La Sala Europa del Vapor Universitari de Terrassa va acollir dilluns, 19 de febrer, una sessió de presentació de resultats de dos projectes estratègics de la ciutat: identitat, competitivitat i projecció exterior, i internacionalització. Hi van participar el tinent d’alcalde de Cultura, Innovació i Projecció de la Ciutat de l’Ajuntament de Terrassa, Amadeu Aguado; la cap de l’oficina d’Europa i Estratègia Internacional de la Diputació de Barcelona, Kontxi Odriozola; el cap del servei de Relacions Europees i Internacionals i Projecció de la Ciutat de Terrassa, Joan Chicón, i el director de Future Places, Juan Carlos Belloso, consultor expert en branding i internacionalització.

Chicón, Aguado, Odriozola i Belloso

La identitat de Terrassa, després de més d’un any de feina implicant diferents actors de la ciutat, passa per tots aquells actius i valors que la defineixen, però també per les mancances detectades pel que fa a la seva imatge i percepció. Una idea central dels projectes és la de Terrassa, esperit creatiu, concepte que, segons Belloso, “ens explica i ajuda a entendre el nostre passat com a ciutat, però també com som, com afrontem els reptes, com fem les coses i com encarem el futur”. Es tracta, doncs, de aportar contingut a reflexió al voltant del posicionament i la projecció exterior de Terrassa. Les dues estratègies formen part de l’actual pla de mandat municipal, amb l’objectiu de facilitar l’atracció de coneixement i recursos cap a la ciutat i exercir influència en processos territorials i ciutadans. I tot, tenint en compte les estratègies globals i estatals, amb accions com la Nova Agenda Urbana o els Objectius de Desenvolupament Sostenibles (ODS). La construcció i projecció exterior d’una identitat i un pla d’internacionalització han d’ajudar a la ciutat a competir i col·laborar en un entorn global, fent-la més atractiva i rellevant en les seves actuacions internacionals, a més de posar en valor i visualitzar els seus principals actius i avantatges.

En l’acte de presentació, al que van assistir més de 60 persones representants de diferents entitats terrassenques, es va fer èmfasi, precisament, en el factor de la participació per part dels agents de la ciutat, el que ha permès mesos de treballs d’elaboració conjunta que s’han traduït en els dos plans estratègics. Ara, aquests plans caldrà implementar-los amb una visió local transversal.

 


¿T’agrada el cinema europeu? ¡Posa a prova els teus coneixements i participa al concurs! Es sortegen deu viatges al Festival de Cinema de Cannes el maig del 2018, amb transport i allotjament inclosos. És la teva oportunitat per conèixer de prop els professionals del cinema i el sector audiovisual europeu.

Data límit: 18 de març de 2018. Per cada resposta correcta, guanyes un punt. Si segueixes a @MEDIAprogEU a Twitter i/o a CreativeEuropeEU a Facebook, guanyes un altre punt (un com a màxim), i no t’oblidis d’esmentar els teus comptes a les xarxes socials en el formulari de contacte.

El concurs el guanyaran els deu participants que obtinguin la puntuació més alta. En cas d’empat, recorrerem a pregunta eliminatòria per desempatar. Pots participar fins a tres vegades, però només pots guanyar un cop. El viatge a Cannes és del 14 al 16 de maig de 2018: reserva aquestes dates. Els guanyadors s’anunciaran a principis d’abril de 2018.

Més informació: https://wealllovestories.eu/es/filmcontest_es

 


Terrassa s’ha unit a la campanya Cities4Europe, promoguda des de la xarxa Eurocities amb l’objectiu de donar visibilitat a iniciatives locals que tenen a veure amb la unió de la ciutadania i amb nous models de democràcia i de foment del sentiment d’un futur comú a Europa. La campanya s’engegarà el mes de maig de 2018, amb la idea de treballar sobre la idea d’Europa en una època de cert euroescepticisme. Entitats europees com UNRIC (United Nations Regional Information Centre), European Festival Associations i Social Platform (xarxa d’ONG europees) també s’hi han afegit.

Eurocities és una xarxa que acull 140 ciutats europees de 39 països. Parlem d’un context en què la ciutadania hi té un pes específic a l’hora de ser vincles directes amb les autoritats locals. La campanya integrarà vàries activitats en diferents ciutats que s’hagin sumat a la iniciativa, des de mostres d’art fins a assemblees juvenils, passant per campanyes de sensibilització als mitjans i debats actius. Hi ha també un web específic que recollirà entrevistes i informacions, i que vol ser tot un aparador de les activitats programades per les ciutats, així com aquells esdeveniments que siguin transnacionals.

Bozar, Brussel·les

El llançament oficial de la campanya tindrà lloc el dilluns 7 de maig de 2018 amb una posada en marxa simultània a diverses ciutats. Aquell mateix dia, Brussel·les acollirà un esdeveniment que comptarà amb un debat al Centre for Fine Arts de Brussel·les (Bozar), amb una reunió entre representants polítics i amb un sopar final a l’Ajuntament de la mateixa capital europea.

Web de la campanya


La Seu d’Ègara / Foto: Diputació de Barcelona

Terrassa està present a Brussel·les mostrant la seva joia de la corona, la Seu d’Egara. Durant gairebé quatre mesos, des del passat 4 de desembre i fins al 29 de març de l’any que ve, l’Espai Catalunya Europa de la Delegació del Govern de la Generalitat a la capital europea acull la mostra “Els tresors de la Seu d’Ègara” organitzada per l’Ajuntament de Terrassa a través del servei de Cultura i amb el suport del servei de Relacions Europees i Internacionals i Projecció de la Ciutat.

La Seu d’Ègara, peça clau del patrimoni cultural català i universal, posseeix un conjunt pictòric únic en el panorama de la història de l’art cristià alt medieval occidental. De fet, la seva singularitat i importància fan que el conjunt monumental sigui candidat a convertir-se en patrimoni de la Humanitat de la Unesco. Segons el tinent d’alcalde de Cultura, Innovació i Projecció de la Ciutat, Amadeu Aguado, “la proposta d’organitzar aquesta exposició a la capital europea es va presentar al llavors representant del Govern de la Generalitat davant la Unió Europea, Amadeu Altafaj, durant una reunió mantinguda l’abril de 2016, i de seguida es va acollir amb molt d’interès. Una mostra, que a banda de representar un important aparador de promoció per a la ciutat de Terrassa, vol difondre i donar a conèixer el valor patrimonial de la Seu d’Ègara en el seu camí per convertir el conjunt monumental en patrimoni de la Unesco”.

L’exposició consta d’una vintena de plafons amb imatges del conjunt monumental acompanyades de textos explicatius que ajuden els visitants a conèixer la història i l’evolució d’un dels elements arquitectònics i patrimonials més importants, singulars i representatius de Terrassa, de Catalunya i d’Europa. A través d’aquesta mostra es vol interpretar l’evolució del conjunt monumental i difondre el seu valor cultural i patrimonial al conjunt de la societat. Un compendi d’art, història i cultura que ofereix una visió ajustada de l’extraordinària realitat i evolució de la Seu d’Ègara, des dels seus orígens a l’època ibèrica i romana, passant pels successius períodes altmedieval, romànic, gòtic i modern fins a arribar a l’actualitat. La mostra facilita una aproximació a la Seu d’Ègara des del punt de vista arqueològic, arquitectònic i pictòric donant a conèixer de forma entenedora i divulgativa les diferents troballes vinculades, primer, amb els orígens de l’emplaçament i, després, amb el posterior conjunt episcopal de la Seu d’Ègara. Al mateix temps, es facilita a les persones visitants les eines necessàries per tal que puguin conèixer i posar en valor la importància de l’arquitectura i les pintures corresponents al període del Bisbat d’Ègara.

. LLOC: Delegació del Govern de la Generalitat davant la Unió Europea a Brussel·les. Espai Catalunya Europa. 227, Rue de la Loi – Wetstraat (Brussel·les).

· ORGANITZA: Ajuntament de Terrassa.

. HORARI: de dilluns a dijous, de 10 a 17 h; divendres, de 10 a 16 h i dissabtes, diumenges i festius, tancat. Tancat per vacances: del 25 de desembre al 2 de gener.


Terrassa va ser una de les ciutats participants del recent seminari a Madrid “La construcción de la Agenda Urbana (AU) Española en el marco de otras políticas urbanas nacionales en Europa”, organitzat pel Ministeri de Foment. Representants dels ministeris responsables de les polítiques urbanes en diferents països europeus (Espanya, Alemanya, França, Polònia, la República Txeca i Holanda) van presentar les seves línies i programes, indicant com s’està implementant la Nova Agenda Urbana d’UN-Habitat i l’AU de la Unió Europea. La trobada també va servir perquè els participants posessin en comú idees i reflexions sobre la construcció de l’AU Espanyola.

L’Ajuntament de Terrassa ja va participar en el grup de treball de l’AU Espanyola els anys 2015 i 2016, un instrument que ha de servir per avançar en el desenvolupament dels compromisos de les agendes urbanes internacionals, vinculades també al paper de les ciutats intermèdies (Terrassa colidera el grup mundial d’I-Cities de CGLU) i als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Així, la nova política urbana espanyola ha d’afrontar reptes estructurals (canvi climàtic, envelliment de la població, pobresa urbana, mobilitat sostenible,…) vinculats directament a aquests objectius.

En definitiva, que en les darreres dècades les ciutats han anat guanyant pes en l’àmbit global i les autoritats locals han començat a ser reconegudes com a agents clau en l’impuls i implementació d’acords internacionals, apoderant les ciutats per prendre les decisions més adequades a cada realitat.


Foto: Eurocities

La Comissió Europea ha atorgat el Premi de Capital Europea de la Innovació (iCapital) de 2017 a París, guardó que va acompanyat d’un milió d’euros. La ciutat ha rebut el premi per la seva estratègia d’innovació. París compta amb 100.000 metres quadrats d’incubadores construïts en un període de deu anys, i també acull un campus de posada en marxa d’empreses més gran del món, Station F, que pot allotjar més de 1.000 noves empreses. La ciutat també té un laboratori d’innovació urbana i social que treballa com a xarxa de projectes que abasta París, incloent-hi petits tallers coneguts com FabLabs i una granja urbana on la gent pot cultivar hortalisses i aprendre a reduir els residus d’aliments.
Tel Aviv i Tallinn van ser seleccionats com a finalistes i premiats amb 100.000€, amb projectes d’e-societat basat en un estil de vida saludable (Tallinn) i d’un ADN creatiu i innovador en una societat jove i amb polítiques municipals que potencien la creativitat i l’experimentació (Tel Aviv). 

Station F, París / Foto: Financial Times

32 ciutats van ser les candidates a Capital Europea de la Iinnovació 2017: Aarhus, Berlin, Copenhaguen, Hèlsinki, Niça, París, Tampere, Tallinn, Tolouse i Tel Aviv. Les nou primeres són membres de la xarxa Eurocities, de la que Terrassa també en forma part.


Terrassa ha estat una de les ciutats participants en l’Assemblea General d’Eurocities 2017, que va tenir lloc a Ljubljana (Eslovènia) la setmana passada. La posició de la nostra ciutat s’ha reforçat amb la confirmació del rol com a vicepresident (juntament amb Barcelona) del grup de treball sobre Atractiu de Ciutat & Relacions Econòmiques Internacionals (que inclou tasques vinculades a City Marketing & Branding). Més de 400 participants van assistir a la conferència, representant més de 100 ciutats i amb un centenar de polítics entre ells.
La Unió Europea ha fet de l’economia circular una prioritat. Més del 75% de la població europea ara viu en àrees urbanes i el seu èxit es basa en les ciutats que aposten per aquesta transició com a agents claus. Europa ha d’assegurar que els productes no tinguin obsolescència programada: que estiguin millor preparats per a la reutilització i reciclatge, que siguin fàcils de mantenir i reparar, i que utilitzin materials de reciclatge. La Conferència 2017 ha marcat un pas real per a la implicació de les ciutats en l’economia circular.
Durant la reunió es van entregar els premis Eurocities, que també reflecteixen el tema de l’economia circular. Els projectes guanyadors són: Halle de Munic 2, projecte d’economia de segona mà basat en l’economia circular; Brussel·les, amb una convocatòria de projectes per a empreses basada en la mateixa temàtica.

Violeta Bulc, Comissària Europea de Transport

Un element central de la conferència enguany va ser amb quatre taules de treball paral·leles amb preguntes sobre la transició circular: Quins seran els futurs llocs de treball? Com es pot fer efectiva la participació de tots els sectors de la societat? Com es pot potenciar la circularitat en la cadena de valor de les ciutats a partir de la contractació pública verda? Com es poden aplicar els principis circulars al creixement urbà? La trobada va servir per conèixer molts exemples inspiradors d’àmbit local com a experiments en l’economia circular. Això inclou la necessitat de treballar conjuntament amb les empreses i d’educar la gent sobre conductes circulars, així com d’integrar aquesta realitat a través de les administracions de la ciutat. Diverses ciutats també van destacar la necessitat de treballar amb tots els nivells, incloent-hi la UE, per crear un marc regulador. 

L’Assemblea General d’Eurocities de l’any que ve, 2018, tindrà lloc a Edimburg, Escòcia, amb el tema principal de la competitivitat de les ciutats creatives.

Zoran Jankovic, alcalde de Ljubljana

 


La localitat britànica de Bradford va ser la primera ciutat designada com a Ciutat Creativa de la Unesco en la categoria de Cinema. Ara, amb la recent designació de Terrassa, el director de Bradford Unesco City of Film, David Wilson, ha enviat una felicitació a la nostra ciutat, tot recordant que és la primera de l’Estat espanyol en rebre aquesta consideració i que cal promoure un treball conjunt amb la resta de ciutats “per promoure la cultura del cinema i l’intercanvi de bones pràctiques”. Arreu del món són 9 les ciutats que formen part d’aquesta categoria: Bradford, Busan (Corea del Sud), Roma (Itàlia), Galway (Irlanda), Sofia (Bulgària), Bitola (Macedònia), Sidney (Austràlia), Santos (Brasil) i Terrassa.

Vídeo de felicitació de Bradford

Bradford City of Film (web oficial)

David Wilson

 

 


Una delegació del servei de Mobilitat de l’Ajuntament de Terrassa visitarà entre demà  i dijous la ciutat portuguesa de Funchal (a l’illa de Madeira) per compartir i conèixer experiències sobre mobilitat sostenible. A través del servei de Relacions Europees i Internacionals, l’any passat es va presentar la candidatura terrassenca a fer una visita d’estudi en el marc del programa Civitas Satellite. Civitas és una xarxa de ciutats centrada en aconseguir una millor qualitat de transport net i sostenible. Des que va néixer el 2002, de la mà de la Comissió Europea, Civitas ha implementat més de 800 mesures i solucions de transport urbà.

Funchal

La candidatura es va presentar com a Sistema Urbà de Terrassa (xarxa d’onze localitats vallesanes, que opera com a àrea metropolitana a Eurocities). En ella, es va especificar la tasca de Terrassa en anys anteriors en el capítol de la mobilitat sostenible, posant com a exemples quatre projectes que, de fet, ja s’han compartit a Europa dins dels PIMMS Transfer Project, un projecte comunitari (sota el paraigua del programa Interreg) que promovia l’intercanvi de bones pràctiques entre regions. Aquests projectes eren: Ambicia’t, el servei públic de bicicletas; l’elaboració d’un mapa acústic de la ciutat amb accions per reduir el soroll; Bicizoom: flota de bicicletes per a alumnes i professors del càmpus universitari de la UPC per enllaçar estacions de tren amb les facultats, i l’autobús llançadora des d’estacions de tren fins a polígons industrials.

Terrassa també va detallar que el 2016 va aprovar el Pla de Mobilitat (2016-2021), i que té, entre d’altres, objectius com ara reduir en un 12% l’us de vehicle privat a la ciutat a partir d’un centenar d’accions, i incrementar l’us del transport públic, així com de la bicicleta i la millora de l’hàbit de caminar.

A la trobada de Funchal hi participen cinc ciutats europees. A més de Terrassa, hi ha Varsòvia (Polònia), Rijeka (Croàcia), Trebic (República Txeca) i Oradea (Romania). 

La visita d’estudi a la localitat portuguesa comptarà, entre d’altres previsions, amb visites a Madeira Tecnopolo i amb sessions per conèixer l’experiència amb vehicles elèctrics a la ciutat, la realitat del pla de mobilitat urbà  i l’ús de sistemes intel·ligents per promoure modes de transport sostenible. També es debatrà sobre possibles futures  col·laboracions entre les ciutats visitants.


Terrassa ha estat una de les 64 ciutats designades com a Ciutats Creatives de la Unesco, tal com va anunciar la seva directora general, Irina Bokova. D’aquesta manera Terrassa passa a formar part de la xarxa de ciutats creatives de la Unesco a la secció Cinema, convertint-se en l’única ciutat d’Espanya que ho ha aconseguit. La Unesco ha reconegut el compromís de la ciutat per posar la creativitat en el centre de les seves estratègies. Així, Terrassa s’afegeix a un selecte club de nou ciutats format per Roma (Itàlia), Bradford (Anglaterra), Galway (Irlanda), Sofia (Bulgària), Bitola (Macedònia), Sidney (Austràlia), Busan (Corea del Sud) i Santos (Brasil).
Terrassa és un dels centres més importants de creació audiovisual i producció a Catalunya i Espanya. S’ha convertit en un referent per al sud d’Europa i aposta per la innovació, el talent i la creativitat com a eixos estratègics del seu futur desenvolupament econòmic i cultural. La nostra ciutat és la seu de la Universitat més destacada d’aprenentatge audiovisual a Catalunya i un dels millors d’Europa, l’ESCAC [Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya], des de principis del segle XXI i el Parc Audiovisual de Catalunya, un gran complex dedicat a la creació i producció que està estretament lligat al Parc Científic i tecnològic ‘Orbital 40’. El PAC ha acollit el rodatge de pel·lícules de directors com José Antonio Bayona i Jaume Balagueró, entre d’altres, i actualment acull la gravació del concurs televisiu Operación Triunfo.

Parc Audiovisual de Catalunya

Terrassa és una ciutat de pel·lícula, ja que acull molts reportatges audiovisuals i produccions a través de la Terrassa Film Office. També comptem amb la recentment creada “Taula de l’audiovisual”, un fòrum públic-privat per a la participació i col·laboració en el qual les entitats més importants en el camp cinematogràfic local, creadors, educadors i autoritats locals i sector iniciatives debaten sobre el sector.
Cinema i mitjans audiovisuals són el present i el futur de Terrassa, però també formen part del seu passat, simbolitzat pel fet de comptar amb l’Arxiu per a la preservació del patrimoni cinematogràfic de Catalunya, filial de la Filmoteca de Catalunya, situat al Parc Audiovisual.