Una delegació del servei de Mobilitat de l’Ajuntament de Terrassa visitarà entre demà  i dijous la ciutat portuguesa de Funchal (a l’illa de Madeira) per compartir i conèixer experiències sobre mobilitat sostenible. A través del servei de Relacions Europees i Internacionals, l’any passat es va presentar la candidatura terrassenca a fer una visita d’estudi en el marc del programa Civitas Satellite. Civitas és una xarxa de ciutats centrada en aconseguir una millor qualitat de transport net i sostenible. Des que va néixer el 2002, de la mà de la Comissió Europea, Civitas ha implementat més de 800 mesures i solucions de transport urbà.

Funchal

La candidatura es va presentar com a Sistema Urbà de Terrassa (xarxa d’onze localitats vallesanes, que opera com a àrea metropolitana a Eurocities). En ella, es va especificar la tasca de Terrassa en anys anteriors en el capítol de la mobilitat sostenible, posant com a exemples quatre projectes que, de fet, ja s’han compartit a Europa dins dels PIMMS Transfer Project, un projecte comunitari (sota el paraigua del programa Interreg) que promovia l’intercanvi de bones pràctiques entre regions. Aquests projectes eren: Ambicia’t, el servei públic de bicicletas; l’elaboració d’un mapa acústic de la ciutat amb accions per reduir el soroll; Bicizoom: flota de bicicletes per a alumnes i professors del càmpus universitari de la UPC per enllaçar estacions de tren amb les facultats, i l’autobús llançadora des d’estacions de tren fins a polígons industrials.

Terrassa també va detallar que el 2016 va aprovar el Pla de Mobilitat (2016-2021), i que té, entre d’altres, objectius com ara reduir en un 12% l’us de vehicle privat a la ciutat a partir d’un centenar d’accions, i incrementar l’us del transport públic, així com de la bicicleta i la millora de l’hàbit de caminar.

A la trobada de Funchal hi participen cinc ciutats europees. A més de Terrassa, hi ha Varsòvia (Polònia), Rijeka (Croàcia), Trebic (República Txeca) i Oradea (Romania). 

La visita d’estudi a la localitat portuguesa comptarà, entre d’altres previsions, amb visites a Madeira Tecnopolo i amb sessions per conèixer l’experiència amb vehicles elèctrics a la ciutat, la realitat del pla de mobilitat urbà  i l’ús de sistemes intel·ligents per promoure modes de transport sostenible. També es debatrà sobre possibles futures  col·laboracions entre les ciutats visitants.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *