riscos de la fallada de les pròtesis valvulars cardíaques d’origen biològic, així com millorar el temps de vida de les mateixes. El projecte –que tindrà una durada de quatre anys– té un pressupost de 7,8 M€ i està cofinançat per la Unió Europea, dins del Setè Programa Marco de la Unió Europea [FP7/2007-2011) amb el numero de contracte (grant agreement) n° (603049).
Dins de l’estructura de negoci d’explotació multicanal del coneixement creada per InKemia IUCT group, la participació en aquest projecte suposarà uns ingressos d’explotació de 0,74 M€ per a l’empresa, que s’assignen a l’àrea de negoci de desenvolupament de projectes de R+D, pagats per fundacions o administracions mitjançant convenis o subvencions a l’explotació. La inversió de 0,95 M€ que InKemia realitzarà en el projecte reportarà uns resultats tècnics patentables, amb el que s’aconsegueix augmentar la cartera tecnològica de l’empresa.

Els resultats d’aquest projecte tindran un impacte important sobre la població, ja que els trastorns associats a les vàlvules cardíaques constitueixen la tercera causa de les malalties cardiovasculars i el reemplaçament d’aquestes pròtesis és la segona intervenció quirúrgica més freqüent en Cirurgia Cardíaca.

TRANSLINK es desenvoluparà mitjançant un consorci internacional format per 13 membres (6 organismes públics de recerca, 4 hospitals i 3 pimes ) de 6 països europeus – coordinat per la Azienda Ospedaliera di Padova (Itàlia)– amb recursos i capacitats complementàries que combinen la recerca aplicada en l’àmbit clínic amb la química mèdica, intel·ligència artificial, experimentació cel·lular i biotecnologia.

Els partners espanyols del projecte a més de InKemia IUCT Group (a través de la seva filial IUCT, S.A.) són: el Institut Català de la Salut, l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), i la start-up Mind the Byte, amb seu al Parc Científic de Barcelona. En el consorci també participen el Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale (França); el Centre Hospitalier Universitaire de Nantes (França); la University College London (Regne Unit); la Universitat de Tel Aviv (Israel); la Universitat de Gothenburg (Suècia); The Regents of the University of Califòrnia (Estats Units) i la biotecnològica italiana Avantea.

Cada any 300.000 pacients es beneficien d’una pròtesi valvular cardíaca d’origen animal, que presenta avantatges respecte a les pròtesis mecàniques, com l’absència de la dependència anticoagulant, ja que redueixen el risc de formar coàguls que existeix amb les pròtesis mecàniques. No obstant això, aquest tipus de pròtesis biològiques tenen l’inconvenient que la seva vida mitjana és més curta, amb major risc en pacients joves, motiu pel qual solament s’aconsellen en pacients de més de 65 anys. Per tant, si s’aconsegueixen els resultats esperats es podrà aplicar el tractament amb *BHV a pacients més joves de 65 anys, ampliant-se significativament els 300.000 pacients. Si es considera solament els pacients tractats en els últims 10 anys s’observa un nombre de potencials beneficiaris de 3 Milions de pacients.

Els socis del consorci TRANSLINK definiran els marcadors responsables de la deterioració de les pròtesis, i avançaran en el coneixement de la resposta immune a antígens relacionats amb aquestes pròtesis valvulars cardíaques. A més, el projecte pretén donar solucions tant des del punt de vista de la prevenció (amb el desenvolupament de pròtesis valvulars cardíaques que no continguin antígens responsables de la resposta immune) i en el tractament (amb el desenvolupament de bioadsorventes dels anticossos relacionats amb el dany de les pròtesis). Els resultats del projecte podrien augmentar també les indicacions d’aquestes pròtesis valvulars cardíaques d’origen animal en pacients joves.
Els membres espanyols del consorci tenen un paper important en les recerques clíniques i desenvolupament de models experimentals per al coneixement de les causes que governen el dany d’aquestes vàlvules, així com en el descobriment de nous tractaments per evitar-ho.

Dins d’aquest consorci InKemia, desenvoluparà la síntesi dels compostos amb potencial activitat farmacològica per eliminar/minimitzar la resposta autoimmune als implants. Aquesta parcel·la del projecte es duu a terme en una Join Venture amb dos socis més del consorci que són responsables de testar l’eficàcia i toxicitat dels compostos (IDIBELL) i col·laborar en el disseny molecular dels compostos Mind the Byte.

El Dr. Josep Castells i Boliart, President de InKemia IUCT Group diu que “Aquest consorci altament equilibrat per cobrir totes les àrees de recerca. Compta amb els millors especialistes de cada àrea de coneixement tant a nivell molecular, com de diagnòstic, com quirúrgic. El consorci de recerca també destaca per la presència de Pimes que permetran la ràpida implantació dels resultats que s’aconsegueixin en aquest projecte, aconseguint que els resultats arribin als pacients en un període raonable de temps”.

“Amb els resultats de la recerca InKemia espera aconseguir candidats a fàrmacs per als pacients tractats amb *BHV. Aquesta classe de fàrmacs es converteixen en fàrmacs d’administració crònica, per evitar segones intervencions de la BHV i perllongar la supervivència mitjana dels pacients. Malgrat ser un consorci de recerca ampli el projecte està dividit en diversos subprojectes, únicament els socis que treballen en el desenvolupament del fàrmac InKemia, IDIBELL i Mind the Byte, tenen drets sobre l’explotació dels candidats a fàrmacs descoberts en el projecte” comenta també el Dr. Josep Castells.

“Translink és un projecte d’alt nivell científic i ens permetrà seguir apostant per la inversió en R+D i promovent activament la nostra línia de negoci en un ecosistema estratègic, on conflueixen diferents àrees de coneixement del món universitari, de recerca i empresarial. Aquest consorci és un clar exemple de la necessitat de la col·laboració multidisciplinària” –declara el Dr. Alfons Nonell-Canals, fundador i director general de Mind the Byte.

El Dr. Rafael Máñez Mendiluce Cap del Servei de Vigilància intensiva de l’Hospital Universitari de Bellvitge i director de les recerques en el ICS, que inclou els hospitals de Bellvitge i Vall d’Hebron, i IDIBELL diu que “Després de la decepció que va representar no poder portar a l’aplicació clínica el xenotrasplante d’òrgans i teixits porcins, aquest consorci multidisciplinari permet aplicar en la pràctica mèdica el coneixement generat sobre la resposta immunitària innata contra antígens d’altres espècies, amb possibilitats reals de poder impactar en la prevenció de les complicacions que limiten l’implant de pròtesis cardíaques biològiques”.

Dr. Emmanuele Cozzi de la Azienda Ospedaliera di Padova, coordinador del projecte diu que “TRANSLINK ha reunit un equip molt fort d’investigadors de primer nivell, l’experiència del qual va des de la ciència bàsica a la clínica, representant una oportunitat única per millorar el resultat clínic dels pacients que reben biopròtesis valvulars cardíaques”.
Sobre InKemia IUCT group s. a.

InKemia IUCTgroup s. a. és grup empresarial de Pimes d’alta tecnologia fundat en 1997 i orientat al desenvolupament i explotació de nous productes, processos i tecnologies per a empreses dels sectors biotecnològic, farmacèutic i químic. El negoci principal del qual es basa en l’explotació del coneixement a través de llicències de les patents i know-how propis, els contractes de R+D a mesura, altres serveis tecnològics i programes de transmissió del coneixement. Les principals àrees d’especialització de IUCT són innovacions en els camps del descobriment i desenvolupament de fàrmacs, biotecnologia industrial i la química verda.

InKemia IUCT group es compon de 3 societats participades al 100% amb missions diferents: A) Divisió del coneixement “IUCT s. a.” genera i explota directament el producte principal del grup que és el coneixement. B) Divisió d’empreneduria IUCT Empren s.l.” agrupa les empreses participades i spin-off del grup; actualment participa amb capital minoritari en 3 companyies “Plasmia Biotech”, “Phyture Biotech” i “Enemce Pharma”. C) La divisió de gestió d’infraestructures i patrimoni “IUCT Espais s.l.”

http://www.iuct.com/http://www.inkemia.com