El dimarts 18 de juliol, Carme Colomina va intervenir en la quarta sessió del Curs d’Estiu sobre la Unió Europea, amb una ponència titulada “L’Europa populista”. Colomina va explicar les raons per les quals els partits que eren més marginals de caire euroescèptic i extremistes s’han convertit en forces clau en la política comunitària.

Carme Colomina Saló és investigadora associada al CIDOB sobre la Unió Europea i columnista del diari ARA sobre actualitat internacional. Des de fa tres anys, és visiting professor al Col•legi Europa de Bruges, Bèlgica, on imparteix un curs sobre Comunicació a la Unió Europea. També és professora al Master en Periodisme especialitzat en Política Internacional de la Universitat Pompeu Fabra. Recentment ha estat escollida membre de la Junta de Govern de l’ICIP, Institut Català Internacional per la Pau.

 


Demà dimarts 18 de juliol a les 18:30h a la Biblioteca Central de Terrassa tindrà lloc la darrera sessió del XII Curs d’Estiu sobre la UE, amb una ponència titulada “L’Europa populista”, a càrrec de Carme Colomina, investigadora associada del CIDOB.

Més informació: http://bit.ly/2uqhoSk


El dimarts 11 de juliol, l’Alcalde de Granollers, Sr. Josep Mayoral va intervenir en la tercera sessió del Curs d’Estiu sobre la Unió Europea, amb una ponència titulada “Construir Europa des de la proximitat”. Mayoral va defensar l’apropament i diàleg amb la ciutadania i va parlar de temes com la immigració a Europa i la recent crisi de refugiats, la necessitat que les ciutats estiguin obertes a Europa i de crear xarxes amb interessos comuns, com la Xarxa Alcaldes per la Pau, de la qual l’Alcalde de Granollers presideix la branca catalana, i que promou la cultura de la pau per fer dels nostres pobles i ciutats espais de llibertat, convivència i cohesió social.

 

 El dimarts 4 de juliol va tenir lloc la segona sessió del XII Curs d’Estiu sobre la UE, amb la ponència d’Eduard Soler, investigador sènior del CIDOB (Barcelona Centre for International Affairs) i membre del projecte FEUTURE.

La ponència, titulada “Turquia: un soci o un maldecap?” va tractar sobre la situació geopolítica de Turquia, incidint en tots els aspectes que han inflingit tensions al país al llarg de les últimes dècades fins arribar a la seva situació actual, amb les complicades relacions amb la Unió Europea amb l’acord de deportació de refugiats i la polarització del país després de l’intent de cop d’estat i del referèndum que ha atorgat més poders al president Erdogan. Tanmateix, el ponent també va posar de manifest grans temes a tenir el compte de cara al futur del país com ara la sostenibilitat de la repressió, el paper de l’oposició, l’economia, la qüestió kurda i el conflicte a Síria.

La propera sessió de dimarts dia 11 de juliol tindrà com a ponent el Sr. Josep Mayoral, alcalde de Granollers i Vicepresident de la xarxa Alcaldes per la Pau, amb la conferència titulada: “Construir Europa des de la proximitat”.

Més informació sobre el Curs: http://bit.ly/2uqhoSk

 

 

 

 


La ciutat opta a la secció Cinema, amb l’objectiu de refermar l’aposta pel sector audiovisual i generar oportunitats culturals i professionals.

La candidatura de la ciutat de Terrassa per entrar a formar part de la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO ha passat la primera fase, i ara la ciutat és un dels tres municipis de l’Estat seleccionats per aquest reconeixement internacional. Amb la recepció de la carta de suport de la Comissió General Espanyola de Cooperació amb la UNESCO del Ministeri d’Afers Exteriors i Cooperació del Govern central, s’oficialitza que la ciutat opta a integrar-se en un dels apartats de la Creative Cities Network d’aquest organisme internacional.

Més informació: http://www.terrassacityoffilm.com/

http://en.unesco.org/creative-cities/home

 

 


El Consell Català del Moviment Europeu (CCME), conjuntament amb la Diputació de Barcelona i el punt d’informació EuropeDirect Barcelona, convoca el concurs de vídeos ‘Parla’ns d’Europa’, que distingeix els millors vídeos breus que tractin sobre una experiència o anècdota relativa al què significa tenir i exercir la ciutadania europea.

El concurs, obert a la participació de ciutadans europeus majors de 18 anys, pretén difondre de forma clara, concisa, concreta i també didàctica i divertida què vol dir ser ciutadà europeu a través d’alguna experiència pròpia en relació al fet de viure, treballar, estudiar, participar i viatjar a la Unió Europea.

Els vídeos, que podran presentar-se en català, castellà o anglès, hauran de tenir una durada màxima de 30 segons i estar enregistrats a través de càmeres de vídeo via mòbil, ordinador o càmeres tradicionals.

S’atorgaran tres premis: un primer de 500 €, un segon de 300 € i un tercer de 200 €. La data límit de presentació de candidatures és el proper 30 de setembre.

Bases del concurs: https://gallery.mailchimp.com/5dcec7d25ae140e6dac14dbaa/files/00bc3f5d-15be-44f6-94cd-3028a1ee550f/D_Bases_Concurs_V%C3%ADdeos_2017.pdf

Per participar-hi: http://www.ccmeur.cat/adhesio-al-concurs-de-videos/

 


El dimarts 27 de juny va tenir lloc la primera sessió del XII Curs d’Estiu sobre la UE. L’obertura de l’acte i presentació de la ponent va ser a càrrec de la regidora de Relacions Europees i Internacionals, Rosa Ribera. La ponent va ser Conxita Font, responsable de fons europeus de la Secretaria d’Afers Exteriors i de la UE de la Generalitat de Catalunya, va explicar quines eines ofereix la Generalitat de Catalunya, a través de la Secretaria d’Afers Exteriors, per fomentar la participació catalana en projectes europeus.

La propera sessió tindrà lloc dimarts 4 de juliol amb una ponència titulada “Turquia: Un soci o un maldecap?” a càrrec d’Eduard Soler, Investigador sènior del CIDOB (Barcelona Centre for INternational Affairs) i membre del projecte FEUTURE.

Més informació: https://goo.gl/qzcQS6

 


El 26 de juny el tinent d’alcalde de Desenvolupament Econòmic, Indústria i Ocupació de l’Ajuntament de Terrassa, Miquel Sàmper, va participar a l’acte de presentació i lectura del manifest de suport ciutadà a la candidatura de Barcelona per acollir l’Agència Europea del Medicament.

El tinent d’alcalde va assistir a l’acte en representació municipal després que la Junta de Portaveus va acordar en la seva darrera sessió donar suport a la ciutat de Barcelona perquè pugui acollir la nova seu de l’EMA, ja que Terrassa, juntament amb les ciutats que l’envolten com Sabadell, Cerdanyola, Sant Cugat del Vallès o Rubí, configuren l’àrea hospitalària de major capacitat de Catalunya amb l’Hospital de Terrassa, l’Hospital Universitari MútuaTerrassa, el Parc Taulí de Sabadell o l’Hospital General de Catalunya.

L’EMA és una agència de la Unió Europea que té per objectiu contribuir a la protecció de la salut pública i animal tot assegurant que els medicaments per a ús humà i veterinari siguin segurs, eficaços i d’alta qualitat. En aquest sentit, una de les conseqüències del Brexit ha estat la necessitat de traslladar les dependències de l’EMA de Londres a una nova ubicació dins l’àmbit de la Unió. Per aquest motiu, la ciutat de Barcelona, però també Terrassa, Catalunya i l’Estat han mostrat un especial interès estratègic perquè aquesta agència internacional s’ubiqui en el nostre territori.

Els representants de la societat civil en un moment del col·loqui.

Imatge: © Universitat de Barcelona


La Xarxa El Perfil de la Ciutat – Indicadors bàsics de Qualitat de Vida, constituïda per 14 ciutats mitjanes catalanes i coordinada per Terrassa, ha estat reconeguda amb el segell europeu URBACT Good Practice entre un conjunt de 97 exercicis de bones practiques d’arreu d’Europa i escollides d’entre 270 propostes presentades per 219 ciutats de 29 països.

La iniciativa consisteix en el disseny i l’aplicació d’una metodologia per mesurar la qualitat de vida i la sostenibilitat de les ciutats mitjanes europees. Es basa en la creació d’una xarxa d’observatoris connectats internacionalment a socis europeus que treballen en el desenvolupament i aplicació d’eines, metodologies i indicadors per a mesurar la qualitat de vida i benestar de les ciutats i dels seus ciutadans.

El proper mes d’octubre, els projectes seleccionats podran participar d’una trobada a Tallinn (Estònia), on tindran l’ocasió de compartir el seu exercici de bones pràctiques amb altres ciutats europees.

El fet d’haver aconseguit el reconeixement del segell europeu URBACT Good Practice permetrà a la xarxa i en especial a Terrassa  (ser escollit és condició necessària) tenir la possibilitat de poder presentar-se a futures convocatòries d’URBACT, un programa europeu d’intercanvi i aprenentatge per a la promoció del desenvolupament urbà sostenible que permet a les ciutats treballar de forma conjunta en la recerca de solucions per els grans reptes urbans i socials.

La candidatura ha estat gestionada pel Servei de Relacions Internacionals de l’Ajuntament de Terrassa.

Web del Perfil de la Ciutat: http://www.perfilciutat.net