La investigadora holandesa Carmen Aalbers amb Pere Montaña i Ton Estapé

Terrassa, juntament amb el seu Sistema Urbà, és una de les onze ciutats europees que participa en el projecte SPIMA: un ambiciós estudi que pretén analitzar particularitats de cada territori pel que fa a la planificació estratègica i a la gestió de temes transversals a tota l’àrea. Fa uns dies, una investigadora de la Universitat de Wageningen (Holanda), Carmen Aalbers, va ser a Terrassa per iniciar la segona fase del projecte amb cinc entrevistes a diferents actors que van poder fer les seves aportacions sobre la seva idea d’àrea metropolitana des de perspectives i temàtiques diferents. Des de la universitat holandesa estan donant forma a un estudi que pretén identificar aquelles polítiques que permetin una millor cohesió territorial i veure quines són les potencialitats de cada territori a partir de diferents elements, ja sigui amb una dimensió vertical o horitzontal, i tenint també en compte la singularitat d’un territori molt proper a una gran ciutat com Barcelona.

Els cinc entrevistas van ser el sr. Pere Montaña (com a especialista en urbanisme i territori); el sr. Manel Pérez (àmbit social i educatiu); la sra. Dolors Puig (universitat i coneixement); el sr. Ignasi Cusidó (empresa) i el sr. Ignasi Giménez (àmbit polític). En les entrevistes també hi va ser present el sr. Ton Estapé, cap del servei de Planejament dels serveis d’Urbanisme de l’Ajuntament de Terrassa.

L’SPIMA forma part del programa europeu ESPON (European Observation Netword for Territorial Development and Cohesion) i pretén reforçar el paper d’àrees metropolitanes que tinguin en compte aspectes claus com la sostenibilitat, la cooperació territorial, l’impacte territorial i l’economia verda, entre d’altres.

En el cas del Sistema Urbà de Terrassa, que inclou també Sant Cugat del Vallès, Rubí, Sant Quirze del Vallès, Ullastrell, Vacarisses, Viladecavalls, Castellbisbal, Rellinars, Matadepera i Sant Llorenç Savall, es tracta d’una zona de 348 km2 que cal rellegir com a espai unitari i interrelacionat, pensant especialment en elements agroforestals de l’entorn de cadascun dels municipis. Les altres ciutats europees que participen en el projecte SPIMA són: Praga, Viena, Lille, Brno, Torí, Lió, Brussel·les, Zuric, Akhersus i Oslo.

 


About internacional

Servei de Relacions Europees i Internacionals de l'Ajuntament de Terrassa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *