L’Ajuntament de Terrassa ha rebut a Tallinn (Estònia) un premi de bones pràctiques del programa europeu URBACT per la xarxa El Perfil de la Ciutat. Els encarregats de recollir el guardó van ser el cap de l’Observatori Econòmic i Social i de la Sostenibilitat de Terrassa (OESST), Xavier Muñoz, i el director de l’Observatori Econòmic de Manresa, Ramon Culleré. L’acte va tenir lloc al Tallinn Creative Hub-Kultuurikatel de la capital estoniana entre els dies 3 i 5 d’octubre. D’aquesta reunió es va desprendre un interès inicial en l’experiència terrassenca per part de ciutats com Anvers, Bremen, Torí i Daugavpils (Letònia), ciutats amb representants destacats al festival.

URBACT és un programa europeu d’intercanvi i aprenentatge de bones pràctiques que promou el desenvolupament urbà sostenible i integrat, englobant 550 ciutats de 29 països i més de 7.000 agents locals actius. Es finança de forma conjunta per la Comissió Europea (Fons Europeus de Desenvolupament Regional) i els estats membres. L’objectiu d’URBACT és facilitar que les ciutats europees treballin de forma conjunta en el desenvolupament de solucions per als principals reptes als que s’enfronten, compartint bones pràctiques i l’experiència adquirida en temes econòmics, socials i ambientals.

Els recents reconeixements URBACT a bones pràctiques van rebre 270 propostes de 219 ciutats. Finalment, i entre elles la de Terrassa, van ser escollides 97 iniciatives.

Terrassa va ser el 1998 una de les principals promotores del projecte Perfil de la Ciutat, un treball que vol analitzar i mesurar la qualitat de vida i la sostenibilitat en ciutats mitjanes. Els primers partners que s’hi van involucrar l’any 2000 van ser 14 localitats catalanes (Badalona, Barberà del Vallès, Cerdanyola del Vallès, Girona, Granollers, Manresa, Mataró, Mollet del Vallès, El Prat de Llobregat, Rubí, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet, Terrassa i Vic). Actualment, aquests municipis hi aporten una col·laboració tècnica, metodològica i de recerca a través, principalment, dels seus Observatoris Socioeconòmics.

El projecte vol millorar el coneixement dels canvis estructurals en el medi urbà i mesurar els impactes d’aquestes transformacions on la qualitat de vida. Cal, doncs, conèixer els canvis econòmics, d’espai i socials en un context de globalització com el que estem vivint. La idea final és que aquests mesuraments siguin eines útils per a tècnics, acadèmics i, fins i tot, per als mateixos ciutadans. Així, pot permetre treballar per noves polítiques municipals o perquè la ciutadania pugui aplicar canvis en els seus entorns immediats. La xarxa fa un informe anual que recull dades de vuit capítols diferents (demografia, mercat laboral, habitatge, economia, activitat de negoci, empreses, cohesió social i sostenibilitat), dades que es debaten en grups de treball i es publiquen.

Aquesta pràctica també compta amb una evident projecció europea, ja que s’hi han interessat des de ciutats com Örebro (Suècia), Maastricht (Holanda), Besançon (França), Neubrandenburg (Alemanya) i Torí (Itàlia). Està també vinculada a anàlisis estadístics d’Eurostat i Eurocities a l’hora de rebre indicadors per part de territoris més petits que els estats o regions.

Més informació: Perfildelaciutat.net

Infome 2017 Perfil de la Ciutat

 


Les convocatòries europees no s’aturen. Pensant ja en el darrer trimestre de l’any i en els primers mesos del 2018, us proposem un llistat de programes europeus que potser us poden interessar. Fins al desembre, podem trobar, per exemple, convocatòries dels programes Erasmus, COSME, Derechos, Igualdad y Ciudadanía i fins i tot Interreg (SUDOE i POCTEP). I ja de cara al 2018, l’oferta és prou atractiva, amb convocatòries vinculades a URBACT, Europa Creativa i Europa amb els Ciutadans.

En aquest document Convos Fons Europeus 17-18 trobareu un breu resum de cadascuna d’elles, amb dates de termini, característiques bàsiques, nom de la convocatòria i a quines entitats s’adreça.

Us destaquem dues convocatòries que tenen la seva data límit durant el mes d’octubre:

COSME: XARXA D’INCUBADORES EUROPEES PER A LA INNOVACIÓ BASADA EN LA CREATIVITAT. L’objectiu principal és donar suport a la creació i desenvolupament d’empreses dels sectors de la moda i el turisme a través d’incubadores que integren les competències creatives, artístiques i de disseny de les Indústries Culturals i Creatives amb tecnologia, ciència i altres experiències rellevants. La idea més específica és facilitar la col·laboració intersectorial entre incubadores, acceleradores i laboratoris, a més de donar suport a empreses petites i innovadores durant un temps. El termini per presentar propostes és el 19 d’octubre i requereix quatre entitats de, com a mínim, tres estats membres de la Unió EUropea.

INTERREG SUDOE: Encara no hi ha data, però la previsió és que la tercera convocatòria (de les cinc previstes entre 2014 i 2020) de propostes de l’any s’obri durant aquest trimestre final. Els objectius principals són donar suport a projectes en l’espai de col·laboració SUDOE (Espanya, França, Portugal, Andorra, Regne Unit), fomentar la competitivitat i internacionalització de les empreses i millorar l’eficiència energètica.

Web oficial Interreg SUDOE


L’Ajuntament de Terrassa, a través del servei de Protecció Civil i amb el suport del servei de Relacions Europees i Internacionals, està participant en el projecte europeu Anywhere (de fet, va ser seleccionada per la Generalitat com una de les seus pilot), iniciat ara fa un any amb una sessió de treball a la localitat italiana de Gènova. El projecte es tancarà el setembre de 2019. L’objectiu final és desenvolupar una plataforma d’àmbit europeu per a la millora de situacions d’emergència per causes naturals i resposta a esdeveniments meteorològics extrems (des de tempestes i inundacions, fins a incendis, nevades, sequeres i onades de calor). La principal funció del servei municipal és la de contribuir a crear eines tecnològiques per a la predicció d’inundacions.

Durant més de tres anys, fins a setembre de 2019, un consorci format per 31 socis públics i privats de tota Europa, està treballant per desenvolupar productes i serveis per ajudar a prendre decisions i gestionar la resposta en situacions de risc per meteorologia adversa. El projecte inclou quatre proves pilot a les zones de Catalunya, Ligúria-Còrsega, Alps suïssos i Escandinàvia. Des de Terrassa, es forma part dels grups de treball per dissenyar i validar les eines a Catalunya. En aquest cas, eines tecnològiques adreçades a la previsió de riscos d’inundacions, una situació adaptada a la realitat de Terrassa i les seves zones inundables. Quan el projecte estigui enllestit, l’eina estarà a disposició de la ciutat, però també permetrà fer noves versions adaptades a necessitats d’altes territoris. Es tractarà d’una plataforma que integri sistemes d’alerta, amb informació prèvia que permeti avisar la ciutadania i implementar autoprotecció, en especial a espais com escoles i hospitals. No es tracta, doncs, d’un projecte de recerca, sinó que tots els esforços van destinats a posar en mans dels usuaris finals serveis o productes que permetin millorar la gestió.

El projecte Anywhere, finançat pel programa Horizonte 2020 de la Comissió Europea, està liderat pel Centre d’Investigació Aplicada en Hidrometeorlogia de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Entre els 31 socis també hi ha l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), així com els departaments i ministeris de l’Interior de Catalunya, Espanya i Finlàndia; l’Ajuntament de Gènova; les universitats de Ginebra i Niça i empreses com Airbus Defense & Space.

Vicenta Villar, cap de Protecció Civil municipal, a Hèlsinki

El projecte va arrencar amb una primera reunió de treball (Workshop) a Gènova el setembre de 2016, i que va servir per revisar la proposta presentada a la Comissió Europea. Allà, Terrassa va reforçar el seu paper per poder aplicar el producte al municipi. Aquest mes de setembre hi ha hagut, a Hèlsinki, el segon workshop, amb l’objectiu de definir la plataforma. Ara, caldrà tres mesos per ajustar-la, vuit mesos més per crear els pilots (Agost de 2018, amb un tercer Workshop a Barcelona) i un any de prova operatiu amb els usuaris finals (Brussel·les, juny de 2019).

Riuades de 1962 / Arxiu Tobella

Quina és, però, la realitat de Terrassa? Des de Protecció Civil assenyalen que els principals riscos naturals poden provenir d’incendis forestals, vent, neu, aiguats i sequera. Aquests dies, precisament, es recorden els 55 anys dels aiguats de 1962, que van deixar més de 300 víctimes mortals i danys incalculables. El 2014 també hi va haver un episodi de ventades terrible que va provocar dues víctimes, nombrosos ferits, la caiguda de 118.000 arbres i uns danys de 2,1 milions d’euros. Les fonts es vehiculen des de diversos punts, com ara el Centre de Coordinació Opeartiu de Catalunya (CECAT), la plataforma de sensors de Sentilo, el 092 (Policia Municipal), el 010 i, quan ja sigui aplicable, el mateix Anywhere. Un cop es diposa de la informació, cal adreçar-la a la població a través d’àmbits i sectors transversals com alcalde i polítics, policia, hospitals, gent gran, serveis socials, escoles, mobilitat urbana, universitats, empreses privades i d’altres, utilitzant eines de comunicació com el correu electrònic, Twitter, el web municipal, el 010 i la plataforma de mòbils Xopik (actualment en proves). Tot el procés a Terrassa implica apostar per tecnologia innovadora per accelerar-lo en el menor temps possible. Un cop es produeix l’emergència, des del CECOPAL local (centre de coordinació municipal d’emergències) amb l’alcalde com a president i assessorat pels membres dels grups d’actuació, s’envien les consignes i es prenen les accions per a la cura dels ciutadans, que en alguns moments implica fins i tot allotjar gent evacuada, utilitzant sistemes de gestió i notificació dels consells d’autoprotecció a la ciutadania i la informació continuada de la situació creada.

Vídeo explicatiu sobre Anywhere:

Podeu trobar més informació al web d’Anywhere.

 

 

 


L’alcalde, Jordi Ballart, al Catalunya / PAC

El Cinema Catalunya de Terrassa s’ha vestit aquesta setmana de gala per acollir la presentació a la ciutadania de la candidatura terrassenca a la secció Film de la Xarxa de Ciutats Creatives de la Unesco. L’alcalde Jordi Ballart va explicar als assistents (que van omplir la sala principal del cinema) que “Terrassa té una vida de cinema, amb una projecció nacional i internacional”. Ballart hi va afegir que “en els darrers anys s’ha dut a terme una clara aposta per la creativitat i la cultura, tenint sempre en compte valors com la justícia social i l’obertura a altres cultures”. L’alcalde també va destacar que formar part de la xarxa va més enllà del prestigi internacional, ja que “és una oportunitat única per posicionar Terrassa, per atraure inversió econòmica i per desenvolupar més la creativitat”. Actualment, Terrassa ja forma part de la família Unesco amb els Castells, amb dues càtedres de la Universitat Politècnica (UPC), amb dues escoles (Escola Pia i Carmel) i amb la Seu d’Ègara, candidata a Patrimoni de la Humanitat.

Verdaguer, amb les cinc actrius que fan el paper de Llum Vidal / PAC

La presentació va comptar amb la projecció del curtmetratge “Una vida de cinema a Terrassa”, realitzat pel director terrassenc Antoni Verdaguer. El mateix Verdaguer va detallar que “som una ciutat de cine” i va explicar que la pel·lícula, amb actors amateurs, narra la vida d’una directora fictícia de cinema, Llum Vidal, que descobreix el seu amor pel cinema als 10 anys en un taller sobre cinema a l’escola Joan XXIII (que imparteix classes de cinema des de fa mig segle) i que, durant els següents 50 anys de la seva vida, pot anar mantenint el seu vincle formatiu i professional amb el cinema sense haver de sortir de Terrassa, passant per l’IES Santa Eulàlia, l’Escola de Cinema de Catalunya (ESCAC), el Parc Audiovisual de Catalunya i l’arxiu de la Filmoteca. L’acte es va completar amb la projecció de “Mare Nostrum. Un concert. Un viatge”, pel·lícula de la suïssa Michelle Brun, que va formar-se a l’ESCAC. Durant la celebració el públic es va muntar un photo call amb l’objectiu fer ressò a les xarxes socials amb els hashtags #Terrassacityoffilm, #UCCN i #UNESCO.

Després de superar la primera tria estatal, l’alcalde Jordi Ballart, acompanyat del tinent d’alcalde de Cultura, Innovació i Projecció de la Ciutat, Amadeu Aguado, i la directora general del Parc Audiovisual (PAC), Cristina Brandner, van reunir-se  a la seu de la Unesco a París amb la directora de Divisió de Creativitat, Jyoti Hosagrahar. La resolució oficial s’espera cap a finals del mes d’octubre.

La Xarxa de Ciutats Creatives de la Unesco es va crear el 2004 per promoure la cooperació entre ciutats que identifiquin la creativitat com a factor estratègic. Actualment, n’hi ha 116 en 7 categories. La de cinema està formada per només vuit ciutats: Busan, Bradford, Galway, Santos, Bitola, Sidney, Sofia i Roma. L’única ciutat catalana present a la xarxa és Barcelona, a la secció de Literatura des del 2015.

Jordi Ballart, durant la presentació / PAC

 


Terrassa va presentar el 28 de juliol a París la seva candidatura a la Secció Film de la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO amb la voluntat d’aprofundir en l’aposta pel sector audiovisual i generar oportunitats culturals i professionals per a la ciutadania, fomentant els valors que representa la UNESCO i, alhora, amb l’objectiu de millorar el posicionament internacional de la ciutat.


Terrassa, a través de l’Observatori Econòmic i Social, participarà a l’esdeveniment del 3 al 5 d’octubre a Tallin, un esdeveniment que permet donar a conèixer més de 90 pràctiques exitoses en diversos àmbits urbans.

Terrassa participarà en representació de la Xarxa El Perfil de la Ciutat – Indicadors bàsics de Qualitat de Vida, constituïda per 14 ciutats mitjanes catalanes i coordinada per Terrassa, que va ser reconeguda amb el segell europeu URBACT Good Practice entre un conjunt de 97 exercicis de bones practiques d’arreu d’Europa i escollides d’entre 270 propostes presentades per 219 ciutats de 29 països.

Més informació:

http://urbactcityfestival.eu/index.html#home

http://perfilciutat.net/


El dimarts 18 de juliol, Carme Colomina va intervenir en la quarta sessió del Curs d’Estiu sobre la Unió Europea, amb una ponència titulada “L’Europa populista”. Colomina va explicar les raons per les quals els partits que eren més marginals de caire euroescèptic i extremistes s’han convertit en forces clau en la política comunitària.

Carme Colomina Saló és investigadora associada al CIDOB sobre la Unió Europea i columnista del diari ARA sobre actualitat internacional. Des de fa tres anys, és visiting professor al Col•legi Europa de Bruges, Bèlgica, on imparteix un curs sobre Comunicació a la Unió Europea. També és professora al Master en Periodisme especialitzat en Política Internacional de la Universitat Pompeu Fabra. Recentment ha estat escollida membre de la Junta de Govern de l’ICIP, Institut Català Internacional per la Pau.

 


Demà dimarts 18 de juliol a les 18:30h a la Biblioteca Central de Terrassa tindrà lloc la darrera sessió del XII Curs d’Estiu sobre la UE, amb una ponència titulada “L’Europa populista”, a càrrec de Carme Colomina, investigadora associada del CIDOB.

Més informació: http://bit.ly/2uqhoSk


El dimarts 11 de juliol, l’Alcalde de Granollers, Sr. Josep Mayoral va intervenir en la tercera sessió del Curs d’Estiu sobre la Unió Europea, amb una ponència titulada “Construir Europa des de la proximitat”. Mayoral va defensar l’apropament i diàleg amb la ciutadania i va parlar de temes com la immigració a Europa i la recent crisi de refugiats, la necessitat que les ciutats estiguin obertes a Europa i de crear xarxes amb interessos comuns, com la Xarxa Alcaldes per la Pau, de la qual l’Alcalde de Granollers presideix la branca catalana, i que promou la cultura de la pau per fer dels nostres pobles i ciutats espais de llibertat, convivència i cohesió social.