El cap del Servei de Relacions Europees i Internacionals de l’Ajuntament de Terrassa ha participat al Fòrum de Desenvolupament Econòmic de la xarxa de ciutats europees EUROCITIES que va tenir lloc a Munich el passat 16-18 d’octubre.

Terrassa vicepresideix el grup de treball de City Branding (marca de ciutat) conjuntament amb les ciutats de Gant, Gènova i Grenoble.


Els dies 7 i 8 d’octubre, el cap del Servei de Relacions Europees i Internacionals de l’Ajuntament de Terrassa va participar a algunes de les sessions de La Setmana Europea de les Regions i les Ciutats, un esdeveniment anual clau per les autoritats regionals i locals, que organitza la Direcció General de Política Regional i Urbana de la Comissió Europea (DG REGIO) i el Comitè Europeu de les Regions (CdR). Aquest esdeveniment s’ha convertit en una plataforma de comunicació i espai de trobada indispensable per als actors interessats en política urbana i regional perquè agrupa regions i ciutats d’arreu d’Europa a Brussel•les i els permet aprendre polítiques i intercanviar bones pràctiques per a la implementació dels Fons Estructurals i d’Inversió Europeus.

 

 


L’índex de competitivitat regional, actualitzat cada tres anys, permet que les regions supervisin i valorin la seva evolució en el temps i en comparació amb altres regions. Mitjançant la seva eina web interactiva, tant els responsables polítics com la ciutadania poden veure a quin nivell se situa la seva regió en termes d’innovació, governança, transport, infraestructura digital, sanitat o capital humà. En ajudar a les regions a detectar els seus punts forts i febles i a orientar les inversions públiques, l’índex pot suposar un instrument poderós amb vista a la preparació dels nous programes.

Més informació: https://ec.europa.eu/regional_policy/en/information/maps/regional_competitiveness/

 


Els dies 24 i 25 de setembre de 2019, els caps d’estat i de govern es van reunir a la seu de les Nacions Unides a Nova York per fer un seguiment i revisió exhaustiva dels avenços en l’aplicació de l’Agenda de Desenvolupament Sostenible 2030 i els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). L’esdeveniment va ser la primera cimera de les Nacions Unides sobre els ODS des de l’adopció de l’Agenda 2030 el setembre de 2015.

La cimera dels ODS va donar com a resultat l’adopció de la Declaració Política “preparant-se per a una dècada d’acció per a un desenvolupament sostenible”. Els líders mundials van demanar una dècada d’acció per assolir els ODS fins al 2030 i van anunciar les accions que s’estan duent a terme per avançar en l’agenda. S’han anunciat més de 100 accions d’acceleració.

Més informació: https://sustainabledevelopment.un.org/sdgsummit#home


La ciutat de Terrassa, Ciutat Creativa de la UNESCO, ha estat seleccionada per formar part del monitor europeu de Ciutats Culturals i Creatives.
El dia 8 d’octubre, la Comissió Europea va publicar la segona edició d’aquest monitor, una eina dissenyada per servir de valor de referència i estimular el potencial creatiu i cultural de les ciutats europees, vital per impulsar el creixement econòmic i la cohesió social. Després de l’èxit de la primera edició de 2017, la versió de 2019 ofereix un panorama actualitzat de la riquesa cultural i creativa d’Europa en una mostra ampliada de 190 ciutats de trenta països, incloses Noruega i Suïssa. El Monitor va ser creat pel Centre Comú d’Investigació, el servei de ciència i coneixement de la Comissió Europea, i va acompanyat d’un instrument en línia modernitzat que permet a les ciutats afegir les seves pròpies dades per a una cobertura i uns paràmetres comparatius més detallats.

Més informació: https://composite-indicators.jrc.ec.europa.eu/cultural-creative-cities-monitor/cultural-creative-cities

Festival TNT – Terrassa Noves Tendències

Festival de Jazz

 


Fins el 15 de novembre es pot votar per decidir els projectes guanyadors.
El projecte Terrassa Energia Intel·ligent (TEI) és un dels finalistes als enerTIC
Awards 2019, que atorga l’organització del mateix nom per reconèixer els projectes
tecnològics innovadors realitzats per empreses i organitzacions públiques i privades
compromeses amb l’eficiència energètica i la sostenibilitat. Una comissió d’experts
ha triat els finalistes de cada categoria entre els 130 projectes presentats, i ara es
recolliran els vots de la ciutadania per decidir els premiats. Fins els 15 de novembre,
totes les persones que es registrin a la pàgina web dels premis
(https://enertic.org/v19/awards-2019/) podran dipositar-hi el seu vot. L’organització dels premis no admetrà usuaris registrats amb emails no corporatius, tipus gmail.com.
Els projectes guanyadors dels Premis enerTIC es donaran a conèixer el 12 de
desembre en una cerimònia a la Secretaria d’Estat per a l’Avenç Digital, a Madrid. A
la mateixa cerimònia es presentarà la VIII Guia de Referència Smart Energy:
“Tecnologia per a la millora de l’Eficiència Energètica”, que recollirà tots els projectes
finalistes.
El projecte TEI és una iniciativa pionera a Catalunya que s’emmarca en l’Estratègia
smart city municipal i que farà possible importants millores mediambientals i
econòmiques: reducció del consum energètic, millora de eficiència energètica i
disminució de les emissions de CO2. El projecte actua sobre l’enllumenat públic
(substitució de totes les làmpades per tecnologia LED), la millora de l’eficiència
energètica en edificis municipals, la generació d’energia renovable per autoconsum
dels equipaments i la renovació del parc d’autobusos amb vehicles híbrids.

Més informació del Projecte TEI a https://www.terrassa.cat/tei.


Una delegació de l’Ajuntament de Terrassa formada per una tècnica del Servei de Cultura i una tècnica del Servei de Relacions Europees i Internacionals van participar, del 25 al 27 de setembre, en una visita d’aprenentatge sobre les polítiques culturals a la ciutat de Lió (França), promoguda per la Comissió de Cultura de CGLU (Ciutats i Governs Locals Units).

La ciutat de Lió té un patrimoni cultural rellevant que sap posar en valor gràcies a l’organització municipal que han establert, de col•laboració i treball transversal entre els membres del consistori i també amb les associacions i entitats del seu territori.
Els participants a les diverses sessions van poder conèixer de primera mà els equipaments (com l’Òpera i la Maison de la Danse) i el personal municipal encarregat de desenvolupar les polítiques culturals i portar a terme els projectes i grans esdeveniments de ciutat com ara la biennal de la dansa o el Festival Lumière. També es van organitzar petites presentacions per part d’associacions i actors culturals que promouen la participació de la ciutadania en les diverses activitats del territori.
A nivell de l’organització municipal, és molt interessant com des de l’Ajuntament de Lió es treballa els àmbits estratègics al voltant del Desenvolupament Sostenible, la Igualtat i la inserció laboral a través de la cultura; des d’aquests àmbits es treballa de forma transversal amb tots els serveis municipals de manera que s’aconsegueix la dinamització del territori amb el treball que realitzen a través de les entitats i destinat a millorar la qualitat de vida de la ciutadania.
La Carta de Cooperació Cultural de Lió, signada per diversos equipaments públics o finançats amb diners públics, és interessant pel compromís de treballar per una ciutat sostenible i dissenyar projectes específics adaptats a aquestes polítiques.
Terrassa ha tingut l’oportunitat d’assistir en aquesta visita ja que la ciutat forma part del programa europeu “La Cultura en les ciutats sostenibles: Aprenent amb Cultura 21, Accions a Europa”, un programa impulsat per la CGLU i per Culture Action Europe, que fomenta els processos d’aprenentatge entre ciutats europees basats en els principis i les accions de Cultura 21: Accions; l’aprofundiment del treball de CGLU en matèria de cultura i desenvolupament sostenible; i assolir l’experiència i els coneixements de Culture Action Europe en matèria de representació i de presa en consideració de la veu dels agents de la societat civil de la cultura.
La ciutat de Terrassa va ser reconeguda com un exemple de bones pràctiques a través del projecte Ciutat del Cinema per part del Jurat del Premi Internacional CGLU – Ciutat de Mèxic Cultura 21, que premia a aquelles ciutats i personalitats que hagin destacat per la seva aportació a la cultura com a pilar del desenvolupament sostenible.

Trobareu més informació sobre el projecte de ciutats pilot de la Cultura al web:
http://www.agenda21culture.net/index.php/ca/newa21c-cat/pilot-cities-cat

Bibliobus – Biblioteca itinerant pels districtes de Lió

Intervenció de Jordi Pascual, coordinador de la Comissió de Cultura de CGLU en la sessió sobre la Cultura i el Desenvolupament Sostenible

Visita al barri de Mermoz per conèixer els seus projectes de renovació urbana lligats a les polítiques culturals municipals.

S


El Parlament Europeu i el Consell de la Unió Europea han acordat nomenar a la Sra. Laura Codruta Kövesi en qualitat de primera fiscal general Europea.

Laura Codruța Kövesi va ser la fiscal principal de la Direcció Nacional Anticorrupció de Romania, càrrec que va ocupar des del 2013 fins que va ser acomiadada per ordre del ministre de Justícia, Tudorel Toader, el 9 de juliol de 2018.

Anualment, el frau transfronterer ocasiona als pressupostos nacionals de tot Europa pèrdues d’almenys 50 000 milions EUR d’ingressos procedents de l’IVA. La Fiscalia Europea serà un organisme independent i descentralitzat de la Unió Europea amb competències per investigar, perseguir i jutjar els delictes contra el pressupost de la UE, com el frau, la corrupció o el frau transfronterer a gran escala que afecta a l’IVA. El Reglament pel qual es crea la Fiscalia Europea en el marc de la cooperació reforçada es va adoptar el 12 d’octubre de 2017 i va entrar en vigor el 20 de novembre de 2017. Actualment participen en aquest sistema 22 Estats membres de la UE. La Fiscalia Europea tindrà la seva seu a Luxemburg, i la Sra. Kövesi serà nomenada per un període de set anys no renovable. S’encarregarà d’organitzar el treball de la Fiscalia Europea, és a dir, de representar-la, dirigir les seves activitats i fer-se càrrec del seu funcionament efectiu.

 


Del 16 al 22 de setembre va tenir lloc la Setmana Europea de la Mobilitat, i a Terrassa ’ es va organitzar una Pedadada Popular no competitiva i per a tota la família per demanar que la bicicleta estigui més present a la mobilitat quotidiana de la nostra ciutat.

La Setmana Europea de la Mobilitat promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments a peu, en bicicleta, en transport públic o amb vehicle elèctric, així com visualitzar els canvis possibles en l’ús de l’espai públic, millorar la qualitat de l’aire i la reducció de la contaminació.

Amb el lema ‘Camina amb nosaltres!’, la Setmana del 2019 ens anima a moure’ns de manera sostenible, saludable i segura: caminar o anar en bicicleta són activitats beneficioses no només per a la nostra salut i per al medi ambient, sinó també per la nostra butxaca!

 


Terrassa forma part del grup de treball (WG) de la xarxa EUROCITIES sobre l’Agenda Urbana Europea des de 2014. El 27 de setembre, a la ciutat belga de Brussel·les, es va debatre sobre com presentar la feina del WG a les diferents institucions europees.

En el proper butlletí informarem sobre els resultats d’aquesta reunió.