Photo: United Nations (UN)

El concepte de festival ens sol remetre a música o cinema, però la localitat alemanya de Bonn ha acollit ja en dues ocasions un festival “diferent”, amb l’objectiu de compartir experiències que permetin assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS, també coneguts com a SDGs en anglès) de la ONU previstos en la seva Agenda 2030. Per situar-nos: el 2015, l’Assemblea de Nacions Unides va adoptar aquesta agenda global per millorar i substituir el que van ser els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni entre els anys 2000 i 2015, 8 fites que havien de permetre una major igualtat al món i pensats, especialment, per als països en vies de desenvolupament (amb temàtiques com la pobresa extrema i la fam, la mortalitat infantil i la malària). Així, els ODS passen a ser 17, amb una agenda que passa a ser el marc de referència dels programes mundials, però que requereixen implicació dels governs locals.

En aquest article explicarem una mica com va anar el festival de Bonn, mentre en un segon ens centrarem en com es poden implementar i localitzar els ODS a les ciutats.

Bonn, doncs, va acollir de nou, entre el 20 i el 23 de març, el GLOBAL FESTIVAL OF ACTION (organitzat per Nacions Unides mateix) que va congregar veus molt plurals. Hi va haver més de 1.500 participants de més de 100 països, tenint també en compte que unes 30.000 persones de fins a 158 països van seguir alguna de les sessions via streaming, aconseguint que el hashtag #SDGlobalFest fos trending topic al Twitter d’Alemanya. L’objectiu era connectar experiències, conèixer altres realitats i poder tornar cadascú a casa seva amb l’encàrrec de potenciar els ODS a nivell local. La pròxima edició del festival tindrà lloc entre el 6 i el 9 de març de 2019 a la mateixa ciutat de Bonn.

Ashok Sridharan, alcalde de Bonn / Photo: UN

El festival va comptar amb projecció de pel·lícules, conferències, debats, mostra d’entitats i fins i tot aspectes més lúdics com cuina en directe i música.

Després de la benvinguda a càrrec de l’alcalde de Bonn, Ashok Sridharan, el director de la Campanya d’Acció pels ODS (la UN SDG Action Campaign), Mitchel Toomey, va posar el seu èmfasi en la necessitat que els ODS formin part del dia a dia de la societat civil, ja sigui com a beneficiària però també com a executora, mentre la responsable d’Afrika Youth Movement, Aya Chebbi, va assenyalar que “la nostra lluita és la de les veus d’Àfrica”, posant el focus en una zona concreta del planeta on els ODS prenen més sentit com a hereus dels Objectius del Mil·lenni. Chebbi, de fet, es va dedicar a recórrer diferents països africans després de la Primavera Àrab al seu país, Tunis, i va descobrir que els joves compartien problemàtiques similars.

Un apartat important en el festival va ser la primera edició dels Premis a l’Acció per a l’assoliment dels ODS, amb gala d’entrega inclosa. El premi en comunicació va ser per a la ciutat belga de Gent, que va dissenyar cinc reptes senzills i concrets vinculats amb els ODS (com ara anar a treballar en bicicleta o no menjar carn durant un temps) amb l’objectiu de canviar hàbits i que va comptar amb la participació de 6.000 persones.

Photo: UN

Alguns dels altres guardons van reconèixer la lluita contra la corrupció a Nigèria, amb programes adreçats nens i joves a les escoles; la mobilització de joves del Marroc amb la iniciativa Youth Engagement Morocco per treballar la consecució dels 17 ODS, i la inclusió per a la formació en salut sexual i reproductiva entre les adolescents de Ghana, amb un programa a escoles i cases que ja ha format més de 1.000 noies.

Un dels temes que més planava en les diferents presentacions era el de com comunicar els ODS. Algunes de les conclusions sorgides en aquest sentit i més vinculades amb la Unió Europea van ser:

–          Tenir en compte els campus universitaris com a laboratoris vius per posar en pràctica polítiques públiques adequades que contribueixin a desenvolupar els ODS.

–          Transmetre els ODS a aquelles persones menys familiaritzades amb temes sobre sostenibilitat a través de l’art i la cultura.

–          Promoure espais col·laboratius en diferents organitzacions per comprendre millor la seva contribució potencial als ODS.

–          Treballar en aliances entre diferents actors per fer que el missatge sigui el màxim de transversal possible.

Algunes iniciatives a tenir en compte:

  • My World 2030. Plataforma de dades generades pels mateixos ciutadans per oferir un seguiment dels ODS, al mateix temps que fomenta la participació, ja que inclou indicadors individuals de progrés.
  • Humans of my world: presenta històries més enllà de dades i números. Amb testimonis, recollits ja a més de 30 països, que fins i tot s’utilitzen en reunions polítiques d’alt nivell.
  • World We Want. Iniciativa conjunta entre la ONU i membres de la societat civil. Permet a qualsevol persona participar en diferents consultes vinculades amb els ODS i aportar les seves opinions.

About internacional

Servei de Relacions Europees i Internacionals de l'Ajuntament de Terrassa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *