Representants del servei de Cultura de l’Ajuntament de Terrassa van participar la setmana passada en una visita d’aprenentatge (peer-learning) a la ciutat turca d’Esmirna (en turc, Izmir), en una trobada entre Ciutats Pilot de la Cultura. Els responsables d’Esmirna van detallar que la ciutat fa un èmfasi especial en la governança de la cultura, l’educació i la seva dimensió econòmica. La ciutat també compta amb un bon rerefons en la integració d’una dimensió cultural en els processos de regeneració urbana, un aspecte que també s’està tenint en compte durant els darrers anys a Terrassa. A més d’una presentació de les polítiques culturals d’Izmir, la visita d’aprenentatge també va abordar temes com la mobilitat cultural i la creació de xarxes a Europa i la Mediterrània i les connexions entre la cultura i la inclusió social.

El 2016 Terrassa va ser seleccionada per participar en un projecte europeu sobre la cultura en les ciutats sostenibles. Un cop adoptat el document “Cultura 21: Accions”, amb els compromisos sobre el paper de la cultura en les ciutats sostenibles, en el marc de la cimera de la Cultura de la xarxa CGLU – Ciutats i Governs Locals Units, a Bilbao el mes de març de 2015, i després de l’exitosa experiència del programa de Ciutats Pilot el 2014, la Comissió de Cultura de la xarxa va llançar el programa «La Cultura en les ciutats sostenibles: Aprenent amb Cultura 21 Accions a Europa», en el qual es va postular l’Ajuntament de Terrassa a través del Servei de Cultura i amb el suport del Servei de Relacions Europees i Internacionals.

Aquest programa té com a objectiu permetre a les ciutats europees participar en un procés d’aprenentatge basat en els principis i les accions de Cultura 21; l’aprofundiment del treball de CGLU en matèria de cultura i desenvolupament sostenible, i i l’experiència i els coneixements de Culture Action Europe en matèria de representació i de presa en consideració de la veu dels agents de la societat civil de la cultura.

Terrassa conjuntament amb d’altres ciutats europees com, entre d’altres, Gabrovo (Bulgària), Galway (Irlanda), Esmirna (Turquia), Lisboa (Portugal), Namur (Bèlgica), Swansea (Gal·les – Regne Unit), Maastricht (Holanda) i Timisoara (Romania), està participant en un procés d’aprenentatge entre iguals, tot compartint coneixements sobre el paper de la cultura en les ciutats sostenibles.

El novembre de 2016 Terrassa ja va recollir en un document una primera anàlisi de l’autoavaluació de Cultura 21: Accions, amb uns resultats que situaven la ciutat per sobre de la mitjana global en tots els àmbits. Aquests, tenien en compte aspectes com els drets culturals; cultura, equitat i inclusió social; cultura i educació; patrimoni i diversitat; cultura i medi ambient; governança de la cultura; economia; planificació urbana i espai públic, i informació i coneixement. Posteriorment, ja es va redactar un PROGRAMA DE TREBALL com a Ciutat Pilot.

 

 


About internacional

Servei de Relacions Europees i Internacionals de l'Ajuntament de Terrassa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *