L’Ajuntament de Terrassa ha rebut a Tallinn (Estònia) un premi de bones pràctiques del programa europeu URBACT per la xarxa El Perfil de la Ciutat. Els encarregats de recollir el guardó van ser el cap de l’Observatori Econòmic i Social i de la Sostenibilitat de Terrassa (OESST), Xavier Muñoz, i el director de l’Observatori Econòmic de Manresa, Ramon Culleré. L’acte va tenir lloc al Tallinn Creative Hub-Kultuurikatel de la capital estoniana entre els dies 3 i 5 d’octubre. D’aquesta reunió es va desprendre un interès inicial en l’experiència terrassenca per part de ciutats com Anvers, Bremen, Torí i Daugavpils (Letònia), ciutats amb representants destacats al festival.

URBACT és un programa europeu d’intercanvi i aprenentatge de bones pràctiques que promou el desenvolupament urbà sostenible i integrat, englobant 550 ciutats de 29 països i més de 7.000 agents locals actius. Es finança de forma conjunta per la Comissió Europea (Fons Europeus de Desenvolupament Regional) i els estats membres. L’objectiu d’URBACT és facilitar que les ciutats europees treballin de forma conjunta en el desenvolupament de solucions per als principals reptes als que s’enfronten, compartint bones pràctiques i l’experiència adquirida en temes econòmics, socials i ambientals.

Els recents reconeixements URBACT a bones pràctiques van rebre 270 propostes de 219 ciutats. Finalment, i entre elles la de Terrassa, van ser escollides 97 iniciatives.

Terrassa va ser el 1998 una de les principals promotores del projecte Perfil de la Ciutat, un treball que vol analitzar i mesurar la qualitat de vida i la sostenibilitat en ciutats mitjanes. Els primers partners que s’hi van involucrar l’any 2000 van ser 14 localitats catalanes (Badalona, Barberà del Vallès, Cerdanyola del Vallès, Girona, Granollers, Manresa, Mataró, Mollet del Vallès, El Prat de Llobregat, Rubí, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet, Terrassa i Vic). Actualment, aquests municipis hi aporten una col·laboració tècnica, metodològica i de recerca a través, principalment, dels seus Observatoris Socioeconòmics.

El projecte vol millorar el coneixement dels canvis estructurals en el medi urbà i mesurar els impactes d’aquestes transformacions on la qualitat de vida. Cal, doncs, conèixer els canvis econòmics, d’espai i socials en un context de globalització com el que estem vivint. La idea final és que aquests mesuraments siguin eines útils per a tècnics, acadèmics i, fins i tot, per als mateixos ciutadans. Així, pot permetre treballar per noves polítiques municipals o perquè la ciutadania pugui aplicar canvis en els seus entorns immediats. La xarxa fa un informe anual que recull dades de vuit capítols diferents (demografia, mercat laboral, habitatge, economia, activitat de negoci, empreses, cohesió social i sostenibilitat), dades que es debaten en grups de treball i es publiquen.

Aquesta pràctica també compta amb una evident projecció europea, ja que s’hi han interessat des de ciutats com Örebro (Suècia), Maastricht (Holanda), Besançon (França), Neubrandenburg (Alemanya) i Torí (Itàlia). Està també vinculada a anàlisis estadístics d’Eurostat i Eurocities a l’hora de rebre indicadors per part de territoris més petits que els estats o regions.

Més informació: Perfildelaciutat.net

Infome 2017 Perfil de la Ciutat

 


Les convocatòries europees no s’aturen. Pensant ja en el darrer trimestre de l’any i en els primers mesos del 2018, us proposem un llistat de programes europeus que potser us poden interessar. Fins al desembre, podem trobar, per exemple, convocatòries dels programes Erasmus, COSME, Derechos, Igualdad y Ciudadanía i fins i tot Interreg (SUDOE i POCTEP). I ja de cara al 2018, l’oferta és prou atractiva, amb convocatòries vinculades a URBACT, Europa Creativa i Europa amb els Ciutadans.

En aquest document Convos Fons Europeus 17-18 trobareu un breu resum de cadascuna d’elles, amb dates de termini, característiques bàsiques, nom de la convocatòria i a quines entitats s’adreça.

Us destaquem dues convocatòries que tenen la seva data límit durant el mes d’octubre:

COSME: XARXA D’INCUBADORES EUROPEES PER A LA INNOVACIÓ BASADA EN LA CREATIVITAT. L’objectiu principal és donar suport a la creació i desenvolupament d’empreses dels sectors de la moda i el turisme a través d’incubadores que integren les competències creatives, artístiques i de disseny de les Indústries Culturals i Creatives amb tecnologia, ciència i altres experiències rellevants. La idea més específica és facilitar la col·laboració intersectorial entre incubadores, acceleradores i laboratoris, a més de donar suport a empreses petites i innovadores durant un temps. El termini per presentar propostes és el 19 d’octubre i requereix quatre entitats de, com a mínim, tres estats membres de la Unió EUropea.

INTERREG SUDOE: Encara no hi ha data, però la previsió és que la tercera convocatòria (de les cinc previstes entre 2014 i 2020) de propostes de l’any s’obri durant aquest trimestre final. Els objectius principals són donar suport a projectes en l’espai de col·laboració SUDOE (Espanya, França, Portugal, Andorra, Regne Unit), fomentar la competitivitat i internacionalització de les empreses i millorar l’eficiència energètica.

Web oficial Interreg SUDOE


L’Ajuntament de Terrassa, a través del servei de Protecció Civil i amb el suport del servei de Relacions Europees i Internacionals, està participant en el projecte europeu Anywhere (de fet, va ser seleccionada per la Generalitat com una de les seus pilot), iniciat ara fa un any amb una sessió de treball a la localitat italiana de Gènova. El projecte es tancarà el setembre de 2019. L’objectiu final és desenvolupar una plataforma d’àmbit europeu per a la millora de situacions d’emergència per causes naturals i resposta a esdeveniments meteorològics extrems (des de tempestes i inundacions, fins a incendis, nevades, sequeres i onades de calor). La principal funció del servei municipal és la de contribuir a crear eines tecnològiques per a la predicció d’inundacions.

Durant més de tres anys, fins a setembre de 2019, un consorci format per 31 socis públics i privats de tota Europa, està treballant per desenvolupar productes i serveis per ajudar a prendre decisions i gestionar la resposta en situacions de risc per meteorologia adversa. El projecte inclou quatre proves pilot a les zones de Catalunya, Ligúria-Còrsega, Alps suïssos i Escandinàvia. Des de Terrassa, es forma part dels grups de treball per dissenyar i validar les eines a Catalunya. En aquest cas, eines tecnològiques adreçades a la previsió de riscos d’inundacions, una situació adaptada a la realitat de Terrassa i les seves zones inundables. Quan el projecte estigui enllestit, l’eina estarà a disposició de la ciutat, però també permetrà fer noves versions adaptades a necessitats d’altes territoris. Es tractarà d’una plataforma que integri sistemes d’alerta, amb informació prèvia que permeti avisar la ciutadania i implementar autoprotecció, en especial a espais com escoles i hospitals. No es tracta, doncs, d’un projecte de recerca, sinó que tots els esforços van destinats a posar en mans dels usuaris finals serveis o productes que permetin millorar la gestió.

El projecte Anywhere, finançat pel programa Horizonte 2020 de la Comissió Europea, està liderat pel Centre d’Investigació Aplicada en Hidrometeorlogia de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Entre els 31 socis també hi ha l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), així com els departaments i ministeris de l’Interior de Catalunya, Espanya i Finlàndia; l’Ajuntament de Gènova; les universitats de Ginebra i Niça i empreses com Airbus Defense & Space.

Vicenta Villar, cap de Protecció Civil municipal, a Hèlsinki

El projecte va arrencar amb una primera reunió de treball (Workshop) a Gènova el setembre de 2016, i que va servir per revisar la proposta presentada a la Comissió Europea. Allà, Terrassa va reforçar el seu paper per poder aplicar el producte al municipi. Aquest mes de setembre hi ha hagut, a Hèlsinki, el segon workshop, amb l’objectiu de definir la plataforma. Ara, caldrà tres mesos per ajustar-la, vuit mesos més per crear els pilots (Agost de 2018, amb un tercer Workshop a Barcelona) i un any de prova operatiu amb els usuaris finals (Brussel·les, juny de 2019).

Riuades de 1962 / Arxiu Tobella

Quina és, però, la realitat de Terrassa? Des de Protecció Civil assenyalen que els principals riscos naturals poden provenir d’incendis forestals, vent, neu, aiguats i sequera. Aquests dies, precisament, es recorden els 55 anys dels aiguats de 1962, que van deixar més de 300 víctimes mortals i danys incalculables. El 2014 també hi va haver un episodi de ventades terrible que va provocar dues víctimes, nombrosos ferits, la caiguda de 118.000 arbres i uns danys de 2,1 milions d’euros. Les fonts es vehiculen des de diversos punts, com ara el Centre de Coordinació Opeartiu de Catalunya (CECAT), la plataforma de sensors de Sentilo, el 092 (Policia Municipal), el 010 i, quan ja sigui aplicable, el mateix Anywhere. Un cop es diposa de la informació, cal adreçar-la a la població a través d’àmbits i sectors transversals com alcalde i polítics, policia, hospitals, gent gran, serveis socials, escoles, mobilitat urbana, universitats, empreses privades i d’altres, utilitzant eines de comunicació com el correu electrònic, Twitter, el web municipal, el 010 i la plataforma de mòbils Xopik (actualment en proves). Tot el procés a Terrassa implica apostar per tecnologia innovadora per accelerar-lo en el menor temps possible. Un cop es produeix l’emergència, des del CECOPAL local (centre de coordinació municipal d’emergències) amb l’alcalde com a president i assessorat pels membres dels grups d’actuació, s’envien les consignes i es prenen les accions per a la cura dels ciutadans, que en alguns moments implica fins i tot allotjar gent evacuada, utilitzant sistemes de gestió i notificació dels consells d’autoprotecció a la ciutadania i la informació continuada de la situació creada.

Vídeo explicatiu sobre Anywhere:

Podeu trobar més informació al web d’Anywhere.

 

 

 


L’alcalde, Jordi Ballart, al Catalunya / PAC

El Cinema Catalunya de Terrassa s’ha vestit aquesta setmana de gala per acollir la presentació a la ciutadania de la candidatura terrassenca a la secció Film de la Xarxa de Ciutats Creatives de la Unesco. L’alcalde Jordi Ballart va explicar als assistents (que van omplir la sala principal del cinema) que “Terrassa té una vida de cinema, amb una projecció nacional i internacional”. Ballart hi va afegir que “en els darrers anys s’ha dut a terme una clara aposta per la creativitat i la cultura, tenint sempre en compte valors com la justícia social i l’obertura a altres cultures”. L’alcalde també va destacar que formar part de la xarxa va més enllà del prestigi internacional, ja que “és una oportunitat única per posicionar Terrassa, per atraure inversió econòmica i per desenvolupar més la creativitat”. Actualment, Terrassa ja forma part de la família Unesco amb els Castells, amb dues càtedres de la Universitat Politècnica (UPC), amb dues escoles (Escola Pia i Carmel) i amb la Seu d’Ègara, candidata a Patrimoni de la Humanitat.

Verdaguer, amb les cinc actrius que fan el paper de Llum Vidal / PAC

La presentació va comptar amb la projecció del curtmetratge “Una vida de cinema a Terrassa”, realitzat pel director terrassenc Antoni Verdaguer. El mateix Verdaguer va detallar que “som una ciutat de cine” i va explicar que la pel·lícula, amb actors amateurs, narra la vida d’una directora fictícia de cinema, Llum Vidal, que descobreix el seu amor pel cinema als 10 anys en un taller sobre cinema a l’escola Joan XXIII (que imparteix classes de cinema des de fa mig segle) i que, durant els següents 50 anys de la seva vida, pot anar mantenint el seu vincle formatiu i professional amb el cinema sense haver de sortir de Terrassa, passant per l’IES Santa Eulàlia, l’Escola de Cinema de Catalunya (ESCAC), el Parc Audiovisual de Catalunya i l’arxiu de la Filmoteca. L’acte es va completar amb la projecció de “Mare Nostrum. Un concert. Un viatge”, pel·lícula de la suïssa Michelle Brun, que va formar-se a l’ESCAC. Durant la celebració el públic es va muntar un photo call amb l’objectiu fer ressò a les xarxes socials amb els hashtags #Terrassacityoffilm, #UCCN i #UNESCO.

Després de superar la primera tria estatal, l’alcalde Jordi Ballart, acompanyat del tinent d’alcalde de Cultura, Innovació i Projecció de la Ciutat, Amadeu Aguado, i la directora general del Parc Audiovisual (PAC), Cristina Brandner, van reunir-se  a la seu de la Unesco a París amb la directora de Divisió de Creativitat, Jyoti Hosagrahar. La resolució oficial s’espera cap a finals del mes d’octubre.

La Xarxa de Ciutats Creatives de la Unesco es va crear el 2004 per promoure la cooperació entre ciutats que identifiquin la creativitat com a factor estratègic. Actualment, n’hi ha 116 en 7 categories. La de cinema està formada per només vuit ciutats: Busan, Bradford, Galway, Santos, Bitola, Sidney, Sofia i Roma. L’única ciutat catalana present a la xarxa és Barcelona, a la secció de Literatura des del 2015.

Jordi Ballart, durant la presentació / PAC

 


“L’objectiu no és fer algunes ciutats millors que altres, és que totes les ciutats siguin millors”. Aquesta va ser una de les principals conclusions que va presentar el consultor internacional i expert en el futur de les ciutats, Greg Clark, durant la seva participació al seminari City identity and reputation que l’Ajuntament de Barcelona va organitzar al voltant del city branding com a eina de desenvolupament de les ciutats. El seminari estava inclòs en el programa de la doble jornada de treball sobre indústries creatives i esdeveniments culturals Local events with global impacts, organitzat pels ajuntaments de Terrassa i Barcelona. Les dues ciutats colideren la presidència del grup de treball sobre City Branding and International Economics Relations del Fòrum de Desenvolupament Econòmic de la xarxa Eurocities. En la trobada hi van participar 50 persones de 24 ciutats europees (des d’Angers fins a Tiblisi, passant per Oslo, Sheffield, Utrecht, Ghent, Saragossa i Gènova), que van conèixer les experiències de Terrassa i Barcelona i van poder debatre sobre idees, projectes i bones pràctiques en l’àmbit audiovisual i en el sector de la indústria creativa en general. El fòrum es va desenvolupar dimecres i dijous (14 i 15 de juny) al matí a l’edifici Barcelona MediaTIC, mentre dijous a la tarda l’encontre es va traslladar a les instal·lacions del Parc Audiovisual de Catalunya (PAC) a Terrassa.

Edifici MediaTIC a Barcelona

Barcelona: identitat cultural i 7.200 empreses del sector creatiu

La primera part de la trobada es va desenvolupar al Barcelona MediaTIC. Allà, cadascuna de les ciutats participants va poder explicar breument alguns dels seus projectes creatius i culturals que promouen l’emprenedoria i faciliten l’atracció de visitants i inversors. Mario Rubert, director de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Barcelona, va destacar la importància “de conèixer i compartir experiències entre ciutats” i, en el cas de Barcelona, va voler precisar el procés constant de construcció de la ciutat que, en algunes zones com el 22@ on es troba el MediaTIC, “té molt en compte els serveis i les instal·lacions culturals”.

Consol Vancells i Marc Sans

L’assessor de promoció a l’Ajuntament de Barcelona, Marc Sans, va fer un exhaustiu repàs a la situació de les indústries creatives i la cultura a la capital catalana. Així, Sans va assenyalar que Barcelona és un entorn “ideal” per al sector creatiu perquè “compta amb dos mil anys d’història i patrimoni arquitectònic i nou espais considerats com a patrimoni de la Humanitat per la UNESCO”, a més de formar part d’una societat amb una “identitat cultural i multicultural forta” i que ha estat bressol de moviments avantguardistes a Europa, des del modernisme fins a la música electrònica, passant pel surrealisme i l’art abstracte. Més enllà, però, d’aspectes filosòfics i contextuals, Sans precisa que Barcelona acull 7.200 empreses del sector creatiu, que donen feina a més de 108.000 persones. Un dels actius barcelonins és la presència a la ciutat de grans companyies culturals (Mediapro, Planeta, Focus i La Fura dels Baus, per exemple) que són líders al mercat i que també fan la funció de locomotores per a altres, sense oblidar la vessant educativa a través d’escoles d’art, universitats i empreses que compten amb departaments propis de recerca, amb exemples com l’Institut del Teatre, l’Escola Massana o l’Esmuc. Des de la tasca del mateix consistori barceloní, Sans destaca el paper de l’Institut de Cultura (ICUB), creat ja fa dues dècades “amb la missió de posicionar la cultura de Barcelona i ser un dels principals actius pel desenvolupament i projecció exterior de la ciutat”. Una de les tasques de l’ICUB, per exemple, és el programa Barcelona Art Factories, que en deu anys ja ha creat una xarxa d’onze edificis (la majoria, antigues fàbriques) comprats per l’Ajuntament i reconvertits per a usos artístics. Els actius de Barcelona, segons Sans, passen també per la forta implantació de festivals com el Grec (amb 152.000 espectadors el 2016), el Primavera Sound o el Sónar. De fet, va entrar més en detall en aquest darrer, un clar exemple de vincle entre cultura i creativitat amb les noves tendències, l’empresa i la innovació tecnològica. Més enllà de la música, el Sónar compta amb una part que es diu Sónar+D, amb diverses activitats sobre creativitat i tecnologia i la implicació de les indústries culturals en l’actual transformació digital. L’Ajuntament aporta 300.000 dels 8 milions d’euros de pressupost d’un festival que té un impacte final de 124 M€ i 1.200 llocs de treball directes. És a dir, un festival que “atrau talent, posiciona Barcelona al món, aporta valor afegit, promou l’emprenedoria i crea llocs de treball”.

Assistents a la trobada europea

Joan Chicón (Ajuntament de Terrassa), Simon Tubb (Eurocities) i Marc Sans (Ajuntament de Barcelona)

 

Visita al PAC

Terrassa: cooperació público-privada per impulsar el sector creatiu

Després d’una visita guiada per les grans instal·lacions del PAC a càrrec de la gerent, Cristina Brandner, i el director tècnic, Jordi Hernández, l’alcalde de la ciutat, Jordi Ballart, va donar la benvinguda als participants d’Eurocities. Ballart va voler destacar el fet que Terrassa “copresideixi a Eurocities un grup que treballa els aspectes d’atracció i d’internacionalització de les ciutats”. Ballart va presentar el PAC com “una infraestructura estratègica de desenvolupament i internacionalització de Terrassa a través de la seva activitat dins l’àmbit de les Ciutats Creatives”, una veritable “aposta estratègica de ciutat i de país, amb la col·laboració de l’Ajuntament i la Generalitat i una gran implicació dels sectors educatiu i universitari, on destaca l’Escola de Cinema ESCAC, gran factoria de talent audiovisual català i europeu, i del sector audiovisual privat, és a dir, productores, televisions i empreses de serveis. A més, cal destacar la presència en el complex de l’arxiu cinematogràfic nacional, la Filmoteca de Catalunya”. Un bon exemple, doncs, de “cooperació entre institucions, municipal i del govern autònom català”, per impulsar un sector estratègic a Europa, el de l’audiovisual.

Rosa Maria Ribera (regidora de Relacions Europees i Internacionals) i Jordi Ballart (alcalde de Terrassa)

L’eix central de la part terrassenca de la trobada va ser una taula de treball amb diferents actors: el regidor de Cultura, Innovació i Projecció de la Ciutat, Amadeu Aguado; el director de la Terrassa Film Office, Pere Claveria; el cap del servei de Relacions Europees i Internacionals de l’Ajuntament de Terrassa, Joan Chicón; el director tècnic del PAC, Jordi Hernández; la regidora de Relacions Europees i Internacionals, Rosa Maria Ribera; el responsable de Comunicació de l’ESCAC, Marc López, i el director de Gestmusic Endemol (productora que acaba de signar l’aterratge d’Operación Triunfo al PAC), Tinet Rubira.

Amadeu Aguado, Marc López i Tinet Rubira

Amadeu Aguado va ressaltar que invertir en el PAC des de l’Ajuntament “és una aposta estratègica” en un espai que, cada any, acull la gravació de 5 pel·lícules i uns 50 anuncis. El tinent d’alcalde egarenc destaca “l’ADN terrassenc vinculat al cinema, amb referents com l’ESCAC, i a sectors creatius que, durant la crisi, han sabut ser sostenibles i productius”.

Joan Chicón va fer èmfasi en “l’estratègia d’internacionalització i projecció de la ciutat, inclosa en l’actual Pla de Mandat”, mentre la regidora Rosa Maria Ribera va parlar de “la necessitat de comptar amb espais mixtes de col·laboració entre el sector públic i el privat”.

Marc López va assenyalar que l’ESCAC atrau un miler d’estudiants cada any. L’escola de cinema, de fet, va crear-se a Barcelona (de la mà del terrassenc Josep Maxenchs), però es va acabar traslladant a Terrassa “perquè la ciutat compta amb bones instal·lacions i serveis, com és el cas del PAC”. Jordi Hernández va afegir-hi que “tot Terrassa és un gran plató gràcies a la feina que fan des de Terrassa Film Office i des de l’ESCAC”.

Taula d’experts al PAC

Tinet Rubira va deixar clar que Gestmusic Endemol no és una productora de televisió, sinó que és una productora “de continguts, independentment de quin sigui el suport per compartir-los i reproduir-los”. Rubira creu que el paper de les ciutats en el món de l’audiovisual i les indústries culturals “no passa només per una bona estratègia”. Considera que les ciutats “han de pensar què ofereixen i ser sexys. Per què sóc a Terrassa amb Operación Triunfo? Perquè he trobat unes instal·lacions millors que en qualsevol altre lloc”. El màxim responsable de Gestmusic explica que “ara estic treballant a París, però potser demà seré a Portugal. Les produccions van allà no els cobreixen les necessitats. Aquí també teniu una ombra molt gran com és Barcelona, ja que molta gent hi vol treballar. Quantes ciutats com Terrassa hi ha al món? Milers. Heu de ser diferents. I no ens enganyem, les productores busquem llocs barats, atractius i amb bon clima”.

Claveria, Rubira i Ribera

Pere Claveria va detallar que Terrassa Film Office treballa per “oferir rodatges exteriors que puguin complementar els dels sets del PAC”. Amb tot, lamenta que “Espanya va enrere en incentius fiscals al sector, però estem treballant per oferir-ne, per convèncer el Govern de l’Estat i, així, poder avançar”.

 

Seminari: atraure i fomentar talent a les Emerging world cities

Greg Clark a Barcelona

El seminari City identity and reputation va servir com a cloenda de les dues jornades. Segons el tinent d’alcalde d’Empresa, Cultura i Innovació de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, “Barcelona vol donar un nou impuls a la gestió de la imatge i la reputació de la ciutat a través del Projecte Marca Barcelona” per tal de poder enfortir aquella imatge, la que va sorgir arran dels Jocs Olímpics de 1992, “que ja va accelerar la projecció internacional de la ciutat”. El president de Barcelona Global, Gonzalo Rodés, va detallar que la seva entitat “és una associació de ciutadans i grans empreses, d’emprenedors i professionals, amb un objectiu comú: atraure i fomentar el talent a Barcelona”. Va apuntar que Barcelona no es troba en la primera línia de grans ciutats del món (les que Greg Clark defineix com Established world cities), com poden ser Nova York, París, Londres o Tokyo, però sí en una segona línia (les New world cities de Clark), com ara Viena, Estocolm, Milà, Amsterdam, Tel-Aviv o Oslo. Cal assenyalar que Clark encara hi afegeix una tercera categoria (Emerging world cities), amb exemples com Mumbai, Mèxic o Johannesburg. El mateix Clark, amb aquella idea de no treballar en una competició entre ciutats, va dir que “no parlem de ser competitius, parlem més d’estar segurs de nosaltres mateixos”. Clark, que és president de Business of Cities (organització que ofereix serveis d’anàlisi comparativa pel que fa al desenvolupament de les ciutats) planteja si estem parlant d’una ciutat o d’un producte, tot reflexionant sobre el fet que qualsevol marca o empresa pot escollir entre milers de ciutats per trobar una ubicació. Al parlar sobre la categoria de noves ciutats del món, com és el cas de Barcelona, creu que la seva oferta ha de passar per “una alta qualitat de vida, actius naturals, infraestructures, una bona gestió i una especialització en les noves indústries”. Tot, però, sense oblidar que “el govern té el lideratge, però la propietat és de la ciutadania”. Clark assenyala que Barcelona té una història, un relat que ha d’explicar, ha d’implicar i ha de servir per unir, veritable punt base d’un bon pla d’acció.

Representants d’altres ciutats, com Oslo, Tel-Aviv, Estocolm, Viena, Milà i Amsterdam, també van explicar les seves experiències. Així, el director de Màrqueting i Estratègia d’Amsterdam, Nico Mulder, va detallar com han apostat per la marca de ciutat (amb el logo / marca I amsterdam) “per captar negoci” i com la ciutat ha volgut separar una imatge vinculada a drogues i prostitució “amb una nova estratègia per captar nous negocis vinculats amb la innovació”. La directora de Màrqueting d’Invest Stockholm, Marie Sundström, va detallar que la fórmula de la capital sueca “passar per identificar els punts forts de la ciutat, explicar-los i ser transparents”, feina que ha aconseguit atraure talent a la factoria d’unicorns, entesos com aquelles companyies tecnològiques que comencen com a start-ups i que donen el salt dels mil milions de dòlars en alguna de les etapes d’aixecament de capital. El CEO de Tel-Aviv Global, Eytan Schwartz, va explicar els esforços d’una ciutat que, nascuda fa tot just un segle, ha passat a ser la que compta amb una densitat més gran d’empreses emergents i acceleradores d’empreses tecnològiques del món. En el cas d’Oslo, la directora de comunicació d’Oslo Business Region, Marit Hovik Hartmann va explicar que “els valors són més forts que els eslògans”, una idea que els ha servit per promoure “una ciutat avantguardista amb un filtre de marca que guia les accions de ciutat, amb una marca que té compte tant el turisme com els negocis”.

En definitiva, històries de ciutats que se’n surten aconseguint que, precisament, la seva història l’expliquin els altres, basteixen una reputació i una identitat que implica governs municipals, empreses, institucions, grups mediàtics i ciutadans.

Un moment de la visita al PAC

La gerent del PAC, Cristina Brandner, i la regidora Rosa Maria Ribera

Jaume Collboni

Simon Tubb (Eurocities) i Bart Doucet (Ghent)

Marta Puchal (Barcelona), Enrique Rodríguez (Gijón), Gianluca Saba (Gènova) i Joan Chicón (Terrassa)

 

 

 

 

 

 

 

 


Finançar projectes de prevenció i lluita contra l’antisemitisme, contra l’odi i la islamofòbia, contra la xenofòbia i l’odi als immigrants, i projectes que combatin altres formes d’intolerància. En el marc del programa de Drets, Igualtats i Ciutadania, la Comissió Europea (CE) obre, a partir del 31 de maig, aquesta convocatòria que pretén donar cobertura financera a aquests projectes. 

La convocatòria està oberta a autoritats publiques i privades. Algunes de les activitats que es podran finançar són: aprenentatge mutu i intercanvi de bones pràctiques entre Estats membres; suport a les víctimes; activitats de capacitació, formació, conscienciació i difusió, i activitats per crear major comprensió entre comunitats. El termini comença demà, 30 de maig, i estarà obert fins el 7 de novembre d’aquest 2017.

Enllaç de la convocatòria: Lluita contra el racisme i la xenofòbia


Fotografia de Carlos Sánchez

Quatre amics mirant les estrelles una nit d’estiu a l’illa de Hvar, a Croàcia. Aquesta és la foto que s’ha endut el primer premi del Concurs #Friends4Europe que es va llançar el passat mes d’abril. La foto ha destacat entre les més de 500 que s’han presentat en el concurs i que il·lustren el lema de la UE “Units en la diversitat”.
Coincidint amb el 30è aniversari del programa Erasmus de la Unió Europea, la Representació de la Comissió Europea a Barcelona va demanar als joves que enviessin una foto seva amb amics d’arreu. Més de 500 joves van respondre a la crida amb imatges que són el reflex d’una generació, la generació Erasmus que viu i es mou per una Europa sense fronteres i que té amics que parlen diferents llengües.

Fotografia de Laura a Dinamarca

En Carlos Sánchez, @Caroluuuus a Instagram, és el guanyador del primer premi i s’endu un billet d’interrail per a dues persones. La seva foto està feta a Croàcia, a l’illa de Hvar, i s’hi poden veure quatre amics d’esquena mirant les estrelles en una clara nit d’agost. Els dos finalistes han estat la Laura (@laura.cab) amb una foto feta a Dinamarca i en Jacobo Durán (@jacobodurandt), amb una foto a Kotor d’un viatge amb amics que va començar a Àustria, va passar per Eslovènia, Croàcia, Bòsnia i va acabar a Montenegro. Els dos finalistes rebran una càmera instantània Instax.

Fotografia de Jacobo Durán

En l’elecció de les fotos guanyadores hi ha participat l’equip de premsa de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, els responsables de marketing i xarxes socials d’Interrail i el youtuber Julen Hernandez.


Alumnes del Conservatori de Terrassa interpreten el Cant de la Joia de la Simfonia 9 de Beethoven, l’himne europeu

Una Europa “que ha fet passos enrere en pocs anys”, però també una Europa “amb una ciutadania que vol refermar valors de democràcia, d’igualtat, de solidaritat i de drets humans”. Amb aquestes paraules, la regidora delegada de Relacions Europees i Internacionals, Rosa Maria Ribera, va descriure les dues cares actuals de la Unió Europa. Ho va fer en l’acte insitucional que l’Ajuntament de Terrassa va celebrar ahir per commemorar el Dia d’Europa (que oficialment és avui, 9 de maig), un acte que va gairebé omplir l’Auditori Municipal de Terrassa i que també va comptar amb la participació de tres alumnes d’El Cim i un concert a càrrec d’alumnes i professors del Conservatori de Música de Terrassa, que van interpretar peces de compositors europeus.

Rosa Maria Ribera, regidora delegada de Relacions Europees i Internacionals

Rosa Maria Ribera: “És el moment per recuperar l’ideal d’Europa”

La regidora Rosa Maria Ribera va encetar la celebració recordant que el 9 de maig “és el moment per recuperar l’ideal d’Europa i per confrontar-lo a la realitat, complexa i allunyada de tot allò que volem que sigui Europa”. Ribera va recordar com fa una dècada encara es vivia “l’eufòria de l’euro, de les infraestructures, de la confiança en un creixement econòmic i una unió política i cultural”, mentre ara ens trobem amb una realitat menys idíl·lica: “Europa està aixecant fronteres i barreres, sovint a través de mesures i polítiques inspirades per poders no democràtics”. La política terrassenca hi va afegir: “Ho veiem amb reptes com les amenaces terroristes, el Brexit, el populisme d’ultradreta, la crisi de Grècia, la xenofòbia, els paradisos fiscals,…”, tot i que també té clar que “tenim una oportunitat i el repte de construir una Europa que demana un retorn als valors essencials del projecte europeu”. Per això, Ribera també va aprofitar per llegir part de la Declaració del Dia d’Europa publicada pel Consell Català del Moviment Europeu i a la que l’Ajuntament de Terrassa s’hi va adherir en el darrer ple municipal. La declaració culmina amb l’exigència d’una Europa “unida, democràtica, tolerant, solidària, respectuosa de les diversitats, les minories i els drets humans”.

Les tres alumnes d’El Cim, ahir durant el seu parlament

Anna Valdívia, Alba Gallén i Paula Roger: què significa Europa per als joves

L’escola El Cim participa en el programa europeu Erasmus+ a través del projecte The voice of young Europe, un projecte que treballa valors com l’actitud democràtica i la ciutadania, i que compta amb un pla d’aprenentatge per als alumnes sobre com esdevenir ciutadans europeus competents i solidaris. Tres de les seves alumnes de secundària (Anna Valdívia, Alba Gallén i Paula Roger) van ser les encarregades d’explicar què significa Europa per als joves, a partir d’un material escrit per elles mateixes i treballat amb altres companys i professors de l’escola. Les noies, amb molta fluïdesa i saber estar damunt l’escenari, van explicar que veuen una Europa “de moltes cares” i van fer referència a alguns dels valors fonamentals i fundacionals de la Unió Europea, com ara un mercat d’oportunitats, la seguretat i la pau. Amb tot, van remarcar com amb l’actual crisi de refugiats i amb altres capítols negatius, es constata com alguns països “giren la cara”.

Alguns dels nois i noies del cor de veus blanques del Conservatori

De Mompou a Molinelli, passant per Bach, Chaminade i, és clar, Beethoven

Alumnes i professors del Conservatori de Terrassa van oferir un recorregut per Europa a través d’alguns dels seus nombrosos compositors. Així, Alba Valero (acompanyada del pianista Daniel Garcia) va obrir el seguit d’actuacions amb una emocionant interpretació amb flauta travessera d’una peça de la compositora i pianista francesa Cécile Cheminade. El Cor de veus blanques del centre terrassenc va repassar peces de compositors catalans (Mompou i Ros Marbà) i mallorquí (Bibiloni), tot un recorregut pel segle XX. Martí Cònsul i Pere Sanjuan van encisar el públic amb el seu domini d’un instrument menys conegut com la marimba (amb peça de Bach inclosa), abans de donar pas a l’ensemble de saxòfons del Conservatori, que va embolcallar el virtuosisme de Queralt Vivó amb el saxòfon i el clarinet a l’hora d’interpretar peces de l’italià Roberto Molinelli, amb una música que flirteja entre el classicisme, el jazz i els musicals de Broadway. L’acte es va tancar amb la interpretació del Cant de la Joia de la Simfonia número 9 de Beethoven, l’himne d’Europa des de fa més de quatre dècades.

 Vídeo sobre la celebració del Dia d’Europa 2017


L’Ajuntament de Terrassa, en representació del Sistema Urbà (que aglutina onze municipis vallesans), ha participat en les darreres setmanes en dos dels fòrums de la xarxa Eurocities. El primer, del 29 de març a l’1 d’abril, va ser el Fòrum de Cultura a Tallin, Estònia, mentre el segon, del de Desenvolupament Econòmic (EDF), del 24 al 26 d’abril a la localitat basca de Sant Sebastià.

Assistents al Fòrum de Cultura

EUROCITIES CULTURE FORUM (Tallin)

129 representants de 65 ciutats hi van ser presents. L’objectiu era compartir exemples d’estratègies innovadores en el desenvolupament cultural i creatiu a través de potenciar el partenariat i en els processos polítics. En el Fòrum també es va presentar com a objectiu el desenvolupament d’eines concretes i recomanacions per a la implementació de models innovadors per a una política de govern cultural i col·laborativa.

Així, algunes de les idees desenvolupades van ser:

  1. Desenvolupar formes innovadores de govern i partenariat que requereixen mentalitats obertes
  2. La ciutadania és l’experta, treballa amb ella!
  3. Compromís per finançar projectes on hi ha qualitat artística
  4. La inclusió (pensant en els joves i persones desfavorides socialment) és el repte més gran en els governs de participació
  5. Utilitzar les dades per millorar la política

 

Participants a l’EDF

ECONOMIC DEVELOPMENT FORUM (DONOSTIA)

La trobada a la localitat basca va servir per treballar per aconseguir que les ciutats siguin més innovadores a l’hora d’atraure talent, promoure emprenedoria, enfortir els ecosistemes d’innovació local i millorar el treball en la imatge de marca (city branding). Ciutats innovadores per a una Europa competitiva va ser el títol de la trobada. A més dels representants de les ciutats, a Donostia hi va haver l’oportunitat d’escoltar experiències d’organitzacions internacionals com la Universitat de Harvard, l’OCDE, la Comissió Europea, així com de compartir bones pràctiques entre ciutats en termes d’innovació, talent i emprenedoria.

En el cas de Terrassa, des del mes de gener d’aquest 2017, la ciutat té una de les dues vicepresidències del grup de treball de City Branding i Internacionalització, càrrec compartit amb la ciutat de Barcelona. En la reunió de treball d’aquest grup es va tractar la temàtica de com atraure negocis de fora de la Unió Europea.

 


Un moment de l’acte sobre Economia Circular al Vapor Universitari

“Tancar el cercle, aconseguir una vida més llarga del producte. És el model que Europa necessita”. Amb aquestes paraules va encetar ahir el director de la representació de la Comissió Europea a Barcelona, Ferran Tarradellas, la seva intervenció en la taula rodona Cap a l’economia circular europea organitzada pel servei de Relacions Europees i Internacionals de l’Ajuntament de Terrassa. L’economia circular és un concepte que ja comença a ser familiar i que va més enllà del món econòmic, ja que engloba empreses, productors, consumidors i administració per igual. La taula rodona va ser un dels actes que des del servei municipal es duen a terme per sensibilitzar sobre temes que tenen a veure amb Europa; en aquest cas, partim de la base que l’actual ritme de producció no és sostenible des de punts de vista mediambiental, econòmic i social. L’economia circular, així, planteja convertir allò que rebutgem en nous recursos, una nova manera d’entendre aquest cercle. La Unió Europea, de fet, està apostant per aplicar mesures que permetin la transició vers aquest model i que van des del disseny i la producció fins a la gestió dels residus.

Miquel Sàmper i Pedro Millán

Miquel Sàmper: “Es poden generar nous models de negoci”

En la taula, moderada pel director del Diari de Terrassa, Pedro Millán, també hi van participar l’assistent de l’europarlamentari Francesc Gambús, Frederic López Palau, i el director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya (CADS), Arnau Queralt. Prèviament, el Tinent d’alcalde de Desenvolupament Econòmic de l’Ajuntament de Terrassa, Miquel Sàmper, va destacar com, a través de l’economia circular “es poden generar nous models de negoci, aprofitant les sinèrgies dins i entre les empreses i millorant l’eficiència i ús dels recursos”. Sàmper va incidir en el fet que “parlem de territoris on hi poden conviure empreses amb processos productius relacionats entre si per la matèria primera, els serveis, els productes, l’energia i l’aprofitament dels recursos”, tot i que també va lamentar que encara “hi ha manca d’informació a les empreses”, tot i que des del Pla de Desenvolupament Industrial de l’Ajuntament ja s’estan duent a terme accions per millorar la competitivitat empresarial, amb algunes d’elles vinculades a l’economia circular.

Queralt, López Palau i Tarradellas

Tarradellas: “Els ingressos de les empreses poden créixer un 8%”

Ferran Tarradellas va donar algunes dades que reflexen com en les darreres dècades s’ha anat incrementant el consum general, la major necessitat d’aliments i la major despesa d’energia i aigua, sense oblidar el canvi climàtic, amb rècords recents de temperatures elevades. El responsable de la Comissió Europea a Barcelona va evidenciar que si les empreses europees aposten pel reciclatge “poden tenir un estalvi de 600 milions d’euros l’any i incrementar els ingressos fins a un 8%”.

López Palau: “Hem de tancar el cercle de la nostra economia”

Frederic López Palau assenyala que “hem de tancar el cercle de la nostra economia i passar del model lineal al circular”. L’assistent de l’eurodiputat del Grup Popular Europeu Francesc Gambús recorda com el 2015 la Comissió Europea va presentar el paquet d’economia circular amb quatre directives (residus, envasos, piles i abocadors) que es van aprovar al plenari fa tot just un mes. Segons López Palau, alguns avantatges passen pel menor consum d’energia amb aparells i edificis més eficients; per un augment de la productivitat dels recursos en un 30%; per la prevenció de la generació de residus, l’ecodisseny i altres mesures similars; per la reducció de les emissions anuals de gasos d’efecte hivernacle, per la reducció del malbaratament alimentari, i per la creació de nous llocs de treball. Per aconseguir-ho, López Palau reclama formació i major conscienciació a nivell empresarial i apunta que els pròxims passos han de ser un pla de treball d’ecodisseny, presentar una proposta legislativa per al reaprofitament de l’aigua, crear un marc de seguiment per l’economia circular i una estratègia per reduir la dependència de materials com el plàstic.

Arnau Queralt: “A Dinamarca apliquen l’economia verda com a marca de país”

Arnau Queralt va indicar que “la competència pels recursos ja la tenim aquí i no podem esperar”, i va posar l’exemple d’un estat com el danès, on “apliquen l’economia verda com a marca de país”. Un dels qüestionaments que es fa Queralt passa per saber com apropar la filosofia de l’economia circular als consumidors finals i a les pimes. Recorda que el teixit de petites i mtijanes empreses representa més del 90% d’empreses a Catalunya, una realitat que caldria millorar-la a partir, per exemple, de potenciar l’ecodisseny, “tot eliminant residus ja d’entrada”. El director del CADS també va apuntar que cal anar introduint l’economia circular a la compra pública.

Intervenció de Rosa Maria Ribera

Rosa Maria Ribera: “Parlem d’una nova manera d’entendre la societat”

L’acte el va cloure la regidora delegada de Presidència i Relacions Europees i Internacionals de l’Ajuntament de Terrassa, Rosa Maria Ribera, que va parlar d’un “nou paradigma de model econòmic”. Segons Ribera, l’economia circular pot servir “per transformar els nostres residus en recursos, oferint una solució a la crisi ambiental que patim amb el model de desenvolupament lineal”. La regidora terrassenca també va fer èmfasi en la necessitat “d’una nova manera d’entendre la societat”, ja que parlem d’un desenvolupament urbà sostenible, inclusiu, i que redueixi l’impacte mediambiental, climàtic i sobre la salut de les persones.