Participants a l’assemblea d’ACTE / Foto: Comunicació Ajuntament d’Igualada

La ciutat d’Igualada va acollir, entre el 3 i el 5 d’abril, la 27a Assemblea anual de l’Associació de Col·lectivitats Tèxtils Europees (ACTE). Actualment, Igualada ostenta la vicepresidència estatal d’aquesta xarxa de territoris amb tradició en el tèxtil, el disseny i la moda, amb una trajectòria de gairebé tres dècades i que actualment compta amb una trentena de municipis europeus. La trobada es va reunir a l’Adoberia Bella, un espai singular, amb una quarantena d’experts que van posar en comú noves idees, iniciatives i projectes per tal de potenciar i seguir impulsant el sector a escala europea. Terrassa va presidir ACTE entre els anys 2013 i 2016, càrrec que ara ostenta la població sueca de Borås. En l’obertura hi van intervenir l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, i l’alcalde de Borås i president d’ACTE, Ulf Olsson. 

ACTE aplega membres de ciutats tèxtils europees, institucions relacionades amb la indústria tèxtil, agències de desenvolupament local, museus tèxtils, centres de recerca, centres d’innovació i escoles de disseny, entre d’altres. Els seus objectius passen per reforçar el tèxtil moda d’aquests territoris mitjançant eines de finançament públic o a través de la cooperació público-privada, fent incís en el teixit productiu i en la qualitat de l’ocupació.

Assemblea d’ACTE / Foto: Comunicació Ajuntament d’Igualada

En el marc d’ACTE i en l’actual context en què es constata l’increment de la demanda a Europa i, en conseqüència, de les produccions, s’executen també diversos projectes com el denominat ACTEIII: “Teixint idees i xarxes, que promou accions de suport per al sector tèxtil català i en el qual participa l’Ajuntament de Terrassa i que finalitzarà el 31 de desembre de 2018. Formen part de projecte,a banda de Terrassa, l’Ajuntament de Manresa, la ciutat de Sabadell i l’Ajuntament d’Igualada que és qui el lidera.

Entre d’altres iniciatives de la xarxa ACTE podem destacar l’organització de premis per fomentar el talent dels joves creadors i els emprenedors, com el concurs de moda REBELPIN, la primera edició del qual es celebrarà el proper mes de juliol en el marc de la moda de Berlín. I, a nivell més local, projectes com la plataforma Cooperatèxtil, a la qual Terrassa s’ha incorporat recentment, formada per tallers i empreses que ofereixen una gran varietat de serveis, com ara teixits, tints, estampació, tall, disseny i patronatge, confecció, planxa i acabats, fabricadors i gestors de producció per a marques de moda tèxtil, tèxtil llar i accessoris.

En aquesta Assemblea s’han incorporat nous països a la xarxa com Dinamarca o Lituània o nous territoris de Suècia i d’Itàlia. L’assemblea va finalitzar amb una reunió del Grup de Treball de projectes europeus on es van tractar la presentació de diversos projectes a diferents convocatòries, en curs i properes. L’Associació va ser fundada a Portugal en 1991 per sis municipis, entre ells Terrassa, i actualment és una de les primeres associacions d’autoritats locals a nivell europeu. Són objectius d’ACTE el representar les necessitats dels territoris membres, la col·laboració institucional i la promoció de polítiques innovadores que permetin anticipar i gestionar a nivell local els canvis estructurals de ciutats i territoris que tenen o han tingut un model productiu basat en el sector tèxtil com ara la ciutat de Terrassa.


About internacional

Servei de Relacions Europees i Internacionals de l'Ajuntament de Terrassa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *