Terrassa debat sobre la necessitat d’anar cap a un nou model d’economia circular

Un moment de l’acte sobre Economia Circular al Vapor Universitari

“Tancar el cercle, aconseguir una vida més llarga del producte. És el model que Europa necessita”. Amb aquestes paraules va encetar ahir el director de la representació de la Comissió Europea a Barcelona, Ferran Tarradellas, la seva intervenció en la taula rodona Cap a l’economia circular europea organitzada pel servei de Relacions Europees i Internacionals de l’Ajuntament de Terrassa. L’economia circular és un concepte que ja comença a ser familiar i que va més enllà del món econòmic, ja que engloba empreses, productors, consumidors i administració per igual. La taula rodona va ser un dels actes que des del servei municipal es duen a terme per sensibilitzar sobre temes que tenen a veure amb Europa; en aquest cas, partim de la base que l’actual ritme de producció no és sostenible des de punts de vista mediambiental, econòmic i social. L’economia circular, així, planteja convertir allò que rebutgem en nous recursos, una nova manera d’entendre aquest cercle. La Unió Europea, de fet, està apostant per aplicar mesures que permetin la transició vers aquest model i que van des del disseny i la producció fins a la gestió dels residus.

Miquel Sàmper i Pedro Millán

Miquel Sàmper: “Es poden generar nous models de negoci”

En la taula, moderada pel director del Diari de Terrassa, Pedro Millán, també hi van participar l’assistent de l’europarlamentari Francesc Gambús, Frederic López Palau, i el director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya (CADS), Arnau Queralt. Prèviament, el Tinent d’alcalde de Desenvolupament Econòmic de l’Ajuntament de Terrassa, Miquel Sàmper, va destacar com, a través de l’economia circular “es poden generar nous models de negoci, aprofitant les sinèrgies dins i entre les empreses i millorant l’eficiència i ús dels recursos”. Sàmper va incidir en el fet que “parlem de territoris on hi poden conviure empreses amb processos productius relacionats entre si per la matèria primera, els serveis, els productes, l’energia i l’aprofitament dels recursos”, tot i que també va lamentar que encara “hi ha manca d’informació a les empreses”, tot i que des del Pla de Desenvolupament Industrial de l’Ajuntament ja s’estan duent a terme accions per millorar la competitivitat empresarial, amb algunes d’elles vinculades a l’economia circular.

Queralt, López Palau i Tarradellas

Tarradellas: “Els ingressos de les empreses poden créixer un 8%”

Ferran Tarradellas va donar algunes dades que reflexen com en les darreres dècades s’ha anat incrementant el consum general, la major necessitat d’aliments i la major despesa d’energia i aigua, sense oblidar el canvi climàtic, amb rècords recents de temperatures elevades. El responsable de la Comissió Europea a Barcelona va evidenciar que si les empreses europees aposten pel reciclatge “poden tenir un estalvi de 600 milions d’euros l’any i incrementar els ingressos fins a un 8%”.

López Palau: “Hem de tancar el cercle de la nostra economia”

Frederic López Palau assenyala que “hem de tancar el cercle de la nostra economia i passar del model lineal al circular”. L’assistent de l’eurodiputat del Grup Popular Europeu Francesc Gambús recorda com el 2015 la Comissió Europea va presentar el paquet d’economia circular amb quatre directives (residus, envasos, piles i abocadors) que es van aprovar al plenari fa tot just un mes. Segons López Palau, alguns avantatges passen pel menor consum d’energia amb aparells i edificis més eficients; per un augment de la productivitat dels recursos en un 30%; per la prevenció de la generació de residus, l’ecodisseny i altres mesures similars; per la reducció de les emissions anuals de gasos d’efecte hivernacle, per la reducció del malbaratament alimentari, i per la creació de nous llocs de treball. Per aconseguir-ho, López Palau reclama formació i major conscienciació a nivell empresarial i apunta que els pròxims passos han de ser un pla de treball d’ecodisseny, presentar una proposta legislativa per al reaprofitament de l’aigua, crear un marc de seguiment per l’economia circular i una estratègia per reduir la dependència de materials com el plàstic.

Arnau Queralt: “A Dinamarca apliquen l’economia verda com a marca de país”

Arnau Queralt va indicar que “la competència pels recursos ja la tenim aquí i no podem esperar”, i va posar l’exemple d’un estat com el danès, on “apliquen l’economia verda com a marca de país”. Un dels qüestionaments que es fa Queralt passa per saber com apropar la filosofia de l’economia circular als consumidors finals i a les pimes. Recorda que el teixit de petites i mtijanes empreses representa més del 90% d’empreses a Catalunya, una realitat que caldria millorar-la a partir, per exemple, de potenciar l’ecodisseny, “tot eliminant residus ja d’entrada”. El director del CADS també va apuntar que cal anar introduint l’economia circular a la compra pública.

Intervenció de Rosa Maria Ribera

Rosa Maria Ribera: “Parlem d’una nova manera d’entendre la societat”

L’acte el va cloure la regidora delegada de Presidència i Relacions Europees i Internacionals de l’Ajuntament de Terrassa, Rosa Maria Ribera, que va parlar d’un “nou paradigma de model econòmic”. Segons Ribera, l’economia circular pot servir “per transformar els nostres residus en recursos, oferint una solució a la crisi ambiental que patim amb el model de desenvolupament lineal”. La regidora terrassenca també va fer èmfasi en la necessitat “d’una nova manera d’entendre la societat”, ja que parlem d’un desenvolupament urbà sostenible, inclusiu, i que redueixi l’impacte mediambiental, climàtic i sobre la salut de les persones.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *