L’alcalde, Jordi Ballart, al Catalunya / PAC

El Cinema Catalunya de Terrassa s’ha vestit aquesta setmana de gala per acollir la presentació a la ciutadania de la candidatura terrassenca a la secció Film de la Xarxa de Ciutats Creatives de la Unesco. L’alcalde Jordi Ballart va explicar als assistents (que van omplir la sala principal del cinema) que “Terrassa té una vida de cinema, amb una projecció nacional i internacional”. Ballart hi va afegir que “en els darrers anys s’ha dut a terme una clara aposta per la creativitat i la cultura, tenint sempre en compte valors com la justícia social i l’obertura a altres cultures”. L’alcalde també va destacar que formar part de la xarxa va més enllà del prestigi internacional, ja que “és una oportunitat única per posicionar Terrassa, per atraure inversió econòmica i per desenvolupar més la creativitat”. Actualment, Terrassa ja forma part de la família Unesco amb els Castells, amb dues càtedres de la Universitat Politècnica (UPC), amb dues escoles (Escola Pia i Carmel) i amb la Seu d’Ègara, candidata a Patrimoni de la Humanitat.

Verdaguer, amb les cinc actrius que fan el paper de Llum Vidal / PAC

La presentació va comptar amb la projecció del curtmetratge “Una vida de cinema a Terrassa”, realitzat pel director terrassenc Antoni Verdaguer. El mateix Verdaguer va detallar que “som una ciutat de cine” i va explicar que la pel·lícula, amb actors amateurs, narra la vida d’una directora fictícia de cinema, Llum Vidal, que descobreix el seu amor pel cinema als 10 anys en un taller sobre cinema a l’escola Joan XXIII (que imparteix classes de cinema des de fa mig segle) i que, durant els següents 50 anys de la seva vida, pot anar mantenint el seu vincle formatiu i professional amb el cinema sense haver de sortir de Terrassa, passant per l’IES Santa Eulàlia, l’Escola de Cinema de Catalunya (ESCAC), el Parc Audiovisual de Catalunya i l’arxiu de la Filmoteca. L’acte es va completar amb la projecció de “Mare Nostrum. Un concert. Un viatge”, pel·lícula de la suïssa Michelle Brun, que va formar-se a l’ESCAC. Durant la celebració el públic es va muntar un photo call amb l’objectiu fer ressò a les xarxes socials amb els hashtags #Terrassacityoffilm, #UCCN i #UNESCO.

Després de superar la primera tria estatal, l’alcalde Jordi Ballart, acompanyat del tinent d’alcalde de Cultura, Innovació i Projecció de la Ciutat, Amadeu Aguado, i la directora general del Parc Audiovisual (PAC), Cristina Brandner, van reunir-se  a la seu de la Unesco a París amb la directora de Divisió de Creativitat, Jyoti Hosagrahar. La resolució oficial s’espera cap a finals del mes d’octubre.

La Xarxa de Ciutats Creatives de la Unesco es va crear el 2004 per promoure la cooperació entre ciutats que identifiquin la creativitat com a factor estratègic. Actualment, n’hi ha 116 en 7 categories. La de cinema està formada per només vuit ciutats: Busan, Bradford, Galway, Santos, Bitola, Sidney, Sofia i Roma. L’única ciutat catalana present a la xarxa és Barcelona, a la secció de Literatura des del 2015.

Jordi Ballart, durant la presentació / PAC

 


About internacional

Servei de Relacions Europees i Internacionals de l'Ajuntament de Terrassa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *