Terrassa debat sobre el present i el futur del TTIP amb un expert de la Comissió Europea

“El TTIP, de fet, no existeix, ja que encara s’hi està treballant”. Així va començar ahir el cap de comunicació de la Comissió Europea a Barcelona, Mark Jeffery, la seva presentació a Terrassa d’un debat sobre el tractat de lliure comerç que, des del 2013, negocien la Unió Europea i els Estats Units. L’acte estava organitzat per l’Ajuntament de Terrassa a través dels serveis de Relacions Europees i el de Desenvolupament Econòmic, recollint una proposta de resolució presentada al ple pels grups municipals TeC, ERC-MES i CUP perquè la ciutadania compti amb més elements per entendre un tema tan complicat. El tinent d’alcalde de Desenvolupament Econòmic, Indústria i Ocupació, Miquel Sàmper va ressaltar la necessitat “d’explicar l’estat actual de la qüestió i el seu possible desenvolupament futur”.

El Vapor Universitari, doncs, va acollir la conferència-debat, que va servir per posar damunt la taula punts a favor i en contra del Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversió (conegut com a TTIP per les seves sigles en anglès). Jeffery va defensar que “sense exportacions la crisi seria encara pitjor. Si estem sortint de la crisi és perquè exportem”, a més d’assenyalar que 30 milions de llocs de treball a la Unió Europea depenen d’aquest comerç internacional. Segons Jeffery, d’origen anglès però instal·lat a Catalunya des de fa anys, “cal que respectem les diferències però potenciem el comerç” i va explicar que els esforços en les negociacions passen per millorar temes com la sostenibilitat (amb normes sobre el medi ambient que s’estan recollint), la protecció de les inversions o evitar la competència deslleial. És per això, creu, que cal eliminar alguns obstacles burocràtics i directes però “mantenint uns estàndards de qualitat”.

Una segona part de l’acte va ser el debat que es va establir entre els assitents i Jeffery. Un dels dubtes que van sorgir en la conversa va ser sobre la poca transparència que hi ha en el procés, especialment des dels Estats Units, i el risc que les multinacionals treguin més benefici que les pimes de tot plegat. Jeffery va assenyalar que les petites empreses també es podran beneficiar del TTIP, ja que “sabran on trobar les licitacions”, a més d’indicar que “als EUA també hi ha un fort teixit de pimes, pel que també els interessa que hi hagi un capital específic per la seva participació”.

Jeffery va explicar que pot ser que el TTIP no prosperi, ja que “al final, serà una decisió política”, però va posar damunt la taula quines creu que són les alternatives: La primera, “no fer res”, però així considera que continuaran havent obstacles “com aranzels, burocràcia i barreres per a noves normatives”, mentre en moltes zones del món “ja hi ha acords bilaterals que fan que siguem menys competitius des d’Europa”. La segona, mantenir 28 polítiques comercials nacionals (una per cada Estat membre), però va detallar que, de fet, la Comissió Europea pot fer propostes que, al final, han de ser aprovades democràticament pels 28. Altres alternatives passarien per una política comercial europea i fins i tot per una de mundial. Aquesta darrera, “poc probable, tot i que seria la més justa, ja que podria tenir en compte les realitats de tots els països, ja siguin més o menys desenvolupats”.

El tinent d‘alcalde de Cultura, Innovació i Projecció de la Ciutat, Amadeu Aguado, va cloure l’acte assenyalant la necessitat de comptar amb fòrums com aquest per “donar una visió de l’estat actual del tractat, ja que fa quatre anys que s’està negociant i el seu final encara és incert”. Aguado va recordar que, com a grup municipal, el PSC “està en contra del TTIP”, tot i que també va assenyalar que alguns dels dubtes generats en un principi sí que és cert que s’estan debatent i incorporant a les negociacions, com ara la possibilitat que les pimes puguin seguir sent competitives. El tinent d’alcalde va exposar qüestions que encara cal millorar, com les que fan referència a la propietat intel·elctual, la circulació de transgènics o l’obertura de sectors públics a empreses privades.

Veure la notícia a Canal Terrassa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *