19-22 oct EU Green Week

L’obertura de la Setmana Verda 2020 de la UE s’ha fet a Lisboa (Capital Verda Europea 2020) el passat 19 d’octubre.

Científics i responsables polítics de renom internacional han debatut sobre les trajectòries de biodiversitat en curs i futures i han valorat la seva contribució en la societat i l’economia.

A la conferència també s’han examinat com les polítiques de la UE (com per exemple el Pacte Verd Europeu) poden ajudar a protegir i restaurar la natura.

L’obertura de la Setmana Verda de la UE ha tingut un paper important de cara a la Conferència de les Parts (COP 15), prevista pel 2021, sobre l’ Acord de Diversitat Biològica, on els líders mundials hauran d’adoptar un pla d’acció de 10 anys per afavorit la biodiversitat.

Programa de conferències de la Setmana Verda Europea.

ERASMUS DAYS 2020

Del 15 al 17 d’octubre té lloc la celebració del Programa Erasmus+ sota el hashtag #ErasmusDays. El programa Eramus+ ajuda els joves a estudiar i formar-se a l’estranger.

El són tres dies dedicats a fer conèixer el programa i permetre el contacte directe entre els interessats i els antics alumnes perquè els uns preguntin i els altres parlin de les seves experiències.

La UE i els programes de mobilitat per a estudiants:

Terrassa, Ciutat de l’Esport 2021

La Federació Europea de Capitals i Ciutats de l’Esport (ACES) va concedir a Terrassa el reconeixement de Ciutat de l’Esport 2021. Gian Francesco Lupattelli, president d’ACES, ho va comunicat a l’alcade Jordi Ballart per carta durant la Setmana Europea de l’Esport (23-30 setembre).

ACES Europe és una associació sense ànim de lucre amb seu a Brussel·les que assigna cada any els reconeixements de capital mundial, capital europea, regió, ciutat, illa, comunitat i ciutat de l’esport. L’assignació d’aquests reconeixements la realitza d’acord amb els principis de responsabilitat i ètica, sent conscients que l’esport és un factor d’agregació de la societat, millora de la qualitat de vida, benestar psicofísic i integració a la comunitat.

Terrassa i d’altres ciutats guardonades amb aquest reconeixement faran parella amb Lisboa, nomenada Capital Europea de l’Esport 2021, i totes elles rebran el guardó properament en una gala europea.

Aquest reconeixement arrodoneix la projecció esportiva de la ciutat que de l’1 al 17 de juliol del 2022 acollirà, conjuntament amb la ciutat d’Amsterdam, el campionat mundial d’hockey herba femení.

Jornada de presentació dels indicadors ODS a Catalunya

En el 5è aniversari de l’Agenda 2030, i quan només manca una dècada per arribar a aquest termini, s’han presentat públicament els indicadors dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) per a Catalunya, bo i calculats i prenent com a referència els indicadors d’Eurostat.

L’acte ha estat presentat per Ramon Roca Enrich i Arnau Queralt, president i director, respectivament, del Consell Assessor pel Desenvolupament Sostenible de Catalunya (CADS) i Xavier Cuadras Morató, director de l’Idescat, s’ha encarregat de fer l’exposició detallada dels indicadors i els seus valors calculats per a Catalunya.

Dels aproximadament 100 indicadors de sostenibilitat seleccionats per Eurostat, de moment Catalunya n’ha pogut calcular 61 que han quedat inclosos al programa anual d’actuació estadística, això vol dir que tindran una freqüència de càlcul anual, cobertura territorial i temporal i que permetran la comparabilitat. Són consultables a partir d’ara a la web de l’Idescat.

Ha tancat l’acte Natàlia Mas Guix, secretària d’Economia del Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda i l’Hble. Sr. Bernat Solé i Barril, conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència.

Podeu tornar a veure la presentació en aquest enllaç

Jornades Europees de Patrimoni

Del 9 a l’11 d’octubre de 2020 se celebren les Jornades europees de Patrimoni a Catalunya.
El Museu de Terrassa hi participa amb la proposta següent:

Portes obertes a:

  • Seu d’Ègara: divendres i dissabte, de 10 a 13.30 h i de 16 a 19 h i diumenge, d’11 a 14 h.
  • Casa Alegre de Sagrera: divendres i dissabte, de 10 a 13 h i de 16 a 20 h i diumenge, d’11 a 14 h.
  • Castell Cartoixa de Vallparadís: divendres i dissabte, de 10 a 13.30 h i de 16 a 19 h i diumenge, d’11 a 14h

Divendres 9 d’octubre, a les 17.30 h. Activitat familiar (per a infants de 3 a 10 anys): Soc mestre d’obres
Lloc: Seu d’Ègara · Plaça del rector Homs, s/n
Preu: activitat gratuïta
Places limitades. Cal inscripció prèvia trucant al 93 739 70 72, de dilluns a divendres, de 9 a 14 h o enviant un correu electrònic a museudeterrassa@terrassa.cat
Col·labora: Parròquia de Sant Pere

L’activitat us aproparà als retaules gòtics de la Seu d’Ègara.
El grup començarà visitant alguns dels retaules instal·lats a l’església de Santa Maria. Coneixerem què és un retaule, quines temàtiques toquen, qui són els artistes que els van crear…
Seguidament, els nois i les noies crearan el seu propi retaule.

Dissabte 10 d’octubre a les 11 del matí. Visita: Vallparadís, un parc d’històries
Lloc: Castell Cartoixa de Vallparadís · carrer de Salmerón, s/n
Preu: activitat gratuïta
Places limitades. Cal inscripció prèvia trucant al 93 739 70 72, de dilluns a divendres, de 9 a 14 h o enviant un correu electrònic a museudeterrassa@terrassa.cat

El 18 de febrer de 1995 s’inaugurava el Parc de Vallparadís, després d’una important reforma urbanística que havia transformat l’antic torrent que travessa la ciutat de nord a sud, en un espai de gaudi per a la ciutadania.
El parc és un dels elements naturals més singulars de Terrassa però també compta amb una concentració espectacular d’elements patrimonials.
Amb aquest recorregut, el Museu vol commemorar els 25 anys de la seva inauguració i descobrirem algunes de les històries que s’hi amaguen.

Us informem que el Museu adopta totes les mesures necessàries en matèria de prevenció i seguretat:

  • és obligatori l’ús de mascareta i mantenir la distància de seguretat.
  • si alguna persona detecta algun símptoma que podria ser compatible amb la COVID-19, no podrà participar en aquesta activitat. En aquest cas, cal avisar trucant al 93 739 70 72.

Us animem a participar-hi!

Informació a: https://www.terrassa.cat/jornades-europees-patrimoni-catalunya

Participació de la Fundació per la Docència i Recerca Mútua Terrassa al projecte “Centre de control digital de la COVID19”

Imatge: Peter Linforth a Pixabay

L’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia (EIT) ha anunciat el resultat de la convocatòria de la Iniciativa de resposta a la crisi de l’EIT: 60 milions d’euros per a 207 projectes empresarials i d’innovació de 32 països.

N’hi ha 62 desenvolupant solucions als reptes de la COVID-19; d’entre els seleccionats, cinc compten amb participació d’empreses o institucions catalanes, i un d’ells amb la de Fundació per la Docència i Recerca Mútua Terrassa.

El projecte s’anomena Centre de control digital de la COVID-19 EIT Health i es tracta d’un centre de control virtual per a pacients que han donat positiu de la COVID-19 que sota la supervisió d’un expert en malalties infeccioses rebrà dades relevants del pacient.Foto: National Cancer Institute from Unsplash

L’expert podrà valorar, validar o augmentar el tractament del pacient i, en cas de gravetat, derivar-lo per tal que rebi atenció especialitzada de manera prioritària.

Els coneixements que s’obtinguin d’aquestes visites virtuals conformaran un algoritme d’intel·ligència artificial que farà prediccions sobre quins pacients tenen més probabilitat de desenvolupar els símptomes més greus.

Aquesta eina serà la primera a la pandèmia a combinar atributs de recopilació de dades i orientacions clíniques. L’impacte previst és una millora dels resultats dels pacients, ja que les seves necessitats clíniques s’abordaran de manera informada i els clínics tindran dades per adaptar la seva atenció al pacient, ajustant els tractament segons la necessitat i els resultats previstos.

Més informació sobre els altres 5 projectes amb participació catalana, la trobareu en aquest enllaç.

#BeActive not just for the week, but all year long!!

Del 23 al 30 de setembre arriba la 6a edició de la SETMANA EUROPEA DE L’ESPORT per promoure l’esport i l’activitat física a tota Europa.

El tema és “#BeActive” i s’anima totes les persones a romandre actives durant aquella setmana i al llarg de tot l’any.

Enguany es vol cridar a l’acció a la ciutadania proposant de participar en el Concurs BeActive de fotografia/vídeo a través de les xarxes socials TikTok, Twiter, Facebook i Instagram.

Els vídeos hauran de ser originals i tenir una durada inferior a trenta segons.

Podeu consultar les bases del concurs a l’enllaç: https://www.csd.gob.es/sites/default/files/media/files/2020-06/Premios%20CSD-%23BEACTIVE.doc

Més informació del Concurs als enllaços https://www.csd.gob.es/ca/promoci-de-lesport/setmana-europea-de-lesport

La Terrassa del cinema a les teves mans!

Nou web de les 18 Ciutats del Cinema, de la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO

Ja pots consultar tota la informació relacionada amb la Xarxa de Ciutats de Cinema de la UNESCO amb només un clic!

Tot gràcies a la creació d’un nou lloc web que connecta les 18 ciutats de cinema de la UNESCO:  www.citiesoffilm.org

És un nou portal, en què Terrassa ha col·laborat de forma important, en el qual es pot trobar tota la informació vinculada amb la ciutat, el cinema i la resta de ciutats membres de la xarxa. Una iniciativa nascuda amb l’objectiu de millorar la col·laboració del sector del cinema a nivell mundial.

La nova pàgina web mostra els treballs relacionats amb el món audiovisual que es desenvolupen en les ciutats membres i suposa un pas important en la millora de la col·laboració internacional entre elles.

Si vols saber què significa ser Ciutat del Cinema de la UNESCO, la relació i vinculació entre cinema i educació a Terrassa o les diferents produccions cinematogràfiques que es fan a la ciutat només et cal fer una visita a www.citiesoffilm.org

Aquest nou lloc web, conté perfils de totes i cadascuna de les ciutats membres, exemples d’iniciatives clau dutes a terme per les ciutats membres de la xarxa i notícies sobre èxits i oportunitats de col·laboració.

Terrassa, ciutat de cine de la UNESCO des de l’any 2017, se suma així a una iniciativa que representa una clara aposta per la internacionalització i la difusió de l’important àmbit audiovisual que caracteritza la nostra ciutat.

18 Ciutats del Cinema UNESCO

Les 17 companyes de viatge de Terrassa, com a Ciutat del Cinema

Terrassa ha estat seleccionada pel repte de les 100 Ciutats Intel·ligents

Terrassa ha estat seleccionada en primera ronda per formar part del grup de 100 ciutats de la Intelligent Cities Challenge (ICC) de la Comissió Europea, un repte que volen entomar les ciutats per convertir-se en més sostenibles i socialment responsables fent ús de les tecnologies avançades.

Aquesta iniciativa es financia en el marc del programa COSME.

INTELLIGENT CITIES CHALLENGE

El repte s’iniciarà la setmana del 28 de setembre i es desenvoluparà en els propers 2 anys.

Les ciutats seleccionades rebran orientació, participaran en entrenaments en grup, aprendran d’altres ciutats participants, assistiran a esdeveniments d’alt nivell i planificaran col·lectivament un canvi a gran escala, aprofitant les  tecnologies avançades per aconseguir un creixement verd, intel·ligent i sostenible.

El Consorci Gavà – Castelldefels també ha estat seleccionat, així com Barcelona en qualitat de ciutat mentora.

EL PROJECTE DE TERRASSA

El projecte terrassenc s’orienta a tres objectius concrets a curt i mitjà termini :

  • 1. Especialització intel·ligent de la ciutat en salut i promoció de la vida saludable.
  • 2. Elaboració d’un Pla Director de resiliència urbana, per mitjà d’un procés obert i participatiu.
  • 3. Reedició del Pla Director Smart City Terrassa, per donar continuïtat a la implementació del model de ciutat intel·ligent.

El projecte ICC requerirà una gran dedicació d’esforços, temps i recursos, tant de l’equip de treball multidisciplinari organitzat amb la UPC i la CECOT, com dels Serveis d’Innovació, Tecnologia i Protecció Civil, que han estat els promotors interns de la candidatura.

Podeu trobar la notificació oficial i informació general del projecte a: https://www.intelligentcitieschallenge.eu/