El debat anual de l’Estat de la Unió és una oportunitat perquè els membres del Parlament examinin el treball i els plans de la Comissió Europea i ajudin a fixar el futur per a la UE.

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker ha presentat un full de ruta per avançar cap a una Europa més unida, més forta i més democràtica.

Més informació: http://www.soteu.eu/

 


La Comissió Europea ha obert una convocatòria, a través del programa Horitzó 2020, per premiar a les més destacades empresàries innovadores de la Unió Europea. Aquest concurs recompensa anualment a quatre dones emprenedores que hagin combinat amb èxit l’excel·lència en el terreny científic amb la innovació empresarial, tres d’elles a la categoria general i una d’elles en la categoria de jove innovadora.

Pots inscriure i optar al guardó si ets una dona de la UE o de països associats a Horitzó 2020, has fundat o cofundat una empresa innovadora, i has rebut finançament previ, tu o la teva empresa, pública o privada, per a investigació i innovació.

El termini per enviar la sol·licitud  està obert des del 5 de setembre fins al 15 de novembre de 2017. Els noms de les guanyadores seran anunciats el 8 de març de 2018, Dia Internacional de la Dona.

Més informació: http://ec.europa.eu/research/prizes/women-innovators/index.cfm?pg=home

 


Es tracta d’una convocatòria que dóna suport estructural a grups de reflexió europeu i a les organitzacions de la societat civil a escala europea. Se seleccionaran organitzacions amb una projecció europea que,mitjançant les seves activitats permanents, habituals i periòdiques, contribueixin de forma tangible als objectius del programa «Europa amb els ciutadans».

Els objectius específics del programa són:

– Conscienciar sobre la memòria, la història i els valors comuns, així com al propòsit de la Unió, que consisteix a promoure la pau, els seus valors i el benestar dels seus pobles mitjançant el foment del debat, la reflexió i el desenvolupament de xarxes.

– Encoratjar la participació democràtica i cívica dels ciutadans en l’àmbit de la Unió, fomentant la comprensió d’aquests sobre el procés de formulació de les polítiques europees, i promovent oportunitats d’implicació social i intercultural així com de voluntariat a escala de la Unió.

El pressupost total disponible per a aquesta convocatòria és de 6,8M€ i la data límit per a la presentació de candidatures és el proper 18 d’octubre.

Més informació: https://eacea.ec.europa.eu/europe-for-citizens/news/call-for-proposals-n%C2%B0-eacea-332017-operating-grants-structural-support-for-european-think-tanks-and_en


La Comissió Europea publica una guia d’oportunitats de finançament per a poder invertir en la tecnologia de banda ampla i estendre-la per tot el territori, amb l’objectiu de donar suport a les empreses o a les administracions públiques.

Més informació: https://e.issuu.com/embed.html#30556720/51538179

 


La Fundació Catalunya Europa, amb el suport de la Fundació Banc Sabadell, convoca la VI edició del Premi “Catalunya Europa Segle XXI” amb l’objectiu de promoure la recerca al voltant de reptes clau per a Europa, així com incentivar la gestació de noves idees i propostes per a la governabilitat de l’Europa del segle XXI.

El premi està dotat amb 3.000€ i el termini per rebre els treballs és fins el dijous 30 de novembre de 2017.

Més informació: http://www.catalunyaeuropa.net/img/pdf/Bases_Premi_17_1.pdf


En el marc del programa COSME, la Comissió Europea publica una convocatòria de propostes per a la creació de xarxes europees d’innovació en l’àmbit del turisme i la moda, oberta a la participació de les entitats locals.

El seu objectiu principal és donar suport a la creació, el desenvolupament empresarial i l’ampliació de les empreses en els sectors de la moda i el turisme a través d’incubadores que integren les habilitats creatives, artístiques i de disseny de les CCI (Indústries Culturals i Creatives) amb tecnologia i ciència.

La dotació pressupostària és de 2,6M€ i el percentatge màxim de cofinançament del 75%. La data límit per a la presentació de candidatures és el proper 19 d’octubre.

Més informació: https://ec.europa.eu/easme/en/cos-einet-2017-3-04-european-incubation-networks-creativity-driven-innovation

 


Pel què fa a Catalunya, ha rebut 410 milions d’euros en crèdits per al desenvolupament de grans projectes

El 3 de maig passat es va signar l’acord per al finançament d’un altre projecte destacat a Barcelona, l’ampliació de la zona logística (ZAL) del Port, que comptarà amb 75 milions d’un crèdit del BEI. També al port, el Pla Juncker ha finançat amb 105 milions els nous accessos ferroviaris i per carretera. Al Port de Tarragona, un altre projecte finançat pel pla d’Inversions amb 105 milions permetrà millorar els accessos per ferrocarril i carretera. I un altre dels grans projectes finançats a través del Fons Europeu d’Inversions Estratègiques a Catalunya és un projecte de recerca de Grífols finançat amb 100 milions d’euros. La multinacional catalana va ser una de les primeres empreses de la UE a rebre finançament a través del pla Juncker, destinat a un projecte de millora del tractament de la malaltia d’Alzheimer i de les malalties cardiovasculars.

A més del finançament de grans projectes d’infraestructura, el Pla Juncker promou el finançament de petites i mitjanes empreses, a través d’acords amb entitats financeres que permetin oferir condicions favorables de crèdit. Un 29% dels recursos que ha facilitat fins ara el Pla d’Inversions per a Europa a través de l’EFSI s’ha destinat a les PIMES (vegeu gràfic).


El dia 13 de juliol representants de la Xarxa d’Entitats Europeistes de Catalunya (XEEC) van lliurar a Brussel·les les conclusions de la primera convenció ciutadana celebrada al Pati Llimona de Barcelona, on es van debatre les limitacions i les oportunitats de la Unió Europea. En aquesta convenció hi ha participat més de 50 catalans i europeus residents a Barcelona.

Els participants van detectar com a debilitats de la UE la desconfiança en el futur del projecte europeu, la preocupació per l’augment dels populismes, la manca d’un sentiment d’identitat i valors europeus i la corrupció dels polítics.

D’altra banda, van destacar com a oportunitats aprofitar l’actual situació per redefinir el projecte europeu, potenciar la participació ciutadana en la presa de decisions i fomentar una major coordinació entre entitats i societat civil europeista a Catalunya per tal de tenir veu a les institucions.

Per tot això, la XEEC demana als partits polítics catalans que prioritzin el debat europeu i que es constitueixi una nova convenció ciutadana per elaborar unes propostes de futur per a la UE.


El dimarts 11 de juliol, l’Alcalde de Granollers, Sr. Josep Mayoral va intervenir en la tercera sessió del Curs d’Estiu sobre la Unió Europea, amb una ponència titulada “Construir Europa des de la proximitat”. Mayoral va defensar l’apropament i diàleg amb la ciutadania i va parlar de temes com la immigració a Europa i la recent crisi de refugiats, la necessitat que les ciutats estiguin obertes a Europa i de crear xarxes amb interessos comuns, com la Xarxa Alcaldes per la Pau, de la qual l’Alcalde de Granollers presideix la branca catalana, i que promou la cultura de la pau per fer dels nostres pobles i ciutats espais de llibertat, convivència i cohesió social.

 

 


La Comissió Europea dóna suport a dos projectes liderats pels serveis públics d’ocupació d’Itàlia i França, que oferiran un lloc de treball o unes pràctiques relacionades amb la solidaritat a un altre país de la Unió Europea a fins a 6.000 joves.

Els dos projectes liderats pel servei públic d’ocupació francès (Pôle emploi) i l’agència nacional italiana per a les polítiques laborals actives (ANPAL) reuneixen serveis públiques d’ocupació i organitzacions de diferents estats membres de la Unió per proporcionar ofertes d’ocupació i de pràctiques en àmbits relacionats amb la solidaritat a joves d’entre 18 i 30 anys. Els candidats seleccionats podran participar en una àmplia gamma d’activitats com l’assistència sanitària, la integració social, la protecció del medi ambient, l’assistència als migrants i refugiats o l’ajuda alimentària en un altre país de la Unió. Els projectes es fiançaran amb 14 milions d’euros procedents del Programa d’Ocupació i Innovació Social

Ambdós projectes estaran en funcionament fins el març del 2019.

Més informació:

Fitxa informativa sobre el Cos europeu de solidaritat

Fitxa informativa: impulsant el Cos europeu de solidaritat

Fitxa informativa per a les organitzacions

Preguntes i respostes sobre el Cos europeu de solidaritat