Terrassa, en representació del Sistema Urbà format per 11 municipis, va participar del 25 al 27 d’octubre al Fórum de Cultura d’Eurocities. La trobada va tenir lloc a la localitat de Gant, la segona més gran de Bèlgica, amb 255.000 habitants, només per darrera d’Anvers. Terrassa, en el grup de treball d’Indústries Creatives, va poder posar el Parc Audiovisual de Catalunya (PAC) de la nostra ciutat com a exemple d’espai que aglutina visió cultural i visió empresarial.

Durant la trobada, Gant va poder exposar un pla estratègic de Cultura de sis anys, resultat d’un procés de participació ciutadana i que involucra actors culturals, tècnics municipals i ciutadans. De fet, el tinent d’alcalde de Cultura ho és també de Turisme des de 2001, amb un èmfasi especial en el desenvolupament d’indústries creatives i, en especial, la innovació basada en el disseny. I tot, sense oblidar una aposta per una major activitat cultural als carrers i espais públics, amb la intenció de crear una veritable xarxa creativa per tota la ciutat. Un parell d’exemples són:

The rabot Creative Quarter: Un barri (8.000 habitants) que s’està renovant amb la creació d’espais que fomenten el treball creatiu en l’àmbit cultural, artístic, social, d’ocupació a través del coworking, reutilització d’espais i infraestructures creatives. Es vol trobar un bon sistema de col·laboració entre els locals i els futurs habitants i turistes. Compta amb un pressupost de 550.000 euros per 3 anys.

De Krook: Un projecte de renovació urbana a prop del centre de la ciutat i desenvolupat per la ciutat de Gant amb la Universitat de Gant i un institut de recerca i tecnologia digital (iMinds). El projecte està finançat per govern regional i la província de l’Est de Flandes. Es tracta d’una zona que havia estat en desús durant molts anys i ara hi torna a haver activitat amb la combinació de la cultura, l’economia, la investigació, l’emprenedoria i les activitats recreatives, respectant el patrimoni cultural i la memòria col·lectiva del barri. L’objectiu és unir el centre històric amb el barri artístic i crear un espai per la innovació. Compta amb un ambiciós pressupost de 125 milions d’euros.

Durant la trobada es va presentar un ambiciós mapa (Eurocities Culture Forum Mapping 2017) que mostra els recursos i eines disponibles que s’han desenvolupat des de les ciutats membres d’Eurocities en l’àmbit de cultura. Entre ells, s’hi pot trobar la visita d’estudi que van organitzar Terrassa i Barcelona el passat mes de juny sobre enfortiment de la posició internacional de les ciutats a través d’esdeveniments i serveis culturals. L’objectiu és ajudar les ciutats a crear xarxa per tal de compartir coneixements (ja sigui a partir de webinars, trobades de grups de treball, fòrums, trobades polítiques, aliances, contactes amb la Comissió i el Parlament Europeu,…)

L’eix central de la trobada a Gant va ser “El paper de la cultura a l’hora de definir els tercers llocs a les ciutats”. Què és un tercer lloc? El terme el va crear el 1989 el sociòleg urbà Ray Oldenburg. El primer lloc és la llar, mentre l’oficina és el segon. El tercer espai, en canvi, és un punt de trobada, un espai de cooperació i que té com a pilars: la gent, el lloc, l’experiència, el producte i el futur. Així, entre els objectius del Fòrum hi havia compartir exemples de com es construeixen aquests espais per a la cultura i a través de la cultura i com es pot transferir a altres ciutats.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *