El cap del servei de Relacions Internacionals de Terrassa, Joan Chicón, amb col·legues d’altres localitats / Foto: Ayuntamiento de Valladolid

Valladolid ha acollit aquesta setmana, 10 i 11 d’abril, una trobada dels contact officers de les ciutats espanyoles membres d’EUROCITIES, la xarxa de ciutats més important d’Europa. Terrassa, juntament amb el seu sistema urbà (integrat per 10 municipis vallesans més que engloben més de 410.000 habitants) forma part de la xarxa des de 2008 i, des de gener de 2017 i juntament amb Barcelona, ostenta la vicepresidència del grup de treball de marca de ciutat i internacionalització, dins del Fòrum de Desenvolupament Econòmic (EDF) de la xarxa.

La trobada a la localitat castellana es va dur a terme a l’Ajuntament de Valladolid i a la seu de Valladoli+D, l’agència municipal que té l’encàrrec de desenvolupar la xarxa a nivell transversal a tot l’Ajuntament, així com a nivell ciutadà.

Aquesta trobada es va concretar durant l’Assemblea General d’EUROCITIES a Ljubljana, Eslovènia, on les ciutats espanyoles de la xarxa van mantenir una petita trobada.

L’esdeveniment va comptar amb dues parts:

  • Una presentació de la jornada amb la participació dels amfitrions, amb una conferència en directe des de Brussel·les amb la secretària d’EUROCITIES, Anna Lisa Boni, que va parlar sobre els reptes de futur de la xarxa. L’Ajuntament de Valladolid també exposà els seus projectes europeus i d’innovació, com ara REMOURBAN (transformació urbana i smart cities), S2CITY (sistemes intel·ligents), TT (transport i tecnologia), CENCYL+ (xarxa de ciutats sobre desenvolupament sostenible), INLIFE (sobre demència i gent gran)  i URBAN GREEN UP (transformar espais urbans amb solucions basades en la natura).
  • Una sessió temàtica dividida en àrees  com l’estratègia europea de les ciutats, l’agenda urbana i l’apoderament urbà. Terrassa va parlar, precisament, del seu vincle amb l’Agenda Urbana, mentre Barcelona va presentar alguns dels seus projectes.

Reunió de treball / Foto: Ayuntamiento de Valladolid

Alguns dels temes tractats i debatuts van ser:

1.      Fer arribar al Ministeri (Dirección General de Fondos Comunitarios) la postura de defensa sobre la política de cohesió de les ciutats.

2.      Governança i col·laboració: estratègia conjunta de les ciutats espanyoles des de la xarxa.

3.      Aprofitament de les sinergies conjuntes de les ciutats per a la participació en iniciatives i projectes.

4.      Presència activa de les ciutats espanyoles en els òrgans de decisió d’EUROCITIES per crear advocacy de les ciutats del Sud.

5.      Política de cohesió, Agenda Urbana, Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), futur de la xarxa i futur d’Europa.

6.      Nou Marc Financer Plurianual 2021-2027 i situació de les ciutats davant la retallada de Fons Comunitaris en la política de cohesió.

7.      Anàlisi de model de gestió dels departaments de Relacions Internacionals en les diferents ciutats que formen la xarxa.

8.      Recursos humans i pressupostaris per a la gestió de projectes de forma autònoma dels serveis municipals.

Un total de 12 ciutats espanyoles són, actualment, membres de ple dret o associades d’EUROCITIES i 9 d’elles van participar en aquestes jornades a Valladolid: Barcelona, Madrid, Sevilla, Fuenlabrada, Saragossa, Bilbao, Gijón, Valladolid i Terrassa.

 

 


About internacional

Servei de Relacions Europees i Internacionals de l'Ajuntament de Terrassa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *