L’Ajuntament de Terrassa ha rebut a Tallinn (Estònia) un premi de bones pràctiques del programa europeu URBACT per la xarxa El Perfil de la Ciutat. Els encarregats de recollir el guardó van ser el cap de l’Observatori Econòmic i Social i de la Sostenibilitat de Terrassa (OESST), Xavier Muñoz, i el director de l’Observatori Econòmic de Manresa, Ramon Culleré. L’acte va tenir lloc al Tallinn Creative Hub-Kultuurikatel de la capital estoniana entre els dies 3 i 5 d’octubre. D’aquesta reunió es va desprendre un interès inicial en l’experiència terrassenca per part de ciutats com Anvers, Bremen, Torí i Daugavpils (Letònia), ciutats amb representants destacats al festival.

URBACT és un programa europeu d’intercanvi i aprenentatge de bones pràctiques que promou el desenvolupament urbà sostenible i integrat, englobant 550 ciutats de 29 països i més de 7.000 agents locals actius. Es finança de forma conjunta per la Comissió Europea (Fons Europeus de Desenvolupament Regional) i els estats membres. L’objectiu d’URBACT és facilitar que les ciutats europees treballin de forma conjunta en el desenvolupament de solucions per als principals reptes als que s’enfronten, compartint bones pràctiques i l’experiència adquirida en temes econòmics, socials i ambientals.

Els recents reconeixements URBACT a bones pràctiques van rebre 270 propostes de 219 ciutats. Finalment, i entre elles la de Terrassa, van ser escollides 97 iniciatives.

Terrassa va ser el 1998 una de les principals promotores del projecte Perfil de la Ciutat, un treball que vol analitzar i mesurar la qualitat de vida i la sostenibilitat en ciutats mitjanes. Els primers partners que s’hi van involucrar l’any 2000 van ser 14 localitats catalanes (Badalona, Barberà del Vallès, Cerdanyola del Vallès, Girona, Granollers, Manresa, Mataró, Mollet del Vallès, El Prat de Llobregat, Rubí, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet, Terrassa i Vic). Actualment, aquests municipis hi aporten una col·laboració tècnica, metodològica i de recerca a través, principalment, dels seus Observatoris Socioeconòmics.

El projecte vol millorar el coneixement dels canvis estructurals en el medi urbà i mesurar els impactes d’aquestes transformacions on la qualitat de vida. Cal, doncs, conèixer els canvis econòmics, d’espai i socials en un context de globalització com el que estem vivint. La idea final és que aquests mesuraments siguin eines útils per a tècnics, acadèmics i, fins i tot, per als mateixos ciutadans. Així, pot permetre treballar per noves polítiques municipals o perquè la ciutadania pugui aplicar canvis en els seus entorns immediats. La xarxa fa un informe anual que recull dades de vuit capítols diferents (demografia, mercat laboral, habitatge, economia, activitat de negoci, empreses, cohesió social i sostenibilitat), dades que es debaten en grups de treball i es publiquen.

Aquesta pràctica també compta amb una evident projecció europea, ja que s’hi han interessat des de ciutats com Örebro (Suècia), Maastricht (Holanda), Besançon (França), Neubrandenburg (Alemanya) i Torí (Itàlia). Està també vinculada a anàlisis estadístics d’Eurostat i Eurocities a l’hora de rebre indicadors per part de territoris més petits que els estats o regions.

Més informació: Perfildelaciutat.net

Infome 2017 Perfil de la Ciutat

 


About internacional

Servei de Relacions Europees i Internacionals de l'Ajuntament de Terrassa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *