El 2017 és un any de celebracions d’aniversaris a Europa. De forma gairebé aritmètica, celebrem 15, 30 i 60 anys. De què? Fa 15 anys que utilitzem l’euro com a moneda única. El 2002 van ser 12 països, però ara ja es mou per 19 estats, amb gairebé 340 milions d’habitants i essent la segona moneda més utilitzada del planeta. Fa 30 anys es va posar en marxa el que potser sigui el programa més exitós i conegut de la Unió Europea, l’Erasmus, del que ja se n’han beneficiat gairebé cinc milions de joves europeus. Però l’aniversari més significatiu és el dels 60 anys del Tractat de Roma, el tret de sortida oficial de l’actual Unió Europea.

Signatura dels Tractats de Roma el 25 de març de 1957 / AP

El 25 de març del 1957 (demà, doncs, farà els 60 anys) Bèlgica, França, Luxemburg, Holanda, Itàlia i Alemanya van signar el que, de fet, van ser els Tractats de Roma, que establien la Comunitat Econòmica Europea (CEE) i la Comunitat Europea de l’Energia Atòmica (Euratom) i que han donat origen a l’actual Unió Europea. Uns anys abans, el 1951, els 6 mateixos països van fundar la CECA (Comunitat Europea del Carbó i de l’Acer), embrió de la CEE i de l’actual UE que va néixer amb el Tractat de Maastricht signat el 1992 pels 12 Estats que aleshores formaven part del club europeu.

Avui mateix, dia 24, l’Oficina del Parlament Europeu i la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, organitza un acte de celebració institucional d’aquests 60 anys, amb la conversa Europa: passat, present, futur entre l’historiador i escriptor britànic Keith Lowe i la periodista Carme Colomina.

Els caps d’Estat i de Govern de la UE es reuniran demà a Roma, on s’adoptarà una declaració amb motiu de l’aniversari. També hi participaran els presidents de les tres institucions: Antonio Tajani, del Parlament Europeu; Jean-Claude Juncker, de la Comissió Europea; i Donald Tusk, del Consell de la UE.

 

 

 

 


About internacional

Servei de Relacions Europees i Internacionals de l'Ajuntament de Terrassa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *