El Parlament de la UE ha aprovat oficialment l’informe sobre l’accés a un habitatge digne i assequible per a tothom.

Aquest informe proposa mesures polítiques per solucionar les deficiències de l’habitatge, com ara augmentar el parc d’habitatge assequible d’Europa, idear una estratègia europea integrada en matèria d’habitatge, adaptar les normes europees per a les plataformes digitals que estableixin un objectiu europeu d’eradicar les persones sense llar el 2030, combatre els desnonaments i crear mercats d’habitatge inclusius i combatre la discriminació en aquest àmbit.

El comissari de la UE, Nicolas Schmit, va reconèixer el paper clau de les ciutats en la lluita contra la crisi de l’habitatge i en la lluita per evitar les persones sense llar. Va demanar als Estats Membres de la UE que incloguin la renovació d’edificis en els plans de recuperació, estableixin associacions públiques-privades locals i treballin amb la prioritat de l’habitatge per a tothom.

Així doncs ja estem més a prop de garantir mesures polítiques i legislatives europees concretes per afrontar la crisi de l’habitatge i que aquest sigui decent, assequible i accessible per a tothom.

Més informació: REPORT on access to decent and affordable housing for all (europa.eu)

Secure, affordable housing for everyone

Intelligent Cities Challenge. Terrassa ja té assignats 2 experts temàtics.

La Intelligent Cities Challenge (ICC) és una iniciativa de la Comissió Europea que reuneix 130 ciutats per aconseguir un creixement intel·ligent, socialment responsable i sostenible mitjançant tecnologies avançades.

El mes de juliol passat, Terrassa fou escollida per formar part d’aquest projecte d’assessorament de 2 anys, per potenciar les noves tecnologies orientades a la sostenibilitat i al desenvolupament de l’estratègia de la resiliència urbana.

A mitjans de desembre se li van assignar els 2 experts temàtics que han de dur el projecte a bon port.

Els ODS a 100 ciutats espanyoles. Informe bianual 2020.

La Xarxa Espanyola pel Desenvolupament Sostenible (REDS) va presentar el seu informe bianual sobre el grau d’assoliment dels Objetius de Desenvolupament Sostenible (ODS) en una centena de municipis d’ España.

És la segona edició de l’informe que mesura el rendiment dels ODS a nivell urbà. A sobre, al peu de foto, hi trobareu l’enllaç a l’informe.

Terrassa, ciutat convidada a participar en un seminari internacional en polítiques culturals

Durant els dies 24, 25 i 26 de novembre de 2020, la Comissió de Cultura de la xarxa CGLU (Ciutats i Governs Locals Units) va organitzar un Seminari Virtual d’aprenentatge a Esch-sur-Alzette (Luxemburg), amb l’objectiu de promoure les seves accions i polítiques culturals a altres ciutats de la xarxa. Aquestes ciutats han format part, en els darrers 3 anys, d’un programa de Ciutats Pilot de l’Agenda 21 de la Cultura i han participat en un procés d’aprenentatge, de construcció de capacitats i d’intercanvi de coneixements entre els participants.

Una representant del Servei de Cultura de l’Ajuntament de Terrassa va intervenir amb una presentació sobre la gestió de la crisi provocada pel COVID 19, en la qual va explicar totes les accions i mesures que s’han pres des del Servei de Cultura per fer front a la pandèmia: suport econòmic, suport telemàtic i creació de línies de difusió i ajuts pel sector associatiu i professional (com ara els ajuts CREA). També la campanya “Fem estiu”, amb gairebé 200 activitats culturals programades per a reactivar el sector.

El seminari va incloure més de 40 participants entre els quals hi havia representants i agents culturals de la ciutat d’Esch-sur-Alzette i d’altres ciutats com Abitibi-Temiscamingue (Quebec), Baie-Mahault (Guadalupe), Barcelona, Elefsina (Grècia), Gabrovo (Bulgària), Galway (Irlanda), Esmirna (Turquia), Leeds (Regne Unit), Malmö (Suècia), Swansea (Regne Unit) i Terrassa, així com experts de l’Agenda 21 de la Cultura.

Terrassa participa en una reunió de coordinació del projecte europeu BRIDGE

El dia 25 de novembre, els representants municipals del Servei de Policia i del Servei de Relacions Internacionals van participar en una reunió de coordinació del projecte europeu BRIDGE. Aquest projecte té per objectiu sensibilitzar els actors locals i enfortir la seva capacitat per reduir la vulnerabilitat individual i col•lectiva a la radicalització i, al mateix temps, mitigar el fenomen de la polarització.

Terrassa participa en aquest projecte en tàndem amb la Generalitat de Catalunya (Mossos d’Esquadre) i van intervenir amb una presentació sobre el projecte pilot que s’ha dissenyat i que es desenvoluparà en els propers mesos.

El projecte el lidera l’EFUS-European Forum for Urban Security (Fòrum Europeu per la Seguretat Urbana). Altres socis d’aquest projecte que també van estar presents són  Igoumenitsa (Grècia), Brussel·les (Bèlgica), Vaulx-en-Velin (França), Rotterdam (Holanda), Leuven (Bèlgica), Genk (Bèlgica), Düsseldorf i Suttgart (Alemanya).

El projecte, que compta amb un pressupost total de 700.000 euros es va iniciar el gener de 2019 i finalitzarà el 31 de juliol de 2021.

Nou president d’Eurocities

L’alcalde de Florència, Dario Nardella, presidirà els propers 2 anys la xarxa de grans ciutats europees EUROCITIES, succeeïnt així l’alcaldessa d’Estocolm, Anna König Jerlmyr. El batlle de Leipzig, Burkhard Jung, l’acompanyarà a la vicepresidència.


Nardella, elegit per delegats de més de 100 ciutats el passat 5 de novembre, va exposar el seu objectiu d’aconseguir un paper més fort de les ciutats a la UE i exigir ​​que aquestes tinguin accés directe al finançament europeu. També forma part del seu projecte, la implementació d’iniciatives europees com el Green Deal, l’impuls de la cultura i la cohesió social.


Durant la conferència annual d’Eurocities també s’elegiren els membres del Comitè Executiu, principal òrgan de decisió de l’organització, representat per polítics de 12 ciutats.

Els nous membres, que reberen un mandat de tres anys cadascun, foren les ciutats de Braga i Oslo, mentre que Florència i Rotterdam foren reelegides.

Les altres ciutats membres del Comitè Executiu d’Eurocities són Barcelona, ​​Gant, Leipzig, Ljubljana, Nantes, Estocolm, Viena i Varsòvia.


Pel que fa als nous presidents elegits dels fòrums polítics de la xarxa són: Cultura, Annekatrin Klepsch de Dresden; Economia, Pia Pakarinen d’Hèlsinki; Medi Ambient, Filipe Araújo de Porto; Knowledge Affairs, Laia Bonet de Barcelona; Mobilitat, Jean-Claude Dardelet de Tolosa; Afers Socials, Maarten van Ooijen, d’Utrecht.

19-22 oct EU Green Week

L’obertura de la Setmana Verda 2020 de la UE s’ha fet a Lisboa (Capital Verda Europea 2020) el passat 19 d’octubre.

Científics i responsables polítics de renom internacional han debatut sobre les trajectòries de biodiversitat en curs i futures i han valorat la seva contribució en la societat i l’economia.

A la conferència també s’han examinat com les polítiques de la UE (com per exemple el Pacte Verd Europeu) poden ajudar a protegir i restaurar la natura.

L’obertura de la Setmana Verda de la UE ha tingut un paper important de cara a la Conferència de les Parts (COP 15), prevista pel 2021, sobre l’ Acord de Diversitat Biològica, on els líders mundials hauran d’adoptar un pla d’acció de 10 anys per afavorit la biodiversitat.

Programa de conferències de la Setmana Verda Europea.

Erasmus days 2020

Del 15 al 17 d’octubre té lloc la celebració del Programa Erasmus+ sota el hashtag #ErasmusDays. El programa Eramus+ ajuda els joves a estudiar i formar-se a l’estranger.

El són tres dies dedicats a fer conèixer el programa i permetre el contacte directe entre els interessats i els antics alumnes perquè els uns preguntin i els altres parlin de les seves experiències.

La UE i els programes de mobilitat per a estudiants:

Terrassa, Ciutat de l’Esport 2021

La Federació Europea de Capitals i Ciutats de l’Esport (ACES) va concedir a Terrassa el reconeixement de Ciutat de l’Esport 2021. Gian Francesco Lupattelli, president d’ACES, ho va comunicat a l’alcade Jordi Ballart per carta durant la Setmana Europea de l’Esport (23-30 setembre).

ACES Europe és una associació sense ànim de lucre amb seu a Brussel·les que assigna cada any els reconeixements de capital mundial, capital europea, regió, ciutat, illa, comunitat i ciutat de l’esport. L’assignació d’aquests reconeixements la realitza d’acord amb els principis de responsabilitat i ètica, sent conscients que l’esport és un factor d’agregació de la societat, millora de la qualitat de vida, benestar psicofísic i integració a la comunitat.

Terrassa i d’altres ciutats guardonades amb aquest reconeixement faran parella amb Lisboa, nomenada Capital Europea de l’Esport 2021, i totes elles rebran el guardó properament en una gala europea.

Aquest reconeixement arrodoneix la projecció esportiva de la ciutat que de l’1 al 17 de juliol del 2022 acollirà, conjuntament amb la ciutat d’Amsterdam, el campionat mundial d’hockey herba femení.

Jornada de presentació dels indicadors ODS a Catalunya

En el 5è aniversari de l’Agenda 2030, i quan només manca una dècada per arribar a aquest termini, s’han presentat públicament els indicadors dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) per a Catalunya, bo i calculats i prenent com a referència els indicadors d’Eurostat.

L’acte ha estat presentat per Ramon Roca Enrich i Arnau Queralt, president i director, respectivament, del Consell Assessor pel Desenvolupament Sostenible de Catalunya (CADS) i Xavier Cuadras Morató, director de l’Idescat, s’ha encarregat de fer l’exposició detallada dels indicadors i els seus valors calculats per a Catalunya.

Dels aproximadament 100 indicadors de sostenibilitat seleccionats per Eurostat, de moment Catalunya n’ha pogut calcular 61 que han quedat inclosos al programa anual d’actuació estadística, això vol dir que tindran una freqüència de càlcul anual, cobertura territorial i temporal i que permetran la comparabilitat. Són consultables a partir d’ara a la web de l’Idescat.

Ha tancat l’acte Natàlia Mas Guix, secretària d’Economia del Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda i l’Hble. Sr. Bernat Solé i Barril, conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència.

Podeu tornar a veure la presentació en aquest enllaç