Participants al recent fòrum de Braga / Foto: EUROCITIES

Els dies 26, 27 i 28 de març, el fòrum de desenvolupament econòmic (EDF) de la xarxa Eurocities es va reunir a Braga (Portugal) per debatre sobre com les ciutats aprofiten les oportunitats de l’economia del coneixement. 100 participants de més de 45 ciutats, entre ells 11 polítics locals, han compartit coneixements durant aquests tres dies sobre un creixement intel·ligent i inclusiu, les inversions i la conversió dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) en accions locals; en aquest cas, centrant-se en l’ODS 8 (Treball decent i creixement econòmic) i 9 (Indústria, innovació i infraestructura). Terrassa, com a vicepresidenta del grup de treball City Attractiveness & City Branding (Capacitat d’atracció i marca de ciutat), va explicar com utilitzar estratègies de marca per promoure els ODS en l’àmbit local. Terrassa va explicar quines són les prioritats sobre els ODS a partir de les conclusions dels últims fòrums de Ciutats Intermèdies (I-Cities) de CGLU a Chefchaouen (Marroc), Odienné (Costa d’Ivori), Neveshir (Turquia), Cuenca (Equador) i Terrassa. Aquestes conclusions parlen dels ODS des d’una perspectiva local amb inclusió social (paper dels ciutadans), treballen amb els agents de cada territori, generen polítiques públiques i consideren que els antecedents migratoris funcionen amb la identitat comuna. El 25 de setembre de 2015, l’Assemblea General de Nacions Unides va aprovar formalment l’Agenda 2030 universal i transformadora per al desenvolupament sostenible, juntament amb un conjunt de 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). La UE s’ha compromès a aplicar els ODS en les seves polítiques internes i externes. Alguns d’aquests objectius estan connectats a l’economia del coneixement, com en els objectius 8 (Promoure un creixement econòmic inclusiu i sostenible, ocupació i treball decent per a tothom) i 9 (Construir infraestructures i promoure la industrialització sostenible i fomentar la innovació).

Tanja Wehsely / Foto: WATCHADO

Ricardo Rio, l’alcalde de Braga, i Tanja Wehsely, presidenta d’EDF i regidora de la ciutat de Viena, van inaugurar la conferència el 27 de març. Tanja Wehsely va destacar que la veu de les ciutats és important en el debat sobre les futures polítiques de la UE i el programa de finançament per a la recerca i la innovació.
Marissa Plouin, coordinadora de la iniciativa de l’OCDE dels alcaldes per a la promoció inclusiva, va pronunciar un discurs sobre ciutats intel·ligents i inclusives del futur. Va dir: “Les persones, les empreses i els llocs són importants per afrontar desafiaments globals com la digitalització, el canvi demogràfic i el canvi climàtic”. Totes aquestes tendències globals donen oportunitats a les ciutats però també corren riscos: “Una transició baixa en carboni posarà noves demandes a les empreses i als treballadors: seran guanyadors i perdedors”. Les polítiques públiques locals poden mitigar aquests riscos.
Els membres van debatre sobre les futures polítiques de la UE, el finançament de la innovació, les inversions a llarg termini i els ODS.
Els missatges clau destacats durant els tres dies del debat van ser:
– Per fomentar un creixement intel·ligent i inclusiu, les ciutats han de promoure cooperació i no competència. Per exemple, Nantes i Hamburg intercanvien empreses i organitzen missions econòmiques internacionals junts.
– Les polítiques públiques de les ciutats compensen l’impacte negatiu de l’automatització i la digitalització i utilitzen les oportunitats tecnològiques per millorar els serveis públics.
– Les administracions locals també donen suport a la difusió del coneixement: invertir en habilitats i emprenedoria, facilitar la transferència de coneixement treballant amb empreses, centres de recerca, universitats i escoles tècniques.
– Les ciutats inverteixen en sectors comercials (infraestructures, fabricació, etc.) i serveis no comercials (habitatge social, educació, etc.) per donar suport a un creixement intel·ligent i inclusiu i una bona qualitat de vida per a tots els ciutadans.

Nou programa: FP9
El programa Horitzó 2020 ha estat, durant els darrers anys, l’instrument financer centrat en l’excel·lència de la ciència, el lideratge industrial i els reptes socials. La Comissió Europea està preparant la proposta per al programa successor d’Horitzó 2020, anomenat FP9. Des d’Eurocities es demana un ambiciós suport a solucions urbanes integrades, més suport a les ciutats com a impulsores de la innovació i un disseny de programes més adaptat a les necessitats locals.

Política de EUROCITIES sobre la política de cohesió després de 2020
El document d’EUROCITIES sobre la política de cohesió post-2020 exigeix ​​una cohesió reforçada i simplificada per a Europa i els seus ciutadans. Com fer que el CP sigui més impactant i eficaç per a les ciutats? Fer realitat la governança i l’associació multinivell o simplificar l’accés i la implementació.

Imagineu el futur urbà
Els membres del fòrum de desenvolupament econòmic també van intercanviar els reptes de futur per a les ciutats i com abordar-los dins d’EUROCITIES.
Brian Field, professor i assessor de planificació urbana de la University College de Londres, va establir l’escenari amb una xerrada sobre Dibuixar el futur escenari urbà: desenvolupant visions de ciutats i una planificació integrada per implementar-les.
Els membres van debatre sobre els àmbits clau del treball per a les ciutats: donar suport a la indústria i la innovació, inclosa l’economia circular i els nous models de negoci; governança i normativa; inversions a llarg termini; gestió de la digitalització i desenvolupament tecnològic; ocupació, habilitats i creixement inclusiu. Van analitzar com fer front a aquests dins de la xarxa per obtenir resultats efectius.
La propera reunió de l’EDF se centrarà en la cooperació econòmica internacional de les ciutats i tindrà lloc els dies 17 i 19 d’octubre de 2018 a Grenoble, França.  El 2019, les ciutats amfitriones seran Florència, Itàlia i Munic, Alemanya.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *