L’Ajuntament de Terrassa commemora el Dia d’Europa amb la col·laboració d’alumnes d’El Cim i del Conservatori

Alumnes del Conservatori de Terrassa interpreten el Cant de la Joia de la Simfonia 9 de Beethoven, l’himne europeu

Una Europa “que ha fet passos enrere en pocs anys”, però també una Europa “amb una ciutadania que vol refermar valors de democràcia, d’igualtat, de solidaritat i de drets humans”. Amb aquestes paraules, la regidora delegada de Relacions Europees i Internacionals, Rosa Maria Ribera, va descriure les dues cares actuals de la Unió Europa. Ho va fer en l’acte insitucional que l’Ajuntament de Terrassa va celebrar ahir per commemorar el Dia d’Europa (que oficialment és avui, 9 de maig), un acte que va gairebé omplir l’Auditori Municipal de Terrassa i que també va comptar amb la participació de tres alumnes d’El Cim i un concert a càrrec d’alumnes i professors del Conservatori de Música de Terrassa, que van interpretar peces de compositors europeus.

Rosa Maria Ribera, regidora delegada de Relacions Europees i Internacionals

Rosa Maria Ribera: “És el moment per recuperar l’ideal d’Europa”

La regidora Rosa Maria Ribera va encetar la celebració recordant que el 9 de maig “és el moment per recuperar l’ideal d’Europa i per confrontar-lo a la realitat, complexa i allunyada de tot allò que volem que sigui Europa”. Ribera va recordar com fa una dècada encara es vivia “l’eufòria de l’euro, de les infraestructures, de la confiança en un creixement econòmic i una unió política i cultural”, mentre ara ens trobem amb una realitat menys idíl·lica: “Europa està aixecant fronteres i barreres, sovint a través de mesures i polítiques inspirades per poders no democràtics”. La política terrassenca hi va afegir: “Ho veiem amb reptes com les amenaces terroristes, el Brexit, el populisme d’ultradreta, la crisi de Grècia, la xenofòbia, els paradisos fiscals,…”, tot i que també té clar que “tenim una oportunitat i el repte de construir una Europa que demana un retorn als valors essencials del projecte europeu”. Per això, Ribera també va aprofitar per llegir part de la Declaració del Dia d’Europa publicada pel Consell Català del Moviment Europeu i a la que l’Ajuntament de Terrassa s’hi va adherir en el darrer ple municipal. La declaració culmina amb l’exigència d’una Europa “unida, democràtica, tolerant, solidària, respectuosa de les diversitats, les minories i els drets humans”.

Les tres alumnes d’El Cim, ahir durant el seu parlament

Anna Valdívia, Alba Gallén i Paula Roger: què significa Europa per als joves

L’escola El Cim participa en el programa europeu Erasmus+ a través del projecte The voice of young Europe, un projecte que treballa valors com l’actitud democràtica i la ciutadania, i que compta amb un pla d’aprenentatge per als alumnes sobre com esdevenir ciutadans europeus competents i solidaris. Tres de les seves alumnes de secundària (Anna Valdívia, Alba Gallén i Paula Roger) van ser les encarregades d’explicar què significa Europa per als joves, a partir d’un material escrit per elles mateixes i treballat amb altres companys i professors de l’escola. Les noies, amb molta fluïdesa i saber estar damunt l’escenari, van explicar que veuen una Europa “de moltes cares” i van fer referència a alguns dels valors fonamentals i fundacionals de la Unió Europea, com ara un mercat d’oportunitats, la seguretat i la pau. Amb tot, van remarcar com amb l’actual crisi de refugiats i amb altres capítols negatius, es constata com alguns països “giren la cara”.

Alguns dels nois i noies del cor de veus blanques del Conservatori

De Mompou a Molinelli, passant per Bach, Chaminade i, és clar, Beethoven

Alumnes i professors del Conservatori de Terrassa van oferir un recorregut per Europa a través d’alguns dels seus nombrosos compositors. Així, Alba Valero (acompanyada del pianista Daniel Garcia) va obrir el seguit d’actuacions amb una emocionant interpretació amb flauta travessera d’una peça de la compositora i pianista francesa Cécile Cheminade. El Cor de veus blanques del centre terrassenc va repassar peces de compositors catalans (Mompou i Ros Marbà) i mallorquí (Bibiloni), tot un recorregut pel segle XX. Martí Cònsul i Pere Sanjuan van encisar el públic amb el seu domini d’un instrument menys conegut com la marimba (amb peça de Bach inclosa), abans de donar pas a l’ensemble de saxòfons del Conservatori, que va embolcallar el virtuosisme de Queralt Vivó amb el saxòfon i el clarinet a l’hora d’interpretar peces de l’italià Roberto Molinelli, amb una música que flirteja entre el classicisme, el jazz i els musicals de Broadway. L’acte es va tancar amb la interpretació del Cant de la Joia de la Simfonia número 9 de Beethoven, l’himne d’Europa des de fa més de quatre dècades.

 Vídeo sobre la celebració del Dia d’Europa 2017

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *